Romania tace in timp ce istoria sa este distrusa

Categories DezvăluiriPosted on

un articol de Valentin Roman (foto Valentin Roman si grupul civic Romania Vie)

 

Romania pare a fi tara paradoxului. Dupa ce, ani intregi, am tanjit dupa autostrazi si drumuri de calitate, acum asistam la o “foame” a constructiilor care “inghite” totul in cale, inclusiv vestigii milenare. Pe langa asta, construim haotic, de multe ori fara a se respecta normele si reglementarile in vigoare, cladiri direct peste constructii antice. Traim in 2012, este evident ca avem nevoie de infrastructura moderna care sa usureze deplasarea dintr-un punct in altul sau care sa asigure confortul urban, dar oare nu platim un pret cam mare? Graba cu care sunt emise avize si autorizatii este, daca nu suspecta, cel putin ciudata.

Unele voci continua sa sustina ca Romania nu are o legislatie solida si clara in ceea ce priveste protejarea patrimoniului national, in special a celui arheologic. Este o greseala, Romania are o asemenea legislatie, ba chiar este o tara ce a ratificat prevederile unor conventii europene in acest domeniu. Prin urmare, avem legi, dar acestea nu sunt respectate. Am sesizat, mai ales in ultima vreme, ignoranta si reaua-vointa pe care parte dintre politicieni (mai ales persoanele numite politic in fruntea unorinstitutii cu caracter cultural), membri ai lumii academice, institutii mass-media sau cercetatori din teren le manifesta in legatura cu unele vestigii de importanta nu doar nationala, ci chiar europeana sau mondiala.

Faptul ca se acorda autorizatii de construire pentru cladiri ce urmeaza sa fie amplasate direct peste vestigii insuficient cercetate, faptul ca se toarna asfalt, pe anumite tronsoane ale autostrazilor, ingropandu-se constructii milenare, faptul ca avizele sunt eliberate in mod suspect de rapid, in contextul in care cercetarea unei asezari neolitice de zeci de hectare, de pilda, ar trebui sa se intinda pe cativa ani buni; toate aceste lucruri nu fac decat sa ne convinga, pe tot mai multi dintre noi, ca asistam la o campanie intensa, sustinuta si puternica de distrugere a istoriei noastre antice, cu impact devastator asupra mostenirii urmasilor nostri, care vor fi vaduviti de elemente poate unice ale patrimoniului mondial, existente (inca) pe teritoriul Romaniei.

La Biharia, casele dacilor au fost acoperite cu asfalt, arheologii motivand acest lucru prin faptul ca ele…nu au putut fi mutate si conservate in alta parte. De ce nu au fost conservate ‘in situ”, iar traseul tronsonului de autostrada nu a fost deviat putin pentru ca acestea sa ramana intacte?

La Sibot autostrada trece prin miojlocului sitului arheologic, acelasi lucru urmand sa se intample si cu siturile de la Tartaria si Turdas, unele dintre cele mai vechi asezari la nivel european si mondial.

Si in aceste doua cazuri traseul autostrazii poate fi modificat, relieful o permite, fiind vorba de o zona plata, fara obstacole naturale mari in proximitate. Dar mai trebuie sa se si vrea acest lucru.

La Cluj-Napoca, in mijlocului orasului, a fost ridicat un centru comercial direct peste ruinele unei asezari geto-dacice. Aceeasi situatie exista la Iasi, unde complexul comercial Palasa Mall a fost construit acoperind vestigiile din zona. Argedava, insuficient cercetata, la doar cativa kilometri de Bucuresti, este inconjurata de gunoaie si inca mai asteapta o cercetare amanuntita. Si, in mod sigur, lista ar putea continua…

Ne intrebam, pe buna dreptate, unde sunt acum vocile cercetatorilor nostri, care, cu doar ceva timp in urma, tunau si fulgerau impotriva noastra pe motiv ca, prin teoriile noastre privind lipsa romanizarii etnice si lingvistice in Dacia, denaturam istoria nationala? De ce acum tac?

Acum nu mai vorbim nici de romanizare, nici de ne-romanizare, nici de cat de buni erau dacii si cat de rai erau romanii sau viceversa, acum vorbim de INSASI MOSTENIREA CULTURALA SI ISTORICA A ACESTUI NEAM, INDIFERENT CA ASTA INSEAMNA VESTIGII DACICE, ROMANE, CELTICE, SLAVE sau ale oricarei culturi si civilizatii care a avut un impact in cursul istoriei acestui teritoriu.

