Cum a afectat economia boom-ul cresterilor de start-up-uri in timpul si dupa pandemie?

Categories EconomiePosted on

Noi cercetari sugereaza ca schimbarile mari in comportamentul consumatorilor si ale companiei – si poate dolari federali de stimulare – au alimentat antreprenoriatul. Pandemia de Covid-19 a afectat economia SUA in multe feluri. A sufocat lanturile globale de aprovizionare, a dus la cresterea preturilor de consum si a socat pentru scurt timp milioane de oameni. Dar ar fi putut, de asemenea, sa scoata America dintr-o criza antreprenoriala de zeci de ani.

O noua cercetare a economistilor de la Universitatea din Maryland si de la Rezerva Federala, documenteaza o crestere potentiala durabila a americanilor care isi incep afaceri in timpul si dupa pandemie. Noile companii variaza de la restaurante si curatatorie chimica pana la start-up-uri de inalta tehnologie.

Aceasta crestere pare a fi un raspuns direct la modul in care efectele virusului au schimbat rapid, dar permanent, cat de multi americani traiesc si muncesc.

Aceste schimbari au deschis porti pentru antreprenori, care, sustin adesea economistii, sunt cei mai capabili sa raspunda la oportunitatile bruste de afaceri. Oportunitatile au venit atunci cand guvernul federal a dus americanilor cu trilioane de dolari in asistenta pentru pandemie, ceea ce ar fi putut oferi multor oameni capitalul necesar pentru a infiinta o companie si a angaja lucratori.

Statisticile federale au aratat semne timpurii ale izbucnirii crearii de afaceri. Unii economisti l-au respins initial ca un accident al pandemiei – una care probabil se va estompa rapid.

Aceasta ezitare s-a bazat partial pe studii care aratau ca activitatea de start-up era in scadere de cateva decenii. O lucrare din aceasta luna a economistilor de la Universitatea din Chicago si de la Fed a aratat ca activitatea de start-up si ocuparea fortei de munca, ca pondere a economiei, au scazut din anii 1980. O mana de firme mari domina din ce in ce mai mult industriile.

Dar noua lucrare a lui John Haltiwanger de la Universitatea din Maryland si Ryan Decker de la Fed, doi dintre cei mai importanti cercetatori ai natiunii in studiul dinamismului economic, sugereaza ca este posibil ca pandemia sa fi rupt aceste tendinte.

„Gasim indicii timpurii ale unei renasteri a dinamismului afacerilor”, au scris domnul Decker si domnul Haltiwanger.

Ei au avertizat ca „in multe privinte este prea devreme pentru a stabili daca are loc o inversare durabila a tendintelor prepandemice”, in parte pentru ca renasterea este inca atat de tanara.

Campionii politicilor de crestere a dinamismului au fost mai putin retinuti. „Aceasta este o dovada a unei veritabile renasteri a dinamismului economic condusa de o crestere a activitatii de start-up, spre deosebire de orice am vazut in epoca post-Marea Recesiune”, a declarat John Lettieri, presedintele si directorul executiv al Economic Innovation Group. un think tank din Washington.

Dl. Haltiwanger si dl. Decker au extras dovezi dintr-o mare varietate de surse disponibile public despre afaceri noi si existente. Ei au gasit dovezi ale unei cresteri sustinute a activitatii noilor afaceri – si a crearii de locuri de munca din acele afaceri.

Hartile acelui antreprenoriat urmaresc indeaproape noile realitati ale unei economii in care mai multi americani lucreaza de acasa, cu mai putine start-up-uri in centrul orasului si o crestere mare a acestora in zonele suburbane.

Cererile lunare pentru noi afaceri care sunt susceptibile de a crea locuri de munca sunt cu 30 la suta mai mari decat erau in 2019, in ajunul pandemiei, raporteaza economistii. Acele aplicatii au crescut la scurt timp dupa lovirea pandemiei, cand Congresul a pompat pentru prima data stimulente in economie. Au cazut pentru scurt timp si apoi au sarit din nou pe la sfarsitul lui 2020 si inceputul lui 2021, cand parlamentarii au trimis mai multi bani oamenilor si companiilor. In acest timp, companiile relativ tinere au crescut pentru a reprezenta o pondere mai mare din ocuparea fortei de munca si din totalul firmelor din economie.

Lucrarea sugereaza ca aceste tendinte ar putea fi un motiv trecut cu vederea pentru care companiile au petrecut ultimii cativa ani plangandu-se de o penurie de forta de munca in Statele Unite, chiar daca lucratorii s-au intors la forta de munca mai repede si in numar mai mare decat dupa orice alta recesiune din acest secol. Mai simplu spus, este posibil ca companiile existente sa se fi trezit brusc concurand pentru lucratori cu mult mai multe start-up-uri decat erau obisnuite.

O intrebare pe care studiul nu o abordeaza in mod direct este daca presedintele Biden poate pretinde pe drept vreun credit pentru aceste evolutii, asa cum a incercat in mod repetat sa faca.

„In primii doi ani au fost depuse un numar record de 10,5 milioane de noi cereri de afaceri, cel mai mare numar inregistrat vreodata intr-o perioada de doi ani”, a spus dl Biden in aceasta primavara.

Oficialii de la Casa Alba au declarat joi ca au fost incurajati de studiu si au continuat sa creada ca planul de salvare american de 1,9 trilioane de dolari, pe care dl Biden l-a semnat in lege la inceputul anului 2021, a contribuit la sprijinirea unei cresteri antreprenoriale. A trimis bani oamenilor, intreprinderilor si guvernelor de stat si locale.

„In spiritul crizei inseamna sanse egale, am crezut de mult timp ca masurile din Planul de salvare au contribuit la crearea unui fundal de sustinere pentru antreprenori, in special pentru intreprinderile mici si detinute de minoritati”, Jared Bernstein, presedintele Consiliului Consilierilor Economici al domnului Biden. , a spus intr-un e-mail. „Aceasta lucrare arata un progres extrem de binevenit in acest spatiu si il leaga in mod credibil de castigurile puternice de locuri de munca pe care le-am vazut sub supravegherea presedintelui.”