Bătălia de la Preluca Tătarilor. Maramureșenii au atacat prin surprindere puternica oaste tătară, iar temuții cotropitori au fost zdrobiți

Categories ArticolePosted on

În septembrie 1717, românii din Borșa – Maramureș au atacat o numeroasă oștire tătară, având loc o bătălie în care au pierit jumătate dintre invadatori. În prealabil, o ceată de tătari a încercat să dea foc unei biserici. Determinate, bătrânele din localitate s-au împotrivit cu hotărâre grupului de cotropitori. Anticipând  intențiile tătarilor și cunoscând modul în care ei procedaseră în alte părți, femeile au hotărât să li se opună, atât cât vor putea.

Asumându-și toate riscurile care ar fi putut decurge dintr-o asemenea faptă, femeile satului au aplicat principiul că atacul este cea mai bună apărare. Atunci când cei câțiva tătari răzlețiți de oaste și puși pe distrugeri s-au apropiat de biserică, s-au trezit sub un potop de pietre, de blesteme și de sudălmi. Cum, necum, bătrânele au reușit să-i alunge, să-și salveze biserica, deși tătarii au tras câteva săgeți aprinse înspre turlă. De obicei, înainte de a da foc bisericilor, tătarii obișnuiau să ia clopotele, pentru a refolosi bronzul.

Peste câteva zile avea să vină urgia, peste toți tătarii. O urgie în care jumătate dintre ei urmau să-și piardă viețile. O oaste de 10.000 de nomazi căliți în lupte avea o capacitate de atac și de distrugere înfricoșătoare. Este cunoscută vitejia maramureșenilor – urmași ai dacilor liberi, dar aceștia n-ar fi putut strânge suficient de iute o armată care să-i poată alunga pe vrăjmașii intrați în satele lor în urma unei confruntări directe.

De aceea, pentru a-i distruge pe cotropitori, românii au recurs la unul dintre tertipurile utilizate de nenumărate ori, în istoria noastră. Au organizat un atac prin surprindere. Oameni ai stepelor, tătarii nu anticipau pericolele care i-ar fi putut paște ridicându-și tabăra de noapte într-o zonă împădurită, cu un relief montan. Se pare că au fost îndrumați înspre locul viitorului atac de către un tânăr din acele locuri, care se oferise, chipurile, să le fie călăuză.

Este posibil ca, datorită numărului și a victoriilor obținute în prealabil, tătarii să fi fost foarte încrezători în ei. Așa se face că și-au așezat tabăra într-un loc îngust, în strâmtoarea „Cheia de sub Prislop”. Numai că românii le pregătiseră o surpriză cumplită.

Sub conducerea unui preot din Borșa, pe nume Şandru Popa Lupu, maramureșenii au pus la punct atacul nimicitor. În zori, când e somnul cel mai adânc, sătenii au prăvălit peste tabăra tătărească trunchiuri groase de copaci și o mulțime de bolovani și stânci desprinse din munte.

Buimaci, tătarii s-au trezit într-o situație și mai grea decât cea a ungurilor lui Carol Robert de Anjou, atacați la Posada, în 1330, de către Basarab Întemeietorul. În haosul creat, maramureșenii au dat buzna în tabăra tătarilor, cu brațele înarmate cu topoare, furci, buzdugane. Luați pe nepregătite, jumătate dintre năvălitori au fost făcuți una cu pământul.

Ceilalți au scăpat cu fuga, deși legenda spune că, după aceea, iscându-se o ploaie torențială, o parte dintre supraviețuitorii din ambuscadă au pierit înecați de către o viitură. Însă, prăpădul cel mare l-au făcut maramureșenii, fără doar și poate. Izbânda asupra tătarilor a rămas în povestiri și legende. A fost ultima invazie tătară în Maramureș.

Astăzi, în zona în care s-a dat bătălia de legendă dintre maramureșeni și cotropitorii tătari se află un monument (destul de modest, din păcate), ridicat în ultimele decenii. În locul numit Preluca Tătarilor (după memorabila izbândă) se organizează, an de an, ceremonii de comemorare a vitejilor care au distrus înspăimântătoarea oștire tătară în urmă cu 300 de ani.

Prea puțin cunoscută, Bătălia de la Preluca Tătarilor se aseamănă atât cu Bătălia de la Posada, cât și cu renumitul Atac de noapte condus de către Vlad Țepeș împotriva turcilor!

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse: www.gazetademaramures.ro, cersipamantromanesc.wordpress.com, adevarul.ro, www.rumaniamilitary.ro

Imagini:  www.encyclopediaofukraine.com, wikipedia.org, Facebook

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

Lasă un răspuns