Cum sunt impozitate sau declarate bitcoinii sau criptomonedele?

Categories ArticolePosted on

Dupa cum stim deja si am auzit in ultimele luni, Bitcoin-urile sau criptomonedele au devenit o tendinta din ce in ce mai consolidata, in ciuda faptului ca nu sunt reglementate de niciun tip de guvern. Cresterea lor exponentiala a provocat un interes general pentru a investi in criptomonede, iar din ce in ce mai multi utilizatori decid sa investeasca in acestea si companii care se angajeaza sa le introduca ca metoda de plata. Cu toate acestea, exista inca multe necunoscute in ceea ce priveste utilizarea si gestionarea lor si, mai ales, cum ar trebui declarate la Trezorerie.

In postarile anterioare am vorbit deja despre Bitcoins, criptomonede in care sa investesti sau cum sa investesti in Bitcoins. De aceea, astazi, vrem sa rezolvam o alta intrebare, si aceasta este cu siguranta cea mai importanta, cum sa declaram investitiile in criptomonede in Trezorerie .

Cum vedeti crearea de criptomonede

Intrucat este in prezent o tehnologie nereglementata, Trezoreria nu are inca foarte clar ce ar trebui sa faca pentru a reglementa criptomonede precum Bitcoin , care este cel mai cunoscut. Din acest motiv, anul acesta incepem sa investigam modul in care pot fi reglementate, pentru ca astfel sa se stabileasca definitiv in viata noastra de zi cu zi.

Exista un pic de ipoteza si dezinformare cu privire la suma de bani pe care unii nu o declara. De aceea, Uniunea Europeana pune capat in mod constant acestor posibile lacune sau viduri. Pana in prezent, au existat multe noutati si au fost publicate unele hotarari, precum cea publicata pentru Spania de catre  Directia Generala a Impozitelor din Ministerul Finantelor si, de asemenea, in Europa, de catre  Curtea de Justitie a Uniunii Europene  (CJUE). ). In ambele propozitii, se precizeaza ca  operatiunile efectuate cu Bitcoins si criptomonede sunt tranzactii financiare.

In prezent, Trezoreria le descrie drept un activ necorporal , cum ar fi cumpararea-vanzarea unui domeniu web, drepturile de exploatare a unei ferme sau transferul unui bar. Problema este ca dupa cum stabileste legea astazi, pentru a nu trece linia legalitatii, ar trebui sa declaram fiecare miscare pe care am facut-o cu criptomonede, iar asta ar fi o nebunie, pentru ca este imposibil de controlat. Acesta este motivul pentru care investitiile sunt acum declarate atunci cand sunt convertite in moneda FIAT , adica atunci cand criptomonedele sunt transferate intr-un alt tip de moneda care are curs legal, cum ar fi euro sau dolari.

Prin urmare, aceasta este procedura pe care trebuie sa o urmam pentru a ne declara investitiile cu criptomonede, iar apoi vom vedea ce pasi trebuie urmati pentru a face acest lucru. Totusi, trebuie avut in vedere ca, asa cum am spus, aceasta tehnologie si reglementarea ei sunt in curs de investigare si, poate, in cateva luni, aceasta procedura nu va mai fi valabila, in ciuda faptului ca este cel care se foloseste in prezent.

Cum sa platesti taxe sau sa declari investitii in Bitcoins sau criptomonede

Am gasit patru moduri de a folosi Bitcoin, de a plati o achizitie intr-un magazin fizic sau online , de a tranzactiona cu criptomonede si de a extrage Bitcoins .

Cand platim pentru o achizitie cu Bitcoins, o facem in acelasi mod ca si cand am face-o cu moneda de plata legala, fie ea euro, dolari sau lire sterline. In plus, vanzatorul va percepe TVA-ul corespunzator pe factura . Acelasi lucru se va intampla atunci cand depuneti declaratia de impozit pe venit.

Lucrurile se schimba cand vine vorba de tranzactionarea valutara . Aceasta este o operatiune de bursa speculativa, deci este supusa fluctuatiilor pietei. Ca sa intelegem noi, operatiunile lor se bazeaza pe cumpararea unui activ pentru a-l vinde la un pret mai mare sau vanzarea unui activ, pentru a-l cumpara din nou la un cost mai mic.

Trebuie sa avem in vedere ca beneficiile tranzactionarii cu Bitcoins sunt intelese ca castiguri de capital . In functie de totalul veniturilor noastre, beneficiile pot fi trecute intre 19% si 23%. Un alt caz diferit este cel al minerilor , deoarece desfasoara o activitate economica si, prin urmare, trebuie sa se inregistreze la Trezorerie , ca in orice alta afacere. Aceasta ar insemna sa cautati rubrica IAE corespunzatoare , pe langa faptul ca trebuie sa platiti taxa de liber profesionist.

Unii incearca sa ocoleasca legea transformandu-si castigurile sau profiturile in alte criptomonede, astfel incat profitul sa nu poata fi urmarit.

Acum ca am vazut cum sa platim Bitcoins sau criptomonede, este timpul sa vedem cum sa declaram aceste investitii. Gasim cazuri diferite, cand este vorba de persoane fizice sau juridice.

Persoane fizice

Cand vine vorba de persoane fizice , atunci cand investesc in criptomonede, acestea trebuie sa declare profiturile direct in contul de profit si pierdere, introducandu-le in sectiunea castiguri de capital din baza de economii impozabila . Aici va trebui sa se sustina ca am avut un activ numit Bitcoin sau numele criptomonedei utilizate si beneficiile sau profiturile pe care le-am obtinut cu acesta.

Prin castig intelegem scaderea valorii de transmisie si a valorii de achizitie, excluzand cheltuieli precum comisioanele . Sa luam un exemplu pentru a vedea mai clar. Sa ne imaginam ca cumparam Bitcoins sau vreo criptomoneda pentru valoarea de 10 euro. Aceasta va fi valoarea de achizitie. Dar daca ulterior, vindem acesti bitcoini sau criptomonede cu 10.000 de euro, aceasta va fi valoarea lor de transmisie. Asadar, profiturile sau beneficiile obtinute ar fi de 9.990 de euro. Pentru a o declara, nu va trebui sa prezentam niciun document suplimentar, decat daca Trezoreria doreste sa ne revizuiasca declaratia de impozit pe venit.

Este convenabil sa stim ca impozitul pe care va trebui sa-l platim va depinde de suma pe care am castigat-o, desi nu ar trebui sa il notam in venit, deoarece este deja calculat automat.

Persoane juridice

Cand vorbim de persoane juridice, ne referim la societati cu actiuni sau pe actiuni , prin urmare, investitiile realizate cu criptomonede si profiturile obtinute cu acestea trebuie declarate in impozitul pe profit. In acest caz, impozitul fix care se plateste de obicei este de 25% din beneficiul in general.

O alta intrebare care se pune la declararea criptomonedelor este cand trebuie sa prezinti modelul 720 care vorbeste despre bunuri si drepturi in strainatate si care depasesc 50.000 de euro. In acest caz, in momentul de fata expertii indica ca daca banii sunt intr-un portofel virtual si, prin urmare, nu are o locatie geografica, modelul 720 nu trebuie prezentat pentru criptomonede.

Totusi, nu putem uita ca Trezoreria investigheaza noi metode de reglementare pentru a legaliza 100% orice tip de investitie sau tranzactie cu monede virtuale. Aceasta inseamna ca poate in orice moment, acest tip de declaratie nu va mai fi valabil.