Cele mai de impact descoperiri arheologice din acest an

Categories ArheologiePosted on

Poate ca unele dintre cele mai interesante au implicat o tehnologie inovatoare care a permis arheologilor sa sape mai adanc decat inainte, cum ar fi descoperirea unui templu antic, acum sub apa, intr-un oras scufundat in largul coastei Egiptului si a unei catacombe grecesti antice gasite sub orasul din sudul Italiei. din Napoli. Altii, insa, au fost direct legati de evenimentele actuale, printre acestea, orasul grec antic Cyrene, care a aparut dupa inundatiile care au devastat Libia.

Unele asezari timpurii, cum ar fi un monument neolitic si un sanctuar misterios, au fost identificate pe insula Arran din Scotia si, respectiv, in orasul Tiel din Tarile de Jos, oferind intelegeri mai profunde ale societatilor lor antice. Au fost, de asemenea, dezvaluite comori semnificative din punct de vedere cultural, cum ar fi un coridor sigilat vechi de 3.000 de ani intr-un complex masiv de templu Chavin din Peru, saizeci de cadavre mumificate care au fost gasite in doua morminte din orasul egiptean antic Luxor si, desi nu este o descoperire, Vaticanul. redeschiderea unei necropole romane antice pentru public.

Desi toate acestea au fost importante, exista o selectie care s-a remarcat printre celelalte. Mai jos este o privire asupra celor zece descoperiri arheologice care ar putea avea un impact nu doar in acest an, ci si asupra intelegerii noastre a istoriei umane pentru anii urmatori.

  • Marcaje de Neanderthal vechi de 57.000 de ani gasite intr-o pestera franceza inchisa

    Urmarirea canelurilor cu degetele de la Neanderthal intr-o pestera din La Roche-Cotard din Valea Loarei, Franta.  In modelul de mai jos, canelurile degetelor sunt prezentate in negru, iar urmele de animale sunt in albastru.

    Oamenii de stiinta au analizat sute de linii ondulate, puncte si striatii slabe – cunoscute sub numele de caneluri ale degetelor – ramase pe cel mai lung si cel mai uniform perete al unei pesteri antice din La Roche-Cotard din Valea Loarei din Franta. Semnele par sa fi fost facute de oamenii de Neanderthal care maturau si isi apasau degetele peste o pelicula subtire maro de pe peretii de calcar. Nu este clar, insa, ce inseamna ele. Realizate cu peste 57.000 de ani in urma, acestea sunt cele mai vechi semne de Neanderthal identificate pana acum.

  • Palatul antic pierdut de 4.500 de ani, descoperit in Irak

    DHI QAR, IRAK - 15 NOIEMBRIE: Muzeul Britanic si arheologi irakieni efectueaza sapaturi in orasul antic Girsu, capitala Regatului Lagash din Dhi Qar, Irak, pe 15 noiembrie 2021. (Foto de Arshad Mohammed/Agentia Anadolu via Getty Images)

    Un palat pierdut din vechiul oras sumerian Girsu a fost gasit folosind fotografii cu drone in sudul Irakului. Acolo, arheologii au identificat ramasitele subterane ale unui complex mare necunoscut anterior, pe situl Tablet Hill din orasul actual Tello. Echipa a gasit templul Eninnu, principalul sanctuar al zeului sumerian Ningirsu, omonim orasului antic. Inainte de aceasta descoperire, templul era cunoscut doar dupa inscriptiile antice gasite la fata locului acum 140 de ani.

  • Brutaria inchisorii gasita la Pompei

    Brutarie a inchisorii identificata in Parcul Arheologic Pompei, Italia.

    Arheologii de la Parcul Arheologic Pompei au identificat ramasitele unei brutarie din inchisoare unde oamenii sclavi erau inchisi cu magari si fortati sa macine cereale pentru a coace painea. Camera inghesuita contine doar ferestre mici securizate cu bare de fier in partea de sus a peretelui. Pe podea mai au ramas adancituri de la animalele care ar fi mers impreuna, legat la ochi, ore intregi in munca coordonata. Aceste descoperiri arunca o lumina suplimentara asupra conditiilor de sclavie din lumea antica. Este „un spatiu in care trebuie sa ne imaginam prezenta oamenilor cu statut servil”, a spus directorul Pompeii, Gabriel Zuchtriegel, intr-un comunicat. „Este cea mai socanta latura a sclaviei antice […] redusa la violenta bruta”.

  • Cel mai vechi oras de pescuit al perlelor descoperit in Golful Arabic

    Ruinele structurilor din orasul nou descoperit de pe insula Siniyah din Emiratele Arabe Unite.

