Cele mai bune expozitii din principalele capitale europene

Categories CulturaPosted on

Primavara este aici. Mugurii infloresc, iar vremea devine suficient de temperata incat petrecerea unui weekend ratacind prin oras sa sune din nou incantatoare. Fie ca ai deja norocul sa locuiesti deja in Europa sau ca ai planificat vacanta perfecta intr-un astfel de oras, primavara inseamna ca multe muzee importante vor deschide un nou sezon de programe interesante.

Deci, fie ca va place un Picasso la Paris, dupa un pain au chocolat sau intre beri la Berlin, iata cele mai bune expozitiile de primavara.

Paris, Franta

Daca va plac modernismul si impresionismul francez, nu cautati mai departe decat una dintre cele mai apreciate galerii din Paris, Muzeul d’Orsay . O expozitie dubla pune una langa alta lucrarile lui Edouard Manet si Edgar Degas. Prin comparatie directa, influenta reciproca, precum si marile diferente devin evidente la doi pictori care au redefinit un gen.

La Fundatia Louis Vuitton , se pune accent pe unii dintre cei mai influenti artisti pop ai secolului XX, care vor veni in aprilie. „BASQUIAT × WARHOL. PAINTING FOUR HANDS” pune lucrarile anarhice de graffiti ale lui Jean-Michel Basquiat cu arta pop emblematica a lui Andy Warhol, precum si cu alte necesitati esentiale ale scenei artistice din New York din anii 1980, cum ar fi Keith Haring, intr-unul dintre cele mai cuprinzatoare studii ale lucrarii perechii prezentate vreodata. .

Pentru fanii a ceva mai mult bazat pe design, exista o expozitie cu lucrarile arhitectului britanic Norman Foster la Centrul Pompidou . Iar pentru fanii lui Picasso, exista intotdeauna Musee National Picasso , care va gazdui o expozitie cu lucrarile cubistului, curatoriata de designerul de haine Sir Paul Smith.

Iar pentru iubitorii de muzica si istorie, vedeti tributul adus regelui afrobeat-ului din Nigeria, Fela Kuti, la Filarmonica din Paris . Cu grupurile sale Afrika 70 si Egypt 80, Fela a contribuit la introducerea lumii in constructii simfonice si ritmice din ce in ce mai complexe. Expozitia spune povestea acestei calatorii si permite vizitatorilor sa aprofundeze si sa asculte sunetul si sursele unui artist cu adevarat unic.  

Berlin, Germania

Premiera galerie de arta moderna din Berlin, The Berlinische Galerie , este inchisa pana la sfarsitul lunii mai, deoarece actualizeaza sistemele de iluminat. Cand se va deschide din nou pe 25 mai, va gazdui o noua expozitie de lucrari contemporane a artistului local berlinez Nasan Tur. Opera sa experimentala condenseaza gesturile sociale in miniaturi izbitoare.

Bilantul dupa un an de razboi in Europa, Muzeul Bode organizeaza o expozitie de arta ucraineana. Este o combinatie intriganta intre colectia proprie a galeriei de opere de arta si artefacte religioase din Ucraina intre secolele al III-lea si al XVIII-lea, precum si lucrarile contemporane ale artistilor ucraineni care traiesc astazi in tara, dintre care multe sunt reproduse prin fotografie din motive logistice.

Amsterdam, Olanda

Pentru oricine doreste o doza mare de cultura, coborati-va la delicioasa Museumplein din Amsterdam in aceasta primavara. Celebra piata gazduieste multe dintre cele mai bune muzee ale tarii, inclusiv Rijksmuseum national, Muzeul Van Gogh si Muzeul Stedelijk, axat pe modernitate.

La Rijksmuseum, o noua expozitie a lucrarii lui Vermeer a adunat mai multe picturi ale artistului olandez decat a fost pusa vreodata intr-un singur loc. Din pacate, s-a epuizat complet. Dar site-ul Rijksmuseum are un tur virtual fermecator al lucrarii oferite de inimitabilul Stephen Fry. Daca sunteti disperat sa va loviti Vermeer-ul, luati trenul pana la Delft pentru a vedea studioul maestrului de la Prinsenhof .

Fanii fotografiei ar trebui sa se indrepte spre Foam , unde exista o expozitie cu lucrarile fotografului sud-african Ernest Cole, care a documentat viata sub apartheid.

Madrid, Spania

I-am promis lui Picasso, asa ca il vom oferi lui Picasso. La Museo del Prado , pentru a comemora cea de-a 50-a aniversare de la moartea lui Picasso, muzeul national spaniol prezinta o selectie a lucrarilor sale impreuna cu El Greco, pictorul grec al carui rol in renasterea spaniola ia adus porecla sa de demonim.

In timp ce alte muzee din Madrid (La Casa Encendida, Casa de Velazquez si Muzeul Reina Sofia) organizeaza alte expozitii cu tematica Picasso in aceasta primavara, pentru ceva complet diferit, mergeti la IFEMA MADRID pentru un tur audiovizual al trecutului, prezentul si viitorul Formulei 1. Fanii spanioli ai sportului s-au indragostit de sportul cu motor cand Fernando Alonso a devenit proeminent in anii 2000, dar aceasta expozitie promite oricui plictisit de Guernica va avea ceva palpitant de vazut.

Viena, Austria

La Albertina din Viena, una dintre cele mai cuprinzatoare expozitii se va desfasura pana la jumatatea lunii mai. Prezentand sase secole de tipografie, „Durer, Munch, Miro” este o retrospectiva a artistilor din secolul al XV-lea Martin Schongauer si Albrecht Durer, maestrii secolului al XIX-lea Henri de Toulouse-Lautrec si Edvard Munch, pana la stralucirea lui Marc Chagall si Joan Miro. Nu trebuie ratat.

Florenta, Italia

Plimbandu-te prin Florenta si este imposibil sa nu te lovesti de o piesa de arta nepretuita. Majoritatea strazilor simt ca s-ar califica pentru un loc intr-o galerie din alte orase. In timp ce o excursie la Uffizi este intotdeauna minunata, orasul organizeaza si o expozitie cu cateva lucrari mai contemporane in aceasta primavara.

Fondazione Palazzo Strozzi a organizat o expozitie cu 70 de lucrari contemporane ale artistilor italieni si internationali, printre care Maurizio Cattelan, Cindy Sherman, Damien Hirst, Lara Favaretto, William Kentridge, Berlinde De Bruyckere, Sarah Lucas si Lynette Yiadom-Boakye, care sarbatoresc Sandretto Re A 30-a aniversare a Colectiei Rebaudengo, „una dintre cele mai celebrate si prestigioase colectii de arta contemporana din lume”.

Londra, Marea Britanie

La fel ca expozitia Muzeului d’Orsay despre impresionistii cheie, Galeria Nationala din Londra are un accent similar. Pentru „Dupa impresionism: inventarea artei moderne”, muzeul are o colectie a unora dintre indivizi-cheie ai impresionismului intre 1880 si 1914, inclusiv Paul Cezanne, Vincent van Gogh si Paul Gauguin.

Gustati putin de abstractizare la Tate Modern cu o expozitie care ia opera pictoritei suedeze Hilma af Klint si o pune in contrast cu culorile primare ale operei lui Piet Mondriaan.