EXCEPȚIONAL: Vlaherne – Pe urmele valahilor din Bizanţ. O poveste care începe ACUM 1.600 de ani…

Categories DezvăluiriPosted on

„În anul 450 după Christos, o mare colonie de proto-români originari din Dobrogea de azi (numiţi „vlahi” de popoarele germanice invadatoare ale începutului Mileniului Marilor Migraţii) s-a stabilit lângă zidurile Constantinopolului. Erau conduşi de ducele lor legendar numit Blachernos. Aşezarea lor s-a numit încă de la bun început Vlacherne, celebrul cartier al Bizanţului, pe care împăratul Heraclius cel mare îl va încorpora Cetăţii în anul 627.

Timp de o mie de ani, colonia valahilor din Constantinopol va evolua odată cu Imperiul Bizantin şi se va prăbuşi odată cu acesta. Aici se va edifica în timp fabulosul palat imperial cu acelaşi nume. Echipa TVR porneşte în lungul şi în latul Peninsulei Balcanice într-un seducător periplu istoric prin locurile-cheie care au marcat istoria etniei vlahilor sud-dunăreni ce aveau Constantinopolul ca Axis Mundi, dar cu care, adeseori, s-au aflat în teribile conflicte.

Iniţiatorul şi autorul proiectului care va conţine în final trei părţi este regizorul Tudor Chirilă, un pasionat de istoria românilor sud–dunăreni. Timp de peste zece ani a încercat să realizeze aceste peripluri pe meleaguri locuite în vechime de populaţii române. Cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, cele două filme au putut fi realizate începând cu anul 2013. Cea de-a treia parte a proiectatei trilogii – Cercul valah de sud –  este în pregătire.

TVR 1 prezintă singurele documentare de lung metraj realizate până în prezent despre românitatea sud-dunăreană: Maurovlahica – Recviem pentru o etnie dispărută  şi Vlacherne – pe urmele valahilor din Bizanţ. Filmele sunt realizate de TVR în parteneriat cu Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din MAE.”(Sursa: TVR)

Vezi aici prima parte:

http://www.tvrplus.ro//editie-vlacherne-pe-urmele-valahilor-din-bizant-375029

Vezi aici partea a doua:

http://www.tvrplus.ro/editie-vlacherne-pe-urmele-valahilor-din-bizant-375064

Lasă un răspuns