Ce spune descoperitorul tablitelor de la Iasi despre aceste obiecte

Categories ArticolePosted on

Recent, descoperirea la Handresti (Iasi) a unor placute ce contin scriere a starnit valva in presa, printre specialisti, dar si printre pasionati. Pentru datarea, vehiculata in diverse surse media, a acestor obiecte, a fost avansata perioada 5.500-5.000 i.e.n, unele voci sustinand ca ele ar fi asemanatoare celor de la Tartaria. Profesorul Mihai Gabriel Vasilencu, cel care a descoperit obiectele amintite, a dorit, prin intermediul site-ului nostru, sa-si exprime opinia privind tablitele gasite, sustinand ca aprecierile privind vechimea lor au fost pripite si ca trebuie asteptat pana cand o expertiza de specialitate isi va prezenta rezultatele. Noi subscriem ideii ca o analiza pluridisciplinara, lingvistica, dar si tehnica/geologica si cumulata cu analiza altor descoperiri din zona, ar putea conduce spre niste concluzii clare. Va redam in cele ce urmeaza textul trimis de domnia sa:

Aceste inscripții pe piatră au născut multe ipoteze controversate, care în mare parte se datorează modului neprofesionist de preluare a informației de către unele cotidiene locale, forumiști și alte canale mass-media sau din dorința de a crea senzaționalul fără să existe un adevăr istoric care să se bazeze pe argumente științifice, ci doar pe credulitatea nespecialiştilor. Aceste încercări m-au pus de multe ori într-o lumină proastă pe mine ca profesor de istorie cât și pe alte persoane din domeniul arheologiei. Pentru a lămuri lucrurile și a face lumină în ce privește misterul acestor inscripții, îmi susțin punctul de vedere și anume că aceste tăblițe nu au o vechime ca a celor de la Tărtăria.

O primă ipoteză care a creat și o isterie jurnalistică la nivel național ar fi fost, că ele au o vechime de 5.500 de ani Î.Hr. și ar reprezenta primele scrieri, fiind comparate cu cele de la Tărtăria descoperite de Nicolae Vlasa în anul 1961.

Eu demontez și înlătur ferm și sigur această ipoteză și repet ferm și sigur!!! Nu există nici cea mai mică asemănare între tăblițele de la Tărtăria și cele de la Hândrești.

Tăblițele de la Tărtăria sunt din lut iar cele de la Hândrești ca material dintr-o rocă (gresie). Tăblițele de la Tărtăria sunt acoperite cu reprezentări stilizate de animale, copaci și diferite obiecte. Cea de-a treia, de formă discoidală, cuprinde patru grupuri de semne, despărțite prin linii. Folosește o modalitate de scris pictografică, scriere de tip anatolian, scriere propriu-zisă.

Tăblițele de la Hândrești au inscripționate caractere ce seamănă mai mult cu cele din greaca veche (numită și limba greacă antică sau elină cca. 800-300 Î.Hr.), care cuprinde două perioade ale istoriei grecești: arhaică (secolele IX-VI î.Hr.) și clasică (secolele V-IV Î.Hr.). După cum știm alfabetul grec își are originile în alfabetul fenician.

Alfabetul grecesc stă și el la originea unor alfabete ce au devenit celebre: etrusc, care a dat naștere alfabetului latin, chirilic și gotic. Alfabetul gotic este o formă de scriere alfabetică adaptată de episcopul got (Ulfilas), în secolul al IV-lea, după alfabetu grecesc, pentru traducerea Noului Testament în limba gotă, traducere cunoscută ca Wulfilabibel (Biblia Wulfila). Semnele grafice pentru redarea sunetelor care nu există în limba greacă au fost preluate din alfabetul latin și din scrierea runică.

Pe la anul 200 goții ajung în stepele din nordul Mării Negre și ocupă în prima jumătate a secolului III, și teritoriul dintre Prut și gura Niprului (ad Moesiam) cu cetățile Olbia (la gura Niprului) și Tyras, (la gura Nistrului), zonă indentificată din punct de vedere arheologic cu cultura Santana de Mures-Chernyakhov. S-au descoperit în Republica Moldova unele locuințe ale nobililor goți.

Până a stabili cu certitudine ce reprezintă aceste două inscripții găsite la Hândrești și până a stabili cărui grup de populație ar aparține este cale lungă. Dacă privim cu atenție dimensiunile lor putem observa cât de mici sunt și cât de precis sunt inscripționate caracterele sau simbolurile de pe ele.

Dacă facem doar un exercițiu de imaginație ne putem da seama că aceste caractere nu ar fi putut să fie incizate cu unelte din piatră ce aparțin neoliticului (sunt din rocă, nu din lut). Este exclus faptul ca ele să aibă o vechime de 5.500 de ani Î.Hr. În perimetrul unde au fost găsite pe arătură nu sunt doar vestigii ce aparțin neoliticului, sunt vestigii din perioade diferite ep. Bronzului, prima perioadă a fierului, se gasește și ceramică carpică, dar și ceramică din secolele IV, VI, XVII.

Ele au fost găsite pe arătură așa cum am mai spus, astfel că este greu sau aproape imposibil să afirmi cărui strat arheologic aparțin și să le încadrezi cronologic cu ajutorul stratigrafiei. Doar un studiu serios de paleografie sau epigrafie poate face o apreciere asupra acestor inscripții.

S-a mai vehiculat ideea că ele ar fi analizate ca vechime în Ucraina, fapt ce demonstrează o mare fabulație, aberație și speculație. Oricine își poate da seama că pentru a încadra cronologic o inscripție nu ai cum să analizezi piatra ca vechime.

Caracterele de pe aceste inscripții pot fi grecești, aduse de la Dunăre dar nu este exclus ca ele să reprezinte și o scriere runică. O parte din caractere se găsesc în vechiul alfabet grecesc dar unele se aseamăna și cu caracterele din alfabetul runic. Cele două variante par mai verosimile și deocamdată se pot vedea unele asemănări ale caracterelor iar pentru acestea am adăugat unele alfabete mai jos.

Nu sunt specialist să prezint vechimea lor într-un studiu așa cum ar merita să fie prezentate, dar pot să spun că nu suțin o anume ipoteză cu privire la vechimea lor așa cum s-a afirmat în toată presa și pe toate celelalte canale mass-media. Așa cum am mai spus este treaba specialiștilor să prezinte un posibil studiu asupra lor.

 

Inscrie-te la Newsletter (pe Home) și află primul despre cele mai importante articole pe care le postăm! Sprijină munca pe care o facem și distribuie mai departe materialele pe care ți le trimitem! Mulţumim!

 

Călătorește în locurile de taină ale României! Un proiect unic de turism http://locuridetaina.ro/

 

Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

 

 

 

Lasă un răspuns