Ce le lasam urmasilor nostri, domnilor politicieni, stimati arheologi si reprezentanti ai presei? E drept, avem internetul acum, probabil ca ai nostri copii vor fi mai mult decat fericiti sa vizioneze fotografii cu siturile arheologice care existau pe vremea parintilor lor. Probabil asta va tine loc de existenta lor reala, palpabila. Ce nu a distrus timpul, istoria, navalitorii, distrug unii, prin tacere, prin lipsa de actiune, prin faptul ca se fac complici.

 

Exemplul tarilor vecine

 

Am mai spus asta, dar o voi repeta: ISTORIA UNUI NEAM NU SE DISTRUGE DOAR DE CATRE INAMICII DIN AFARA, CI MAI REPEDE DIN INTERIOR, PRIN ASCUNDEREA INFORMATILOR SI DISTRUGEREA VESTIGIILOR, ACTIUNI CUMULATE CU INCHIDEREA GURII CELOR CE STRIGA IMPOTRIVA ACESTOR FAPTE.

Ce invata cercetatorii nostri la congresele de specialitate la care participa in strainatate? Cum de nu se ia exemplul Greciei, Bulgariei sau Turciei, unde fiecare constructie antica, fie ea cat de mica si poate fara importanta la nivel national, este cercetata, promovata si, mai ales, PROTEJATA!

Mi s-a intamplat, in Zakynthos fiind, sa urmaresc pret de 2 ore indicatoarele ce ghidau turistii catre un loc unde existau niste morminte miceniene. Curios, am condus pana in acel loc. Erau…3 gropi sapate in stanca, atata tot, fara nicio constructie impozanta peste ele, fara inscriptii antice, fara nimic iesit din comun. Dar cele trei gropi erau imprejmuite cu gard, cu un acoperis peste ele si cu un panou explicativ in proximitate.

Iar noi distrugem satul dacilor de la Biharia si situl de la Turdas, vechi de peste 6 mii de ani. As putea povesti la nesfarsit de cum sunt protejate vestigii ale Greciei, fara sa ma refer la obiective cunoscute de toata lumea, precum Acropolisul, ci la unele poate “secundare’, precum mormintele regale de la Vergina (unde, de pilda, mormantul bunicii lui Alexandru cel Mare, este pazit non-stop, acoperit si dotat cu sistem de alarma), orasul antic Olynthos, situat in Macedonia (aproape de Thessaloniki) sau Stageira, un orasel gresesc, locul nasterii lui Aristotel; in Bulgaria, cum este cazul mormintelor tracice de la Sveshtari sau zona veche din Nessebar (antica Messembria).

Va voi reda, mai jos, textul unei conventii europene, pe care Romania a ratificat-o, avand ca scop cercetarea si protejarea patrimoniului arheologic. Mi-am permis sa folosesc un font ingrosat in cazul acelor prevederi care, in prezent, in tara noastra, sunt incalcate in mod flagrant.

 

Avem legislatie! Aplicati-o!!!

 

L nr. 150 publicat in M.Of. nr. 175 din data: 7/29/97

Articol unic. — Se ratifica Conventia europeana pentru protectia patrimoniului arheologic (revizuita), adoptata la La Valetta la 16 ianuarie 1992.

Aceasta lege a fost adoptata de Senat în sedinta din 17 iunie 1997, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia României.

 

CONVENTIA EUROPEANA
pentru protectia patrimoniului arheologic (revizuita) — La Valetta, 16 ianuarie 1992 —

PREAMBUL
Statele membre ale Consiliului Europei si celelalte state parti la Conventia culturala europeana, semnatare ale prezentei conventii (revizuita), considerând ca scopul Consiliului Europei este acela de a realiza o uniune mai strânsa între membrii sai, pentru a salvgarda si a promova idealurile si principiile care sunt patrimoniul lor comun, având în vedere Conventia culturala europeana, semnata la Paris la 19 decembrie 1954, Conventia pentru salvgardarea patrimoniului arhitectural al Europei, semnata la Granada la 3 octombrie 1985, având în vedere Conventia europeana privind infractiunile asupra bunurilor culturale, semnata la Delphi la 23 iunie 1985, având în vedere recomandarile Adunarii parlamentare referitoare la arheologie, îndeosebi recomandarile nr. 848 (1978), nr. 921 (1981) si nr. 1.072 (1988), având în vedere Recomandarea nr. R (89) 5 referitoare la protectia si valorificarea patrimoniului arheologic în contextul operatiunilor de amenajare a teritoriului urban si rural, reamintind ca patrimoniul arheologic este un element esential pentru cunoasterea trecutului civilizatiilor, recunoscând ca patrimoniul arheologic european, marturie a unei stravechi istorii, este supus unor grave amenintari de degradare, atât prin înmultirea marilor lucrari de amenajare, cât si datorita riscurilor naturale, sapaturilor clandestine ori lipsite de caracter stiintific sau insuficientei informari a publicului, afirmând necesitatea de a introduce, acolo unde nu exista, procedurile de control administrativ si stiintific care se impun si de a integra preocuparile de protectie a patrimoniului arheologic în politicile de amenajare urbana si rurala si de dezvoltare culturala, subliniind ca raspunderea pentru ocrotirea patrimoniului arheologic revine nu numai statului direct interesat, ci si tuturor tarilor europene, în vederea reducerii riscurilor de degradare si pentru a promova conservarea lui prin încurajarea schimburilor de specialisti si de experienta, constatând necesitatea de a completa principiile formulate de Conventia europeana pentru protectia patrimoniului arheologic, semnata la Londra la 6 mai 1969, ca urmare a evolutiei politicilor de amenajare teritoriala în tarile europene, au convenit asupra celor ce urmeaza:

ARTICOLUL 1
1. Scopul prezentei conventii (revizuita) este de a proteja patrimoniul arheologic ca sursa a memoriei colective europene si ca instrument de studiu istoric si stiintific.
2. În acest scop, sunt considerate drept elemente ale patrimoniului arheologic toate vestigiile, bunurile si alte urme ale existentei omenirii în trecut a (ale) caror:
(i) salvgardare si studiu permit redarea evolutiei istoriei omenirii si a relatiei sale cu mediul natural;
(ii) principale mijloace de informare le constituie sapaturile si descoperirile, precum si alte metode de cercetare asupra umanitatii si mediului înconjurator;
(iii) amplasare se situeaza în orice spatiu ce tine de jurisdictia partilor.
3. În patrimoniul arheologic sunt incluse structurile, constructiile, ansamblurile arhitecturale, siturile amenajate, marturiile mobile, monumente de alta natura, precum si contextul lor, fie ca se situeaza în sol sau sub apa.

Identificarea patrimoniului si masuri de protectie
ARTICOLUL 2
Fiecare parte se angajeaza sa puna în aplicare, potrivit modalitatilor specifice fiecarui stat, un regim juridic de protectie a patrimoniului arheologic, care sa prevada:
(i) tinerea unei evidente a patrimoniului sau arheologic si clasarea unor monumente sau zone protejate;
(ii) constituirea unor rezervatii arheologice, chiar fara vestigii vizibile la suprafata sau sub apa, pentru conservarea unor marturii materiale care sa poata fi studiate de catre generatiile viitoare;
(iii) obligatia pentru descoperitor de a semnala autoritatilor competente descoperirea întâmplatoare a unor elemente ale patrimoniului arheologic si de a le pune la dispozitie pentru examinare.

ARTICOLUL 3
În vederea ocrotirii patrimoniului arheologic si pentru garantarea semnificatiei stiintifice a operatiunilor de cercetare arheologica, fiecare parte se angajeaza:
(i) sa instituie proceduri de autorizare si de control al sapaturilor si al altor activitati arheologice, în scopul:
a) de a preveni orice sapatura sau deplasare ilicita a unor elemente ale patrimoniului arheologic;
b) de a asigura întreprinderea sapaturilor si a prospectiunilor arheologice într-o maniera stiintifica si sub rezerva:
— folosirii unor metode de investigatie nedistructive, ori de câte ori este posibil;
ca elementele patrimoniului arheologic sa nu fie exhumate în timpul sapaturilor sau lasate expuse în timpul sau dupa efectuarea acestora fara luarea unor masuri corespunzatoare pentru prezervarea, conservarea si gestiunea lor;
(ii) sa vegheze ca sapaturile si alte tehnici potential distructive sa nu fie practicate decât de catre persoane calificate si abilitate în acest scop;
(iii) sa supuna unei autorizari prealabile specifice, în cazurile prevazute de legislatia interna a fiecarui stat, folosirea detectoarelor de metale sau a altor echipamente de detectie sau procedee de cercetare arheologica.

ARTICOLUL 4
Fiecare parte se angajeaza sa aplice masuri de protectie fizica a patrimoniului arheologic, care sa prevada, în functie de împrejurari:
(i) achizitionarea sau protejarea prin alte mijloace corespunzatoare, de catre autoritatile publice, a spatiilor destinate constituirii unor rezervatii arheologice;
(ii) conservarea si întretinerea patrimoniului arheologic, de preferinta pe locul lui de origine;
(iii) amenajarea unor depozite corespunzatoare pentru vestigiile arheologice deplasate din locul lor de origine.

Conservarea integrata a patrimoniului arheologic
ARTICOLUL 5
Fiecare parte se angajeaza:
(i) sa încerce concilierea si articularea cerintelor specifice ale arheologiei si, respectiv, ale amenajarii teritoriului, urmarind ca arheologii sa participe la:
a) elaborarea politicilor de planificare, în vederea stabilirii unor strategii echilibrate de protectie, conservare si punere în valoare a siturilor ce prezinta un interes arheologic;
b) derularea programelor de amenajare în diversele lor faze;
(ii) sa asigure consultari sistematice între arheologi, urbanisti si specialisti în amenajarea teritoriului, pentru a permite:
a) modificarea planurilor de amenajare susceptibile de a altera patrimoniul arheologic;
b) acordarea timpului si a mijloacelor necesare efectuarii unui studiu stiintific corespunzator asupra sitului, cu publicarea rezultatelor;
(iii) sa vegheze ca studiile de impact asupra mediului si hotarârile ce rezulta din acestea sa tina în întregime seama de siturile arheologice si de contextul lor;
(iv) sa prevada, în cazurile în care elemente ale patrimoniului arheologic au fost gasite cu ocazia unor lucrari de amenajare si când aceasta se dovedeste posibil, conservarea in situ a acestor elemente;
(v) sa faca astfel încât deschiderea pentru public a siturilor arheologice, îndeosebi amenajarile pentru primirea unui numar mare de vizitatori, sa nu aduca prejudicii caracterului arheologic si stiintific al acestor situri si al împrejurimilor lor.

Finantarea cercetarii si a conservarii arheologice
ARTICOLUL 6
Fiecare parte se angajeaza:
(i) sa prevada un sprijin material din partea autoritatilor publice nationale, regionale sau locale, pentru cercetarea arheologica, în functie de competentele lor;
(ii) sa sporeasca mijloacele materiale la dispozitia arheologiei preventive:
a) dispunând masuri corespunzatoare care sa prevada, în cazul marilor lucrari de amenajare publice sau private, suportarea integrala, din fonduri provenind din sectorul public sau, dupa caz, din sectorul privat, a costurilor oricarei operatiuni arheologice necesare, legate de aceste lucrari;
b) incluzând în bugetele acestor lucrari, alaturi de studiile de impact impuse de preocuparile privind mediul si amenajarea teritoriului, studiile si prospectiunile arheologice prealabile, documentele stiintifice de sinteza, precum si comunicarile si publicatiile complete asupra descoperirilor.

Sensibilizarea publicului
ARTICOLUL 9
Fiecare parte se angajeaza:
(i) sa întreprinda actiuni educative de natura a trezi si a dezvolta în opinia publica constiinta valorii patrimoniului arheologic, pentru cunoasterea trecutului si a pericolelor ce ameninta acest patrimoniu;
(ii) sa promoveze accesul publicului la elementele importante ale patrimoniului sau arheologic, îndeosebi la situri, si sa încurajeze expunerea publica a unor bunuri arheologice selectionate.

Asistenta tehnica si stiintifica mutuala
ARTICOLUL 12
Partile se angajeaza:
(i) sa îsi acorde reciproc asistenta tehnica si stiintifica constând în schimb de experienta si de experti în problemele relative la patrimoniul arheologic;
(ii) sa favorizeze, în cadrul legislatiilor nationale de profil sau al acordurilor internationale prin care sunt legate, schimburile de specialisti în conservarea patrimoniului arheologic, inclusiv în domeniul educatiei permanente.

Controlul aplicarii conventiei (revizuita)
ARTICOLUL 13
În scopul aplicarii prezentei conventii (revizuita), un comitet de experti, instituit de catre Comitetul Ministrilor al Consiliului Europei în temeiul art. 17 al Statutului Consiliului Europei, este împuternicit sa urmareasca aplicarea conventiei (revizuita) si, între altele:
(i) sa supuna periodic Comitetului Ministrilor al Consiliului Europei un raport privind situatia politicilor de protectie a patrimoniului arheologic în statele contractante ale conventiei (revizuita) si aplicarea principiilor pe care aceasta le enunta;
(ii) sa propuna Comitetului Ministrilor al Consiliului Europei orice masuri vizând aplicarea prevederilor conventiei (revizuita), inclusiv în domeniul activitatilor multilaterale în materie de revizuire sau de amendare a conventiei (revizuita), precum si materie de informare a publicului asupra obiectivelor conventiei (revizuita);
(iii) sa faca recomandari Comitetului Ministrilor al Consiliului Europei cu privire la invitarea unor state nemembre ale Consiliului Europei de a adera la prezenta conventie (revizuita).

 

Textul integral al Conventiei de la La Valetta poate fi studiat AICI

 

 

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

24 comments

 1. Ignoranta si prostie, lipsa de valori, goana dupa profituri…asta e epoca mercantilismului…e trist. Da, avem nevoie si de infrastructura dar cu ce pret? Chiar sa fim atat de indiferenti? Chiar nu ne pasa de cei dinaintea noastra? Chiar nu avem nevoie de trecut? Sa acoperim totul cu asfalt si mall-uri peste cimitire ca asta e “civilizatie”!

 2. Am scris presedintelui Romanie, primului ministru si ministrului culturii, despre crimele infaptuite de constructorul autostrazii impotriva vestigilor istorice de la Sibot. Am scris primarului din Sibot sa inteprinda masuri urgente de paza si conservare , asa cum prevede legisltia. Astept raspunsul autoritatilor, daca Romania mai are autoritati, daca Romania mai este stat suveran si independent ? Daca nu suntem pierduti cu vestigiile istorice cu tot.

 3. Este o realitate vie a unei Romanii a noastre, a tuturor. Care credeti ca este solutia domnule Valentin Roman, domnule Daniel Roxin, dragi romani? Ce model de succes putem urma, un model care a reusit in alte parti in situatii similare?

 4. Avem legi oloage ,daca erau bune,nu se atingea nimeni de vestigii.Parlamentarii din Romania nu au competenta de a face legi scurte,clare si puternice.

 5. Domnule Valentin Roman , va intreb , de ce nu facem o plangere la Consiliul Europei si la Conventia Europeana Culturala ?
  Ne impiedica , ceva ?
  Cum trebuie sa procedam ?
  Daca statul doreste razboi intern , atunci , sa aducem strainii sa ne faca ordine.
  Sa facem plangere la toate forurile posibile ale Europei si chiar internationale. Nu credeti ?
  Va intreb , ati mai solicitat o discutie la vreun post de televiziune din tara ? Dar in strainatate ?
  Poate niste scrisori , cu ceea ce se intampla la noi , la cotidianele Europei (Anglia , Germania , Belgia , Olanda , Franta ), ar atrage atentia Europei , ce spuneti ?
  Cum putem sa actionam , noi, persoane fizice ?
  Sufar enorm , la ceea ce vad si aud.
  Am citit ca DACUL nostru , Serb Marcel , a trimis scrisori la persoanele , care fac parte din conducerea tarii. Bravo lui,pentru initiativa.Sa vedem , raspunsul. SUCCES.

  “Din zei de-am fi scoboratori ”
  Doamne ajuta

 6. Am avut sansa sa pot calatorii destul de des in Grecia si este asa cum spune Domnul Roxin… sunt locuri unde sunt cateva pietre care au probabil o valoare istorica acestea sunt protejate puse in circuitul turistic ! sunt drumuri asfaltate catre locuri unde sunt cateva pietre… De apreciat felul cum se ocupa de istoria lor !SI DE URMAT !!!!!
  As mai da un alt exemplu care poate starni zambate…
  Islanda este una din tarile cu cel mai ridicat nivel de trai si cultura… unde majoritatea populatiei cred in existenta fiintelor fantastice…. numite de ei cred.. Elfi … fiinte care traiasc in stanci… daca urmeaza sa se construiasca o sosea care din proiectul initial ar urma sa treaca printro zona unde oamenii spun ca stanca “asta” este casa unor Elfi… soseaua va fi deviata !!!
  citit si siteul: http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?item=4364&lang=RO
  La noi in Romania…. probabil ca te-ar interna la balamuc !!!

 7. Sigur ca trebuie grabnic actionat in masa prin mass-media (acolo unde sunt jurnalisti necorupti)si cu plangere oficiala la Consiliul Europei si la Conventia Europeana Culturala. Cat mai multa valva, pentru a atrage atentia intregului popor tinut voit in amorteala! A fi multi, inseamna a fi o forta care nu poate fi neglijata!

 8. Parlamentul european e mai corupt decat parlamentul nostru si in plus nu au nici un interes sa afle adevarul,cel mai bine ar fi sa luam exemplul de la greci, si stiti de ce? In timpuri grele trbuiesc luate masuri drastice,ajunge cu plangerea de sine ,ajunge cu joaca de va-ti ascunselea

 9. Dragii mei Daci !

  Cred ca singura solutie ar fi sa ne intalnim undeva cu totii . La Sibot , Tartaria sau altundeva . Organizam o campanie aici si pe facebook prin care chemam pe toti romanii sa ne sprijine . Cel mai portivit ar fi sa ne intalnim cu totii la fata locului pe un santier arheologic pe care autoritatile il distrug din cauza indiferentei si a intereselor lor personale . Pentru ei conteaza doar cat de plin le este buzunarul , restul e zero . Sa le aratam ca nu e asa .
  Eu sunt dispus sa vin la orice manifestare de acest fel ; chiar daca nu stau foarte bine cu banii . Rup de la gura tot ca sa apar realizarile stramosilor nostrii si istoria neamului nostru . Sa le aratam ca suntem Daci !

  O sa va scriu o mica intamplare prin care a trecut sotia .

  Sotia mea joaca un joc pe facebook prin intermediul caruia a ajuns sa converseze cu o politista din Belgia . Printre multe alte discutii au ajuns sa vorbeasca despre Romania . Ea credea ca noi Romanii suntem tigani . Sotia mea i-a explicat ca noi suntem Daci si ca tiganii vin din india din Punjab si ca denumirea de tigan provine din grecia , pe parcusul imigrarii tiganilor , cand ei au trecut prin grecia si-ai spus ca ei sunt a lui tiganio . In greaca insemna de neatins . Exista la vremea aceea o secta religioasa cu acel nume si ei l-au copiat . Exact la fel copiaza si acum si si-au dat numele de rommi . Sotia ca sa poata argumenta aceste lucruri i-a dat multe linkuri de pe internet printre care si linkul acestui site . Acum politista din Belgia a ajuns sa fie mai documentata decat fff multi dintre romani si la randul ei a inceput sa le spuna la colegii ei ca romanii nu sunt tigani , la randul ei argumentand cu dovezile existente in acest site.

  Concluzia la care am ajuns este ca se poate sa aratam adevarul despre noi si sa le dovedim ca suntem Daci . trebuie doar sa vrem sa facem asta .

  Pana nu e prea tarziu pentru ca deja ne pleaca tinerii si intelectualii din tara sa trezim la realitate tara noastra . Hai fratilor luati initiativa si propuneti o zi si o locatie unde sa ne intalnim toti cei ce doresc sa lupte pentru ca sa ne aparam vestigiile si istoria neamului .

 10. Abea astept sa moara fiecare din cei ce ne conduc, ca sa ma pot duce sa dansez pe mormintele lor
  Toti sunt niste hoti nenorociti care nu fac nimik pt tzara ba din contra nici nu o lasa asa cum e o distrug
  Toti ar merita sa infunde puscaria pana la moarte

 11. Virgil…in romania “dacia” trebuie iesit in strada k in 89
  Toti prinsi torturati si bagati la puscarie
  Toate casele lor arse si masinile si tot ce au dobandit din furturi si hotzii
  Sa se aleaga praful de familiile lor sa dea foametea si datoriile in ei sa vada cum traiesc mii de romani in acea tzara…si cum ne-au fortat pe multi din noi sa ne parasim tara sa muncim pentru alte natzii…

 12. Frumos si inaltator,dar ce te faci cu cozile de topor de aici care sunttoti pe statele de plata ale clor care vor ca poporul roman sa dispara?
  Vrei exemple?

 13. Toate necazurile astea tin de fiinta noastra ca popor, Stiti bine prin ce perioade de incordare au trecut si poate vor mai trece relatiile dintre Turcia si Grecia. Ei bine, vizitand Turcia veti gasi mai multa istorie a grecilor decat pe t6etritoriul national grecesc. In Istanbul, de exemplu, Sfanta Sofia (transformata de otomani in moschee, acum simplu obiectiv turistic)se afla fata in fata cu Moscheea Albastra, in imediata lor apropiere se afla rezervorul de apa al cetatii Bizantului, nu departe dai de apeductul roman etc. De-aia turizamul constituie in Turcia o importanta sursa la buget.
  La noi, in ultimele doua decenii singurele investitii eferctive in turism au vizat Translivania, iar acolo mai ales obiectivele tinand de istoria sasilor si austro-ungarilor – vezi Cetatea Alba iulia, cetatile taranesti (sasesti), bisericile fortificate ori castelele din Transilvania. Cetatile dacice din muntii Orastiei? Poate altadata – numai comorile lor, acum, la teschereaua personala! Nu va mai intrebati ce se intampla, doar stiti: se sterg urmele care sa sustina ca la venirea lor ungurii n-au gasit aici pustietate…
  De ce ne batem noi joc de istoria noastra? Din lipsa de criterii de valoare spirituale si din meschinaria sufleteasca ce ne indeamna mai mereu sa ne facem frate si cu dracul, ca sa trecem puntea vremilor. Cine stie, poate ca de-aceea inca suntem aici, acum; istoria se conserva, poate chiar mai bine, ingropata. Sa speram ca vor veni si timpuri in care vom devia autosatrazile sau vom darama palatele, ca sa aratam lumii de unde ne tragem. Cu crtitudine, sacrificiul nu merita, dar astia suntem, noi…

 14. Da, ar trebui atrasa atentia publicului asupra acestor vestigii, fie prin presa fie printr-o manifestatie pasnica la fata locului. Dupa parerea mea nu politicienii sunt ignoranti – au trecut de mult de stadiul asta – ci mai degraba populatia/societatea civila este ignorata. Trebuie facut ceva ca sa isi recastige locul si sa arate ca nu e doar o notiune abstracta de care politicienii se pot lipsi.

 15. Actiunea de distrugere e intentionata si e facuta de catre conducerea ministerului culturii. Un popor care nu stie cine e debusolat si lipsit de propria mindrie. La Curtea de Arges la biserica domneasca se descoperisera picturi de la cladirea bisericii . Au fost acoperite de picturi “moderne ” facute de niste studenti de atunci la arte cu aprobarea clara a Ministrului Culturii de atunci. Descoperirile arheologice ar aduce bani in tara daca cineva ar vrea asta . multi vizitatori . drumul nou facut ar fi fost util sa duca turistii straini direct la locul arheologic cu pricina . Pentru un afacerist e mai usor sa-l acoperi ca sa-ti termini treaba si sa-ti iei banii. Cineva vrea sa ne distruga respectul de sine a acestui popor. apoi omul se duce cu capul plecat la cersit in europa ca nu stie cine e . Grecii vad ca stiu cine sint .

 16. Voi cei care ne-ati adus la cunostinta aceste aspecte ar trebui sa porniti o campanie pentru a stopa ceea ce se intampla in acest moment iar noi o sa venim in sprijinul vostru, in sprijinul istoriei si a neamului nostru !

  Asteptam propunerile dumneavoastra cat mai degraba .

  Va multumesc,

 17. Nu intelegeti ca se vrea in mod deliberat ascunderea si distrugerea acestor dovezi, ascunderea faptului ca suntem urmasii celor mai vechi oameni de pe pamant-pelasgii…
  Nu intelegeti ca de-a lungul istoiei si in special dupa 89 am fost tot timpul atacati, fugariti, demonizati, huliti, impiedicati…. ca si-au bataut joc de noi doar pentru ca deranjam…ca vor sa ne faca sa nu mai existam ca natie si ca,cultura…?

 18. E curios ca DACII DIN STRAINATATE precum Octavian Sarbatoare- doctor in ist religiilor- Australia , Napoleon Savescu doctor- SUA DIRECTORUL ROMAN DE LA iNSTITUTUL DE CERCETARI PALEONTOLOGICE DIN BERLIN, deci toti acesti adevarati daci, sustin o teorie adevarata..Cine se considera DAC, AR TREBUI SA IASA IN STARDA SI SA CEARA RASPICAT REVENIREA LA ADEVARATA DENUMIRE A ACESTEI TARI…Suntem daci, oameni buni..Numai ca masonii, Vaticanul , si cei instruiti de ei, spun aceste minciuni, cum ca noi suntem urmasii Romei, ca este mai usor sa-ti bati joc de urmasii unui popor tanar de barbari, hoti, betivi, decat de urmasii celor mai viteji, mai cinstiti si mai intelepti dintre traci…Ati vazut cum au falsificat istoria si asa masluita, mai ales dupa 90? Copii nu mai stiu nimic aproape despre daci..Oare de ce>? De ce suedezii se conduc si azi dupa Legile lui Zamolxe, iar copii nostri nu-l cunosc? De ce o parte din olandezi isi spun DUTCH- ADICA DACI..SI CUNOSC INVATATURILE ZAMOLXIENE? De ce in Spania exista localitati cu denumirea de DACIA ULPIA? De ce la intalnirile cu romanii, dacii nu aveau translator? Dar Arcul de triumf al lui Galerius- imparat roman- singur declarat dac.pe vremea lui imperiul se numea DACIA MARE…CUM IL EXPLICA..ASTEPT RASPUNSURI DE LA MARII ISTORICI CARE AU MISTIFICAT ADEVARUL..Dar despre TABLITELE DE LA TARTARIA SU TABLITELE DE AUR DE LA SINAIA, VANDUTE DE CAROL I PT SUSTINEREA RAZBOIULUI DE INDEP SI CONSTRUIREA CASTELULUI Peles CE SPUNETI? Carol pe patul mortii si-a cerut iertare de la poporul roamn ca i-a vandut istoria..ce spuneti de asta mai domnilor istorici..ADEVARUL IL VREM..IL STITI SI VOI MASONI ISTORICI, CARE ATI DISTRUS MANDRIA DE A FI DAC..ATI FALSIFICAT ISTORIA ACESTUI NEAM..RUSINE RUSINE RUSINE..Eminescu, Mihai viteazu, Dimitrie Cantemir, Decebal, Burebista si cei 5 imparati roamni de origine daca..se rascolesc in mormant…Tomis este cetate daca ! Denumirea vine de la regina noastra daca TOMIRIS , Voi stiti? Dar de Densuseanu, cu a lui Dacie Preistorica ati auzit, dar despre Gerica a lui Vasile Parvan ce spuneti? Sunt de acord Poate ca ar trebuii sa ne luam denumirea de DACI si odata cu denumirea sa ne schimbam si obisnuinta de a fi sclavii altora dealtfel mult mai departati de Dumnezeu si mai perfizi decit noi si cu aceasta ocazie am evita si voita confuzie pe care o fac unii intre romani si rromi.Traiasca Dacia renescuta !!!Si apoi dragul meu Moroga..DACII NU ERAU VIOLENTI…Spune Zoe Petre ca se incinerau..Dar atunci cum s-au gasit oseminte..Mint cu nerusinare…Ne vrem ORIGINEA ADEVARATA INAPOI..VREM CA SEA NE NUMIM DACIA SI DACI SA NU MAI FIM CONFUNDATI CU RROMI…Vrem ca lastarii nostrii sa fie mandri ca sunt daci…Oare cum pot minti cu nerusinare? A fost cucerita 14% din sup Daciei./.. si acolo au venit oameni din toate tarile cucerite de roamni..deci ei au invatat limba locului…Si apoi cum a aparut poporul raman? Dacii au fost dati pe mana lui Cimu..iar femeile dace..faceu rand la …care barbati roamni? Poate de aceea vor sa ne transforme fetele noastre frumoase….IN…Trebuie sa nu ne mai lasam manipulati..Avem nevoie de un Eminescu, un Mihai Viteazu…Stiti ca pana la urma si Ceausescu aflas adevarul..ca noi nu suntem roamni? De aceea FABRICA S-A NUMIT DACIA..Voia chiar ca dupa recensamant sa revenim la vechea denumire a tarii..SI ATUNCI AGENTURILII STRINE…L-AU CASAPIT…SI RROMUL MASON BUNICUTA..SI GAT SCURT..AU EXECUTAT ORDINELE PRIMITE..Nu voiau acest lucru.Romania trabuia sa ramana romania..copii sa nu mai stie istorie…Un popor care nu investeste in educatie, in copii, nu-si cunoaste si respecta trecutul este pe cale de disparitie…LUI DE LEI…TREZITI-VA..SAU PUI DE LUP…CA PE STINDARDUL DAC ERA LUPUL Dacii credeau in DUMNEZEU TATAL si in Zamolxe..care era un fel de IISUS AL ACELOR VREMURI….Daci foloseau simbolul crucii…si erau monoteisti ..oare de ce?

 19. Ma alatur si eu celor spuse aici la comentarii, da, noi trebuie sa facem ceva, societatea civila nu statul. Am avut ocazia sa lucrez cativa ani iuntr-un minister, un functionar de rand, va spun cu mana in credinta lui Dumnezeu, toti directorasii lucreaza impotriva statului, toti. Sunt acolo pentru a veghe ca afacerile murdare sa mearga bine si nicidecum sa se gandeasca la tara asta.Exista cineva in spate care selecteaza pe acesti nemernici, oamenii onesti nu au ce cauta in functii de conducere. este trist dar asta-i adevarul.
  Atunci, fratilor, ce sa asteptam de la ei?
  Si mai am o parere, Europa? prin toate organismele ei nu face decat jocul marilor mahari de peste ocean, ne vor fara identitate, fara putere, ne vor simple masini de munca. Chiar nu stiu ce-i de facut!?

 20. .. emozionant comentariul tau Mari-Meda .. Sunt plecata de acasa de aproape douazeci de ani dar nu am incetat nici o clipa sa simt romaneste, sa imi apar neamul in fata diverselor aluzii batjocoritoare, pe care le cunoastem cu totii, si nu am incetat mai ales sa arat taria de caracter sau mai bine zis puterea interioara, pana la urma, ce ne caracterizeaza ca neam si care este inteleasa de straini drept “incapatanare romaneasca” dar este cu totulsi cu totul altceva. Sa ridicam capetele, sa ne revendicam drepturile mostenite,identitatea si, in sfarsit, sa punem la loc de cinste, acolo unde merita sa stea, pe toti adevaratii nostri stramosi. Sa ne intalnim deci, sunt absolut de acord cu Virgil, pasnici asa cum am stiut sa fim dintotdeauna, si sa ne rescriem istoria. Este dreptul nostru, nimic altceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *