De necrezut: În timp ce siturile dacice din mai toată țara sunt abandonate, autoritățile hunedorene… din chiar inima Daciei, vor să investească 5 milioane de euro în reconstrucția arenei romane de la Ulpia Traiana

Categories ArticolePosted on

Nota mea introductivă: Nu mi-a venit să cred când am citit această știre în ziarul Mesagerul Hunedorean. Imaginați-vă: în condițiile în care Sarmizegetusa Regia este în acest moment aproape lipsită de fonduri pentru cercetarea arheologică, la fel ca mai toate siturile dacice (!!!), autoritățile Hunedorene, cu consilierea istorică a romanopaților de la Cluj, au demarat un proiect care va costa nu mai puțin de 5 (cinci) milioane de euro pentru reconstrucția amfiteatrului roman din situl de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana.

Cu alte cuvinte, pentru acești oameni este mult mai important (la suma care se vehiculeza cred că îmi dați dreptate) să amenajeze un loc al ororilor, o arenă în care au murit nenumărați gladiatori sau sclavi (mulți cu siguranță daci), pentru distracția barbară a “civilizatorilor” romani, decât să investească o sumă asemănătoare pentru cercetarea vestigiilor adevăraților noștri strămoși, geto-dacii. În ultimii 23 de ani de cercetare istorică și arheologică, la nivelul întregii țări, nu s-a investit pe zona dacică nici măcar un sfert din această sumă!!!

Totuși, să fim optimiști – suntem asigurați că “Ar fi prima investiţie din România, de o asemenea anvergură, într-un astfel de bun de patrimoniu cultural, care face parte dintr-o eră căreia noi ca popor, îi datorăm foarte mult”…  Doamne, în ce țară trăim!

Daniel Roxin

Articolul din ziarul hunedorean:

Anul 2014 aduce veşti bune pentru Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva (MCDR), un proiect grandios, în valoare de cinci milioane de euro, fiind deja demarat pentru a obţine finanţare. Acesta urmăreşte restaurarea şi reconstrucţia Amfiteatrului din situl Sarmizegetusa Ulpia Traiana, din comuna Sarmizegetusa. Pe lângă el, acţiunile începute în 2013 vor prinde contur şi în anul curent.

S-a primit undă verde

„Ceea ce ne bucură este faptul că acest proiect a trecut pe la Comisia Naţională a Monumentelor, obţinând aviz favorabil. Evident, suma necesară implementării lui nu ne-o vom permite niciodată din bugetul propriu şi tocmai din acest motiv, CJ Hunedoara a încheiat, alături de noi, un protocol cu o firmă de consultanţă. Ei au deja studiu de fezabilitate, partea economică şi toate documentele necesare, pentru a începe să caute o sursă de finanţare pentru Amfiteatrul de la Sarmizegetusa. Ar fi prima investiţie din România, de o asemenea anvergură, într-un astfel de bun de patrimoniu cultural, care face parte dintr-o eră căreia noi ca popor, îi datorăm foarte mult. Totodată, vreau să mai asigur hunedorenii că mergem mai departe cu celelalte proiecte începute anul trecut şi avem şi noutăţi, bineînţeles”, spune Liliana Ţolaş, managerul MCDR Deva.

Continuă şi „Exponatul Lunii“

De asemenea, pentru că s-a bucurat de succes,  va continua şi programul „Exponatul lunii”, care a fost demarat în 2013. „Oamenii s-au obişnuit cu această acţiune a noastră. În lunile următoare vom încerca să facem un tur prin toate secţiile şi domeniile de activitate ale muzeului, pentru a surprinde în mod plăcut vizitatorii iubitori de istorie, dar şi pe cei iubitori de arheologie sau etnografie”, mai arată Liliana Ţolaş. De precizat că luna ianuarie aduce în atenţia publicului, la „Exponatul lunii”, un cric pentru roţile de car. Piesa datează din a doua jumătate a sec. al XIX-lea şi a fost achiziţionată din satul Dobroţ, Ţara Zarandului, fiind confecţionată în gospodărie. Cricul este remarcabil pentru ingeniozitatea principiului, îndemânare în confecţionare şi raritatea sa.

Magdalena Şerban

Sursa: http://www.mesagerulhunedorean.ro/reconstructia-amfiteatrului-din-situl-sarmizegetusa-ulpia-traiana-proiect-de-anvergura-a-muzeului-devean

11 comments

 1. lasati ca de siturile dacice se ocupa cautatorii de comori! probabil acesti 5 milioane de euro sunt doar o perdea pentru furtul banilor europeni, nu cred ca acesti bani sunt de c.j hunedoara!

 2. E pur si simplu rusinos ce se petrece in inima Ardealului, care e creuzetul civilizatiei euro-asiatice, iar asa-zisii urmasi si locuitori pe aceleasi meleaguri ai dacilor ridica elogii labile si monumente dusmanilor si jefuitorilor poporului dac! E noaptea mintii si apusul identitatii pe pamant frate! Si mai ales daca au facut-o la sfatul negationistilor falsificatori si retrograzi de la Cluj,continuatorii tradatori de neam ai reprezentantilor Scolii Ardelene(numai ardeleana nu era, acestia fiind catolici si cam straini de ce era romanesc)indoctrinati cu teza falsa a romanitatii acestui neam in institutele iezuite(catolice) de la Roma si Vatican! Cine stie de unde vin banii astia(cred ca de la Biserica Catolica pt a sustine in continuare mizeria falsa, acum cand adevarul incepe sa iese la iveala ei bat moneda pe ce e deja consacrat, doar,doar s-o uita definitiv adevarul, dar pot fi si din alte surse). Apropo, ca vorbim de proiecte cu origini nesanatoase, Catedrala Mantuirii Neamului pe care s-a apucat sa o ridice BOR in Bucuresti este defapt un monument care vrea sa consacre ecumenismul(cu dedicatie), aceasta erezie religioasa si o insulta la adresa ortodoxiei, care e unica si adevarata lege a Lui Dumnezeu, adusa noua de Fiul, Hristos Mantuitorul, si care era get-beget si nu iudeu cum mint tarfele de jidovi care l-au ucis prin rastignire pe crucea sfanta, in batjocura si dispret fata de simbolul(si mai mult de atat)crestinismului adevarat ortodox, si care catedrala este subventionata de catre Biserica Catolica. Patriarhul Daniel al Romaniei este un eretic, intrus in sanul BOR, scolit tot pe afara, prin Elvetia si alte locuri, si un sustinator al ecumenismului( trecutul sau este unul tumultos). Cam asa se investeste in Romania azi, mai ales in cultura!

 3. cred ca sunt vreo 2 mil real, restul bulas, au nevoie de amfiteatru pentru sedintele oarganizatiei de tineret a piesede mordlabagii, puschea pe limba !

 4. Depinde de la cine vin banii.
  Mai mult ca sigur aceia investesc din anumite principii ale lor, din interese oculte ale unui grup restrans si nu din interes pentru adevarul istoric al natinii noastre.
  Si…de ce tocmai o astfel de arena? De ce tocmai acum, cand neo-sclavagismul e in plina derulare?!

 5. 1).De acord cu Ioan : ”perdea pentru furtul banilor europeni”.
  CJ Hunedoara,D-nul Molot,asa a facut si cu fondurile europene ISPA. D-nul Molot a dat contracte viitorului (acum actualul) sau ginere. Banii s-au sifonat(probabil si pe alte cai) si noi,cetatenii am ramas cu lucrari de idividualizare a traseelor de alimentare cu apa,in condominiu,executate in 2010,pentru care am si platit,am ramas cu ele nefinalizate.
  Probabil pentru ca au ”papat” banii.
  Acum nici macar nu mai vor sa recunoasca existenta acestor lucrari,vor sa le musamalizeze,impreuna cu SC Apaprod SA,care nu vrea sa ne incheie contractele individuale.
  Cu alte cuvinte ne-au furat si pe noi.
  Pentru ca de aproape petru ani nimeni nu face nimic (nici primaria Hd,nici Politia,nici Protectia Consumatorilor,nici Parchetul),ne vom adresa Comisiei Europene,pentru ca,in continuare ni se opreste apa ”la gramada”,din cauza rau platnicilor,adica ni se opreste apa si la cei cu plata facturii de apa la zi,cu toate ca acum avem contoare individuale pe casa scarilor si intreruperea apei se poate face acum,foarte usor,diferentiat.
  2).De acord si cu Dragos : Patriarhul Daniel al Romaniei este un eretic,un fost securist,intrus in BOR.

 6. completare la comentariul Irinei
  -Teoctist, fostul patriarh, a fost ucis de un medic evreu(ce coincidenta! iarasi jidovii imputiti!) pe nume Ion Sinescu, fiind-ui ciopartite organele vitale cu bisturiul, ca urmare a decedat. Asta era si interesul, papusarul din culise fiind Biserica Catolica, deoarece vroiau sa puna in functie la conducerea BOR un pion al planurilor lor ecumenice si anti-ortodoxe(noua schisma, dar acum prin tertipuri colaterale, tolerante, ecumenice).Teoctist ii deranja! BOR il propusese la conducere pe mitropolitul Teofan al Olteniei. Dar bineinteles ca jigodiile catolice au sarit ca arse si l-au criticat indrugand falsuri despre el, intrucat acesta s-a declarat impotriva ecumenismului si globalismului, si a fost pus in functie dubiosul Daniel Ciobotea care este ecumenist si prin care catolicismul de conducere iudaica(Vaticanul e proprietatea evreimii sioniste si unul dintre vehiculele de globalizare, cu papa ca amfitrion de PR) sa isi faca jocurile in BOR! Teofan s-a retras ca urmare a diversiunii mizerabile ce se crease in jurul lui!

 7. Mai usor cu tampeniile, deocamdata Ciubotea nu a facut decat sa renoveze biserici, sa se pronunte impotriva proiectului Rosia. Fel de fel de vorbe am auzit toti, dar fapte rele, concret, ce a facut? FAPTE!

  Ca nu era momentul sa se construiasca acum Catedrala, asta e clar. Dar tu, daca colportezi tampenii, vino si ne spune CONCRET cum s-a manifestat egumenismul lui Ciubotea?

 8. In general se reconstruiesc locuri care pot fi folosite si la altceva decat turism, de exemplu pentru concerte, piese de teatru, etc. O arena romana e un teatru pana la urma, nu mai e un loc unde se omoara gladiatori si animale. La fel e si pe Acropole, Teatrul lui Dionysos e folosit si azi, reconditionat, dotat cu lumini, scaune, etc, acolo a concertat Placido Domingo, de exemplu, si nimeni n-a spus nimic, e o atractie a Atenei! Si nu e deschis vizitelor turistice, poti doar sa pozezi de sus si sa admiri frumusetea lui. Ce atata zarva? A, ca pe langa arenele romane trebuiau reconditionate atatea zeci si zeci de situri dacice, de acord! Ca s-or sifona bani la lucrarile astea de 5 milioane… poate fi sau nu adevarat si pana la urma e treaba DNA si a Fiscului, noi putem doar sa semnalam neregulile si sa facem plangere in calitate de cetateni.

 9. Dragos, esti un fanatic plecat, fratioare, eu te-am intrebat ce a facut CONCRET Ciubotea impotriva ortodoxiei, ca a tinut cine stie ce slujba la care au participat si niscai catolici, poate asa intelege el diplomatia, ne doare in cot, habar nu aveam si nici nu conteaza. Sa-ti amintesc de vizita Papei Ioan Paul II aici si de faptul ca a tinut o slujba comuna cu fostul Patriarh, daca e sa merg dupa logica ta? Daca era asa antihrist si mason cum, ma, ca doar au trecut cativa ani buni, nu a facut el chiar NIMIC CONCRET IMPOTRIVA ORTODOXIEI, ca doar e ditai patriarhul si avea, si are putere? Poate nici mie nu-mi place Ciubotea, ma, dar nici nu alerg sa-i nedreptatesc pe oameni! N-ai nicio dovada, baga capul intr-o ciutura si te racoreste!

 10. gabi, neghiobule, noi vorbim de vestigii cu valoare scazuta aruncate la drak in praznic si nu de unul dintre cele mai importante complexuri arheologice ale lumii antice in jurul caruia s-a construit actuala metropola Atena…vai de vai! Macar de-ai fi fost pe Acropole si la Ulpia Traiana ca sa faci o comparatie…pana la urma ce cauti tu aici si nu esti la c*rul lupoaicei?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *