Ce urmari ar avea un razboi in Peninsula Coreeana?

Categories PoliticaPosted on

Posibilitatile reale ale Phenianului de a se proteja in cazul unui conflict militar sunt limitate. Insa, in cazul unui atac nord-coreean, SUA si aliatii sai vor intampina dificultati. Aceste dificultati vor avea legatura nu doar cu distrugerea principalelor forte ale Armatei Populare Coreene. Mult mai stringenta va fi problema apararii populatiei civile din Coreea de Sud si Japonia.

Dupa cum remarca multi analisti, in cazul unui conflict armat in Peninsula Coreeana, Coreea de Nord va avea de-a face cu o campanie aeriana americana de lunga durata, cu distrugerea sistemelor antiaeriene, cu paralizarea sistemului de transport si sistemului de management si, in final, cu infrangerea totala.

Si Coreea de Nord este in stare sa provoace adversarului pagube importante: pierderi economice mari si victime in randul populatiei civile din Coreea de Sud si Japonia.

Coreea de Nord detine un numar mare de sisteme de artilerie, dintre care cea mai mare parte este concentrata in zona demilitarizata si are drept tinta Seulul. Aceste sisteme primitive, dar puternice, precum tunul autopropulsat Koksan de 170 mm, sunt capabile sa aplice o lovitura puternica asupra zonelor aglomerate din Coreea de Sud, inainte de a fi distruse in aer.

Coreea de Nord detine sute de rachete Rodong si Scud, in diferite variante, care au o raza de actiune de la cateva sute de metri pana la 1.500 de kilometri, de asemenea, rachete cu raza de actiune de aproximativ 120 de kilometri, copiate dupa rachetele sovietice Tocika (Punct). Cel mai probabil, aceste rachete au o precizie scazuta si o eficienta redusa din punct de vedere militar. Insa, in cazul unor lovituri asupra unor localitati japoneze si sud-coreene, sunt capabile sa provoace un numar considerabil de victime, iar in cazul tintirii unor obiective de energie nucleara sau de industrie chimica pot provoca o catastrofa ecologica.

In fine, o operatiune aeriana nu poate duce la infrangerea Phenianului. Tara detine o retea puternica de constructii subterane, inclusiv intreprinderi, baze de aprovizionare, refugii pentru trupe si populatie. Cea mai mare parte a trupelor armate nord-coreene (in jur de 90 de mii, dupa datele Military Balance, conform altor date, 120-200 de mii de persoane) reprezinta infanteria usoara, antrenata sa actioneze in munti impotriva unui adversar mult mai numeros. Tinand cont de relieful greu accesibil deplasarea pe teritoriul nord-coreean este dificila si poate produce mari pierderi, chiar daca sistemul de ghidare a trupelor armate nord-coreene va fi distrus.

Un factor necunoscut ramane moralul trupelor nord-coreene. In momentul de fata, nu exista temeiuri pentru o dezertare in masa sau pentru demoralizarea armatei nord-coreene in caz de razboi.

Astfel, pentru Coreea de Nord un razboi ar insemna o infrangere garantata si o distrugere a statului, iar pentru SUA si aliatii sai – numeroase victime in randul populatiei civile, pagube economice de multe miliarde de dolari si o campanie economica si politica costisitoare de ocupare a statului nord-coreean.

In conditiile desfasurarii unei astfel de campanii este inevitabila inrautatirea relatiilor dintre SUA si aliatii sai, pe de o parte, si China si Rusia, pe de alta parte. Rusia si China nu sunt interesate de trecerea teritoriului nord-coreean in zona de influenta americana si va folosi toate parghiile politice si de alta natura pentru a impiedica acest lucru.

Criza economica globala si problemele legate de deficitul bugetar al SUA fac aceasta perspectiva deosebit de periculoasa pentru economia mondiala si stabilitatea macroeconomica a Statelor Unite. Prin urmare, izbucnirea unui razboi, in urma unei decizii constiente a conducerii americane sau nord-coreene este putin probabila. Totodata, nu se poate exclude izbucnirea unor actiuni de razboi din cauza unui anumit concurs de circumstante sau a unor actiuni ale vreunei fractiuni sau grup de interese apartinand unei parti sau celeilalte. De Vasili Kasin – Vocea Rusiei