Unde sunt cei mai inalti munti din lume?

Categories Timp liberPosted on

Cei mai inalti munti din lume depasesc 8.000 de metri inaltime si toti se afla pe continentul asiatic. Varfurile sale au devenit obiectivul direct al celor mai experimentati alpinisti.

Iubitorii de alpinism nu gasesc mai multa limita de depasit decat varfurile celor mai inalti munti; dar, in ce zona a globului terestru se afla?

Cele mai inalte varfuri de pe planeta depasesc 8.000 de metri deasupra nivelului marii si sunt toate in Asia. Himalaya ia tortul, cu noua „opt mii”. De fapt, singurele varfuri care depasesc 7.000 de metri sunt situate intre Himalaya si Karakerum. Pentru a va face o idee, cel mai inalt munte din Europa, Muntele Elbr, se ridica la 5.652 de metri deasupra suprafetei pamantului.

Doar 14 varfuri din lume au onoarea de a apartine grupului select de „opt mii” pe care alpinistii tanjesc sa-l urce. Juanito Oiarzabal, Alberto Iurrategi, Ferrin Latorre, Scar Cadiach si Edurne Pasaban sunt cativa dintre putinii care au reusit o asemenea isprava. Dar unde sunt cei mai inalti munti din lume ?

1. Everest: 8.848 m. Nepal si China

Este cel mai inalt varf de pe intreaga planeta. Summit-ul dintre culmi. Everestul este situat la 8.848 de metri deasupra nivelului marii, in Himalaya. Actioneaza ca o granita naturala intre Nepal si China. Mai multe informatii despre cel mai inalt munte din lume gasesti pe askai.ro.

Isi datoreaza numele topografului care si-a determinat acolo inaltimea aproximativa in a doua jumatate a secolului al XIX-lea: George Bestin Everest . Societatea Regala Geografica a inventat-o ​​dupa ce l-a auzit pe succesorul inspectorului vorbind despre ea in 1865.

Everestul are o forma piramidala cu trei laturi , alcatuita din mai multe straturi de roci sedimentare si metamorfice, acoperite cu gheata si zapada. Are doua tabere de baza din care pot urca cei mai experimentati alpinisti: Tabara de baza de Nord, in Tibet, si Tabara de baza de Sud, din Nepal.

Prima data cand a fost atins varful a fost in mai 1953, intr-o expeditie condusa de 12 alpinisti, 40 de serpasi si 700 de hamali. De acolo, Everestul a devenit obiectivul a mii de alpinisti care vor sa incununeze cel mai inalt munte din lume; multi dintre ei si-au pierdut viata in incercare.

In 2004, un ascensiune record a fost atins in doar 8 ore si 10 minute.

Apropo, stiati ca de mult s-a crezut ca exista munti mai inalti decat Everestul ?

2. K2: 8.611 m. Pakistan si China

Cei 8.611 metri deasupra nivelului marii sunt clasificati drept al doilea cel mai inalt munte din lume si, spun ei, este unul dintre cei mai greu de urcat.

Apartine lantului muntos Karakrum, intre Pakistan, India si China. Ca si Everest, nu are munte parinte. Numele ii este dat tocmai pentru ca este al doilea varf gasit in lantul sau muntos, in 1856. Si de obicei este urcat din partea pakistaneza.

Datorita conditiilor extreme de catarare pe care le prezinta, si-a castigat porecla de „munte salbatic”. Nimeni nu a reusit sa urce pe varf iarna. De fapt, nivelul mortalitatii in incercarea de a ajunge la varf este foarte ridicat: se estimeaza ca 1 din 4 persoane care fac acest lucru isi pierd viata.

3. Kanchenjunga: 8.586 m. India

Kachenjunga este cel mai inalt munte din India si, pentru o vreme, s-a crezut ca este si cel mai inalt de pe Pamant. Dar in 1852 s-a anuntat ca titlul era detinut de Everest, tatal sau munte.

Literal, numele sau inseamna „Cele cinci comori ale zapezilor”, datorita celor cinci varfuri pe care le prezinta . Este situat in Himalaya, intre India si Nepal; dar accesul sau dificil a facut ca acesta sa nu fie unul dintre cei mai explorati munti. Prima data cand au ajuns in varf a fost in mai 1955. Alpinistii s-au oprit chiar inainte de acoperis, tinandu-si promisiunea ca varful va ramane intact . De atunci, majoritatea alpinistilor au condus prin exemplu.

4. Lhotse: 8.516 m. Nepal si China

Pana in 1956 nimeni nu a reusit sa incununeze acest munte. Si pana astazi, doar 50% dintre cei care o incearca reusesc.

Lhotse inseamna „Varful de Sud” in tibetana si se ridica la 8.516 metri. Este situat in Himalaya, la granita dintre regiunea tibetana de sud, in China, si Khumbu, situat in nordul Nepalului.

Impreuna cu varfurile Everest si Nupt se formeaza binecunoscuta „Triple Crown” ; una dintre marile realizari ale alpinismului.

5. Makalu: 8.485 m. Nepal si China

Numele sau provine din sanscrita si inseamna „Muntele Negru”. Si este ca ciocul ascutit al lui Makalu este considerat unul dintre cele mai periculoase. De asemenea , apartine muntilor Himalaya si este situat intre China si Nepal.

Prima data cand acest munte a fost inregistrat a fost in 1921, in timpul unei recunoasteri catre Everest , muntele sau parinte, care se afla la 20 de kilometri distanta. Atrage atentia pentru ca este un varf izolat cu forma asemanatoare unei piramide cu patru pante bine marcate.

6. Cho Oyu: 8.201 m. China si Nepal

Se spune ca este una dintre cele „opt mii” cele mai usor de urcat ; cu acces bun si pereti stancosi plati. Din acest motiv, multi alpinisti incep in gigantii din Himalaya de aici. In plus, nu este neobisnuit sa gasesti excursii de alpinism cu ghid.

Cho Oyu este situat in Himalaya, in Tibet. Tatal sau este Everest si, in acelasi timp, de la cei 8.201 de metri ai sai se inalta un alt varf, cel al „Manaslu”.

Numele ei, in tibetana, inseamna „zeita turcoaz” .

7. Dhaulagiri: 8.167 metri. Nepal.

Este cel mai inalt munte situat, in intregime, in Nepal. Si la un moment dat, ca si Kangchenjunga, se credea ca este cel mai inalt din lume. Probabil ca cei 120 de kilometri de lant muntos care se intinde prin Nepal au ceva de-a face cu asta.

Dhaulagiri inseamna „munte orbitor”, „alb” sau „frumos”. Poate ca este unul dintre cele mai putin cunoscute „opt mii”, datorita locatiei sale. Prima data cand i-au incoronat varful a fost pe 13 ianuarie 1960 de catre o expeditie formata din elvetieni, austrieci si nepalezi.

8. Manaslu: 8.163 metri. Nepal.

Cu doar 4 metri mai putin decat precedentul, Manaslu ocupa locul opt in grupul select al celor mai inalti munti din lume.

Acest varf este situat in partea centrala a Nepalului, in apropierea granitei cu Tibet, si face parte din Himalaya. Numele sau inseamna „Muntele Spiritelor” si a fost urcat pentru prima data in 1956 de catre o expeditie japoneza; in special, de Toshio Imanishi si serpa nepalez Gyalzen Norbu.

9. Nanga Parbat: 8.125 metri. Pakistan.

Este singurul munte situat in intregime in Pakistan, in lantul muntos Karakrum. Putini alpinisti au reusit sa ajunga la cel mai inalt punct, din cauza conditiilor dificile. Peretele sau sudic „Rupal” este considerat cel mai mare de pe planeta si reprezinta una dintre cele mai mari denivelari care exista pe suprafata Pamantului.

Prima expeditie care a ajuns pe varful Nanga Parbat, in 1953, a fost numita „muntele criminal”, datorita numarului de victime pe care le lasase pe parcurs in secolul XX. Iar pana in februarie 2016 nu mai fusese urcat iarna, din cauza adversitatii conditiilor meteo. Totusi, localnicii au un alt nume pentru acest munte: Diamer sau „munte imens”.

Nanga Parbat este cunoscut drept „muntele ucigas”.

10. Annapurna I: 8.091 metri. Nepal.

Annapurna este situata in nord-centrul Nepalului si este un masiv format din 30 de varfuri si este protejat.

Numele ei inseamna „zeita recoltei” si a fost prima „opt mii” care a fost incoronata in 1950 . Pantele sale abrupte si conditiile proaste il fac unul dintre cele mai greu de urcat, alaturi de K2 si Nanga Parbat. De fapt, este periculos si unul dintre cele mai mortale, dupa Kangchenjunga.