Percheziții în Hunedoara și alte opt județe din țară. Peste 3500 de monede antice și medievale și 300 de kilograme de unelte şi arme dacice şi romane, furate din situri arheologice, recuperate de autorități

Categories ArheologiePosted on

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în cooperare cu polițiștii de patrimoniu din cadrul IGPR și IPJ Hunedoara, au organizat marți o acţiune de recuperare a bunurilor şi monedelor aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional, sustrase din situri arheologice protejate şi supuse procesului de spălare pe piaţa de antichităţi. În județul Hunedoara a avut loc o percheziție în comuna Orăștioara de Sus.

Au fost efectuate 14 percheziţii în judeţele Hunedoara, Timiş, Cluj, Covasna, Brăila, Suceava, Constanţa,  Argeş  şi în Bucureşti, la domiciliile unor persoane despre care există suspiciunea rezonabilă cu privire la săvârşirea infracţiunilor de furt calificat de bunuri culturale şi spălare de bani.

Polițiștii Compartimentului pentru Protejarea Patrimoniului Cultural Național din cadrul Serviciului Investigații Criminale Hunedoara  au coordonat investigațiile în cazul celor 14 percheziții din județ și din țară și au participat la ele.

Potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, persoane care practică braconajul arheologic efectuând detecţii ilegale au sustras din situri arheologice protejate, aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional al României, cantităţi importante de artefacte şi monede antice care, ulterior, au fost supuse unor activităţi sistematice de valorificare şi spălare prin intermediul reţelei internet.

Cu ocazia percheziţiilor au fost ridicate şi indisponibilizate 3520 monede antice şi medievale, 3 detectoare de metale, soluţii şi reactanţi pentru curăţarea monedelor, aproximativ 300 kilograme de unelte şi arme antice din fier (dacice şi romane), precum şi vase ceramice antice şi medievale.

Conform evaluării prealabile efectuate de experţi, artefactele sunt originale şi provin din siturile arheologice de interes naţional şi prioritar din Munţii Orăştiei, din Transilvania, Banat şi din zona Dobrogei şi a Moldovei, aflate pe Lista Monumentelor Istorice, precum şi în Registrul Arheologic Naţional.

Au fost identificate numeroase piese cu privire la care există date că fac parte din categoria „Tezaur”, fiind evaluate, în totalitate, la peste 100.000 euro.

Urmărirea penală este efectuată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi organele poliţiei judiciare din cadrul I.G.P.R., Biroul de Combatere a Infracţiunilor contra Patrimoniului Cultural Naţional şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara.

Sursa: http://hunedoaramea.ro/article/perchezi%C8%9Bii-%C3%AEn-hunedoara-%C8%99i-alte-opt-jude%C8%9Be-din-%C8%9Bar%C4%83-peste-3500-de-monede-antice-%C8%99i-medieval

6 comments

  1. comunistu tot comunist ,decit sa faca statul cercetari pe banii lui mai bine confisca ce gasesc altii fara sa-i recompenseze. istoricii stau cu burta la soare pe banii statului si fac cercetari teoretice ,ipotetice. RUSINE. nu le iau apararea braconierilor.

  2. Foarte bine , bravo! Cel mai simplu mod de a prinde pe cei ce fac asemenea infractiuni. Sa intri pe site-urile de vanzari tocmai, mercador si sa verifici vanzatorii. Simplu .Bravo incaodata !

  3. cutremurator si totodata ingrozitor! cum dumnezeului braconierii sapa exact in locul unde se gasesc bani si arme,intr-un timp record chiar si de o noapte,iar autoritatilor le trebuiesc milioane de euro si sute de ani ,ca sa dezgroape oale sparte!? de ce arheologii desemnati sa aduca la lumina dovezi ale istoriei dacilor nu gasesc nimic,iar braconierii gasesc cu zecile de kilograme bani si arme? inseamna ca le gasesc si dau pontul la braconieri,alta explicatie nu exista,sau le gasesc si le valorifica ei pe piata neagra ,de indata ce piata internationala musteste de artefacte si obiecte geto-dacice!? dar olitisti sunt ca si guvernantii; sa vanda tot,dar tot,daca se poate chiar si copiii nenascuti!

  4. Degeaba le recupereaza daca nu le expun in muzeu. Am fost la muzeul din Alba saptamana trecuta si arata dezolant. Foarte foarte putine obiecte si foarte degradate. Doar o sica foarte prost pastrata.. Cu 300 kg de unelte pot face 3 muzee ca cel din Alba. O sa cer banii de bilet inapoi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *