În portul tradițional suedez se foloseau căciuli asemănătoare cu cele ale dacilor… Să fie doar o coincidență?

Categories ArticolePosted on

Mulți dintre dumneavoastră au auzit de Carolus Lundius, marele magister al regelui Suediei, cel care în secolul al XVII-lea scria lucrarea “Zamolxis, Primus Getarus Legislator”, o lucrare de mare importanță pentru noi, pe care o găsiți tradusă din latină aici: http://www.scribd.com/doc/117046194/Zalmoxis-Primus-Getarum-Legislator

Ei bine, Carolus Lundius îi spune în această lucrare regelui  Carol al XI-lea, rege al sueonilor, goților și vandalilor că ei, suedezii, se trag din geți. Asta se petrecea, așa cum spuneam, în secolul al XVII-lea.

Aseară am avut o surpriză foarte plăcută. Am fost căutat de o doamnă din Suedia – Yvette Larson – care mi-a trimis o fotografie (data realizării ei: aproximativ 1900-1920) cu portul tradițional suedez în care, surpriză, apare un bărbat cu o căciulă asemănătoare cu cea dacică. Să fie doar o coincidență? mă întreba Yvette Larson, și ea cunoscătoare a lucrării lui Carolus Lundius. Eu cred că nu! Ce spuneți?

Yvette Larson are o pagină în care promovează România: The Bucharest Lounge:
http://bucharestlounge.wordpress.com/

Daniel Roxin

 

 

5 comments

  1. Da am vazut si eu poze cu portul traditional al danezilor, si intradevar seamana cu al nostru: opincile, camasile barbatesti..

  2. D-le Roxin, in cartea Zelotul scrisa de Reza Aslan, se mentioneaza o grupare din Iudeea numita Sicari….dupa numele pumnalului curb pe care il foloseau.
    Aprofundati dvs daca puteti, informatia…

  3. Fara nici o suparare dar acelea nu sunt biserici vikinge ci crestine …Si vikingii nu ai nici o legatura cu crestinismul actual , le-a fost pur si simplu impus cu forta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *