Filmul “TRACII, ISTORIE ASCUNSĂ” a câștigat premiul juriului la Festivalul Internațional de Film Etnografic de la Zlatna

Categories ArticolePosted on

Membrii juriului:

Președintele juriului celei de-a treia ediţii a FIFE Zlatna a fost maestrul Dorel Vișan. Alături de el s-au aflat alte șase personalități din lumea filmului şi a muzicii: regizorul Nicolae Mărgineanu, criticul de film Nicolae Călin Căliman, realizatorul tv. Carmen Ştefănescu, regizorul Cristi Toporan, maestrul Dumitru Fărcaş şi solistul Ioan Bocşa.

COMUNICAT DE PRESĂ:

„Acasă la Brâncuşi” este cel mai bun film etnografic, distins cu Marele Premiu al juriului Festivalului Internaţional de Film Etnografic (FIFE) Zlatna, ediţia a treia. Este un film documetar, produs de către Radu Tora, project manager – Ion Călinoiu, imagine şi montaj – Constantin Pahonţu. Decernarea premiilor a avut loc pe stadionul oraşului, unde publicul zlătnean a umplut tribunele până la refuz. Prezent pe scena festivalului, Radu Tora, câştigătorul Marelui Premiu a spus că prima oară a fost în oraşul Zlatna în anul 1991, iar astăzi (n.n.- duminică 7 iunie 2015) a avut un şoc când s-a reîntors pe străzile oraşului. În sens pozitiv, bineînţeles, pentru că Zlatna a renăscut, are o faţă nouă, care nu mai are nimic din „imaginea cenuşie” a perioadei de început a anilor 1990.

• Marele Premiu (cel mai bun film etnografic) – Acasă la Brâncuși, producător: Radu Tora
• Premiul juriului (ex aequo) – Tracii, istorie ascunsă, regia: Daniel Roxin
• Premiul juriului (ex aequo) – Armenopolis, suflet românesc, regia: Izabela Bostan Kevorkian și Florin Kevorkian
• Premiul publicului – Istorii despre Vlad Voievod Draculea, regizor: Andrei Chiriac
• Premiu pentru scenariu de film romanesc – Vărarii, scenariul: Levente Vargyasi
• Premiu pentru scenariu de film străin – Tore (Danemarca), scenariul: Iben Ravn
• Cea mai bună imagine a unui film românesc – După 40 de ani, regizor: Adrian Drăgușin
• Cea mai bună imagine a unui film străin (ex aequo) – Lijeričari i zdravičari / Muzicanţii lijericari şi nuntaşii veseli (Croația), imagine: Mak Vejzovic
• Cea mai bună imagine a unui film străin (ex aequo) – Fuera del foco (Mexic), imagine: Antonio Zirion și Adrian Arce
• Cea mai bună coloană sonoră a unui film românesc – Ţapinarii, realizator: Petru I. Pap
• Cea mai bună coloană sonoră a unui film străin – Komiški kvarantore / 40 de ore de rugăciune (Croația), coloana sonoră: Krunoslav Ljubanović
• Cea mai bună regie a unui film românesc – Şi maine e o zi, producător: Diana Deleanu
• Cea mai bună regie a unui film străin – Macko (Croația), regia: Davor Borić
• Menţiune specială pentru document cinematografic – Crăişorul munţilor (1983), regia: Ion Valerian Pasat

După decernarea premiilor, care a început la ora 20.00, a urcat pe scena festivalului, unul dintre membrii juriului: maestrul Ioan Bocşa. În aplauzele publicului, maestrul Bocşa a susţinut un recital de muzică populară împreună cu Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească „ICOANE”, al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, instruit şi condus chiar de el. Emoţionant a fost şi discursul maestrului Ioan Bocşa, care a evocat legătura sa cu oraşul Zlatna şi a apreciat realizările celor care conduc destinele acestui oraş. În finalul spectacolului de încheiere a ediţiei a treia FIFE Zlatna a avut loc recitalul extraordinar al maestrului Dumitru Fărcaş.

Elena Boholţ

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

11 comments

  1. Felicitări. Aprecierea domnului Mărgineanu face singură cât un premiu. E un film despre noi, aşa cum spune şi cineva la final: „ traco-geto dacii sunt printre noi, de fapt suntem chiar noi”. Într-o zi, poate nu peste mult timp, va face parte din programa şcolară.

  2. In memoria lui Grigore Vieru, Leonidei Lari si a tuturor eroilor basarabeni de azi, de ieri si dintotdeauna am inceput pregatirile pentru a intinde cel mai mare pod virtual spre Basarabia. Prietenii d-voastra se intalnesc pe cotidianul “Timpul”, www timpul.md.

    Le cerem fratilor nostri Daci sa vesteasca mai departe si sa ni se alature!

  3. Felicitari la toti care au reusit ca sa faca acest film o posibilitate. Dupa mine successul filmlului este datorita peisajului superb care a fost filmat in timp ce istoria noastra milenara este descrisa de Daniel Roxin, plus scorul muzical este foarte bun. ?

  4. Excelenta “treaba“; ma bucur ca aveti si satisfactii ptr consecventa si curajul cu care prezentati (vedeti, ne reprezentati) trecutul romanilor si al arealui istoric in care stramosii nostrii au convietuit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *