Cetatea dacică de la Cârlomăneşti va fi refăcută

Categories ArticolePosted on

Cetatea dacică de la Cârlomăneşti, judeţul Buzău, va fi parţial reconstituită de arheologi şi începând cu anul 2014 va deveni prima cetate de tip davă din ţara noastră organizată ca muzeu în aer liber.

“Estimăm ca în 4-5 ani să finalizăm lucrările, iar din 2014 după ce vom restaura unul din cele cinci temple descoperite şi două-trei clădiri, cetatea dacică va putea fi vizitată de publicul larg”, a declarat directorul Muzeului judeţean Buzău, Sebastian Matei.

Arheolog intenţionează ca la Cârlomăneşti să realizeze şi un Muzeu al satului preistoric, prin reconstituirea locuinţelor populaţiei autohtone din ultimele cinci-şase milenii.

,,Zona Cârlomăneşti a fost locuită neîntrerupt mai bine de cinci milenii, în urma săpăturilor arheologice putem reconstitui o locuinţă şi anexele din Epoca pietrei, una, două locuinţe din Epoca bronzului, cultura Monteoru, precum şi o locuinţă din perioada migraţiei popoarelor”, a mai spus Sebastian Matei.

Fosta cetăţuie este situată pe raza satului Cârlomăneşti, comuna Verneşti. Situl adăposteşte bogate vestigii ale culturii Monteoru din epoca bronzului, ale civilizaţiei fierului din prima epoca, Hallstatt şi din epoca dacică. Cercetarea arheologică de la Cârlomăneşti a debutat în 1967, apoi a fost reluată în 2001, după o pauză de 20 de ani.

Din perioada dacică au fost cercetate cinci sanctuare şi numeroase construcţii civile, a fost descoperit un tezaur de monede de argint şi celebrele statuete din lut, cunoscute astăzi în toată lumea drept ,,plastica de la Cârlomăneşti”. De aici provine celebra statuetă zoomorfă cunosctuă drept ,,Lupul de la Cârlomăneşti”

sursa: http://www.turismistoric.ro

Lasă un răspuns