Descoperirile care ar putea schimba istoria. Civilizaţia preistorică de sub pământul României

Categories ArheologiePosted on

Aşezări vechi de 8.000 de ani, din mai multe zone ale judeţului Hunedoara, sunt scoase la iveală şi cercetate prin metode inovative, într-un proiect internaţional, iniţiat de o universitate din Budapesta.

Misterele civilizaţiei preistorice zac sub lanuri de grâu – a descoperit Dr. Zoltan Czajlik, cercetător la Universitatea „Eotvos Lorand” din Budapesta, care încearcă să descopere din aer vestigii preistorice de pe teritoriul Transilvaniei, scrie zhd.ro.

Aşezări vechi de 8 milenii, necunoscute până acum, au fost descoperite în mai multe oraşe din judeţul Hunedoara, prin metode rar folosite în România – imortalizarea din avion a unor zone unde au fost identificate aşezări dacice şi romane şi căutarea altora noi.

Demersul cercetătorului maghiar se înscrie într-un amplu proiect internaţional de aero-arheologie, care se derulează în Transilvania, în colaborare cu specialişti şi instituţii de profil din Hunedoara, Alba, Mureş şi Cluj.

“Fotografierea aeriană a unui sit arheologic ne oferă o imagine de ansamblu asupra zonei. Putem vedea absolut tot ceea ce înconjoară perimetrul şi putem înţelege astfel motivul pentru care civilizaţiile din trecut şi-au amplasat oraşele într-o anume locaţie. Pe de altă parte, aerofotografierea ne dă posibilitatea să identificăm aşezări noi, despre a căror existenţă nu ştiam până acum”, explică Dr. Zoltan Czajlik.

“În timpul verii, vestigiile se observă mai bine acolo unde sunt plantaţii de cereale. Construcţiile vechi apar pe sol sub forma unor figuri geometrice. Este foarte uşor de înţeles, dar nu este la fel de simplu să le descoperi”, este de părere cercetătorul maghiar, care mai spune că aero-arheologia este influenţată nu doar de anotimp, ci şi de climă.

„Clima este diferită de la an la an şi, în funcţie de aceasta, o anumită zonă este mai uşor sau mai dificil de cercetat. De pildă, în anii trecuţi, am avut rezultate bune în judeţul Alba. Apoi, urmele civilizaţiilor trecute au fost mai vizibile în zonele montane, iar acum le identificăm mai uşor în judeţul Hunedoara. Depinde totuşi de experienţa arheologului să descopere locurile unde vestigiile sunt clare în fiecare an”, completează Dr. Zoltan Czajlik, care are o experienţă de 20 de ani în arheologie aeriană.

UROI. În perioada regatului dac, pe Măgura Uroiului a existat o mină de andezit – sunt de părere cercetătorii / FOTO: DR. ZOLTAN CZAJLIK, UNIVERSITATEA „EOTVOS LORAND” BUDAPESTA

Templu la Veţel, aşezare fortificată la Uroi

Cercetările întreprinse în judeţ de specialistul maghiar se concentrează asupra localităţilor de pe valea Mureşului. Mesajele trecutului nu s-au lăsat aşteptate. Cele mai vechi urmele ale civilizaţiilor preistorice descoperite de Dr. Czajlik datează de 8.000 de ani.

„Între Veţel şi Orăştie, am descoperit aşezări din epoca Bronzului. Alteori, am observat urmele unor ferme romane, tipice acelei perioade. Interesant rămâne faptul că este pentru prima dată când pe valea Mureşului sunt identificate atâtea vestigii despre care nu se ştia până acum”, mai spune cercetătorul.

La Veţel, fotografiile aeriene au surprins urmele unor fundaţii, vizibile într-un lan de grâu din apropierea castrului roman. Cea mai importantă este o structură patrulateră, care indică existenţa unui templu. Pe de altă parte, urmele arheologice descoperite pe Măgura Uroiului i-au convins pe cercetători că, în perioada Regatului Dac, în această zonă a existat o mină de andezit, iar mare parte a structurilor religioase de la Sarmizegetusa Regia au fost construite din piatra exploatată la Uroi. Situl a fost locuit şi înaintea Regatului Dac, pe terasa promontoriului fiind identificate urmele unor aşezări preistorice – uneori fortificate, structurile din aşezare şi şanţul fortificaţiei fiind vizibile şi în fotografiile aeriene.

Fotografiile aeriene, expuse la Budapesta

Rezultatele cercetărilor de până acum au fost prezentate în reviste de specialitate din ţară şi din străinătate şi la conferinţe internaţionale. Fotografiile aeriene realizate de cercetătorul maghiar au fost prezentate, anul trecut, într-o expoziţie itinerantă la Târgu Mureş, Alba-Iulia şi Budapesta, iar un studiu amplu despre descoperirile de pe valea Mureşului a fost publicat în revista „Apulum” a Muzeului din Alba-Iulia.

Odată cu analiza evoluţiei istorice a habitatului din Transilvania, proiectul iniţiat de universitatea din Budapesta îşi propune şi completarea repertoriilor arheologice, extrem de lacunare deocamdată.

„Dr. Czajlik a realizat şi fotografii aeriene ale unor situri arheologice şi monumente UNESCO din zonele cercetate. În judeţul Hunedoara, s-a concentrat pe cetăţile dacice şi bisericile de piatră din Evul Mediu din Streisângeorgiu, Sântămăria Orlea şi Densuş. Fotografiile vor fi introduse în bazele de date ale instituţiilor partenere, completându-se astfel repertoriile arheologice”, explică Dr. Iosif Vasile Ferencz, cercetător la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva şi unul dintre specialiştii implicaţi în proiect.

Fotografiile aeriene sunt folosite, deocamdată, în scop ştiinţific. Ele au fost studiate şi de studenţii universităţii din Budapesta, mai spune Dr. Zoltan Czajlik, explicând că încearcă să găsească oameni din tânăra generaţie care să-i preia munca şi s-o ducă mai departe.

„Eu am învăţat aero-arheologie de la un francez. Am zburat cu el 200 de ore ca să aflu cum să descopăr vestigiile din avion. Sunt dator, la rândul meu, să-i învăţ pe alţii”, încheie cercetătorul care scoate la iveală, din aer, istoria îngropată sub pământ.

Proiectul de fotografiere aeriană arheologică a Transilvaniei, iniţiat de Universitatea „Eotvos Lorand”din Budapesta, a început în 2009 şi este derulat în colaborare cu Muzeul Naţional al Unirii din Alba-Iulia, Muzeul Judeţean Mureş şi Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

———————————————————

„Transilvania nu e o zonă simplu de cercetat, dar rezultatele obţinute pot fi comparate cu cele ale elveţienilor. Avem posibilitatea să descoperim aşezări la fel de vechi ca şi acelea din Alpi”

Dr. Zoltan Czajlik, cercetător la Universitatea „Eotvos Lorand” Budapesta

Sursa: http://zhd.ro/descoperiri-care-schimba-istoria-cum-arata-civilizatia-preistorica-de-sub-pamantul-hunedoarei-fotografiata-din-avion/

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

Lasă un răspuns