„Lucian Boia falsifică istoria!” – o spune Academicianul Ioan Aurel-Pop

Categories DezvăluiriPosted on

Academicianul Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității „Babeș-Bolyai”(UBB) din Cluj Napoca, a comentat afirmațiile făcute de profesorul Lucian Boia în cartea sa „Primul Război Mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretări” (Humanitas, 2014), cum că românii ardeleni nu ar fi dorit Unirea înfăptuită la 1918.

La pagina 81 a cărții apărute anul trecut, Lucian Boia scrie: „Până la urmă, doreau sau nu unirea cu România? Să zicem că da, dar nu mai mult decât își doreau rămânerea în interiorul unei monarhii habsburgice reformate. Unirea cu România aparținea unei istorii virtuale, unui viitor posibil, dar încă nelămurit. În plan concret, mișcarea națională a românilor din Transilvania nu a acționat în sensul unirii cu România, ci strict, mai întâi, în vederea restaurării autonomiei Transilvaniei, apoi a obținerii deplinei egalități de drepturi în interiorul Ungariei”.

„Ideea năstrușnică despre faptul că românii ardeleni nu ar fi dorit Unirea a fost reiterată recent numai de istoricul bucureștean Lucian Boia, care confundă intenționat partea cu întregul, transformă minoritatea în majoritate și face din anumite voci izolate opinie publică”, a spus Ioan Aurel Pop într-un interviu din Adevărul.

Academicianul susține că Lucian Boia falsifică istoria, din dorința de câștig facil.

„Îi reproșez faptul că din dorința de câștig facil, de simpatie din partea unui public neavizat, el falsifică istoria, datele istorice. Pleacă de la niște argumente care sunt în inferioritate, ca număr, nu pot demonstra voința majorității, cu alte cuvinte, culege argumente pro domo. Iar în istorie poți să găsești argumente pentru orice idee, însă dacă generalizezi falsifici prin metodă proastă. Metodele istoricului sunt verificate, ele trebuie aplicate. El a și declarat că nu aplică metodele istorice pentru că ar fi depășite”, declară rectorul clujean.

Mai mult, Lucian Boia este acuzat de incompetență.„Nu știe să citească un document în latină, slavonă, greacă. Toată expertiza lui istorică vine din sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Nu e un istoric al timpurilor de demult, preia de la unii și de la alții”, conchide Pop.

Citeste articolul integral aici: ActiveNews

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

12 comments

 1. Respect pt pozitia domnului academician vis a vis de boia.
  Acum, nu stiu daca domnul Aurel Pop va reusi sa si publice vreo lucrare la humanitas.

 2. Este evident un duşman clar al poporului roman, al poporului dacic. Otrava dezinformarii pe care o revarsa fara ıncetare iar face de ruşine pına şi pe expertii ın dezinformare şi manipulare a populatiei din serviciile secrete ale tarilor vecine. Denigrarea cu intentie voita a eroilor şi a extraordinarilor voievozi ai neamului dacic , adevarate modele de patriotism , sacrificiu , neınfricare şi inteligenta strategica ptr. mai multe popoare ale lumii inclusiv cel american ( a se vedea strategia de lupta a lui Vlad Tepeş ) ıl condamna ın veci la dispretul poporului roman. Cıta nesimtire. Ar trebui expulzat pe viata din Romania. Sa nu mai calce cıt o trai pe acest pamınt sacru.

 3. Toate aceste calomnii abjecte pe care le varsa cu o ura viscerala ımpotriva noastra , a tuturor, a stramoşilor noştrii …… Cum vrea el sa ne spele creierii , sa ne faca sa ne urım trecutul , vitejii, ınteleptii, extraordinarele lüpte de aparare a fiintei nationale , a valorilor eterne moştenite de mii poate zeci de mii de ani . Este o fiinta absolut groaznica , vicleana şi ıntunecata. Un fel de Bicillis amestecat cu un fel de Limba de Vierme din Lord of the Rings. Un individ absolut oribil. Sper ca va fi demascat ın curınd .

 4. Bietul boia (de ardei ordinar imputit) este un nemernic tradator, care s-a ingrășat ca un porc din banii românilor care l-au promovat ::: Ar trebui să-l descalificăm total și muncească la sapă așa cum merită!

 5. Daca d-ul Boia ar latra numai la scara blocului ar mai merge pentru ca si-ar deranja doar vecinii si eventual s-ar alege cu niste injuraturi pe cinste si binemeritate, dar cand dumnealui este publicat la Humanitas si invitat la emisiunea lui Patapievici, asta domnilor eu nu inteleg, cum este posibil???

 6. Ioan Aurel Pop:
  „(…)Concluzia este că,đupă câteva generaţii aflate sub stăpânire romană,
  traco-daco-geţii erau puternic şi DEFINITIV ROMANIZAȚI.
  Ei au avut şi interesul să devină romani adevăraţi,fiindcă trăiau în cadrul celei mai avansate civilizaţii şi beneficiau de avantajele unei înalte culturi.După moartea lui Decebal şi după impunerea stabilă a stăpânirii romane la Dunăre şi Carpaţi,dacii supuşi au înţeles că şansa lor era adaptarea,că era în propriul avantaj să se poarte ca şi romanii şi,mai ales,să le înveţe limba.Cam acelaşi lucru se întâmplă cu un emigrant,să spunem,din România în America,între cele două războaie mondiale.El putea să nu ştie engleza deloc la sosirea în Lumea Nouă,dar,după câţiva ani,o învăţa,mai bine sau mai rău;oricum o vorbea cu accent,iar uneori se gândea cu nostalgie la valorile proprii de acasă,la rude,la prieteni.El nu devenea niciodată un american autentic şi era uşor de recunoscut ca nou-venit,ca emigrant.Copiii lui însă vorbeau deja limba fără accent,erau deplin adaptaţi,se purtau şi gândeau ca americanii adevăraţi,care,în fond,toţi erau emigranţi,veniţi din alte părţi (cu excepţia amerindienilor).La fel,este evident –şi sursele o dovedesc din plin –
  toţi dacii ajunşi în Imperiul Roman,după două-trei generaţii,
  au avut condiţii create pentru a se ROMANIZA.

  În plus,mai trebuie adăugat din nou că,între hotarele provinciei Dacia,băştinaşii rămaşi erau totuşi puţin,ei fiind copleşiţi de numărul foarte mare al noilor-veniţi,colonişti,oficiali,militari etc,cu toţii aflaţi în serviciul Romei şi vorbitori de limbă latină populară.”

  -Ioan Aurel Pop –
  „Istoria românilor”

  ,pag 36,editura Litera

 7. Daca Ardelenii dupa parerea acestui “mic” istoric, nu au dorit unirea, atuncea cum de , tot in Ardeal, s`a mers la Alba Iulia cu carutele , din foarte multe zone ale Ardealului ? Ce traznai spune acest om ? Strabunicii au mers acolo cu carutele …aproape din fiecare sat sa mers la Blaj,.. Aveau chiar si cearceafuri pe care cu carbune au scris numele satului lor. Linia ferata Alba Iulia – Tg. Mures, a fost utilizata din 1871. Pe aceasta linie, s-au pus la dispozitia cetatenilor care doreau sa mearga la Alba, vagoane anume pentru acea adunare! Din Subcetate Mures, s-au ingheuit in acel tren oamenii ; ce prostie spune acest om ? Unde a citit el istoria ? Daca`si da cu parerea , sa fie sanatos. Ramane parerea prostului ! Lucian Boia, nascut in 1944 in Bucuresti, nu cunoaste Ardealul si nici Ardelenii! De ce este luat in seama un om ingust la minte ?? In tomna, a murit urmasa celor ce au reusit sa ia trenul spre Alba …. ultima din Subcetate. Avem prea multi parveniti in institutii platite de contribuabiul…Tot mai multi si tot mai prosti!

 8. Domnul asa zis istoric dupa grimasele sale faciale are ceva impotriva romanilor. NOI SUNTEM ROMANI URMASII TRCILOR-GETILOR-DACILOR-ROMANILOR VLAHILOR CU TOATE NEAMURILE NOASTRE :MOLDOVENII,ARDELENII,MUNTENII OLTENII BANATENII SI FRATII NOSTRII DE PESTE PRUT .Restul este gargara cu fetele schimonosite de comunism gen acest istoricas si altii chiar in cadrul ACADEMIEI ROMANE-CATEVA COZI DE TOPOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *