EXCEPȚIONAL: Vlaherne – Pe urmele valahilor din Bizanţ. O poveste care începe ACUM 1.600 de ani…

Categories DezvăluiriPosted on

„În anul 450 după Christos, o mare colonie de proto-români originari din Dobrogea de azi (numiţi „vlahi” de popoarele germanice invadatoare ale începutului Mileniului Marilor Migraţii) s-a stabilit lângă zidurile Constantinopolului. Erau conduşi de ducele lor legendar numit Blachernos. Aşezarea lor s-a numit încă de la bun început Vlacherne, celebrul cartier al Bizanţului, pe care împăratul Heraclius cel mare îl va încorpora Cetăţii în anul 627.

Timp de o mie de ani, colonia valahilor din Constantinopol va evolua odată cu Imperiul Bizantin şi se va prăbuşi odată cu acesta. Aici se va edifica în timp fabulosul palat imperial cu acelaşi nume. Echipa TVR porneşte în lungul şi în latul Peninsulei Balcanice într-un seducător periplu istoric prin locurile-cheie care au marcat istoria etniei vlahilor sud-dunăreni ce aveau Constantinopolul ca Axis Mundi, dar cu care, adeseori, s-au aflat în teribile conflicte.

Iniţiatorul şi autorul proiectului care va conţine în final trei părţi este regizorul Tudor Chirilă, un pasionat de istoria românilor sud–dunăreni. Timp de peste zece ani a încercat să realizeze aceste peripluri pe meleaguri locuite în vechime de populaţii române. Cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, cele două filme au putut fi realizate începând cu anul 2013. Cea de-a treia parte a proiectatei trilogii – Cercul valah de sud –  este în pregătire.

TVR 1 prezintă singurele documentare de lung metraj realizate până în prezent despre românitatea sud-dunăreană: Maurovlahica – Recviem pentru o etnie dispărută  şi Vlacherne – pe urmele valahilor din Bizanţ. Filmele sunt realizate de TVR în parteneriat cu Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din MAE.”(Sursa: TVR)

Vezi aici prima parte:

http://www.tvrplus.ro//editie-vlacherne-pe-urmele-valahilor-din-bizant-375029

Vezi aici partea a doua:

http://www.tvrplus.ro/editie-vlacherne-pe-urmele-valahilor-din-bizant-375064

5 comments

  1. CeI putin un an de istorie ar trebui sa se faca Ia scoaIa despre Iocu de formare a traciIor,despre daci,vIahii si toate oazeIe de romanitate din trecut si pana azi.

  2. Știți ce îi ciudat? Faptul că admitem migrația protoromânilor pe vremuri când granițele chiar erau păzite dar excludem roirea în timp de secole a tracilor tocmai în aceleași direcții când nici nu se vorbea despre granițe . Lucru ăsta îi confirmat de istoricii antici,de legende, ,de lingvistică.Toți noii veniți,adică neamurile slave și ultimii veniți mongolii adică ungurii spun că românii de la ei or venit acolo in secolele 12 ,13,evident ,asta,că să spună că ei, ultimii veniți,slavii și mongolii,ar fi ,de fapt,băștinași iar noi venetici.
    Migrația “GERMANĂ”de la inceputurile secolului 4 spre estul Europei nu o existat pentru că așa zișii GOȚI erau GEȚI o spun mulți istorici contemporani cu geții,Iordanes,OROSIUS și alții ale căror nume nu le-am reținut.
    Despre nemți nu pot să spun decât că ei îs cei mai mari impostori din întreaga istorie a omenirii,or furat simboluri de la alții cum ar fi svastica,vor să fure istoria de la hitiți un neam european antic de pe teritoriul Turciei de azi ce o dominat Asia mică pe timpul faraonilor egipteni în secolele 13 înaintea erei noastre ,apoi pă frigienii , neam tracic, ce s-or succedat hitiților îi vrea ,iar, germanici,fără nici un argument științific deși avem inscripții ce or fost traduse prin ,ATENȚIE !, latină și alte limbi latine. Hitiți scriau și ei cu alfabetul cuneiform . Iordanes spune cum goții= geți or învins pă egipteni chiar în secolele când noi știm că acolo erau hitiții și să războiau cu egiptenii. .Nu înțeleg de ce nu acceptăm roirea popoarelor latine din timpuri anterioare documentelor scrise la fel cum să acceptă roirea slavilor și germanilor din perioada când deja erau documente scrise.

  3. pai, daca s-ar face istoria adevarata a neamului nostru glorios, cum ne-ar mai incaleca altii? Nu e mai bine sa-l tii pe pamantean cu fruntea in pamant si sa.i bati mereu in tampla ca e vai de istoria lui?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *