Descoperire arheologică de excepţie la Tărtăria

Categories ArheologiePosted on

Lucrările la autostrada Orăştie – Sibiu scot la iveală bogății arheologice de senzație. Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) a anunţat, duminică, descoperirea unui depozit de piese de bronz şi fier, pe traseul autostrăzii Orăştie – Sibiu, vestigiile datând din perioada epocii fierului.„În cadrul sitului 7 (km 14+100-km 14+500), identificat şi sub denumirea Tărtăria 1, a fost descoperit un depozit de piese de bronz şi fier datând din perioada epocii fierului (sec. IX–VIII a. Chr.). Este vorba despre peste 200 de obiecte de bronz şi fier (podoabe, arme şi piese de harnaşament), depuse într-un vas ceramic”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

MTI menţionează că este pentru prima dată când un depozit de acest tip şi datat în epoca fierului a fost găsit în contextul unei cercetări arheologice, nefiind o descoperire întâmplatoare. Descoperirea este una excepţională şi cu o semnificaţie ştiinţifică deosebită, notează instituţia. Cercetările arheologice pe traseul viitoarei autostrăzi, de pe coridorul IV pan-european, sunt coordonate de către Muzeul Naţional de Istorie a României.

Situri în cercetare

Pe tronsonul Orăştie-Sebeş lucrările de diagnostic arheologic au indicat, în toamna anului trecut, existenţa a 11 situri, iar în martie 2012 au fost lansate cercetări în 6 dintre acestea.

Astfel, în raza administrativă a satului Tărtăria, din comuna Săliştea, judeţul Alba, cercetările arheologice preventive au evidenţiat o aşezare datând din perioada epocii fierului. Datele preliminare arată că atât aşezarea – preponderent pe baza analizei ceramicii – cât şi depozitul de bronzuri datează din perioada primei epoci a fierului. Vestigiile au fost aduse la Bucureşti, pentru conservare şi restaurare.

Tăblițele de la Tărtăria

Tot la Tărtăria au fost descoperite poate cele importante vestigii istorice cu cartacter cultural de pe teritoriul României. Este vorba despre celebrele Tăblițe de la Tărtăria. De fapt, Tăblițele de la Tărtăria sunt trei obiecte mici de lut, descoperite în localitatea Tărtăria din județul Alba, situată între Alba Iulia și Orăștie. În vara anului 1961, arheologul clujean Nicolae Vlassa a descoperit mai multe obiecte de lut, dintre care două sunt acoperite cu reprezentări stilizate de animale, copaci și diferite obiecte. Cea de-a treia, de formă discoidală, cuprinde patru grupuri de semne, despărțite prin linii.

În cazul acesteia din urmă, se presupune că este vorba o modalitate de scris pictografică, fiind astfel considerată ca mai veche modalitate de notare care se apropie de scrierea modernă. O bună parte din semnele conținute pe ea se regăsesc în literele conținute în inscripțiile arhaice grecești (dar și la alte scrieri antice din zona Mării Mediterane).

preluare de pe www.monitorulcj.ro

Înscrie-te la Newsletter (pe Home) și află primul despre cele mai importante articole pe care le postăm! Sprijină munca pe care o facem și distribuie mai departe materialele pe care ți le trimitem! Mulţumim!

 
Călătorește în locurile de taină ale României! Un proiect unic de turism http://locuridetaina.ro/

 

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

9 comments

 1. Mult succes in activitatea dumneavoastra, eu sunt din Iasi, mai exact din Hindresti(sat in jurul caruia sunt localizate in timp 3 localitati din perioada 4500-3000 IDH, distruse sistematic, si a caror urme abia se mai gasesc), daca va pot ajuta in activitatea dumneavoastra cu ceva anume as fi bucuros sa va acord sprijinul meu.

 2. Multe ingroapa pamantul, valori umane, dar si materiale ce reprezinta trecutul acestor meleaguri locuite dintodeauna de daci si urmasii lor de azi, romanii. Pamantul aceasta “arhiva ” cu dovezi ce nu poate fi contestate,asteapta si mai multe sa fie scoasa la iveala pentru a inlatura definitiv inventiile, falsificarile, istoria inventata, despre trecutul neamului nostru romanesc. Cercetatorii si specialistii care se ocupa de istoria omenirii nu pot accepta falsuri, si la acestia trebuie acordat crezare, nu altora care doresc si urmaresc numai scopuri personale, doresc o istoria favorabila lor…? Cum se poate da crezare ca romanii, care au urmarit acapararea teritoroiului dacilor, ptr. bogatiile lui ravnite de multi, un popor drept, si o armata bine organizata, de luptatori vitezi de neinfrant pana atunci, cu o civilizatie de milenii,iar romanii care au stapanit un teritoriu de cca 14 % din teritoriul daciei,fiind obligati de hartuirea si atacurile permanente, zise ale barbarilor(dar cred ca mai mult ca sigur erau luptatorii daci retrasi in munti si peste munti),sa paraseasca teritoriul ocupat, iar odata cu ei sa ia tot poporul barbati, femei, copii, iar cand au sosit unii pe aceste meleaguri,nu au gasit tipenie de om, au gasit un teritoriu pustiu bine de ocupat. Nu se putea ca in aceasta perioada scurta de timp, tot teritoriu, cu toata populatia lui de daci sa-si ia o noua limba, obiceiuri, traditii si altele, respectiv ale dusmanului ocupant, si mult “iubit”, pentru civilizatia lui si beneficiile aduse. Firesc cum se obisnuieste mereu, au fost si colaboratori cu ocupantul, persoane influente, bogate, care au preluat, de voie sau de nevoie, cuvinte si obiceiuri si indeletniciri. Deci personal tind sa cred ca noi romanii nu suntem urmasii romei, asa cum e firesc, logic, si cum dovedeste Dl. Napoleon Savescu si sustinatorii lui. Pesemne teoria ca noi suntem urmasii Romei, s-a facut de catre reprezentantii nostrii din acea epoca, cand se disputa teoria “care este primul venit” pe acest teritoriul romanesc al Transilvaniei. Adevarul istoric si stintific nu se dovedeste prin teorii, ci prin dovezi materiale, arheologice, care au fost descoperite, si care se vor mai descoperi in continuare,cat si prin documente scrise in acea epoca in mai multe tari, care s-au pastrat pana in zilele noastre, si alte metode stintifice acceptate de specialistii in domeniu.-

 3. Minunata initiativa! Trebuie sustinuta de oamenii minunati ai acestui pamant.
  La posturile TV se perinda fel si fel de “profesori universitari si atotcunoscatori” dar, care discrediteaza pe oricine incearca sa spuna niste adevaruri citate din cercetatorii straini – si nu oricine (Pe ai nostri nici macar nu-i amintesc). Acesti “savanti” ai nostri stau bine pe un scaun caldut si propovaduiesc in continuare niste neadevaruri rusinoase cu referire la stramosii nostri.
  Domnule Daniel si dragi prieteni ai acestui neam si popor haideti sa comunicam lumii intregi CINE SUNTEM noi cu adevarat. Poate, daca vine de afara vor importa si “dansii” informatiile atat de clare despre adevarata istorie a acestui PAMANT numit DACIA. De fapt acesta ar fi trebuit sa fie numele tarii noastre si nu un nume luat dupa hoardele care au cotropit si jefuit acest pamant sfant.
  Va invit sa participati alaturi de noi la Festivalul Renasterea Planetei care se va desfasura in judetul Hunedoara, in perioada 21 – 26 iulie 2012. Accesati http://www.setras.ro – Festival – Program. Cu aceasta ocazie dorim sa facem cunoscute cat mai multe informatii despre cultura si traditiile milenare ale acestui popor tuturor participantilor si in special delegatiilor straine participante la acest eveniment.Va dam prioritate la transmisia in direct (sau inregistrat) a acestui eveniment. Lumea trebuie sa stie. Lumea trebuie sa participe la renasterea acestui POPOR. Noi cu totii putem face acest lucru!

 4. Extraordinara idee! Tot respectul pentru ceea ce faceti.
  Va doresc succes si sper in cati mai multi cititori pentru acest site.

 5. Teoria latinista este, de ceva vreme, ceva de ordinul legendelor istorice. Latinistii n-au demonstrat pana acum cum o armata complet eterogena ar fi putut latiniza un areal de 3-4 ori mai mare decat suprafata ocupata. Despre asta se poate scrie enorm. Deocamdata sa ramanem la talblitele de la Tartaria… Inscriptiile de pe ele sunt, asa cum spuneati, majoritar pictografice si nu vad ce ne-ar putea determina sa credem ca ar forma o scriere. Si pesterile din Tassili, muntii Akkakus, Lescaux, Altamira etc. sunt pictografice, dar au alt caracter, nu de scriere. Tablita non-pictografica poarta niste simboluri, unele dintre ele apropiate de primele alfabete consonantice, dar si foarte diferite. Rolul lor atribuit mi se pare fortat. daca vom privi caracterele si logica formarii semnelor din primele alfabete (fenician, grecesti – ca au fost mai multe, dar si libico-punic) vedem ca sunt de inspiratie cuneiforma, combinat cu simbolistica fenomenelor naturii, luna, soare etc. Ceea ce este reprezentat aici poate sa fie la fel de bine o amuleta decorata cu simboluri magice sau orice altceva. Pentru a autentifica asta ca pe o scriere, cred ca trebuie ca ea sa fie descifrata, altfel ne vom plasa pe teritoriul pe care azi se afla latinistii: al presupunerilor. Pe de alta parte, Herodot (caruia nu-i pot da un credit de 100%) vorbeste despre completa necunoastere a scrisului in spatiul despre care vorbim. Sigur e ca, spre deosebire de alte zone ale globului, o asemenea scriere sigur nu a produs ceva autentic si nu exista nici o continuitate a ei, macar pana la un moment dat.

 6. Am terminat istoria cu ceva ani in urma. Insa, inca de pe atunci se stia ca “celebrele” tablite sunt niste falsuri. Vlassa a recunoscut la un moment dat ca le-a “fabricat”, deci a sustine in continuare originalitatea lor e mai mult decat absurd…

 7. cata nesimtire pe unguri…am vazut un clip pe youtube, unde-si prezentau ei originile hune si turaniene(nu stiu cum le zice exact)..la un moment dat au afirmat ca aceste tablite de la tartaria apartin lor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *