De necrezut: În timp ce siturile dacice din mai toată țara sunt abandonate, autoritățile hunedorene… din chiar inima Daciei, vor să investească 5 milioane de euro în reconstrucția arenei romane de la Ulpia Traiana

Categories ArticolePosted on

Nota mea introductivă: Nu mi-a venit să cred când am citit această știre în ziarul Mesagerul Hunedorean. Imaginați-vă: în condițiile în care Sarmizegetusa Regia este în acest moment aproape lipsită de fonduri pentru cercetarea arheologică, la fel ca mai toate siturile dacice (!!!), autoritățile Hunedorene, cu consilierea istorică a romanopaților de la Cluj, au demarat un proiect care va costa nu mai puțin de 5 (cinci) milioane de euro pentru reconstrucția amfiteatrului roman din situl de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana.

Cu alte cuvinte, pentru acești oameni este mult mai important (la suma care se vehiculeza cred că îmi dați dreptate) să amenajeze un loc al ororilor, o arenă în care au murit nenumărați gladiatori sau sclavi (mulți cu siguranță daci), pentru distracția barbară a “civilizatorilor” romani, decât să investească o sumă asemănătoare pentru cercetarea vestigiilor adevăraților noștri strămoși, geto-dacii. În ultimii 23 de ani de cercetare istorică și arheologică, la nivelul întregii țări, nu s-a investit pe zona dacică nici măcar un sfert din această sumă!!!

Totuși, să fim optimiști – suntem asigurați că “Ar fi prima investiţie din România, de o asemenea anvergură, într-un astfel de bun de patrimoniu cultural, care face parte dintr-o eră căreia noi ca popor, îi datorăm foarte mult”…  Doamne, în ce țară trăim!

Daniel Roxin

Articolul din ziarul hunedorean:

Anul 2014 aduce veşti bune pentru Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva (MCDR), un proiect grandios, în valoare de cinci milioane de euro, fiind deja demarat pentru a obţine finanţare. Acesta urmăreşte restaurarea şi reconstrucţia Amfiteatrului din situl Sarmizegetusa Ulpia Traiana, din comuna Sarmizegetusa. Pe lângă el, acţiunile începute în 2013 vor prinde contur şi în anul curent.

S-a primit undă verde

„Ceea ce ne bucură este faptul că acest proiect a trecut pe la Comisia Naţională a Monumentelor, obţinând aviz favorabil. Evident, suma necesară implementării lui nu ne-o vom permite niciodată din bugetul propriu şi tocmai din acest motiv, CJ Hunedoara a încheiat, alături de noi, un protocol cu o firmă de consultanţă. Ei au deja studiu de fezabilitate, partea economică şi toate documentele necesare, pentru a începe să caute o sursă de finanţare pentru Amfiteatrul de la Sarmizegetusa. Ar fi prima investiţie din România, de o asemenea anvergură, într-un astfel de bun de patrimoniu cultural, care face parte dintr-o eră căreia noi ca popor, îi datorăm foarte mult. Totodată, vreau să mai asigur hunedorenii că mergem mai departe cu celelalte proiecte începute anul trecut şi avem şi noutăţi, bineînţeles”, spune Liliana Ţolaş, managerul MCDR Deva.

Continuă şi „Exponatul Lunii“

De asemenea, pentru că s-a bucurat de succes,  va continua şi programul „Exponatul lunii”, care a fost demarat în 2013. „Oamenii s-au obişnuit cu această acţiune a noastră. În lunile următoare vom încerca să facem un tur prin toate secţiile şi domeniile de activitate ale muzeului, pentru a surprinde în mod plăcut vizitatorii iubitori de istorie, dar şi pe cei iubitori de arheologie sau etnografie”, mai arată Liliana Ţolaş. De precizat că luna ianuarie aduce în atenţia publicului, la „Exponatul lunii”, un cric pentru roţile de car. Piesa datează din a doua jumătate a sec. al XIX-lea şi a fost achiziţionată din satul Dobroţ, Ţara Zarandului, fiind confecţionată în gospodărie. Cricul este remarcabil pentru ingeniozitatea principiului, îndemânare în confecţionare şi raritatea sa.

Magdalena Şerban

Sursa: http://www.mesagerulhunedorean.ro/reconstructia-amfiteatrului-din-situl-sarmizegetusa-ulpia-traiana-proiect-de-anvergura-a-muzeului-devean

Lasă un răspuns