Fraţii de peste Prut vor reconstrui o cetate geto-dacică

Categories ArheologiePosted on

un articol de Valentin Roman

 

Fraţii de peste Prut ne dau un adevărat exemplu de responsabilitate cu privire la patrimoniul naţional. Astfel, în timp ce în România situri dacice, romane sau neolitice au fost şi încă sunt distruse cu bună-ştiinţă, aceştia sunt preocupaţi de implementarea de proiecte concrete, ce au ca scop informarea celor de azi cu privire la strămoşii noştri antici, geto-dacii.

În urma unui acord de colaborare între Asociaţia Oamenilor de Afaceri (preşedinte Vlad Plahotniuc), Fundaţia Edelweiss şi Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova, pe pământul românesc dintre Prut şi Nistru, s-a stabilit reconstruirea unei cetăţi getice, veche de 2000 de ani. „Pentru mine, acest proiect este o mare provocare. Reîntoarcerea cu faţa la patrimoniul naţional va reinvia demnitatea şi mândria poporului nostru”, a declarat Vlad Plahotniuc, cel care va finanţa, în bună parte, acest proiect.

                                                                                                                     www.geto-dacii.ro

”Reconstruirea unicei cetăţi getice aflate pe teritoriul nostru va reprezenta o atracţie inedită pentru turişti, iar pentru românii – basarabeni un loc de educaţie patriotică”, a menţionat Alexandru Levinschi – directorul Muzeului de ştiinţe de pe lângă Academia de Ştiinţe din Republica Moldova.

La rândul său, Gheorghe Duca – preşedintele academiei moldovene, a reliefat faptul că „acest acord de colaborare între mediul antreprenorial şi cel ştiinţific, care prevede reconstruirea unei cetăţi getice, reprezintă o investiţie în tinerii dotaţi, în viitorul lor, ei fiind cei care ne vor salva, prin promovarea valorilor şi a patrimoniului naţional”.

Exemplul de peste Prut ar putea fi urmat şi în România, dacă oamenii de afaceri, cei care sunt patrioţi, s-ar implica în astfel de proiecte şi ar susţine fie campanii de cercetare arheologică, fie programe ce au în vedere protejarea obiectivelor de patrimoniu şi includerea lor în circuitul turismului cultural.

 

 

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

6 comments

  1. “…Reaprindeţi candela-n căscioare
    Lângă busuiocul cel mereu.
    Degerat la mâini şi la picioare,
    Se întoarce-acasă Dumnezeu…”

  2. Dacii de la Est de Prut cu cei de la Vest sa faca re-Unirea sub DACIA. Ei mai tare se considera DACI si majoritatea din ei resping denumirea de ROMAN. Aici genele memorie nu dau gres.

  3. AU DREPTATE PE DEPLIN GENETICA HAMBURG LE LUMINEAZA CALEA SPRE DACIA…DACI BASARABENI TRECETI PRUTU PATRIA MAMA VA ASTEAPTA…de mii de ani ne aperi de rau sfinta BASARABIE si stai incovoiata pe trupul mamei tale de dor ca o sabie..VZ. MELODIA DORUL BASARABIEI CE LACRIMI VARSA PENTRU VOI toata tara..doar cei nu dorm vara…..DOAMNE AJUTA ..DACIA UNITA A INVIAT..sa va iubiti mereu tara …dinastia voastra o tinut DACIA timp de 1700 DE ANI ..PINA LA LEGENDARUL MARTIR BRINCOVEANU CONSTANTIN…de neam basarabean…care o fost omorit cu fii sai si a refuzat sa treaca in legea tuceasca..a ramas boier vechi si DOMN CRESTIN…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *