Asezarea romana de la Sibot a fost distrusa cu buldozerul

Categories DezvăluiriPosted on

Sambata, 20 octombrie 2012, echipa arheologica coordonata de Paul Damian, directorul adjunct al Muzeului National de Istorie al Romaniei din Bucuresti, a incheiat cercetarea sitului roman de la Sibot (Sibot 3), judetul Alba si a notificat in acest sens constructorul Strabag. Acesta a trecut la demolarea imediata si integrala a ruinelor, fapt ce ne-a fost confirmat ieri, 23 octombrie, de catre membrul Grupului de Gandire si de Actiune ROMANIA VIE, fondat de un grup de protestatari din Bucuresti, Piata Universitatii-zona Arhitectura, care s-a deplasat de urgenta in locatie si care va reveni cu fotografii de la fata locului.
Este de remarcat ca de sambata, 20 octombrie, pana luni, 22 octombrie, cand se pare ca a avut loc demolarea, nu a existat timpul fizic necesar intocmirii raportului final de cercetare, examinarii acestuia de catre Comisia Nationala de Arheologie, eliberarii recomandarii consultative a acesteia si redactarii si emiterii certificatului de descarcare de sarcina arheologica de catre Directia Judeteana de Cultura si Patrimoniu National Alba, din subordinea Ministerului, astfel ca desfiintarea vestigiilor s-a facut cu incalcarea flagranta a legii.
Tot marti, 23 octombrie, Alexandru Surcel din partea Grupului de Gandire si de Actiune ROMANIA VIE a avut o intalnire cu Paul Damian, discutia purtandu-se in biroul acestuia din incinta Muzeului National de Istorie al Romaniei (numit mai departe MNIR). Reproducem mai jos briefingul acestei discutii, cu remarci privind situatie de fapt constatata la Sibot si concluzii, care vor fi puse in bold.
Legat de Sibot, Paul Damian a confirmat ca cercetarea s-a incheiat sambata, 20 octombrie, fapt ce a fost notificat constructorului Strabag, cu care MNIR avea contract. Paul Damian a mai precizat ca a recomandat ingroparea in fundatiile autostrazii si nu demolarea unei parti a ruinelor, in special a zidurilor legate cu mortar- intrucat exista si ziduri legate cu pamant, mai greu de conservat odata expuse. Strabag ar fi acceptat de principiu, dar nu stia sigur daca recomandarea a fost respectata. Intrebat daca poate afla, a confirmat si a raspuns afirmativ la rugamintea noastra de a se interesa si a ne informa si pe noi. Suntem totusi rezervati daca ne va spune ceva si nu ramane decat sa asteptam. Intre timp, in urma deplasarii lui Adrian Lupu la fata locului stim ca Strabag nu a tinut seama de propunarea domnului director Damian.
Paul Damian a mai specificat ca obiceiul de a demola cu buldozerele fara a mai astepta eliberarea certificatului de descarcare de sarcina arheologica, pe raspunderea constructorului, imediat ce arheologii notifica sfarsitul cercetarii, este o practica curenta in Romania. El a admis ca acest fel de a proceda incalca prevederile legii, dar ca o nota generala atitudinea lui era una indulgenta, din motivele pe care le voi descrie mai jos.
Revenind la Sibot, Paul Damian a confirmat ca acesta nu era un sit inregistrat, chiar daca a fost strapuns de drumul national, intrucat acesta din urma a fost construit in anii ’30 si ’40, cand nu prea exista legislatie in materie de patrimoniu arheologic.

De altfel, avand in vedere marimea si gradul de conservare a vicus-ului si cimitirului acestuia, cercetarea Sibotului a fost prelungita cu doua luni peste termenul convenit initial.
Per total, MNIR a avut in lucru pe tronsonul I Sebes- Orastie, unde antreprenor e Strabag, 11 situri arheologice, din care numai unui era cunoscut anterior. Din aceste 11 situri au fost recoltate peste 20 de tone de material arheologic.
Intre cele 11 situri s-a aflat si cel de la Tartaria afectat de autostrada, care nu este, asa cum am crezut initial, orasul neolitic, ci o asezare din prima epoca a fierului (Hallstatt), asadar tracica sau dacica timpurie.
Paul Damian a mai mentionat si alte situri foarte interesante din punct de vedere stiintific descoperite si cercetate ca efect al lucrarilor la A1, din care l-am retinut pe cel de la Uroiu, de langa Deva, actualmente un deal ce a format candva un ostrov al Muresului. Aici, la 6-7 metri sub nivelul solului- atat de adanc din cauza aluviunilor aduse de Mures in sute de ani-, au fost gasite bordeie dacice contemporane cu cetatile si orasele din munti, din perioada clasica a civilizatiei dacice, o descoperire rara in regiunile joase de podis sau campie, unde majoritatea asezarilor dacice, situate pe inaltimi mai usor de aparat sau pe maluri de rauri, au disparut in urma eroziunii naturale.
Per total, Paul Damian ne-a comunicat ca se estimeaza ca in medie la fiecare 100 km de autostrada exista 20-25 de situri arheologice. In mod cert el vede in constructia de autostrazi si in banii europeni absorbiti pentru asta o mare sansa pentru cercetarea arheologica, insistand ca in ultimii doi ani s-a cercetat si s-a descoperit cat in multi ani anteriori. A adus ca exemplu si Ungaria, unde, anterior Romaniei, constructia de autostrazi ar fi determinat un adevarat “boom” al arheologiei. Asta explica si indulgenta cu care el pare sa priveasca incalcarea legii de catre constructori gen Strabag si demolarea unor situri inainte de a exista toate actele cerute de lege; ca si Sabin Luca, Paul Damian a adus in discutie argumente ale constructorului, care nu constituie problema arheologului, precum termenele contractuale fata de dezvoltator.
Un input interesant a fost cel de pe parte procedurala. Paul Damian a confirmat ca pe baza raportului/rapoartelor de cercetare, Comisia Nationala de Arheologie face o recomandare, dar acesta e doar un organism consultativ. Prin urmare, Directiile Judetene de Cultura si Patrimoniu, din subordinea Ministerului, pot elibera certificate de de descarcare de sarcina arheologica care sa contrazica recomandarile Comisiei.
S-a atins in discutie si problema Rosiei Montane, unde Damian s-a aratat clar ca un “prieten” al proiectului miner, insistand ca acesta se va face si ca cercetarea galeriilor din masivul Calnic a fost una distructiva, arheologii fiind chemati sa faca cercetarea in perspectiva unei exploatari miniere si nu a parcului arheologic de care se vorbeste acum. El a mai insistat ca fara aceasta cercetare, nici nu s-ar fi stiut cate se stiu acum despre Rosia Montana.
Am mai discutat despre Valea Oltului, vechi drum roman punctat de numeroase situri, mai ales castre. Paul Damian a anuntat ca este foarte linistit in legatura cu aceasta zona, intrucat autostrada va trece la inaltime, unde este posibil sa se puna probleme de mediu, nu de arheologie, toate siturile fiind in vale.
O mentiune speciala a mai facut Paul Damian despre Micia, un castru asociat cu o importanta canaba, practic un oras, situat la Deva, care a fost ocolit de autostrada dupa multe insistente ale arheologilor, dar mai putin ca rezultat al acestora cat al calculelor economice determinate de durata prea lunga a cercetarilor. O alta poveste de succes este Pianu de Jos, unde 20 ha de oras neolitic si ceva epoca bronzului au fost cumparate si servesc doar ca islaz, activitate ce nu distruge vestigiile ingropate.
Paul Damian a mai amintit cum se mai ataca arheologii intre ei. De asemenea, in plan politic, desi a pomenit de cum au atacat Berceanu si Basescu arheologii ca “tin in loc” constructia autostrazilor, a gasit numai cuvinte de lauda pentru Andrei Plesu si, mai ales, Anca Boagiu.
In concluzie, avem de intreprins urmatoarele actiuni:
1. Plangere penala contra Strabag pentru demolarea ilegala a sitului Sibot 3.
2. De completat lista de cereri formulata in scrisoarea deschisa pe care o avem in lucru cu urmatoarele:
a. Inasprirea regimului legal al distrugerii de situri arheologice in absenta certificatului de descarcare de sarcina arheologica cu toate semnaturile si stampilele necesare.
b. Introducerea caracterului obligatoriu al recomandarilor Comisiei Nationale de Arheologie.
c. Transparenta lucrarilor Comisiei Nationale de Arheologie si a numirilor in aceasta, numai pe criteriu de competenta.
In incheiere, reiteram solicitarea formulata in petitia depusa de G.G.A. Romania Vie privind acordarea unei audiente de catre Ministrul Culturii si Patrimoniului National, domnul Puiu Hasotti.

 

sursa: casanoastra-romania-dacia.blogspot.ro, foto: Valentin Roman

16 comments

 1. Saraca tarisoara asta a mea cum a ajuns ea pe mina la toti incultii si nenorocitii de constructori,oameni fara suflet si fara respect fata de istoria noastra si valorile ei…oameni care pentru un pumn de techini (bani) si-ar omori si propria mama(istoria noastra straveche !)Cit ii mai rabzi Doamne !!!!

 2. Tot nu ati inteles k asta se vrea sa nu se stie adevarul k marea majoritate a natiilor de pe pamantul asta au izvorat de aici de la noi. Uitati-va la marile descoperiri din lume in tehnologie si veti ajunge la concluzia k au la baza inventia si contributia unui roman cum vreti sa recunoasca toti asta si mai ales cum vreti sa recunoasca k in trecut marile puteri si imperii ale lumii antice au avut drept conducatori pe stramosii nostrii tracii si k marea majoritate a limbilor care se cunosc au la baza limba romaneasca. Tot ce se distruge se distruge voit pentru k un popor care nu isi cunoaste istoria si radacinile si vlorile e un popor foarte usor de stapanit condus etc……..

 3. Strabag este mana lunga a FMI in Europa (pe langa banci dar nu se prind naivii)…de aia nu mai pot ei de plangere penala…vor continua sa astupe si sa faca ce vor in tara noastra; Austriecii sunt cea mai nenorocita natie posibila, credti-ma, aparentele inseala, cercetati.

 4. un nr. atat de mare de castre presupune o populatie dacica numeroasa. La urma-urmei ma doare in cot de aceste castre, pot sa le rada, pentru ce m-ar interesa bivuacurile cotropitorilor? Mai ales ca nu aduc nimic nou, toate sunt la fel.

 5. LOCUIESC ÎN CUGIR. ERA CEA MAI APROPIATĂ NECROPOLĂ SAU SIT, LA VEDERE. SPERAM S-O ARĂT NEPOȚILOR… CÂND AM SESIZAT CĂ A DISPĂRUT, AM CREZUT CĂ STATUL FIIND PREA SĂRAC S-O(SĂ-L) ÎNTREȚINĂ, PREFERĂ CONSERVAREA PRIN ACOPERIRE.
  CE AM AUZIT, MĂ DUCE CU GÂNDUL LA ÎNCERCAREA COTROPITORILOR AUSTRIECI DE A CATOLICIZA TRANSILVANIA (JAFURI, DISTRUGERI DE LĂCAȘURI SFINTE, SCHINGIUIRI, MARTIRIZĂRI).
  ANUL ĂSTA AM FOST LA VIENA. IMPRESIONANT!… CÂT AU PUTUT FURA, CA SĂ-ȘI FACĂ O ASEMENEA CAPITALĂ (OPULENT-LUXOASĂ).
  DE DATA ASTA ÎNSĂ, NU CRED CĂ E DE VINĂ VREUN AUSTRIAC… SLUGOII ȘI PROFITORII LE-AU DAT DE CURÂND ȘI PETROLUL ȘI BCR-ul, DECI NU-I FRAIER CINE IA CI E PROST CEL CE DĂ…
  HALAL NAȚIUNE, SĂ-ȚI FIE DE BINE ȚIE ȘI BOBORULUI (ONESTE BIBERE, STIMABILE!!) AM ZIS!

  TANTI LUCIANA, VĂ ROG SĂ MĂ SCUZAȚI, NU E CORECT AȘA: “..cum a ajuns ea pe mina la toti incultii si nenorocitii..”. CORECT AR FI AȘA: (..cum a ajuns ea pe mâna tuturor inculților și nenorociților..).

  EDITORUL DE TEXTE (AICI, UNDE FACEM NOI COMENTARIILE), SUBLINIAZĂ CU ROȘU DOAR CUVINTELE ORTOGRAFIATE GREȘIT, NU ȘI GREȘELI DE EXPRIMARE…

 6. De la Vlad Ţepeş Dacia e cotropită de dragoni. Se face tot, să nu ştim adevărul. Fără cunoaşterea istoriei neamului suntem nişte zombi dirijaţi de americani, engleji..

 7. nu ma pling de nimic , este drept ca trec peste demnitatea noastra ca prin ceata, cine stie poate intr o zi ne vom aduna cu totii din imprastierea in care ne aflam. totusi speranta mea nu moare odata cu astfel de gesturi.cu siguranta nu vom pieri , tot ce este rominesc nu piere!taria unei natiuni sta in inimile din piept,Dzeu este cu Rominia!

 8. Doamne cata durere aproape ca nu se mai poate suporta cat de atacata si neglijata este aflarea adevarului despre originile noastre , am ajun sa plang citind aceste randuri realizand ca speranta noastra de a determina oficialitatile sa pastreze si sa conserve aceste adevaruri cu care alte popoare s-au mindri, este foarte departe.

 9. un astfel de sit nu se distruge si nu se acopera cu bitum! este istoria, trecutul nostru! noi si copiii nostri ar fi trebuit sa avem sansa sa il vedem, sa atingem acele ziduri, sa simtim in vene ceva din viata de-acum 2000 de ani! e incredibil ce se intampla in tara asta! ma solidarizez cu toate actiunile ce se vor intreprindre!!

 10. Buna ziua
  Poate cineva sa ne transmita ce putem fece si cand spun ce putem fece ma gandesc la NOI TOTI CATI MAI SUNTEM ?Cred ca vorbe nu rezovam nimic.
  VIOREL MARIAN

 11. Doresc sa intervin si sa sprijin,orice initiativa,care ar putea sa redea increderea romanilor in ei insisi.
  Concret,ce e de facut,fratilor?
  Majoritatea noastra ,deplange situatia in care ne aflam,dar nu stim sa actionam cumva ,pentru a schimba lucrurile.
  Se incumeta ,cineva?!

 12. pana mai acum ceva ani nu prea stiam ce sa cred despre mine ca om si ca radacini din care ma trag , avand mereu dubii legate de istoria pe care o invatam in scoala am inceput sa mi pun multe intrebari fara raspuns cu privire la ,, cine suntem si de unde venim ”
  Sunt un om conservator si vreau sa ajut prins simpla participare la mitinguri sau alte tipuri de actiuni impotriva celor ce ne ingroapa in minciuni si incultura . Incercati sa salvati ce se mai poate din trecutul nostru .

  cu respect celor de aici
  cristian din bucuresti

 13. Emanuel Kant spunea :”O tara fara cultura e usor de manipulat !” Pai,nu are dreptate Maestrul ?Sunt satula sa aud mereu ca situri arheologice ,monumente istorice ,castele etc.sunt distruse de catre ignoranti sau de persoane care au interesele lor ,de aceea vin cu o propunere :sa ne unim intr-o oganizatie care sa apere istoria ,intr-un cuvant sa facem ceva ,nu doar sa comentam .Cine se ocupa de acest lucru ? Ma voi inscrie imediat .Cine se mai inscrie ? Multumesc !!!

 14. am crescut in cetatile din munti orastiei in fiecare zi cand mergeam prin cetate ma gandeam de ce oare nimeni nu vrea sa faca ceva sa aratam la lume ce vestigi avem, din ce neam ne tragem,dar nici azi nu am un raspuns. Dar vad cum se doreste distrugerea si acelor pitre care au mai ramas si asi vrea sa se faca ceva in sensul asta sa nu se mai faca sapaturi arheologice cu buldozeru,sa nu se mai astupe ce s-a descoperit ca sa fim mandri de ce ne au lasat inaintasi nostri de mii de ani.Florin

 15. in 20 de ani nu o sa mai fie nimic din Romania nici pietrele alea ingropate vor fi luate si duse in afara la nustiu ce muzeu unde ne vor lua banii ca sa le vedem.
  au vindut tot pe nimic acum ne vor murii copii de foame de boli de la vaccinurile lor umflate cu fel de fel de cancere,autism, handicapati doare pe cineva ca au,,SUCCESURI in conturile din Elvetia pentru o alocatie de handicap te pun sa faci o gramada de acte ca mai bine stai pe strada si cersesti si te lipsesti de banii lor ier la doctor daca nu dai mirosi a mort.. Romania te iubesc…

  nu locuri de munca ,nu case, nu invatamant, nu sanatate ,nu ridica capul din pamant

  de la revolutie ne-au vandut, Iliescu a fost vinovat pentru rampa de lansare a hotilor hienelor lacome care nu le mai ajuge sa stea in apartament cu 4 camere vor 10 vile cu 20 de camere si ale goale ca sa le stearga de praf .

  Oameni care muncesc din greu si cand vine salariul dupa ce platesc intretinerea curentul cablu pastile daca la mai ramane si de carofi sau de o haina de la nemtii care au murit

  sa fie multumiti sa taca ca nu este destept, dasteptii se cunosc in funtie de contul de la banca si cum nu ne nastem egali destepti si frumosi

  Toti suntem o natie de lasi iar daca unul TIPA nu sare nimeni sal ajute ba ne dam mai incolo ca este NEBUN dar noi stim ca are dreptate

  Gadea la Antena3 cand a vorbit de citostatice pentru bolnavii de cancer ce afaceri se fac si ca parintii la copii
  platesc si cumpara de afara unele medicamente au vrut sa le inchida televiziunea sunt multe prea multe nu am loc sa scriu

  Romania te iubesc

 16. Pacat de descoperirile facute la Sibot, mai bine zis pe teritoriul satului Balomiru de Camp. Au fost, s-au vazut de catre arheologi (mai putin de catre oficialii comunei). Acolo era istoria noastra, A celor multi. Urmasii nostri nici nu vor sti ce s-a descoperit aici, pentru ca autostrada, desi putea fi putin deviata , a acoperit totul. Asa s-au mai construit 3 poduri peste soseaua veche si peste Raul Cugir. PACAT CA AVEM MINTI STRALUCITE DAR NU SE FOLOSESC IN AVANTAJUL POPORULUI ROMAN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *