Ce ar putea face nationalistii pentru economia Romaniei?

Categories EconomiePosted on

Cum tot a aparut zvonul ca Partidul Naționalist nu ar avea soluții economice reale, ma vad nevoit sa imi exprim parerea. Avand in vedere ca Partidul Naționalist e inca in curs de inregistrare, ar fi prea devreme sa fie prezentat un program economic. Și daca PN ar prezenta cel mai bun program din lume, acesta ar fi tot o vorba ieftina, deoarece e nevoie de oameni de calitate care sa-l puna in practica. Dupa atația ani de minciuni, sunt satul de programe, de vorbe, de idei, de planuri de dezvoltare și alte povești de adormit copii. Vreau fapte! Am ajuns sa analizam politica dupa standardele impuse de partide, nu dupa observarea caracterului persoanelor pe care le votam.

Un prim pas spre dezvoltarea economica a Romaniei (proces care din pacate va dura ani de zile avand in vedere ce au facut politicienii post-decembriști cu economia țarii) este exploatarea resurselor ce le avem la ora actuala. Iar primul lucru ce imi vine in minte e terenul agricol, din care 15% e deja deținut de investitorii straini. Insa producatorii autohtoni, in mare parte, lipsiți de sprijinul statului și chiar de informarea necesara desfașurarii unei afaceri au ajuns sa practice o agricultura de subzistența sau sa iși vanda pamanturile. Soluția ar fi incurajarea inființarii unor asociații de propietari, dupa model distributist, in mediul rural, care sa-și puna pamantul in comun și sa cultive doar cateva specii de plante și sa creasca doar cateva specii de animale. Asta ar duce la dispariția agriculturii de subzistența și la creșterea producției agricole, precum și la redresarea industriei alimentare. Agricultura Romaniei ar putea susține o populație mult mai mare decat numarul de locuitori ai țarii, cu toate acestea industria noastra alimentara depinde de produsele importate din afara. Incurajarea acestor asociații satești necesita bani alocați de stat și informarea cetațenilor din mediul rural asupra acestei posibilitați. Cum toți angajații vor deține o parte din acțiuni, aceștia vor fi interesați sa munceasca cat mai eficient, ei caștigand in funcție de cat produc, neavand un salariu stabil. Acest sistem poate fi aplicat și la intreprinderile mici și mijloci din mediul urban. Exemple practice și eficiente ale propietații private puse la comun intalnim la un nivel micro-economic in occident.

Apoi, consider ca ar fi nevoie ca Romania sa fie independenta din punct de vedere energetic. Prețul la gaz este mare și nici nu va scadea vreodata, doar va crește, datorita faptului ca gazul e o resursa epuizabila. Curentul electric va fi sursa principala de energie in viitor, o sursa de energie regenerabila, in care merita sa investim. Centralele eoliene, panourile solare și alte mijloace nepoluante de obținere a energiei electrice vor fi viitorul, așadar consider necesar ca statul sa investeasca in acest domeniu.

Turismul poate fi un alt atu al Romaniei. Avem obiective turistice unice in Europa și in lume, acestea trebuie valorificate, nu lasate in ruina (un bun exemplu ar fi cetațile dacice sau cetațile medievale din sudul Ardealului), iar pentru ca turiștii sa poata ajunge la ele, e nevoie de investiții in infrastructura. Avem nevoie de drumuri bune. Degeaba ar fi amenajata și valorificata Sarmisegetusa daca nu s-ar construi un drum serios pana la cetate. Agroturismul ar fi o soluție pentru satele in care nu se poate practica agricultura la un nivel intensiv, in Munții Apuseni de exemplu. Insa fara ajutor din partea statului, cetațenii din zone sarace nu vor putea investi in agroturism. Consider ca ar fi necesar ca statul sa acorde un imprumut fara dobanda, pe termen lung, care sa poata fi platit in rate. Caci pana la urma cu cat o pensiune va fi mai dezvoltata, cu atat propietarul va plati (și va avea de unde) un impozit mai mare catre stat.

Toate acestea ar duce la crearea de locuri de munca și eradicarea șomajului. Iar intr-o țara care are atatea resurse la indemana ar trebui sa fie facut in așa fel incat toata populația activa a țarii sa ocupe un loc de munca, sau cel puțin numarul șomerilor sa fie foarte redus.

Alte lucruri ce trebuie facute pentru ca statul sa obțina mai mulți bani pentru investiții ar fi: obligarea pușcariașilor sa munceasca (statul cheltuie lunar o suma mare cu fiecare deținut), verificarea la sange a celor ce beneficiaza de ajutoare sociale (majoritatea sunt persoane capabile sa munceasca dar in schimb prefera sa profite) și confiscarea averilor ilicite. Sunt curios cați bani s-ar obține din aplicarea ultimului punct. Ar mai fi necesar și recuperarea datoriei istorice a Germaniei fața de Romania, din 1939, in valoare de 18 miliarde de euro, descoperita de economistul Radu Golban. Cu atitudinea umila a clasei politice in politica externa, acest lucru nu va fi posibil. Iar in cele din urma ar trebui interzise prin lege (propun chiar printr-o lege constituționala) imprumuturile de la instituții precum FMI sau Banca Mondiala, caci vedem in prezent la ce a dus posibilitatea imprumutului unor sume imense de bani de la FMI.

Nu pretind ca ideile mele sunt singura soluție, sau ca ar fi perfecte. Insa nu pot fi catalogate nici ca find utopice, ele pot fi puse in practica. Dar la fel ca orice idei sau programe, aplicarea lor depinde de oameni. Așadar aceste teorii raman vorbe goale, bune de prostit electoratul, atat timp cat in spatele lor nu se gasesc persoane dispuse sa slujeasca interesul național. Deci oricat de frumoasa ar fi o teorie, tot omul este caramida cu care vom construi o Romanie noua. De Codrin Goia – Blog ND