Enigma Coloanei Infinitului – un scurtmetraj de Daniel Roxin

Categories Dezvăluiri, documentare și cărțiPosted on

O țară de o frumusețe rară, cu tradiții pierdute în negura timpului, România este încărcată de taine. Oare câte dintre secretele acestor pământuri i se revelaseră și lui Brâncuși?

Răspunzându-i Creatorului, care l-a făcut pe om din țărână, Constantin Brâncuși a muncit din răsputeri pentru a descoperi esența lucrurilor, suflul de viață ascuns în pântecele materiei.

Căutările lui l-au dus, în mod implacabil, către tradițiile românilor, către simbolurile milenare păstrate de un popor cu rădăcinile în Munții Carpați.

Puțini știu că semnificațiile Coloanei Infinitului ar trebui căutate cu mult timp înainte de geto-daci…

E uimitor să descoperim că tradiția precreștină a stâlpului funerar care a inspirat Coloana Infinitului, încă se păstrează vie în Transilvania, după mii de ani. Forța tradiției face ca astăzi, să descoperim în cimitirul creștin ortodox al satului Loman din județul Alba, peste 50 de stâlpi funerari cu origini precreștine. Ceea ce surpinde cel mai mult este faptul că există morminte fără cruci, doar cu stâlpi funerari, și că familiile de aici păstrează și acum această tradiție de înmormântare.

Printre stâlpii funerari pe care i-am cercetat în cimitirul din satul Loman am descoperit cu uimire unul aproape identic cu opera lui Brâncuși. Să se fi inspirat marele sculptor și de aici, după cum spun oamenii locului?

Înălțându-se spre cer, ca o scară pentru sufletul plecat din această lume, stâlpul funerar, transformat de Brâncuși în Coloană a Infinitului, ne vorbește despre veșnicia sufletului, cea în care au crezut și geto-dacii!

Vizionare cu folos!

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

7 comments

 1. Numele corect este “Coloana Infinita”. Diferenta pare mica, insa este foarte mare. Ea reprezinta seria infinita a stramosilor care s-au jertfit pentru devenirea noastra. Este coloana subtila a existentei noastre ca neam.

 2. ,,Rombul, ca figură, şi romboedrul, ca volum, redau, în plastica populară, ideea de scurgere a timpului, de început, împlinire şi sfârşit. Rombul, templu miniatural al morţilor, este unul dintre cele mai frecvente motive ornamentale româneşti, cioplite atât pe stâlpii funerari în vatra cimitirelor, cât şi pe stâlpii caselor în vatra satelor. El apare frecvent, ca motiv ornamental şi podoabă, în preistoria românilor. Cel mai spectaculos exemplu este tezaurul îngropat într-un tumul funerar în sec. II î. Hr.. descoperit la Hinova, jud. Mehedinţi, alcătuit din numeroase podoabe de aur, dintre care o mare valoare artistică şi ştiinţifică o reprezintă cele 248 de mărgele bipiramidale (piramide duble). Spre deosebire de piramida funerară egipteană al cărui vârf este orientat spre cer, bipiramida funerară românească are două azimuturi: unul spre Panteonul pământesc, al Zeiţei Mamă, şi altul spre Panteonul ceresc, al Dumnezeului Tată”. (Prof. Dr. Ion Ghinoiu, ,,Panteonul Românesc”, Bucureşti, Editura Enciclopedică, 2001, p. 55)

 3. Coloana fără sfârșit este în același timp reprezentarea razei de lumină, al cărei caracter dual de corpuscul si undă a fost perfect surprins de Brâncuși. O sugestie a existenței de lumină a neamului nostru.

 4. Ceea ce nimeni nu a vorbit pana acuma cand vine vorba despre Coloana Infinita este faptul ca Brancusi cunostea geometria sacra cand el a proiectat aceasta sculptura. Plus ca nu trebuie sa se uite faptul ca coloana infinita face parte dintr-un intreg ansablu, Masa tacerii, Poarta sarutului, Aleea Scaunelor si Coloana Infinitului fac parte din Ansamblul Brancusi si impreuna sunt construite pe un mar epol energetic care capteaza energia pamantului.

 5. scrie din Argentina și nu știu limba română.
  Se pare contribuție foarte importantă o au la identitatea culturală a
  poporului român .
  Mi se pare foarte interesant povestea poporului Dácio . Din păcate, eu
  nu pot înțelege multe dintre documentare și articole pentru că ei
  înțeleg puțin limba română .
  Mă întreb dacă nu există traduceri ale aticulos și clipuri video postat.
  Am scris e-mail conținute în produs, dar nu în cazul în care este activ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *