12 carti care te vor ajuta sa depasesti pierderea si durerea

Categories CulturaPosted on

Pierderea unei persoane dragi nu este niciodata un drum usor; este un moment in care ai cel mai mult nevoie de sprijinul familiei si al prietenilor.  Dar chiar si cu cea mai sustinatoare echipa in jurul tau, procesarea durerii tale este ceva ce doar tu poti face pentru tine. Partea buna este ca multe carti va pot ajuta sa treceti prin diferitele etape ale durerii, astfel incat sa puteti intra pe drumul vindecarii. 

Cele mai bune carti pentru a ajuta cu pierderea si durerea 

Consultati cateva dintre aceste carti pentru a va ajuta sa treceti prin pierderea si durerea:

1. Optiunea B de Sheryl Sandberg si Adam Grant

In acest bestseller din New York Times, Sheryl Sandberg impartaseste calatoria pe care a trecut-o cand sotul ei a murit brusc. Ea descrie sentimentul ca fiind a avea „un gol imens care va umple inima si plamanii si va limiteaza capacitatea de a gandi sau chiar de a respira”. Daca acest lucru rezoneaza cu tine, parteneriatul ei cu psihologul Wharton Adam Grant va fi probabil ca o gura de aer proaspat. 

2. Cealalta fata a tristetii de George Bonanno

Aceasta carte impartaseste perspectivele unui psiholog renumit despre doliul ca fiind previzibil, dar se abate de la viziunea conventionala a celor cinci etape ale doliu. In schimb, el foloseste emotiile noastre innascute, cum ar fi furia, negarea, bucuria si usurarea, pentru a va ajuta sa faceti fata pierderii intr-un mod eficient. 

3. Purtand insuportabilul de Joanne Cacciatore 

Durerea pierderii unei persoane dragi poate parea de nesuportat. Scurtele capitole din aceasta carte va vor ajuta sa treceti prin cele mai dificile momente si va vor ghida spre deschiderea inimii catre compasiune si conexiune. Autoarea foloseste povesti despre propriile ei intalniri cu durerea, in timp ce a sprijinit comunitatile, familiile si indivizii prin procesul de doliu. 

4. Traieste cand o persoana iubita a murit de Earl Grollman 

In aceasta carte, expertul scriitor Earl Grollman trece prin tipuri de emotii la care te poti astepta in timpul procesului de doliu. De asemenea, el ne impartaseste cum sa eviti capcanele si sa treci peste sentimentele tale de pierdere, sa lucrezi spre vindecare si sa construiesti incet noi vieti. 

5. Nu eram gata sa-mi spun la revedere de Brook Noel 

Pierderea unei persoane dragi este deosebit de dificila atunci cand moartea este brusca sau neasteptata. Din fericire, aceasta carte va intinde o mana reconfortanta pe masura ce treceti prin durere, inclusiv efectele sale pe termen scurt si lung asupra bunastarii voastre emotionale si chiar fizice. 

6. Vindecarea inimii indurerate a fratelui adult de Alan Wolfelt 

Aceasta carte ofera 100 de sfaturi practice pentru a accepta moartea unui frate, pentru a va ajuta sa va procesati emotiile si sa incepeti vindecarea. Ideile orientate spre actiune va pot ajuta sa faceti fata pierderii, fie ca a fost o moarte anticipata sau subita. 

7. Supravietuirea mortii unui frate de TJ Wray 

Fiind o persoana care a experimentat pierderea unui frate adult, TJ Wray a scris aceasta carte pentru a va ajuta sa recunoasteti si sa va procesati propria pierdere, mai ales dupa pierderea unui frate sau a unei surori. 

8. Este in regula ca nu esti OK de Megan Devine 

Intr-o cultura care se lupta sa imbratiseze pierderea si durerea, aceasta carte va ajuta sa intelegeti ca nu este nimic rau in doliu si ca nu este nevoie sa o „vindeci” cat mai curand posibil. Aceasta este o carte buna de citit pentru a va ajuta sa traiti durerea intr-un mod sanatos si, de asemenea, va poate ajuta sa sustineti pe cineva care sufera de durere. 

9. Mergand cu Dumnezeu prin durere si suferinta de Timothy Keller 

Daca pui intrebari despre durere si suferinta, aceasta carte te va ajuta sa dai un sens durerii tale. Autorul foloseste povestile personale, precum si intelepciunea antica din Biblie pentru a va ajuta sa depasiti durerea pierderii. 

Cele mai bune carti pentru a ajuta copiii cu durere

Uneori, pierderea noastra poate veni cu responsabilitatea suplimentara de a ajuta copiii sa faca fata propriilor emotii. Aceste carti va pot ajuta sa sustineti copiii intr-un sezon de durere si pierdere: 

10. Cineva pe care-l iubesc a murit de Christine Harder Tangvald 

Aceasta carte ilustrata este plina de ilustratii revigorante in acuarela si linii care vindeca inima, care va vor ajuta sa va ghidati copiii prin durere. Folosind adevarul biblic, ii ajuta pe copii sa-si creeze propria carte de memorie a vietii persoanei iubite decedate.

11. Pierderea moderna: conversatii sincere despre durere de Rebecca Soffer

Aceasta carte ofera o noua perspectiva asupra modului in care sa traversezi durerea si sa devii rezistent. Folosind eseuri originale scrise intr-un mod sincer, ajuta sa le oferim adolescentilor si adultilor tineri confort pentru a face fata durerii pierderii, in mijlocul postarilor pe retelele de socializare care ne permit sa ne exprimam condoleante folosind hashtag-uri si postari.  

12. Discutie directa despre moartea pentru adolescenti de Earl Grollman 

Earl Grollman este autorul binecunoscut pentru cartea Living When a Loved One Has Died . El scrie aceasta carte special pentru adolescenti, o faza a vietii care este deja plina de emotii. Datorita acestui ghid, poti ajuta un adolescent pe care il cunosti sa faca fata sentimentelor de pierdere care vin odata cu moartea unei persoane dragi.

Daca in prezent treceti printr-un sezon de durere si durere, va rugam sa stiti ca inimile noastre sunt catre voi. Asigurati-va ca gasiti oameni care sa va sprijine prin acest proces si gasiti lucruri de facut pentru a va ajuta sa va construiti din nou viata. 

Si nu uita sa ai grija de tine! Amintiti-va sa va faceti timp pentru ingrijire personala, chiar daca este vorba de doar cateva minute de meditatie sau de o masa sanatoasa.