Lecturi de vară vs lecturi de iarnă

Categories documentare și cărțiPosted on

Află ce cărți sunt potrivite pentru sezonulestival și ce cărți sunt dedicate sezonului rece

Am făcut 2 liste de cărți, una pentru vară și una pentru iarnă, astfel încât să ai material de lectură pe tot parcursul anului atunci când nu alegi marea sau muntele!

Vara și iarna sunt două anotimpuri total diferite, care induc stări de spirit diferite. Din acest motiv și cărțile pe care le citești au un ton diferit în sezonul estival, față de sezonul rece. Există și cărți care merg citite tot anul, dar articolul acesta nu este despre ele.

Cărțile de vară sunt de obicei lecturi ușoare,care atacă subiecte light, dar care te țin prins în paginile lor, într-o zitoridă la plajă. La polul opus, cărțile de iarnă atacă subiecte mai dure, maigrele și crează o atmosferă mai întunecată. Aceste cărți sunt ideale pentru oseară liniștită în fața șemineului.

Haide să vedem împreună care sunt recomandările din acest an, pentru fiecare sezon în parte.

Lecturi ușoare de vară

De la romane polițiste, la cărți de cultură urbană, puteți trece la categoria ”Lecturi de vară” orice carte pe care ocitiți ușor, rapid și cu plăcere.Dacă nu știți de unde să începeți, în materie de lecturi de vară, vă recomand o listă cu cele mai populare cărți de citit pe plajă.

O să încep cu o trilogie relativ celebră ”Vara încare am devenit frumoasă” – ”The Summer I turned pretty”, scrisă de autoarea americană Jenny Han, cunoscută și pentru cartea ”Tuturor băieților pe care i-am iubit” – ”To all the boys I loved before.” În ”Vara în care am devenit frumoasă”, personajul principal – Belly – își măsoară viața în timpul verii.

Pentru aceasta, tot ce este magic se întâmplăîntre lunile iunie și august. Iernile sunt pur și simplu un moment pentru a număra săptămânile până la vara următoare. Belly își petrece verile la Cousins Beach cu mama și fratele ei mai mare, împreună cu cel mai bun prieten al mameiși cu fiii ei. Seria de cărți a fost un bestseller, iar ultima parte a seriei afost pe lista The New York Times a celor mai bine vândute cărți, timp de pesteo lună.

O altă recomandare de lectură pe plajă este ”The dead romantics”- ”Romanticii decedați”,cartea de debut a lui Ashley Poston. Această carte a cucerit inimile cititorilor deoarece este o lectură amuzantă și plină de speranță. 

Cartea o urmărește pe Florence Day, care estescriitoare fantomă pentru unul dintre cei mai prolifici autori de romantism dinindustrie. Dar Florence are o problemă – după o despărțire teribilă, nu mai crede în dragoste. Când noul ei editor nu îi prelungește termenul limită pentru cartea ei, Florence se pregătește să-și încheie cariera. Dar apoi primește un telefon pe care nu și-a dorit niciodată să îl primească și trebuie să se întoarcă acasă pentru prima dată într-un deceniu pentru a-și îngropa tatăl iubit. Acțiunea cărții începe când întâlnește fantoma editorului ei și trebuie termine romanul început de acesta.

Ultima recomandare din seria cărților de citit în sezonul estival este ”Sunkissed” – ”Sărutat de soare” de autoarea Kasie West. Cartea o are ca protagonistă pe Avery, care a folosit întotdeauna muzica sub formă de evadare. Dar după ce cea mai bună prietenă a ei o trădează, nici măcar playlist-urile ei perfect îngrijite nu o pot ajuta să uite ce s-a întâmplat. Pentru a înrăutăți lucrurile, părinții ei au dus-o pe ea și pe sora ei obsedată de rețelele sociale, într-o tabără de familie îndepărtată, pentru două luni de „distracție”.

Tocmai când Avery este gata să renunțe cu totul la vară, ea îl întâlnește pe Brooks – un băiat misterios și frustrant de fermecător – ceea ce înseamnă că reprezintă fructul interzis. Aceasta este ocarte ușoară și romantică despre călătoria de autodescoperire a personajului principal.

Dacă această listă de cărți estivale nu îți potolește setea de vară, te poți relaxa la un ștrand acoperit cu o limonadă răcoritoare, pentru a intra în spiritul sezonului cald.

lecturi-de-vara-vs-lecturi-de-iarna-img_62d7f1971816f.jpg

Lecturi pentru sezonul rece

O sa începem lista de lecturi de iarnă cu ”TheSnow Child” – ”Copilul Zăpezii” de Eowyn Ivey, o carte a cărei acțiune are loc în Alaska în 1920, când Jack și Mabel se mută în această zonă friguroasă. Fără copii, ei se îndepărtează – el se sparge sub greutatea muncii fermei; ea se prăbușește de singurătate și deznădejde. Într-un moment de lejeritate în timpul primei ninsori din sezon, ei construiesc un copil din zăpadă.

A doua zi dimineața, copilul de zăpadă a plecat,dar ei zăresc o fată tânără, cu părul blond, care aleargă printre copaci.Această fetiță, care se numește Faina, pare a fi un copil al pădurii care supraviețuiește cumva singură în sălbăticia din Alaska. În timp ce Jack și Mabel se luptă să înțeleagă acest copil, care ar fi putut să iasă din paginile unui basm, ajung să o iubească ca pe propria lor fiică. Dar în acest loc frumosși violent, lucrurile sunt rareori așa cum apar, iar ceea ce vor afla în cele din urmă despre Faina îi va transforma pe toți.

Desigur, atunci când anotimpul rece se instalează cu drepturi depline și afară totul este alb, poți oricând să amesteci lectura cu diferite moduri active de a petrece timpul liber.  Dacă ai un spirit aventurier și cauți idei noi, sunt destule activități de iarnă de explorat indiferent de locația în care te situezi. De la patinaj pe gheață într-unul din mall-urile locale sau chiar pe un lac înghețat, la oaventură cu bobul în Lunca de Sus, ai de unde alege. Indiferent dacă mergi pe varianta unei cărți bune în fața șemineului sau îți pui placa de snowboar dîn picioare și pornești spre pârtie, vei avea parte de experiențe de tot felul.

A doua recomandare de lectură, care merge perfect într-o seară friguroasă, la căldura unui șemineu, este ”The Great Alone” –”Marele Singur” de autoarea Kristin Hannah. The Great Alone este o poveste despre supraviețuirea în sălbăticia din Alaska, iar personajul principal, Ernst, este un om profund cu defecte, care preferă compania lui MadEarl, un personaj cu mentalitate apocaliptică, decât pe cea a oamenilor mai veseli și mai optimiști din oraș. Acest roman a fost vândut în peste 1 milion de exemplare și urmează să fie adaptat cinematografic.