Dereglarile care pot aparea in sexualitatea feminina

Categories SanatatePosted on

Problemele care apar in viata sexuala a femeii sint adesea de natura fizica. Dar blocajele care influenteaza viata sexuala sint de ordin psihic, stiut fiind faptul ca femeile au nevoie de mai multa tandrete, de mai mult romantism decit barbatii.

Lipsa orgasmului sau anorgasmia

Absenta orgasmului sau anorgasmia inseamna ca, chiar daca femeia atinge stadii de excitatie, ea nu poate simti placere in timpul actului sexual. Anorgasmia se poate imparti in:

– anorgasmie primara, atunci cind femeia nu a ajuns niciodata la orgasm;

– anorgasmie secundara, atunci cind ea are un orgasm partial (orgasm clitoridian si nevaginal) sau cind nu mai ajunge la orgasm la scurta vreme dupa ce a pierdut o fiinta draga, un traumatism sau o nastere dureroasa.

Tratamentul acestei dereglari este compus de regula dintr-o indrumare terapeutica cu un sexolog sau un psiholog. Acestia cerceteaza blocajele psihologice personale ale pacientei (de exemplu: vinovatia cu privire la placere) sau problemele din cuplu (lipsa de comunicare cu partenerul, ignorarea placerii feminine), in unele cazuri putind fi vorba despre combinarea ambilor factori. Tratamentul pentru prima categorie are ca obiectiv inlaturarea inhibitiilor si a fobiilor prin autostimulare. Tratamentul relational este compus din exercitii pentru cuplu, care au ca scop regasirea seductiei, practicarea unor activitati ludice, manifestarea dragostei.

Absenta excitatiei sau frigiditatea

Frigiditatea afecteaza in jur de 10 la suta din populatia feminina si este definita ca absenta totala a dorintei si a placerii sexuale in timpul raporturilor sexuale. Cauza ei fiziologica este mai putin intilnita (probleme hormonale, malformatie organica, administrarea anumitor medicamente cum ar fi neuroleptice, tranchilizante sau somnifere) decit cea psihologica (educatie prea severa care prezinta sexualitatea ca un subiect tabu, conflicte, lipsa de incredere in sine). Daca aceste probleme sint adesea rezolvate prin sfaturi simple cu privire la relatia de cuplu (reamintirea importantei preludiului, mai multa atentie acordata partenerului, momente de tandrete), blocajele nu se rezolva citeodata decit prin terapie personala, adica prin identificarea cauzelor profunde care au condus pacienta la frigiditate, apoi descoperirea propriului corp si a propriei senzualitati si stabilirea unei comunicari pentru armonia cuplului.

Vaginismul

Vaginismul este o dereglare sexuala destul de frecventa, care, chiar daca nu impiedica orgasmul clitoridian, nu permite penetrarea, provocind o contractie involuntara a muschilor prevaginali. Exista doua tipuri de vaginism:

– vaginism primar, cind femeia nu a putut fi niciodata penetrata

– vaginism secundar, care este o reactie datorata unei infectii vaginale, nastere foarte dificula, traumatism sexual.

Pentru vindecarea de vaginism se apeleaza la ginecolog, la un sexolog sau chiar la un psihoterapeut. Scopul este de a o ajuta pe pacienta sa realizeze care sint originile problemei, sa le depaseasca si sa-si mareasca increderea in propriul corp, dar si in partener. Studiile au demonstrat ca majoritatea cuplurilor care au consultat sexologul cu privire la vaginism au ajuns sa-si gaseasca sexualitatea infloritoare si de lunga durata.

Dureri inexplicabile

Durerile resimtite in timpul actului sexual pot fi de origine medicala. Multe femei se pling de dureri inexplicabile in timpul raportului sexual, iar comunicarea cu partenerul este greoaie din moment ce nu se cunoaste cauza exacta si deci este necesara o consultatie medicala. Rezultatele medicale care pot evidentia anumite dureri inexplicabile pot fi micozele, afectiuni frecvente la tinere, cauzate de proliferarea unei ciuperci foarte raspindite. La inceputul vietii sexuale a unui cuplu, din cauza raporturilor dese, micozele se pot dubla. La femei, mucoasele rosii si inflamate si mincarimile reduc placerea sexuala. De asemenea, infectiile vaginale sint un alt motiv de disconfort in ceea ce priveste viata sexuala a femeii, iar controlul ginecologic este mai mult decit necesar!

Dereglarile menopauzei

Intrarea la menopauza poate influenta dorinta sexuala in proportii diferite in functie de fiecare femeie in parte.

Incetarea ciclului menstrual este privita uneori ca pierderea feminitatii. Schimbarile hormonale determina o atrofiere a peretilor vaginului si o scadere a lubrifierii. In acest fel poat aparea dureri si iritatii care sint banuite ca diminueaza placerea sexuala. Administrarea de hormoni poate imbunatati aceasta dereglare psihologica si sexuala.

Durerile din timpul raportului sexual dupa o nastere

Adesea dupa nastere, preocupata de propriul copil, unei proaspete mame ii trebuie destul timp pentru a-si regasi dorinta initiala cu privire la partenerul ei. Ea poate sa prezinte dureri perineale datorate inciziei practicate citeodata pentru evitarea ruperii perineului in timpul nasterii si de aceea trebuie sa astepte cicatrizarea inainte de reluarea raporturilor sexuale.