    Cel mai vechi oras de pescuit de perle cunoscut din lume a fost dezgropat de arheologi pe insula Al-Siniyah de langa coasta Umm Al Quwain din Emiratele Arabe Unite. Orasul de pescuit de 12 acri, la aproximativ 30 de mile nord-est de Dubai, avea probabil mii de locuitori si a fost activ pe tot parcursul anului intre sfarsitul secolului al VI-lea si mijlocul secolului al optulea, inainte de sosirea islamului in zona. Este pentru prima data cand dovezile arheologice au confirmat existenta lor, care pana in acest moment a fost documentata doar in texte antice.

  • Oras roman vechi de 1.800 de ani, descoperit in Luxor, Egipt

    Oras rezidential din epoca romana din Luxor, Egipt.

    Un oras rezidential roman complet, datand din secolele al II-lea si al III-lea d.Hr., a fost descoperit de arheologii egipteni la Luxor. Aceasta ultima asezare este „cel mai vechi si mai important oras gasit pe malul estic al Luxorului”, potrivit lui Mostafa Waziri, seful Consiliului Suprem al Antichitatilor din Egipt. Acolo, echipa a descoperit o serie de cladiri rezidentiale, precum si doua turnuri de porumbei pentru a gazdui pasari purtatoare si ateliere de metal, precum si un tezaur de oale, unelte si monede romane din bronz si cupru in interiorul atelierelor.

  • Un complex de locuinte antice a fost descoperit la Chichen Itza din Mexic

    Templul lui Kukulcan din Chichen Itza, Yucatan, Mexic, 2022.

    Un grup de structuri, despre care se crede ca au facut parte dintr-un complex de locuinte de elita, sunt primele resedinte cunoscute in limitele orasului Chichen Itza. Complexul include un arc de intrare, Casa Melcilor, Casa Lunii si Palatul Falusilor. Chichen Itza este un complex de ruine Maya din peninsula Yucatan din Mexic, inceput in secolul al V-lea e.n. Orasul, care a fost condus de elita Maya si a servit drept loc de pelerinaj pentru vechii Maya, in special in perioadele de seceta, este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO si una dintre cele sapte minuni ale lumii.

  • Fundamentele locului de nastere al lui Harriet Tubman au fost identificate in Maryland

    Dezvaluirea imaginilor sapaturii.

    Harriet Tubman a fost o abolitionista si activista sociala americana care, dupa ce ea insasi a scapat de sclavie, a folosit reteaua de case sigure cunoscuta sub numele de Underground Railroad pentru a-i aduce pe altii la libertate. Casa apartinand tatalui lui Tubman, Ben Ross, a fost gasita pe o proprietate privata in apropiere de Refugiul National pentru Faunei Salbatice Blackwater din Maryland. Fundatia din caramida a casei a fost excavata, impreuna cu sute de obiecte mici, inclusiv nasturi, fragmente de ceramica, un depozit de spirite din Africa de Vest si un dop de sticla in forma de inima, care era de obicei plasat in fata semineului pentru a preveni intrarea spiritelor rele. .

  • O noua statuie frumoasa gasita pe Insula Pastelui

    Frumos, Insula Pastelui, Chile.

    O noua statuie Moai a fost dezgropata pe indepartata insula vulcanica din Chile, Insula Pastelui. Statuile sculptate in piatra au fost create initial de un trib nativ polinezian in urma cu mai bine de 500 de ani. Acesta este primul care a fost descoperit intr-un albie uscata de lac, ca urmare a schimbarilor climatice. Dupa ce o eruptie vulcanica a deteriorat statuile in 2022, posibilitatea de a identifica mai multe are o semnificatie istorica atat pentru comunitatea nativa Rapa Nui, cat si pentru turisti. Insula este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

  • Complexul ritual antic Wari descoperit in sudul Peruului

    O fotografie cu drona a complexului templului Wari Empire si a platformei monumentale descoperite de cercetatorul postdoctoral de la Universitatea Illinois din Chicago, David Reid, in sudul Peru.

    Arheologii au descoperit un complex ritualic vechi de 1.200 de ani, construit de imperiul Wari, pe situl Pakaytambo din sudul Peru. Complexul de templu in forma de D a fost ridicat pe o platforma mare, intr-o locatie strategica printre muntii andini si vaile de coasta din Arequipa, de-a lungul unei rute de tranzit preistorice. Cu cateva sute de ani inainte de ascensiunea Imperiului Incan, civilizatia poporului Wari a controlat o mare parte din Peru actual printr-o serie de centre complexe, majore, intre secolele VI si X.

  • Orasul roman antic din centrul Italiei pune sub semnul intrebarii caderea Imperiului

    Teatrul de la Interamna Lirenas, Italia centrala, 2023.

    Orasul roman antic Interamna Lirenas a supravietuit cu 300 de ani mai mult decat se credea anterior, lasand expertii sa puna la indoiala impactul prabusirii Imperiului in secolul al III-lea e.n. Arheologii au dezgropat ramasitele unui teatru acoperit, locatii de piata, depozite si un port fluvial din ceea ce era un oras infloritor si adaptabil.