Fresca de la Salmorus, horoscopul martirizării lui Epictet şi Astion

Categories DezvăluiriPosted on

Cetate de sorginte getică de secol VII ACHR, cu existenţă continuă de aproximativ 1.400 ani (700 ACHR – 700 PCHR), SALMORUS a fost descoperită de ing. P. Polonic în anul 1898. Acesta este convins că a descoperit antica cetate AL STOMA. Cetatea se află pe marele braţ al fluviului Dunărea şi anume Sf. Gheorghe , la o distanţă de aproximativ 2,5 km de actuala comuna Murighiol şi la aceeaşi distanţă faţă de braţul Sf. Gheorghe. Are un perimetru de 500 ml şi o formă rectangulară neregulată cu latură mică de 45 ml, unde exista şi poarta de nord (cea mai impunătoare), alte două laturi de 145, respectiv 177 ml în partea de est şi vest. Şi, în sfârşit, latura de sud de 138 m.

Zidul din piatră de calcar galben cu umplutură de piatră şi caramidă sfăramată şi bătută, nu este altceva decât un MURUS DACICUS, cu o grosime a zidului de aproximativ 3 metri. Informaţia existenţei cetăţii de la Murghiol intră în atenţia istoricilor şi a arheologilor din acel timp, printre ei aflându-se Gr. Tocilescu, M.D. Ionescu Dobrogianu, C. Moisil, C.I. Brătianu etc. Problema este luată în serios de către C. Moisil, ce face o cercetare mai atentă, consultând şi intinerariile antice.
În urma acestor cercetări, ajunge la concluzia că nu poate fi vorba decât de vechea cetate getică SALMORUS, ce apare în NOTITIA DIGNITATUM ORIENTIS XXXIX 18 sub forma coruptă de THALAMONUM. Nu peste mult timp, C. Moisil consideră că, printr-o asimilare normală a denumirii cetăţii de diverşi autori antici, latini sau greci, cetatea şi-a păstrat esenţa numelui, indiferent de limba în care a fost menţionată. Astfel, grecii au numit-o HALMYRIS, latinii au numit-o THALAMONUM , iar geţii, care au
şi construit-o, au numit-o SALMORUS, ceea ce înseamnă locul sarat.
Cercetările încep mai serios prin anii 1954 de expertul Bujor cu săpăturile în necropola getică din imediata apropiere a cetăţii, unde se confirmă existenţa cetăţii SALMORUS prin pozitia scheletelor înmormântărilor getice atât de inhumaţie, cât şi de incineraţie. În anul 1974 începe o nouă cercetare pe materialele salvate în trecut, având ca cercetător pe O. Iliescu, care, folosind contribuţia mai veche a lui C. Moisil şi a numismatului italian L. Paulon, reconstituie un tezaur de 117 monede.

Săpăturile de o amploare mai mare încep in anul 1981, avându-l ca şef de şantier pe M. Zahariade, care „marchează locul“ cu o tablă de 1,5/1 ml şi pe care scrie: CERCETARE ARHEOLOCICA SECOLUL I ACHR – SECOLUL VII PCHR EPOCA ROMANA.
În acest mod, domnia sa face intenţionat două greşeli, ce nu au nicio legătură cu istoria adevărată. Inţelegem, aşadar, că pe distinsul arheolog nu îl interesează catuşi de puţin perioada getică, de aproximativ 700 de ani, şi că adaugă cu de la sine putere, spre mărirea Imperiului Roman, aproximativ 300 de ani, ca o contribuţie personală la formarea poporului roman.
Cercetările continuă şi în vara anului 2001, iar colectivul de arheologi se măreşte cu doi specialişti din SUA, care insistă să înceapă săpătura în partea de NE a cetăţii, unde exista speranţa, după scrierile din ACTASANCTARUM, descoperirii mormintelor lui EPICTET şi ASTION, doi geţi şi nu greci, din GETIA MINOR, ce au trecut la creştinism, iar pentru fapta lor au fost maltrataţi, torturaţi şi măcelăriţi de comandantul cetăţii. În timpul torturilor, un individ recunoaşte pe ASTION ca fiind fiul unei familii instărite şi pleacă.

În grabă să anunţe părinţii de ceea ce I se intampla fiului lor. În aproximativ două săptămani de la acest eveniment, părinţii lui ASTION au sosit în SALMORUS şi au fost informaţi că fiul lor este mort împreună cu preotul EPICTET. Timpul de două săptămani de la începerea persecuţiilor pană la martirizarea celor doi este insuficient pentru a se ajunge şi a se întoarce din Asia Mică, indiferent de mijlocul de transport folosit pentru acest scop, aşa cum susţin unii cercetatori, ce au interesul de a considera toţi martirii din GETIA MINOR ca fiind de etnie greacă.

Este foarte posibil ca cel puţin ASTION să aparţină unei familii din Tomis, din Axiopolis, din Aegyssus etc, iar în acest caz este credibil că părinţii au reuşit să ajungă la SALMORUS într-un timp atât de scurt.
Lucrările încep şi, în data de 4 iulie 2010, este descoperit mormântul celor doi martiri. În fundalul mormântului, spre răsărit, există o frescă formată din mai multe cercuri concentrice care marcau, printre altele, şi data martirizării, dar şi alte date importante în textul de sub cercuri.

Înţelegand importanţa acestui horoscop getic al martirizării lui EPICTET şi ASTION, se ia măsura protejării şi a conservării mormântului, punându-se peste el o folie de plastic, ce a stat o bună perioadă de timp şi care a dus la formarea condensului ce a distrus acest horoscop.
Toate acestea s-au întamplat în condiţiile în care alături, la un pas, exista stuf şi papură din abundenţă, materiale ce nu ar fi permis degradarea iremediabilă a horoscopului.
În privinţa proprietăţii acestor moaşte, s-au purtat discuţii dure între reprezentaţii B.O.R,. pe de o parte, şi arheologi, pe de altă parte, pentru simplul motiv că în Romania nu există nicio lege care să reglementeze astfel de cazuri.
Noi considerăm că acoperirea mormântului cu folie de plastic s-a făcut în mod intenţionat, în scopul distrugerii definitive, chiar dacă exista intenţia refacerii acestui horoscop. El nu va mai fi cel original şi există posibilitatea falsificării acestuia în scopul deturnării etniei celor doi martiri din geţi în greci sau asiatici.

Felul în care a fost realizat acest horoscop este unic, iar datele ce erau zugrăvite în textul de sub horoscop aduceau multe informaţii inedite. Mormântul şi implicit horoscopul au rămas intacte timp de 1711 ani, iar „specialiştii ştiinţifici“ au reuşit să-l distrugă în câteva zile. Deci, o performanţă în materie de distrugere a patrimoniului cultural naţional.
Constatăm aşadar că :
– din complexul funerar a rămas groapa mormântului cu horoscopul degradat 90 % , dar acum protejat cu stuf;
– moaştele (osemintele lui EPICTET şi ASTION) au fost luate de episcopia Tomisului, apoi returnate episcopiei de la Tulcea, actualmente fiind în mănăstirea nou construită la Salmorus;
– martirii nu sunt geţi din Asia Mică, probabil din pricina negocierilor între B.O.R şi B.O.G., unde s-a stabilit că de fapt toţi martirii din Scitia Minor, numită şi Scitia Secunda, de fapt Getia Minor sau Dobrogea de azi, sunt de
origine greacă.
Înţelegem din aceste poziţii aşa-zise ştiinţifice că grecii nu aveau posibilitatea a se martiriza la ei acasă ( Diocleţian fiind mai înţelegător cu ei la ei acasă ) şi veneau la noi să facă acest gest.
Concluzii:
1) Legislaţia din România prevede în mod greşit protejarea artefactelor cu materiale plastice.
2) Neinstruirea pluridisciplinară a arheologilor duce în mod inevitabil la distrugeri iremediabile.
3) Metodele de cercetare relative trebuie înlocuite cu metodele absolute, cunoscute de altfel de arheologi, dar nefolosite pentru că folosirea lor nu le-ar mai permite ataşamentul faţă de o cultură sau alta.
4) Este necesar să se legifereze interzicerea unor cercetări ce au la bază numai metode relative.
5) Cercetările absolute să fie publicate în mass media şi să înceteze acea meteahnă a „ştiinţificilor“ de a publica numai pentru uzul intern al acestor instituţii, pe care noi le plătim.
Cercetările din România sunt cunoscute numai de cercetători, iar informaţia are un circuit închis, ce se ghidează după proverbul macedonean „io mi cantu, io mi giocu“ şi toate acestea plătite de la bugetul de stat, adică de noi.
Cunoscut este faptul că, cel mai adesea, arheologul trăieşte un sentiment de afecţiune, faţă de civilizaţia de care s-a ataşat în mod voit sau nevoit în timpul studenţiei, ajungand, în final, să subestimeze alte civilizaţii sau chiar să le urască. Persistând în acest mod de lucru, drama arheologului se conturează profund cu toata atenţionarea făcută de Vasile Pârvan pentru cei ce vor veni după el, şi anume:
„Tăcerea e centrul lumii.
Spre tăcere se adună toate, ca apa spre prăpastia neagră.
Tăcerea e moartea vieţii şi viaţa morţii.
Tăcerea e mormantul în care închidem toată plângerea
sufletului nostru doritor .”
Şi atunci noi vă zicem: Atenţie, arheologi, nu mai tăceţi (minţiţi)!

text de Nicolae Nicolae

 

Înscrie-te la Newsletter (pe Home) și află primul despre cele mai importante articole pe care le postăm! Sprijină munca pe care o facem și distribuie mai departe materialele pe care ți le trimitem! Mulţumim!

 
Călătorește în locurile de taină ale României! Un proiect unic de turism http://locuridetaina.ro/

 

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

3 comments

  1. va rog sa-mi spuneti de ce SALMORUS înseamnă locul sarat, este o deductie logica sau aveti o explicatie stiintifica?…si in ce limba?

  2. in germania nu stam mai bine cu notniuile de cultura generala. atata doar ca aici totusi inca se respecta munca mai mult decat la noi in tara.probabil e o pura coincidenta, dar si eu ma gandisem saptamana trecuta imi trecuse asa ideea prin cap, precum glontele tasnit dintr-un magnum 44 ca, in ultima vreme, de cultura generala nu se (mai) intereseaza mai nimeni. daca acum cateva sute de ani oamenii aveau alte indeletniciri, alte probleme si, ca urmare, alte interese, azi, cand avem atatea posibilitati, totusi, in mod bizar, cultura e undeva pe la urma. prima data ma zdrobisera actualitatile din romania si ce se mediatizeaza, directia pe care a luat-o tara, in general, pornind chiar si de la comentariile unora precum si scrierile altora si care ar mai fi valorile de actualitate. dar am constientizat si generalizat automat ca nici altundeva nu se pune accent pe cultura generala, atat cat ar trebui.DAR, mai sunt oameni care o fac. relativ putini, e drept. si astfel, fara sa o caut in mod voit, am ajuns la concluzia ca omenirea totusi nu este atat de evoluata pe cat ne place noua sa credem, ca ne aflam undeva pe la nivelul pruncului care abia invata sa mearga in picioare, dar caruia i se atribuie deja notiunea de atlet cu mari performante . nu contest capacitatile unora, ba dimpotriva, dar luata per ansamblu, cu toate cuceririle stiintifice de astazi, doar cei foarte putini poarta stacheta. restul sunt pur si simplu purtati de val, insa nu sunt realizatori mentali ai adevaratei evolutii, se lauda insa, cu ea. un foarte bun exemplu, cel dat de tine, dan, care ar fi echivalent cu convingerea americanilor ca ei au inventat pizza sau ca toata germania e papa (wir sind papst = noi suntem papa). iar acum nu stigmatizez vreo tara si nici nu o injosesc, ci doar subliniez faptul ca prostia, sau, hai sa zicem, nivelul scazut de interes fata de adevarurile mari si cunostinte de baza este cam peste tot scazut, pe cat de mare e si dorinta de a ne da mai buni, mai destepti si mai virtuosi decat, in fapt, suntem.deci, cu intreaga societate mai e mult pana departe! ..

  3. buna Danlegat de anturaje, da.. poarstea ta mi-a adus aminte de un fost prieten (fost! sa ne-ntelegem), absolvent de facultate, care-mi sustinea cu o inocenta teribila acum cativa ani ca stelele n-au lumina si caldura proprie (prin stele intelegand nu acele planete care se vad din cand in cand si care sunt luminate de soare, ci stelele reale, alti sori din ale galaxii), si-a mai spus o prostie pe care din fericire nu mi-o mai amintesc.continua sa ma uimeasca acea conversatie. evident ca si-a dat seama ce-a putut sa spuna, dar scuza lui era cum ca asa le-ar fi spus profesoara in genarala.unii oameni chiar nu filtreaza prin gandirea proprie informatiile care li se livreaza. foarte trist

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *