Istoricul roman de origine greacă Dio Cassius ne spune că Dacii se numeau pe ei înșiși “DACI”!!!

Categories ArticolePosted on

 
În ultima vreme am fost bombardat cu mesaje de câteva persoane supărate, destul de radicale, care pretindeau că numele de DACI este doar o invenție romană și că ar trebui să nu îl mai folosesc, singurul și adevăratul nume al strămoșilor noștri fiind acela de GEȚI.  A fost inutil să argumentez că de fapt GETO-DACII ar fi cea mai corectă și cuprinzătoare numire a strămoșilor noștri, atâta vreme cât ei erau numiți de antici atât daci, cât și geți. Oamenii respectivi “știau” adevărul, deci “nu era loc de întors”.

Și pentru că sunt și alții care cochetează cu această idee periculoasă, vă prezint tuturor un citat dintr-un istoric roman de origine greacă – Dio Cassius –  autor al lucrării “Istoria Romană”, lucrare scrisă în secolul II d. Chr. și care este cel mai important izvor de informații despre războaiele dacilor cu romanii din vremea lui Decebal. Iată ce spune izvorul istoric:

“Eu numesc acest popor daci, DUPĂ CUM SE NUMESC ȘI EI, și precum îi numesc și romanii, cu toate că știu că unii greci îi numesc geți, pe drept sau pe nedrept…” (Istoria Romană, LXVII,6)

Deci, rămâne cum am stabilit!

Daniel Roxin

18 comments

 1. Lucrul asta ar trebuie scris cu gheara Lupului pe fruntea leprelor. Dar cand in inima e gol si in suflet balteste ticalosia fata de Neamul care ti-a deschis usile si te-a omenit, apoi de ales nu prea mai avem!

 2. Umberto Eco.
  Romanul ,,Numele trandafirului”.
  Actiunea se petrece in secolul al XIV-lea in abatia benedictina din Melk, nordul Italiei.
  Discutand cu abatele despre bogata biblioteca a manastirii, care avea ,,mai multe carti decat orice biblioteca crestina”, personajul central, parintele Guglielmo, zice: ,,Stiu ca, intre calugarii care traiesc printre voi, multi vin de la alte abatii, raspandite prin toata lumea; unii, pentru putin timp, sa copieze manuscrise ce nu se gasesc in alta parte si sa le duca apoi la ei acasa, nu fara sa fi adus in schimb alte manuscrise de negasit, pe care voi le copiati si le adaugati la tezaurul vostru; altii, pentru un timp indelungat, pentru a ramane uneori pana la moarte, pentru ca numai aici pot gasi operele care sa aduca lumina in cercetarile lor. Si aveti, asadar, printre voi germani, DACI, francezi, spanioli si greci” (p.36).
  Umberto Eco este unul din cei mai mari ganditori contemporani.
  Romanele lui apar in urma unei serioase munci de documentare.
  Scriitorul a marturisit ca, pentru realizarea ,,Numelui trandafirului” a folosit cronici si tratate de istorie, carti de istorie a religiilor si artelor etc. Asta ne da dreptul sa ne gandim ca el n-a pomenit intamplator de calugarii daci, care, in secolul al XIV-lea, copiau si aduceau sa fie copiate manuscrise la acea abatie italiana.
  Alta idee, sugerata de acest pasaj, este ca nu numai la Vatican, ci in multe manastiri europene s-ar putea sa se afle documente despre stramosii nostri geto-daci.

 3. Era normal sa se gaseasca si daci la manastirea din povestea noastra, fiindca la acea data neamul nostru inca era cel mai numeros din Europa. Situatia s-a deteriorat incetul cu incetul, s-a accentuat dupa epopeea marilor Domni valahi care au amintit de Daci, pentru ca dupa caderea Moscopolei sa fie nevoit, in afara spatiului românesc, sa se dea la fund pentru a supravietui, deja se formase o conjuratie tacita pentru a-l distruge definitiv.

  Daca voi credeti ca acum este vorba de altceva va inselati.

 4. O situatie de gravitatea celei in care se gaseste Romania astazi trebuie judecata la rece. Niciuna din tarile din jur nu are interesul ca Romania sa fie puternica, fiindca toate au comunitati romanesti semnificative, iar interesul lor, pe termen mediu, este sa le asimileze. Iar peste acestea pastoreste Rusia. Atentie la Grecia si Austria si la capitalul din Romania, Grecia are peste 1 000 000 de aromani iar legatura cu Rusia, pe filiera ortodoxa, este cunoscuta. Multe lucruri nu sunt de spus. Daca nu ne vom trezi, in numar foarte mare, sa luptam pentru tara noastra, cu mijloacele specifice vremii in care traim, ne-o vom pierde. Si nimeni nu va plange dupa noi!

 5. Ar trebui sa luam o pozitie cit mai serioasa, atunci cind se pune in dubiu numele stramosilor nostri -DACII !!! Pài este atit de evident cit roata carului, si ma mir cum nu le sare-n ochi scepticilor, ca DACI, nu poate fi inteles decit DE-AICI, adica din locul acesta,!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ce atitea filozofii,? care nu-si au rostul !!!

 6. Nu vedeti ca cei, care pun la indoiala numele de ,,daci”, cauta sa sa ne impuna o problema falsa?!
  Sa ne distraga de la atatea lucruri frumoase, pe care ni le propune site-ul lui Daniel Roxin, si sa ne duca, cum s-ar zice, aiurea prin papusoaie.
  Parca n-ar fi existat marele si nici pana azi intrecutul Mircea Eliade!
  Parca n-ar fi spus-o atat de clar si argumentat acest istoric intelept G.D.Iscru!
  Parca nu ne-a spus-o si continua sa ne-o spuna strainii!
  Stramosii nostri reali sunt geto-dacii.
  Imi face placere sa repet metafora lui Vlad: ,,Lucrul acesta trebuie scris cu gheara Lupului pe fruntea…” celor care mai pun la indoiala acest adevar.

 7. Pana sa se cristalizeze ca stat unitar sub comanda lui Burebista, existau mai multe triburi ale aceluiasi neam, era normal sa existe mai multe denumiri.

 8. Si eu sunt de acord cu Dinu. Noi suntem D’ACIA dar noi nu ne numim daci gi geti sau rumuni. Oricum nu dau vina pe Daniel ca am observat ca a inceput sa foloseasca numele de Geto-daci ceea ce din punctul meu de vedere e mai acceptabil, dar prefer numele de get.

 9. Asculta, Dinule, a existat intotdeauna o conjuratie tacita ca numele generice DACI si DACIA sa nu fie vehiculate, te afli in eroare. Seria a fost deschisa de interdictia lui iulian apostatul, apoi ghici de cine a fost preluata!

  Interdictia este in vigoare si azi, anumite cercuri nu folosesc acest nume niciodata, in anumite manuale nu apare.

 10. Dinu, cred ca nu ai inteles. Cei ca d-ta sunt un permanent focar de dispute care nu duc nicaieri. Distrug unitatea. Poate ca e mai bine sa plecati spre grupusculele de simpatizanti legionari care oricum nu mai inseamna nimic. Cat ne priveste pe noi, vrem sa ne scriem propria poveste.

 11. ….diferenta este intre intrebari.de unde esti ? d-acii.
  ….ce esti ? get .si asta este mai importanta,este identitatea a ce esti.un get nascut in pakistat tot get iti va spune ca este.

  va place denumirea data de cotropitorii romani ,foarte bine,dar getii nu isi spuneau daci,iar tara si-o numea dio Getia,adica Getia sfanta.numai bine.

 12. Tovarase Dinu, ai face bine sa-ti folosesti cunostintele pentru o cauza mai buna, iar nu pentru a crea confuzie pe site-ul lui Daniel Roxin.

 13. Pentru tovarasul Dinu.
  Aceasta insistenta cu ,,d’acia” este in stilul etimologiilor absurde ale DEX-ului.
  Iar ,,argumentarea istorica” de care faci atata parada este falsa si trasa de par.
  Culmea cinismului e ca invoci tocmai Tablitele de la Sinaia ca sa negi etnonoimill ,,daci”.
  Metoda de manipulare cu care operezi este veche cat lumea.
  Romanii au consemnat-o intr-un banc celebru.
  Cica s-au certat doi extraterestri. Unul zice: ,,Am sa spun la toata lumea ca fata ta e gravida”. Celalalt rade: ,,Dar eu n-am fata”. Primul: ,,Pana afla lumea ca n-ai fata, zvonul se imprastie si nimeni n-are sa cumpere de la tine”.
  Zvonul ca, in placutele de la Sinaia nu se pomeneste de daci este asa de parsiv, ca nici nu mai merita sa facem caz de el.
  Dostoievski spunea ca moartea adevarata nu e cea biologica, ci deturnarea de la vocatie.
  Ce jalnica trebuie sa fie bucuria ratatului cand arunca lingura de dohot in mierea adunata de altii!

 14. 1644, iulie 20. Gavrilaş spătarul dă un zapis “acestor megiaşi din Poenari” care se vînduseră rumâni cu moşiile lor tatătlui său în zilele lui Şerban-Vodă, că i-a iertat de rumânie, ca pomană, însă numai capetele lor, fără moşie. Ei se roagă atunci “să le dau voe să-şi răscumpere şi ocinile lor să fie megiaşi cu ocinele lor… Şi le-am ertat şi moşiile lor, şi m’am tocmit cu ei de mi-au dat bani gata în mâna mea ug 150 şi le-am slobozit toate ocinele lor, să fie megeiaşi şi slobozi cu ocinile lor.” (Academia Română, pach. 43, documentul 63).

  1647, mai 18. “Adică ieu Aldea ot Cavaransebiş” dă zapis lui Gavril spătarul pentru o datorie de 30 de galbeni, preţul de răscumpărare de rumânie al fratelui său Radu. “Să să ştie că am fost rumâni domnilui, ieu cu fraţii mei, anume Raadul i Gepe, den sat de la Bratiia. Deci când au fost acum… noi ni-am rugat dumnealui să-şi facă pomană cu noi să ni migiişască. Deci domnilui şi-au făcut pomeană, di ni-au migiişit. Ci alţi bani i-am dat, iar 30 di galbeni ai frăţini-meu Raadului i-am rămas”, punîndu-se el “chizaş că-i va da la Sf. Ilie”. (Academia Română, pach. 43, documentul 98);

  1655, aprilie 24. Jupîneasa Evda şi fiul ei Negoiţă (de la Sărata) dau zapis Brăeştilor că-i iartă de rumânie. Se pîrîseră cu Neagoe postelnicul sub Leon-Vodă. Brăeştii juraseră cu 12 boieri, că nu erau rumâni, ci fuseseră împresuraţi, Neagoe luase atunci 24 de boeri dar n-a putut jura, ci i-au împăcat, şi i-au slobozit, de au fost megiiaşi 30 de ani, şi le-au împărţit şi moşia, de o au dat jumătate megiaşilor şi jumătate mânăstirii”. Sub Matei Basarab s-a sculat Dragomir iuzbaşa, de au adus 24 de boieri şi i-au rumânit. După moartea lui şi a fiului său Mircan, jupîneasa Evda îi iartă de rumânie. (Arhivele Stat, Episcopia Buzău, pach. 52, d. 4) etc. etc.

 15. Ge.Ta = Pământul Tatălui. În alfabetul grec antic, g şi e erau a 3-a şi a 7-a literă, adică poziţia Terrei în sistemul solar ! Da.kia = Ţara Sfântă/Divină. Pe războinicii de la nordul Dunării veniţi în ajutorul Troiei, Homer îi numea DA.oi (oi=pluralul, citit i) = divini. În limba primordială, prezervată şi de sumerienii plecaţi din Har.deal (Grădina Domnului), ki=pământ, KIA=ţară. Altă formă : Palas.Ge(ea) = Pământul Sfânt, de unde pelasgi. Care mai erau numiţi şi ION.ieni, de la Ion=Fiul Divin (KOG.a.ION=Capul Fiului Divin, Omu; vezi şi Caesar.ION, fiul Cleopatrei cu Caesar; IO.AN=Marele AN, Zeul Suprem;ION=Fiul Divin; IO-Măritul, la voievozi; I=eu, în engleză).T.RA.kia = Ţara Tatălui RA(m). De la RA, ţara se mai numea şi RAmania sau ARia iar locuitorii RAmani (Înţelepţi) sau ARieni. Arienii vedici îi numeau şi RUMUNI sau rumeni. Grecii antici le spuneau BLACHI (citit vlahi), de la pământul negru, cernoziomul din Bărăgan, care îi impresiona pe ei. BAR.AG.AN, am aflat de la Zecharia Sitchin, însemna Lăcaşul Ascuns al lui An (era acoperit de ape) în sumeriană. Tot sumerienii îi mai ziceau AP.SORO=Izvorul Vieţii. la fel ca grecii, care credeau că Oceanos Potamos/Dunărea era Tatăl Zeilor şi avea 50 de fii şi fiice (cei 50 de afluenţi). Interesant : En.ki(Domnul Pământului, Uranus) a venit pe Terra însoţit de 50 anunnaki (cercetători), la fel şi fiul său Mar.duk/Ducele Ram/Ra(m)//Cronos/Saturn/Zal.moxe (Domnul Pământului)…Toate acestea şi alte decriptări le-am scris în mai multe cărţi (pe măsură ce le-am perceput) şi le-am fixat foarte bine în cartea “Da.kia, Ţara Sfântă”.

 16. eugen, tată, presupun că în carte revelaţiilor tale, akka scorneli, ne prezinţi şi meniul celor “50 de anunnaki”, cum se îmbrăcau ăştia, cu ce navă au venit ei în drăguţul de periplu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *