Patru tezaure monetare, descoperite în Prahova

Categories ArheologiePosted on

Patru tezaure monetare au fost descoperite în ultimele două luni pe teritoriul judeţului Prahova de către pesoane care au folosit aparatură de detectare a metalelor. Cei care le-au descoperit le-au predat Muzeului Naţional de Istorie a României, deşi potrivit legii ar fi trebui să se adreseze mai întâi autorităţilor locale.

Potrivit ph-online.ro, fiecare tezaur conţine zeci de piese, majoritatea monede din argint. Cea mai recentă descoperire a fost făcută pe 13 noiembrie, într-o pădure de pe teritoriul satului Vărbila. Tezaurul cuprinde 93 de monede republicane romane şi de tip thassos (din argint), datând din secolele II-I î.Hr.

„Recent, s-au mai găsit două tezaure la Potigrafu, constând în monede dacice din argint, de tip thassos şi monede dyrrachium – 70-80 de piese, o fibulă (obiect folosit pentru prinderea obiectelor de îmbrăcăminte) din argint şi una de bronz. La Balta Doamnei s-au găsit peste 100 de monede medievale din argint şi din bronz, un topor din epoca bronzului.  Şi la Tinosu s-au descoperit, recent, cinci fibule, dintre care cel puţin una este din argint”, a declarat prentru presa locală Alin Frînculeasa, şeful biroului Arheologie al Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.

 

sursa: http://ro.stiri.yahoo.com/patru-tezaure-monetare–descoperite-%C3%AEn-prahova-131646796.html

Lasă un răspuns