Percheziții în Hunedoara și alte opt județe din țară. Peste 3500 de monede antice și medievale și 300 de kilograme de unelte şi arme dacice şi romane, furate din situri arheologice, recuperate de autorități

Categories ArheologiePosted on

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în cooperare cu polițiștii de patrimoniu din cadrul IGPR și IPJ Hunedoara, au organizat marți o acţiune de recuperare a bunurilor şi monedelor aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional, sustrase din situri arheologice protejate şi supuse procesului de spălare pe piaţa de antichităţi. În județul Hunedoara a avut loc o percheziție în comuna Orăștioara de Sus.

Au fost efectuate 14 percheziţii în judeţele Hunedoara, Timiş, Cluj, Covasna, Brăila, Suceava, Constanţa,  Argeş  şi în Bucureşti, la domiciliile unor persoane despre care există suspiciunea rezonabilă cu privire la săvârşirea infracţiunilor de furt calificat de bunuri culturale şi spălare de bani.

Polițiștii Compartimentului pentru Protejarea Patrimoniului Cultural Național din cadrul Serviciului Investigații Criminale Hunedoara  au coordonat investigațiile în cazul celor 14 percheziții din județ și din țară și au participat la ele.

Potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, persoane care practică braconajul arheologic efectuând detecţii ilegale au sustras din situri arheologice protejate, aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional al României, cantităţi importante de artefacte şi monede antice care, ulterior, au fost supuse unor activităţi sistematice de valorificare şi spălare prin intermediul reţelei internet.

Cu ocazia percheziţiilor au fost ridicate şi indisponibilizate 3520 monede antice şi medievale, 3 detectoare de metale, soluţii şi reactanţi pentru curăţarea monedelor, aproximativ 300 kilograme de unelte şi arme antice din fier (dacice şi romane), precum şi vase ceramice antice şi medievale.

Conform evaluării prealabile efectuate de experţi, artefactele sunt originale şi provin din siturile arheologice de interes naţional şi prioritar din Munţii Orăştiei, din Transilvania, Banat şi din zona Dobrogei şi a Moldovei, aflate pe Lista Monumentelor Istorice, precum şi în Registrul Arheologic Naţional.

Au fost identificate numeroase piese cu privire la care există date că fac parte din categoria „Tezaur”, fiind evaluate, în totalitate, la peste 100.000 euro.

Urmărirea penală este efectuată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi organele poliţiei judiciare din cadrul I.G.P.R., Biroul de Combatere a Infracţiunilor contra Patrimoniului Cultural Naţional şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara.

Sursa: http://hunedoaramea.ro/article/perchezi%C8%9Bii-%C3%AEn-hunedoara-%C8%99i-alte-opt-jude%C8%9Be-din-%C8%9Bar%C4%83-peste-3500-de-monede-antice-%C8%99i-medieval

Lasă un răspuns