In Valea Morilor din Chisinau, descoperiri arheologice senzationale

Categories ArheologiePosted on

Dupa ce a descoperit scheletul unui mamut in Valea Morilor din Chisinau, un grup de arheologi de la Academia de Stiinte a Moldovei (ASM) a gasit tot aici vestigii senzationale ale mai multor civilizatii din mileniile II si V i.Hr., din secolele III, IV, VIII si IX i.Hr., din perioada Imperiului Roman tarziu, din Evul Mediu etc. Cercetatorii sustin ca au scos la lumina obiecte de unicat pentru RM si sugereaza autoritatilor sa deschida pe acel loc un muzeu sub cerul liber.

Valea Morilor a devenit o zona de interes sporit pentru arheologi, sapaturile aducand la suprafata obiecte atribuite unei vaste perioade istorice – de la paleolitic pana in secolul XIX al erei noastre.

Os de mamut

„Primele descoperiri dateaza din mileniul V i.e.n. – resturile unei locuinte si doua gropi din care am recuperat vase intregi, statuete antropomorfe de unicat pentru teritoriul RM”, ne spune Sergiu Bodean, cercetator la Institutul Patrimoniului Cultural al ASM, conducatorul santierului arheologic. Urmatorul nivel stratigrafic dateaza din mileniul III, din care am recuperat fragmente de vase pictate. Am depistat in sol nivelul secolului XV i.e.n. – este vorba de cultura arheologica noua din epoca bronzului, vestigii ale secolelor III-IV din epoca antica tardiva, o cultura a Imperiului Roman tardiv. In straturile superioare ale scoartei terestre am gasit un bordei medieval, vase din ceramica asa cum au fost lasate de locuitorii asezarii in epoca Evului Mediu.Avem vestigii si din secolele XI-XII, tot epoca medievala timpurie. Podoabe si vase din secolele XVII-XIX au mai fost depistate in straturile superioare ale solului”, precizeaza savantul.

Desi Chisinaul este un oras cu vechi traditii, pana in prezent aici nu s-au efectuat cercetari arheologice. Grupul de experti a debutat aici cu primele descoperiri pe cont propriu, fara niciun sprijin din partea institutiilor statului.

„Mai bine de o luna facem sapaturi in Valea Morilor si nu ne ia nimeni in seama. Autoritatile din RM, indiferent de culoarea lor politica, nu sunt interesate de arheologie. Nu putem sa lasam un monument arheologic sa fie distrus, asa ca facem voluntariat. Am descoperit vestigii ale culturii Dridu, o populatie prin excelenta romaneasca, raspandita pe tot teritoriul RM si pe cel de langa Prut, spre Carpati, in stepele Bugeacului si Baraganului, pana in curbura Carpatilor. Aceasta cultura a stat la bazele cristalizarii etosului romanesc”, a relatat Sergiu Popovici, cercetator la ASM.

In aceasta zona de agrement a capitalei, expertii solicita deschiderea unui muzeu sub cerul liber. „In tarile civilizate, pe locul unde se descopera un os de mamut, se construieste imediat un monument ce reprezinta omul primitiv. Acolo vin turistii si lasa bani grei. Noi posedam un patrimoniu imens din promovarea caruia RM ar putea sa beneficieze enorm”, considera expertii.

sursa: http://www.timpul.md

Accesează acest link: Redirectioneaza 2%

8 comments

 1. De mizeri mi-e Ţara plină…

  De mizeri mi-e Ţara plină
  Numai faună de hoţi
  Au venit din lumea largă
  Să se-mbogăţească toţi…
  Numai ei acum prosperă
  Lângă ei cozi de topor
  Dau din Ţară ce le pică
  Şi îi preamăresc de zor…
  Scoală Iancule din groapă
  Şi-i adună iar pe moţi
  Haide căpitane iarăşi
  Ca să-i alungăm pe hoţi…
  Că se pun în fruntea Ţării
  Numai fiii celor laşi
  Şi ne vând ca şi pe vite
  În Apus să fim ocnaşi…
  Scoala Horia din mormânt
  Vino dragule să-ţi spui
  Cum s-au pus în fruntea Ţării
  Nobili noi, mai nesătui…
  Haideţi scumpilor că Ţara
  A ajuns să fie-a Lumii
  Vin din nou să ducă aur
  Dezgropându-ne străbunii…
  Iar românii mor de frică
  Şi se-ascund prin văgăuni
  Numai voi ştiţi care-i leacul
  Pentru-Apus sau pentru huni…
  …………………………………………
  De mizeri mi-e Ţara plină
  Şi prea mulţi ne tin de laşi
  Dar e timpul măi române
  Ca să lupţi…să nu te laşi…

  Sandu Cătinean din Bonţida

 2. Oare care e problema romanilor de nu sustin descoperiri despre neamul lor? Aceasta delasare este pe placul celor care vor demonstreze ca aceste pamanturi sunt neromanesti, ei le-au gasit nelocuite de romani! Trebuie adresata o scrisoare deschisa acestor autoritati delasatoare!!!

 3. Dumnezeu sa va binecuvinteze ca depuneti aceasta munca si se mai spune Dumnezeu cu mila ca asa se intimpla si cu noi,nu ne ia nimeni in seama dar cindva va veni timpul sa putem sa aratam lumi asteia mincinoase si hidoase cine suntem noi Dacii!

 4. Chisinaul,pamint romanesc ,adaposteste comori vii, care graiesc ADEVARUL CEL MARE, privind instrainarea Basarabiei.

 5. Ce bucurie mare ne aduceti iubiti arheologi. Fara munca dumneavoastra istoria si kultura neamului nostru ar fi ingropta pe veci, poporul nostru indobitocit complet si copii nostri alungati de pe pamintul stramosesc. Mii de multumiri si urari de sanatate. Dacia Milenara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *