Ținutul Secuiesc va fi condus de un PREȘEDINTE propriu, conform proiectului de autonomie inițiat de UDMR. Susține acest lucru Ponta?

Categories DezvăluiriPosted on

Site-ul stareanatiunii.ro dezvăluie ce conţine proiectul maghiarilor pentru autonomie teritorială.

Ţinutul Secuiesc ar urma să aibă preşedinte propriu, care să stăpânească peste Harghita, Covasna şi Mureş. Preşedintele ar urma să fie ales prin vot direct de către cetăţenii din cele trei judeţe şi ar avea puteri mai mari decât şefii de Consilii judeţene.

Aceste prevederi sunt în proiectul de autonomie redactat de UDMR.

Potrivit unor surse din UDMR, proiectul prevede că preşedinţii de Consilii judeţene nu dispar, dar Ţinutul secuiesc ar avea un buget propriu şi o colaborare mai puţin strânsă cu guvernul de la Bucureşti, având în vedere că se vor autogestiona cei din ţinut.

Textul este inspirat 90% din cel acre autorizează autonomia Tirolului de sud din Italia, o regiune autonomă care se pare că este un model de succes cel puţin din punct de vedere economic.

Astfel, UDMR încearcă să implementeze şi în România acest proiect care vizează şi protejarea limbii şi minorităţii maghiare din Ţinutul secuiesc.

Cei de la UDMR spun că, pentru ca acest proiect să aibă succes şi să treacă peste opoziţia de la Bucureşti, acest proiect nu aduce foarte multe modificări spre deosebire de proiectul descentralizării şi regionalizării propus de USL, proiect cu care au şi câştigat alegerile în 2012.

Diferenţa faţă de proiectul USL, şi este una mare, se referă la gruparea celor trei judeţe – Harghita, Covasna, Mureş – unde populaţia este preponderent maghiară şi ar însemna că este practic o regionalizare pe criterii etnice, lucru cu care niciodată administraţia de la Bucureşti nu a fost de acord.

Este însă nevoie de modificarea Constituţiei, pentru ca acest Ţinut secuiesc să poată lua naştere în mod oficial.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat ieri că proiectul realizat în această vară este deja gata.

“Proiectul scandalos al UDMR privind autonomia teritorială prevede ca cele trei judeţe româneşti, Harghita, Covasna şi Mureş, să aibă un preşedinte separat, care va fi, desigur, dintre politicienii maghiari. Probabil Kelemen Hunor, că tot visează să fie preşedinte. Am dezvăluit aceste lucruri încă de acum 2 luni, dar nu s-a luat nicio măsură împotriva UDMR care s-a transformat într-o formaţiune separatistă după modelul separatiştilor pro-ruşi din Ucraina. Numai aceia şi-au declarat republici paralele. A venit timpul pentru acţiune. Nu mai putem tolera ca UDMR să instige la separatism etnic pe teritoriul României. Partidul România Unită îşi asumă obiectivul politic al desfiinţării UDMR. Sunteţi de acord?”, a scris Bogdan Diaconu pe pagina sa de Facebook.

Sursa: http://www.nasul.tv/2014/08/27/bogdan-diaconu-ce-sustine-ponta-tinutul-secuiesc-va-fi-condus-de-un-presedinte/

7 comments

 1. DesfintatiUDMR-ul,in ce tara s-a mai pomenit sa existe un partid care reprezinta o alta etnie si nu cea a tarii.Rusine sa le fie politicienilor Romani pentru ca tolereaza asemenea magarie,rusine.

 2. Asa ceva nu ar trebui sa lasam sa se intample. Vin si ne iau pamantul de sub picioare si ma rog ce fac geto-dacii din aceste regiuni? Ar trebui sa se uneasca impotriva acestui jaf calculat.

 3. se intampla altceva mai grav. asta e door o distragere a atentiei.

  la fel s-a intamplat si cu armata obligatorie si dupa ce s-a balacit bine de tot stirea in media, au dezmnintit aia informatia. dar dupa cateva saptamani. proiectul a picat de la primele incercari. sunt doar amenintari politice si totul se intampla pentru ca vin alegerile. pana nu va fi indepartat UDMR de la guvernare, o sa tot patim asa.

  nu vezi cum e pusa problema? “va fi”. cam mult certitudine pentru o gargara.
  toate titlurile au VA FI iar in articole se formuleaza AR PUTEA. sunt doar tehnici de manipulare media. insa daca vor face prostia asta, isi lipesc tradarea de frunte si poate, poate lumea va iesi in strada. dar ei mizeaza pe acest poate. ca romanul s-a obisnuit sa stea cu curul in casa in timp ce li se fura din farfurie.

  sunt multi care mizeaza pe diverse pocnitori inventate. unii ca desfiinteaza UDMR, Elena Udrea cica daca ajunge presedinte il tine pe Mircea la parnaie si asa mai departe. creeaza conflicte, ca sa inventeze promisiuni. ca e greu cu economia dusa la vale, pamantul vandut sau industria doborata la pamant.

  ce facem, cream probleme ca sa oferim solutii? cam asta se intampla.

 4. lasati-i sa se autoguverneze!SE VA FACE FRONTIERA SI NU MAI INTRA SI IESE NIMENI DE ACOLO 10-15 ANI SI AM SCAPAT DE EI CU AUTONOMIA MAMII LOR!

 5. ,,Tinut” este cuvantul moldovenesc care in Moldova medievala desemna o regiune administrativa (echivalent judet in Tara Romaneasca). Deci se indica clar ca acesta era teritoriu al moldovenilor, loc unde s-au stabilit aceste populatii de secui si unde au convietuit pasnic cu populatia locala vorbitoare de limba romana. Secuii nu sunt genetic maghiari, desi acum vorbesc un dialect maghiar si ar trebui sa nu uite ca maghiarii i-au fortat sa-si uite limba si scrisul si de multe ori in istorie i-au tradat dupa cum le-a fost interesul. Interesul Ungariei nu e nici un caz grija pentru secuime.

 6. daca se acorda autonomie,toti romanii o sa iesim si o sa incendiem toate institutiile statului cu toti ungurii lor
  ati vandut tara si va asteptati sa ne abtinem ca exista o rezolvare politica?
  va dam rezolvare,prin ardere!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *