15 biografii cu povesti incredibile pe care trebuie sa le citesti

Categories CulturaPosted on

Exista atat de multe carti de biografii grozave pe piata, uneori este greu sa stii de unde sa incepi sa citesti. Cele mai bine vandute carti de biografie spun de obicei o poveste adevarata fascinanta. Fie ca este vorba despre un tanar antreprenor american, despre o biografie definitiva despre femeile afro-americane din secolul XX sau despre o poveste de viata inspirata, exista nesfarsite povesti incredibile de citit.

Iata cateva alegeri ale celor mai bune biografii disponibile pentru a le citi.

1. Clubul mincinosilor de Mary Karr

Acest memoriu este o poveste amuzanta si sincera a vietii de familie timpurii a lui Mary’ Karr si a cresterii in estul Texasului.

Ea ofera detalii despre mama ei, care a fost casatorita de sapte ori si despre tatal ei, care a spus povesti cu echipa sa „Clubul Mincinosilor”.

Aceasta poveste adevarata a realitatii unei familii sparge viata timpurie a unei fete tinere si acum a unei femei, spunand o poveste incredibila.

Karr scrie,

„O familie disfunctionala este orice familie cu mai multe persoane in ea.”

2. Can’t Hurt Me de David Goggins

Goggins scrie despre calea spre succes prin imbratisarea durerii si fricii, mai degraba decat prin evitarea lor.

Povestea lui este sumbra. El isi povesteste viata timpurie in saracie, rasism si abuz.

Ramai cu ea. Goggins exploreaza apoi cum sa depaseasca orice lupta. El explica cum a devenit campion ultrarunner si foca marinei americane prin stapanirea mintii sale.

El scrie,

„Negarea este zona de confort suprem.”

3. Jos si afara in Paris si Londra de George Orwell

Aceasta a fost scrisa dupa intoarcerea lui Orwell la Londra din Birmania. A studiat saracia si viata asumand rolul unui vagabond in jurul Londrei.

A scris despre realitatea de zi cu zi si povestile de viata ale celor de la cel mai de jos nivel al societatii. Orwell isi propune sa arate dificultatile si sa informeze societatea despre originea si realitatile saraciei in secolul XX.

Orwell spune,

„Daca te apropii de asta, poti trai aceeasi viata, bogat sau sarac. Poti continua cu cartile si ideile tale. Trebuie doar sa-ti spui: „Sunt un om liber aici” – si-a batut pe frunte – „si esti in regula”.

4. Jurnalele lui John Cheever

The Journals ofera o perspectiva profunda asupra creatiei lui John Cheever a scrierilor sale. Este un caiet al lumii interioare pe care a trait-o si a luptelor sale cu casatoria, mestesugul scrisului si alcoolismul.

Prin intrari in jurnal, Cheever isi examineaza viata familiala, literara si emotionala. El scrie,

„Cunosc unii oameni carora le este frica sa scrie o scrisoare de afaceri pentru ca se vor intalni si se vor dezvalui.”

5. Noaptea pistolului de David Carr

In aceasta carte, jurnalistul Carr din New York Times vorbeste despre caderea lui in iad prin dependenta de droguri si alcoolism. El explica cum a lucrat pentru a restabili viata cu cele doua fiice ale sale.

Din pacate, un Carr treaz a murit in 2015.

Cartea este o scriere captivanta si atenta asupra realitatii vietii lui Carr. El scrie,

„Ne spunem ca mintim pentru a-i proteja pe ceilalti, dar, de obicei, sinele iese sa arate al naibii de bine in acest proces.”

6. Einstein: Viata si universul lui de Walter Isaacson

Einstein continua sa fascineze lumea. Era genial, amuzant si rebel.

Isaacson arata povestea lui Einstein cu creativitatea, libertatea si capacitatea sa de a pune sub semnul intrebarii gandirea conventionala. A gasit misterul si frumusetea in lucrurile de zi cu zi.

Cartea analizeaza respectul lui Einstein pentru mintile, spiritele si indivizii liberi, in timp ce a contribuit la introducerea epocii moderne.

Cartea il citeaza pe Einstein care spune:

„A insista asupra lucrurilor care ne deprima sau ne infurie nu ajuta la depasirea lor. Trebuie sa-i doboram singur.”

7. Steve Jobs: Biografia exclusiva de Walter Isaacson

Isaacson a finalizat peste 40 de interviuri cu Steve Jobs. De asemenea, a intervievat familia, prietenii si concurentii lui Job.

El se concentreaza pe impulsul lui Jobs si pe avantajul inovator de a conecta creativitatea cu tehnologia. Oamenii din carte vorbesc sincer si sunt sinceri.

Cartea arata pasiunea, perfectionismul, obsesiile si talentul lui Jobs in abordarea sa fata de afaceri.

Isaacson citeaza Jobs,

„Vreau sa pun un zgomot in univers.”

8. Despre ce vorbesc cand vorbesc despre alergare de Haruki Murakami

Murakami reflecta asupra modului in care sportul alergarii i-a afectat viata si scrisul. El scrie despre antrenament, calatoriile sale si amintirile experientelor de alergare.

El se uita la viata lui si trage perspective prin dragostea lui pentru sport. Scrisul lui este amuzant si serios in acelasi timp. Este o carte grozava pentru cei care doresc sa invete despre legatura dintre exercitiu si creativitate.

Murakami scrie,

„Cel mai important lucru pe care il invatam la scoala este faptul ca cele mai importante lucruri nu pot fi invatate la scoala”

9. Vorbeste, memorie: o autobiografie revazuta de Vladimir Nabokov

Aceasta autobiografie a fost publicata pentru prima data in 1951 sub titlul Dovezi concludente. Nabokov o revizuieste in 1966 si creeaza o scriere eleganta si profunda despre viata si vremurile sale in Rusia inainte de ascensiunea comunismului.

El se uita la lucrarile sale semnificative si ofera perspective. Nabokov spune despre memorie,

„Este mereu acasa in trecutul tau.”

10. Nu putem vorbi despre ceva mai placut? O memorie de Roz Chast

Naratiunea lui Chast ofera rasete si lacrimi, deoarece explica modul in care pierderea parintilor in varsta schimba viata.

Lucrul prin negare, evitare si incercarea de a fi distras pe masura ce copiii ajung in rolul de parinte. Acest memoriu se uita la doua vieti care se apropie de sfarsit si la un singur copil care face tot posibilul.

Onestitatea lui Chast este minunata:

„Am renuntat sa mai incerc vreodata sa imi dau drumul. Abia am stiut ca exista.”

11. Doar copii de Patti Smith

In aceasta carte, artista si cantareata Patti Smith scrie despre viata ei alaturi de artistul si fotograful Robert Mapplethorpe.

Biografia ei este o poveste de dragoste cu un salut pentru New York-ul din anii 60-70. Este, de asemenea, o buna perspectiva asupra procesului ei creativ.

Smith scrie,

„Nimeni nu ma astepta. Totul ma astepta.”

12. Rechemare totala de Arnold Schwarzenegger

Biografia lui Schwarzenegger contine multe povesti interesante despre carierele sale multiple. El isi povesteste viata in culturism, politica, filme si lumea plina de drame a familiei Kennedy.

Se intelege pe sine si stie sa obtina lucrurile pe care si le doreste, spunand

„Daca vrei sa transformi o viziune in realitate, trebuie sa dai 100% si sa nu incetezi sa crezi in visul tau.”

13. Deschis de Andre Agassi

Campionul de tenis Andre Agassi ofera o poveste despre viata lui remarcabila. El isi povesteste viata ca un minune al tenisului si cum a devenit cel mai bun din acest sport.

Autobiografia povesteste despre nefericirea lui in afara terenului si despre construirea resentimentelor sale fata de sport. Cartea este o revelatie profunda a vietii si carierei sale prin toate suisurile si coborasurile ei.

Agassi scrie,

„Nu este intamplator, cred, ca tenisul foloseste limbajul vietii. Avantaj, serviciu, vina, pauza, dragoste, elementele de baza ale tenisului sunt cele ale existentei de zi cu zi pentru ca fiecare meci este o viata in miniatura.”

14. Endurance: A Year in Space de Scott Kelly

In aceasta carte, Scott Kelly descrie calatoria sa pentru a deveni astronaut si a petrece un an in spatiu. El spune povestea zborului spatial pe termen lung, efectele sale asupra corpului, izolarea intensa de cei de pe Pamant si incapacitatea de a-i sustine pe cei dragi.

Umorul, realitatea si onestitatea fac din aceasta carte o lectura minunata.

Kelly spune,

„Daca faceai ceva in siguranta, ceva despre care stiai deja ca se poate face, pierdeai timpul”

15. Endurance: Incredibila calatorie a lui Shackleton de Alfred Lansing

Biografia calatoriei lui Earnest Shackleton despre Endurance pentru a ateriza in Antarctica este stelara. Povestea povesteste cum nava sa Endurance a devenit gheata in 1914 si incercarea care a urmat pentru Shakleton si echipajul sau de 27 de oameni.

Autorul spune,

„Dintre toti dusmanii lor – frig, gheata, mare – nu se temea de nimeni mai mult decat de demoralizare.”

Unele dintre cele mai bune biografii de pe piata vor inspira, ademeni si vor invata. Oricine va iubi aceasta gama larga de povesti personale, de afaceri si sportive care spun povestile vietii.