Mistificarea istoriei Transilvaniei. Corespondență din New York

Categories DezvăluiriPosted on

Mai acum zece zile  a fost anuntat ciclul de conferinte despre Transilvania organizate de ICR-New York in colaborare cu Consulatul Ungariei din New York ! Despre rolul tradator al acestui ciclu de conferinte initiat de ICR în corespondența următoare:

Azi, 12 decembrie 2013, am avut neplăcerea să-l ascult, la New York, pe Prof. univ. dr. IOAN AUREL POP, Rector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca (sau cum i-a plăcut să-l numească: „Kolozsvár”) vorbind, dintr-o perspectivă “academică”, despre valorile multiculturale din Transilvania, create de români, germani, maghiari, evrei şi alte naţionalităţi, de-a lungul veacurilor.

Spre surprinderea mea, nu s-a menţionat nici un nume românesc de creator de cultură sau artă din Transilvania.

Tot de la emeritul profesor român (?) am aflat cu surprindere că Transilvania a aparţinut Ungariei pâna la anul 1688 când a fost ocupată de imperiul Habsburgic. Oare emeritul profesor român nu a auzit de Paşalâcul de la Buda din anul 1526 sau poate o fi fost şi un Paşalâc la Kolozsvár ?!

L-am întrebat de ce nu vorbeşte şi despre daci, când în inima Transilvaniei sunt rămăşiţele Statului Dac la tot pasul, iar domnul profesor mi-a răspuns că aici se discută numai de Transilvania,  începând cu  perioada de când a primit acest nume de la unguri, în secolul al XI-lea (!)

I-am replicat că Laonic Chalcocondil (1423—1490)[1], unul dintre cei mai de seamă istorici bizantini din secolul al XV-lea (sic!), numeşte “Transilvania”, Dacia peonilor, dovedind o cunoaştere exactă a realităţilor etnice (populaţia predominant „dacă”) dânsul nu părea să-şi aminteacă numele de Dacia Peonică, dar a ţinut, academic, să-mi corecteze pronunţarea numelui lui Laonic Chalcocondil, cu toate că atunci când se referea la Făgăraş pronunţa numele acestuia foarte ciudat… „Fogaras” (!?!).

Când,  în pauză,  îi spuneam unui prieten că:

„Cine vrea să mă asculte,  Sfatul meu îi poate prinde bine, Se pot spune prostii multe, Şi-n cuvinte mai puţine!”,  un colaborator al distinsului Prof. univ. dr. IOAN AUREL POP, Rector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, tocmai trecea prin spatele meu, şi nu a putut să se abţină să nu menţioneze că…m-a auzit. Sigur că frica m-a cuprins pe loc (!)… aşa că, acum doresc să-i dau un răspuns, în scris, domnului Prof. univ. dr. IOAN AUREL POP, Rector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, cu privire la multiplele erori voite (sic!) din prezentarea domniei sale şi o fac din două motive: o dată pentru că îi respect pe maghiari deopotrivă cu românii şi apoi pentru că Mişcarea Dacologică iubeşte adevărul.

Maghiarii au pretenţii teritoriale la toţi vecinii. Dacă aceste pretenţii sunt întemeiate sau nu, dacă ele sunt corecte şi argumentate istoric, e treaba istoricilor maghiari, sloveni, slovaci, austrieci, sârbi, croaţi şi ucrainieni.

Pe mine mă priveşte Transilvania.

În şcolile române şi maghiare din Transilvania se învaţă faptul că la venirea maghiarilor – la începutul secolului X – în Transilvania era vid de populaţie. Asta e principala teorie pentru care maghiarii în ziua de azi revendică Transilvania. Astfel pentru maghiari:

– nu are nici o importanţă faptul că populaţia majoritară – de aproape 80%  (şi nu de 45 % cum ne explică academic domn’ Profesor) – din Transilvania e de origine română;

– nu are nici o importanţă că în inima Transilvaniei sunt rămăşiţele statului DAC la tot pasul;

– nu are nici o importanţă că românii vorbesc şi astăzi limba lor străveche ( şi NU o „new latin language”, cum academic ne explică domn’ Profesor Pop), deşi sunt în mijlocul unor state de origine slavă;

– nu are nici o importanţă că într-un interviu acordat postului de televiziune TVR Cluj, Miceal Ledwith, fost consilier al Papei Ioan Paul al II-lea şi membru al Comisiei Teologice Internaţionale, unul din oamenii care au avut acces la documente secrete din arhiva Vaticanului, a făcut o declaraţie surprinzătoare: „Chiar dacă se ştie că latina e limba oficială a Bisericii Catolice, precum şi limba Imperiului Roman, iar limba română este o limbă latină, mai puţină lume cunoaşte că limba română, sau precursoarea sa, vine din locul din care se trage limba latină, şi nu invers. Cu alte cuvinte, nu limba română este o limbă latină, ci mai degrabă limba latină este o limbă românească. Aşadar, vreau să-i salut pe oamenii din Munţii Bucegi, din Braşov, din Bucureşti. Voi sunteţi cei care aţi oferit un vehicul minunat lumii occidentale (limba latină – n.a.)”;

– nu are nici o importanţă că Transilvania însăşi poartă un nume latin şi nu maghiar, şi nu are importanţă că Transilvania nu a făcut parte niciodată din Ungaria (iar nu aşa cum ne explică academic Pop că inclusiv după Paşalâcul de la Buda, Transilvania a făcut parte tot din Ungaria, până la ocuparea ei de către Imperiul Habsburgic în anul 1688);

– nu are absolut nici o importanţă că ungurii însăşi se recunosc pe sine ca migratori, venind din Asia şi asediind o mare parte din Europa.

Nu! Ei spun că Dacii au dispărut din istorie şi că Transilvania era goală când s-au refugiat ei, în urma războiului cu moravii şi bulgarii, care i-au împins spre Nord.

Documentul care consfinţeşte aceste convingeri maghiare este celebra: “Gesta Hungarorum” a lui Anonimus. Problema e că până şi această scriere vorbeşte de lupta de 200 de ani a maghiarilor pentru a cuceri Panonia şi mai târziu Transilvania şi de faptul că s-au luptat cu ducii Menumorut şi Glad, iar în anii 904 au de-a face în Transilvania cu un localnic pe nume Gelu care conduce o formaţiune statală locală.

G.D. Iscru aminteşte de o informaţie din sec. IV transmisă prin cartea “Origines Hungaricae”, scrisă de Franciscus Foris Otrokocius, la 1693, referitoare la limbile vorbite la curtea regelui hunilor: limbile gotice şi ausonica, unde prin limba ausonilor se înţelege dacică care este, de fapt latina vulgară, potrivit prelatului maghiar Otrokocius.

Attila Hunul (406-453 d.Hr.) însuşi se intitula „rege al hunilor, al meduşilor, al goţilor şi al dacilor”, dovadă că dacii existau şi erau recunoscuţi de Attila.

Să nu uităm şi de Memoriul din 1784 al grofilor şi al baronilor unguri, care, simţindu-se, pe bună dreptate, venetici în Transilvania, cerând ajutor armat de la administraţia habsburgică, pentru înăbuşirea revoluţiei vlahilor de la anul 1784, condusă de Horea, Cloşca şi Crişan, recunoşteau că: „Părinţii noştri, veniţi din Sciţia, au cucerit cu lupte victorioase şi cu sângele lor această scumpă patrie şi după ce au supus şi au făcut iobagi pe părinţii vlahilor care s-au revoltat astăzi, 1784, asupra noastră, dânşii (n.a. adică ungurii) au domnit liniştit peste ei, ţinându-i totdeauna într-o aspră disciplină.“

Domnule Prof. univ. dr. IOAN AUREL POP, Rector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca (sau Kolozsvár, cum vă place să-l numiţi), sunteţi o cruntă dezamăgire pentru un profesor care îşi primeşte salariul lunar de la statul român, din munca milioanelor de români, şi pentru cetăţenii românii care îşi trimit copiii la dumneavoastră pentru învăţătură!

În final ce trebuie ştiut este că, de-a lungul zecilor, sutelor şi miilor de ani, dacii şi urmaşii lor legitimi de azi, noi românii, nu am avut nevoie de migratori, ci migratorii au avut nevoie de noi, şi ceea ce le cerem noi azi este puţin respect!

Dr. Napoleon Săvescu

 Sursa: http://www.rbnpress.info/wp/corespondenta-de-la-new-york-neadevaruri-si-mistificari-grosolane-ale-istoriei-romaniei-si-situatiei-etnice-din-transilva-sub-patronajul-icr-new-york/

www.dacia.org

86 comments

 1. Tara e plina de astfel de personaje care se vand pentru nimic , ele fiin tocmai promovate pentru aservilismul lor fata de cei ce au interese obscure.Toate acestea ar disparea daca cei pe care i-am ales sa apere valorile si interesele noastre si-ar face datoria.Daca nu vom inlatura politicienii indiferent de culoarea lor politica de la conducerea tarii si vom instaura alta forma de guvernare ,Romania va disparea de pe harta lumii in maxim 50 ani.Se va astepta ca generatia noastra sa dispara si apoi vor fi liberi sa isi indeplineasca planurile.Ceea ce se vrea a fi istorie astazi in scoli nu are nimic de a face cu realitate.Daca nu ne vom organiza acum in al doisprezecelea ceas totul va fi prea tarziu.Respect pentru Daniel Roxin si toti colaboratorii sai

 2. In aceste momente, in tara asta (in toata tara) este mult mai important ca toti cetatenii (dar toti), sa fie uniti! Este bataie de joc ceea ce se intampla in Romania! Nu-si au rostul (mai ales acum) discutiile de dezbinare de niciun fel. Nici din partea romanilor nici din partea ungurilor. Uniti-va fratilor, uniti-va! Numele tarii, etnia, religia, sexul, culoarea nu conteaza! Suntem striviti! Si nu suntem striviti de romani sau unguri…suntem stiviti de toti! E razboi fratilor! Un razboi de care nu ne dam seama pentru ca arma principala a atacatorilor este zambetul! Zambetul inselator!

 3. si ai nostri academicieni, oameni politici etc permit asemenea conferinte si nu zic nimic pt ca sunt niste maidanezi care trag numai pt ei si nu fac nimic pt popor si pt istoria romanilor, a dacilor stramosii nostri, cat de curand in scoli nici nu se va mai vorbii de daci, o sa fim un popor fara stramosi, ei or sa fie doar romanii cum vor anumiti binevoitori ai Romaniei pe care au cam ingenunchiat-o rau de tot dupa 1989 ca sa arate tuturor cine sunt mari si tari in lume.

 4. daca nu se face nimic pt popor cum nu s-a facut pana acum or sa ne ia si pamantul de sub talpi si o sa devenim chiriasi in propria tara, o sa platim chirie pe dreptul nostru lasat de moso stramosi

 5. Felicitari, va sustin din Anglia si daca ar fi cumva nevoie vreodata de romani pregatiti de lupta, bazati-va pe mine. Vin cat ai clipi ! Toti acesti monstri ai istoriei vor disparea la contactul cu un dac pur, ce sunt , tocmai din Maramures. Nu doresc dusmanilor acestui popor sa cunoasca aceasta forta. Iubesc Romania din cel mai adanc colt al sufletului chiar daca sunt departe si apreciez mai mult valorile neamului nostru, si mai mult acum, pentru ca le duc dorul, pentru ca vad ce au altii in comparatie cu noi. Bogatia si frumusetea Romaniei au atras la hotarele ei popoare asupritoare care nu au decat sa viseze la ce doresc. Atata vreme cat suntem urmasii unor bravi luptatori nu vor putea niciodata sa ne invinga pentru ca spiritul dacic este in noi.
  Toata aceasta ura adunata impotriva Romaniei si a romanilor nu face altceva decat sa ne caleasca mai tare, sa ne faca mai puternici !!!

 6. Acum e de inteles de ce xenofobia fata de maghiari este atat de puternica in zona Transilvaniei (si nu numai). Insa, doar unii dintre ei merita cu varf si indesat aceasta antipatie; aviz domnul “profesor” Ioan Aurel Pop si cei care promoveaza aceste falsuri grosolane despre istoria noastra.

  Ma bucur ca “adevaruldespredaci.ro” scoate la iveala asemenea informatii si promoveaza spiritul dacic al tarii noastre. Singurul fapt ce ma intristeaza profund este ca nu sunt promovate pe cat ar trebui, datorita diverselor interese si conflicte la nivel inalt.

  Totusi, va urez mult succes in ciuda oricarei opozitii din partea “baronilor” statului.

 7. Nerusinarea ungurilor nu are margini. Este vina clasei politice care,pentru a avea niste voturi in plus,a acordat, putin cate putin, avantaje acestora. Partidele politice pe criterii etnice ar trebui desfiintate. Acum, mai nou, a aparut partidul tiganilor, care vor in parlamentul Europei. Unde vom ajunge frati romani. Am fost destul de toleranti.Romania este a romanilor iar celelalte minoritati trebuie sa respecte aceasta tara in care traiesc. Limba romana trebuie sa fie obligatorie pe tot teritoriul tarii. Cui nu le place nu au decat sa plece. Din acest punct de vedere Putin a avut dreptate.

 8. Iarasi abereaza Savescu cu “statul” lui Dac.
  Iarasi veniti cu citate dintr-un individ dat afara din biserica catolica pentru pedofilie.
  N-ai cu cine…

 9. Va multumesc ca vegheati asupra adevarului stramosesc.Asemenea asa zisi profesori ar trebui sa nu mai calce pamantul nostru niciodata.Trebuie sa scapam odata pentru totdeauna de asemenea impostori.Sa va ajute Dumnezeu sa continuati ceea ce ati inceput.Bineinteles ca si noi adevaratii Daci suntem trup si suflet alaturi de dumneavoastra.Doamne ajuta!

 10. Dacă un profesor universitar măsluiește o istorie, care l-ar trimite la lada ei, ce să mai vorbim de cei care acum ne jignesc și vor să ne transforme în sclavii lor? Oare noi românii cât vom mai suporta astfel de indivizi care se autoexclud din această Țară, venind să ne dea ei lecții de istorie?

 11. Cer factorilor in drept demiterea urgenta a rectorului Ioan Aurel Pop pentru aceste declaratii publice lipsite de profesionalism, care nu respecta adevarul istoric si care sunt de natura sa aduca prejudicii poporului roman.

 12. Din pacate ,cred ca se acorda prea multa si nemeritata atentie acestui maghiar romanizat (actualmente Pop)Papp.Gunoaie ca el se gasesc peste tot ,dar mai ales aici ,in Transilvania.Nu merita sa fie audiat si cu atat mai mult comentat un asemenea sacal.

 13. mai nea NAP…pardon PAPP sau Pop,sincer esti musafir in tara asta si stii musafirii mai vin dar mai si PLEACA!Nu simti ca te cheama IURTA sa plimbi putin calu” prin Mongolia ta natala.Eu zic sa lasi arma ta strategica MINCIUNA si INDELITNICIREA DE A-TI INSUSI CEEA CE NU ESTE AL TAU si dute fuguta de unde te tragi ca este acum masina, tren,avion…sau ia calu de unde l-ai priponit,gaseste o solutie si munceste altceva ca istoria nu-i de tine…

 14. Nu sunt istoric , nu am timp de a ma dedica in amanuntit unui subiect istoric dar intotdeauna am cautat sa mai gasesc o explicatie … Se spune ca Dacii , vlahii au disparut si ca la venirea migratorilor Transilvania era un pamant abandonat , tara nimanui … Ma refer la ,igratorii care isi revendica in ziua de azi acest pamant romanesc !!!! Paqi daca le cercetam un pic nu istoria mlitara , ca au fost viteji si curajosi si cea sociala se observa ca ei erau oameni ai stepelor , cu frica de intuneric , furtuni si ploi si nu le placea muntele , cautau locuri de se si langa apa … Pai ai nostri aveau satele la munte ca doar ciobanii au fost in tara asta cu miile , vlahii erau celebri prin crearea asezarilor in zone de deal impadurite , deztelenond pamantul , facandu-l agricol si locuibil. E clar ma mongolii unguri nu au vazut pe nimeni , ei au gasit campii verzi si au baut apa din munte , dupa ce vlahii isi spalau blidele de lut in apa …

 15. Mi-aduc aminte că, acum câteva luni, acest “domn profesor de istorie şi rector” a fost invitat la o dezbatere televizată să-şi spună opinia de specialist în domeniul istoriei asupra problematicii regionalizării. Invoca argumente de ordin istoric privind denumirea acestora şi mi s-a părut că le susţine bine. Ce-nseamnă ipocrizia! Alo, domnilor Ponta, Pricopie, dacă e adevărat ce se scrie în acest articol, mai face mulţi purici în funcţie acest domn? Că înrâurează şi alte minţi fragede cu ideile pe care le propagă această năpârcă.

 16. Daca e adevarat ca a sustinut asemenea falsuri istorice la conferinta, atunci Dl. Prof. Univ. Dr. TREBUIE DEMIS de catre Minister.
  Daca acest lucru nu se va intampla, atunci TREBUIE DEMIS de catre studentii si tineretul din Cluj, prin actiuni similare cu cele organizate in Bucuresti contra exploatarilor de aur si gaze ce vor polua iremediabil mediul.
  Dl. Prof. Dr. POLUEAZA ISTORIA si asta e la fel de grav ca si poluarea mediului.
  Trebuie demis din TOATE functiile detinute la Universitate, iar cursul dumnealui ar trebui revizuit de senat sa vedem daca intr-adevar contine asemenea mizerii de afirmatii despre Ardeal si fabuloasa lui Istorie.

  Bineinteles, aceste lucruri trebuie sa se intample negresit DOAR daca Dl. Prof. Dr. a facut asemenea afirmatii, nu aiurea.

 17. Dintodeauna ,au fost unii care au demigrat poporul nostru (prea ospitalier fata de toti).Realitatea fiind diversa ,de ce se spune ,despre noi romani ! Existenta noastra in prezent ,chiar si divizati teritorial simntim tot romaneste ,fiind legati de stramosi ,traditii , limba .Substanta neamului nostru ,a fost supusa nencetat la dizolvare…!Formula coeziuni noastre e secreta !!! Curand vom fi mai multi ,mai uniti…..!!!!

 18. Adept al ascultarii ambelor părți, i-am găsit pe net teza de admitere la academia romana. Dl Pop are o disertație generalista, fara elemente spectaculare, despre etimologia numelui de roman. Daca insa ce s-a scris aici despre el este real, atunci este grav.

 19. Noi dacii, cei care simtim cu adevarat vibratiile acestor pamanturi, asteptam acel viteaz cum au fost si altii in istoria noastra, care sa ceara de la noi sa ne aparam pamantul si gloria strabuna sub conducerea sa. Nu vom ezita sa luptam pana la moarte. Chiar si in moarte noi vom fi victoriosi.

 20. De vina pentru pozitia ocupata de acest ,,imbecil” de rector, sunt multi: profesorii care l-au trecut la examene, conducatorul doctoratului acestui individ, colegii care l-au propus si l-au ales in aceasta functie si, in ultimul rand, studentii Universitatii B.B. Oare se tem sa actioneze pentru a-l arunca pe acest rebut roman la lada de gunoi, nu a istoriei, pe care o violeaza cum vrea el, ci la gunoiul lui Prigoana…

 21. Daca tot ii pupa-n fund pe unguri, sa-i plateasca astia si salariul, ca dor e spionul lor; sa nu fie platit de statul roman de care-si bate joc!

 22. Janus, ia mai du-te tu putin… mai incolo!!! Ce te bagi nene?!? Daca ai curaj declina-ti adevarata identitate nu o mai arde cu Janus…

 23. Singura utilitate a Istoriei e ca umanitatea sa nu mai repete gresesile din trecut. In rest istoria este folosita ca instrument din partea guvernelor pentru asi jusrifica existenta. Pentru a crea ura intre popoare , si intre vecini. Nu cred ca ura e solutia. Am citit pe aici ca multi de abia asteapta un razboi cu ungaria. Dragilor daca sunteti prea plini de testosteron mergeti la alergat, la box etc. Nu ma refer la faptul ca poate noi romanii poate nu am avea dreptate in cum s-au desfasurat lucrurile acum 1000 sau 1500 de ani. Doar ca istoria este folosita pentru a invrajbi oamenii si nu pentru a ii apropia si de aceea consider ca e necesara eliminarea istoriei din stiintele studiate daca nu se foloseste pentru a nu repeta greselile trecutului.
  Guvernele, senatorii si clasa de sus se folosesc de istorie si de istorici pentru a justifica existenta lor, oamenii suntem in schimb foarte asemanatori iar disparitia granitelor si al religiilor va fi marele pas pe care omenirea sper ca il va da in urmatoarele secole.

 24. Acest nemernic , nu il pot numi altfel , merita sa fie concediat cu “doctor horibillis causa”. Dovedeste o lipsa crasa de educatie….ma intreb cum naiba a reusit sa ajunga profesor universitar.Daca personaje ca si acest profesor vor preda in continuare tinerilor nostry …peste cativa zeci de ani vom pierde lucrul cel mai de pret….identitatea noastra istorica.
  Din pacate maghiari au invatat un lucru dea lungul timpului si nuau probleme in a finanta mistificarea si FALSIFICAREA ustoriei in ceea ce priveste Transvilvania , toate aste sub ochii binevoitori ai unui Minister de Cultura roman acre se pare ca i-si ia salariul (intreg ministerul) pe degeaba.SUNT ferm convins ca nici macar nu s-au sesizat in legatura cu aceasta “conferinta”. RUSINE…!!!!

 25. Oare cu acordul cui astfel de tradatori de neam si de tara,ne reprezinta facind numai rau acestii popor care este prea ingaduitor cu toti…acest intrus trebuie sa-si dea imediat demisia…iar ministetele de resort trebuie sa nu mai trimita spre reprezentare astfel de nulitati…ROMANIA trebuie sa fie rrprezentata de romani adevarati…

 26. Fratilor, nu luati in seama toate comentariile celor carora le convine actuala stare, nu uitati ca suntem DACI si asta vom fi pana la moarte.

 27. Nu e vina profesorului ca face aceste afirmatii ,e vina celor care au permis ca el sa studieze si sa traiasca in Romania.Probabil ca asta a invatat el in scolile cu predare in limba maghiara din ROMANIA.
  Asa se intampla cand ii dai tiganului un deget .

 28. Imi pare rau dle profesor IA Pop,trebuie sa va spun ca, va etalati asa-zisele cunostinte istorice, pin neadevaruri.Sunteti ruda cu Sabin Gherman? Va intreba un stramos al dacilor,din Bogata de Sus,jud. Cluj

 29. Majoritstea dintre noi romania nu stim multa istorie iar smecheri astia fac din noi niste tembeli, va multumesc ca faceti lumina petru cei ca mine care au o cultura generala mai scazuta

 30. Ar trebui să avem discursul întreg al jogodiei trădătoare de Neam şi de Ţară, ca să putem reacţiona în consecinţă.

  Trebuie demis URGENT. O asemenea lepră nu mai poate funcţiona nici măcar într-o grădiniţă românească.

  Aşteptăm discursul întreg.

 31. Buna ziua sunt si eu indignata de ce face acest ins , dar va rog are adresa de Facebook si va puteti adresa lui direct precum am facut si eu , chiar este indicat sa vada nerusinatul ca nu trece neobservat aceasta expunere grosolana a lui.

 32. Bietul Napo! E cu probleme grave dl. A ramas setat gresit pe o teorie veche dovedita eronata si nu mai poate iesi din ea. Istoria nu trebuie scrisa pentru a le placea romanilor si ungurilor de azi. Istoria se scrie cu documente, iar aceste documente nu trebuie selectate ca sa convina unuia sau altuia, ci citite toate in integralitatea lor. Dar e mai simplu sa fluieri de pe margine, nu-i asa, Napo?

 33. Cine trimite în străinătate asemenea specimene ca să vorbească despre istoria poporului român ? Acest Ioan Aurel Pop este trădător român sau ungur cu nume românesc !

 34. Inainte sa se inflameze aceste discutii, a citit cineva textul prelegerilor d-lui Pop? Cati dintre cei care au scris aici il cunosc pe d-l Pop?

 35. Ioane, esti nebun? Nu vezi ca Napo, cum ii spune alta secatura lui Savescu, aici nu e vorba de “dacism”, il citeaza pe acest descreierat care e ditamai rectorul la o universitate din Romania? Sau esti identic descreierat ca el?

 36. D-le Ioan, nu ma intereseaza prelegerile si nici nu doresc sa cunosc un individ care poate face astfel de afirmatii la adresa Transilvaniei. Acest individ pe care cred ca il cheama Janos Papp si doar si-a schimbat numele in Pop Ioan pt a ajunge rector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca si nu Kolozsvár dum ii place lui sa spuna, ar trebui sa-si faca bagajele si sa plece din Transilvania incercand sa faca cercetari asupra neamurilor sale pe care le poate gasi prin pusta mongola unde sa si solicite un loc de casa.

 37. D-le Ioan, nu il cunoastem personal, ce e drept, insa cred ca dupa acest fabulos discurs altii o sa-si doreasca sa-l cunoasca foarte bine, poate chiar sa-i auda vocea permanent, presimt ca au sa fie destul de curiosi sa-i cunoasca si contactele mai mult sau mai putin istorice.

 38. Regret prestatia acelui pretins profesor nedemn de postul pe care il ocupa.

  Apreciez interventia publica a domnului Napoleon Savescu cu mentiunea expresa ca a sustine primordialitatea limbii romane fata de latina este de fapt un contraargument pozitiei noastre.

  Dincolo de falsul evident, intrucit romana are trasaturi clare de limba neolatina, a sustine primordialitatea sa fata de latina inseamna a da apa la moara celor care nu mai contenesc a ne acuza de toate relele lumii, in acest caz de protocronism.

  Probabil ca fondul preroman este mai mare decit cel acceptat azi. Sint necesare insa argumente pertinente si nu citate din autori ca Miceal Ledwith.

 39. Dupa ce am citit articolul si comentariile am ajuns la o concluzie:individul care pupa dosul ungurilor, din postura de rector,merita o sfinta corectie fizica care sa-i inmoaie oasele.Trebuie scos cu suturi in fund din cladirea Universitatii!Noi suntem citiva romani harghiteni care ne asumam aceasta raspundere!

 40. Nu cred ca e nimic “ïnflamat”. Dar este sigur un lucru: atunci cand sunt discutate lucruri atat de sensibile pentru natiunea careia “unii” simt din tot sufletul ca ii apartin, este bine, chiar recomandabil sa pastrezi o oafrecare decenta macar, in prexentare, exprimare tinand cont de toate implicatiile posibile. E foarte adevarat ca atunci cand unii semeni ajung acolo unde nu ajunge toata lumea considera ca pot gestiona situatiile dupa bunul plac, dupa o opinie a momentului sau a locului – ca , vezi , nu ar mai avea cine sa-ti ceara socoteala. Personal ma asteptam la o replica consistenta si argumentata a domnului profesor – macar pentru as apara numele… Dar asa cum am mai spus unii au depasit nivelul de intelege a socialului, sunt deasupra tuturor si, evident , nici macar nu merita sa privesca in jos, dar sa ma i si raspunda. Tot respectul domnule Savescu.

 41. Nu trebuie sa zicem ca nerusinarea ungurilor nu are margine. Nu toti unguri sunt asa. Sunt unii care apreciazai istoria romanilor… si iubesc tara asta asa cum e.

 42. Pe acei maghiari ori secui care ne respectă istoria, nu-i putem decât respecta. Este poziţia pe care o au nu doar fraţii noştri de pe Frontul Dacic, după cum se vede, – este poziţia întregului Front al Renaşterii.

  Dar, fiindcă aici este vorba de un profesoraş care şi-a rătăcit minţile, numele lui nici nu contează, neprietenii să ţină minte: CINE SEAMĂNĂ VÂNT CULEGE FURTUNĂ!

 43. @dubios: am văzut “prelegerea” despre ardelean versus roman a d-lui pop si mi-am adus aminte de o zicala: un teoretician asuma orice, in afara de responsabilitate. Omu’ fura curent si cam tine cu ursu’.

 44. Oameni buni,degeaba scrieti aici daca poate unii dintre dumneavoastra aveti cunostinte si posibilitati de a sesiza,ministerul culturii,primul ministru si de ce nu sri-ul.Sa fie dat afara din invatamant,poate chiar expulzat naibii acest individ,care mai poarta si nume romanesc.Sa se sesizeze cei de la ICroman,sa dea o replica pe masura la aceste aberatii.Daca aveti posibilitati unii dintre dumneavoastra,actionati,nu ajuta cu nimic vaicaritul intre noi.

 45. Este putin cam greu de crezut ca istoria romaniei va fi rescrisa dar cu atatea dovezi pe care le-ti prezentat si sunt foarte clar decisive in ceia ce priveste continuitatea poporului nostru,vreau sa va felicit pentru efortul pe care il depuneti pentru a aduce la lumina tuturor radacinile noastre pe aceste minunate meleaguri ale romaniei.sunt multe lucruri care au lipsit cu desavirsire din istoria cu care am fost indoctrinat in sistemul de invatamint din Romania. Rescrierea istoriei Rominiei ce altii spun ca o revendicam fara dovezi ar putea duce la multe conflicte unele chiar ar putea ajunge pe scene politice si relatii internationale dar cred ca doar in acest fel am putea dobindi linistea si respectul de care avem atita nevoie ca Romani in Europa.Vreau sa va multumesc pentru tot ceea ce faceti pentru a pune insfirsit numele nostru asociat cu respect pe harta Europei. Vadoresc un an nou fericit si fie ca noul an sa va aduca fericire ,tot ce va doriti si putere in munca ce o depuneti pentru recunoasterea noastra ,La Multi Ani! Paco-Londra

 46. Când te cheama Napoleon fara sa fii Bonaparte, pleci usor cu sorcova, tot anul. Jenant. Cum spuneam recent, tracomania si cumanomania sunt plagile adânci ale istoriografiei române. Colegii antichizanti ar trebui sa dea de pamânt cu aceasta uriasa impostura. Insist asupra termenului impostura : titlul de Dr. în medicina generala arborat de NS nu îl îndreptateste la aceasta invazie în câmpul istoric, dupa cum nici doctorii în istorie nu pot da consultatii medicale sau tratamente fara sa fie pasibili de pedeapsa. Inversarea de roluri este dezastruoasa. Un neica nimeni ajunge sa dea lectii de stiinta si de patriotism unui medievist de marca, academician român, rectorul celei mari mari universitati din tara.

 47. DA! Asa stau lucrurile, dar, exista un DAR care ar putea schimba situatia , daca am iesi din starea de lancezeala care , fatidic sau nu , ne caracterizeaza. Pe orase, pe judete oricum sa ne adunam si sa vb. nu de toate , ci de a face ceva impotriva impostorilor , a tradatorilor de ginta si de neam. In definitiv fiecare e liber sa se considere de o anumita etnie. Unii inca mai sunt romani si lupta ptr a li se recunoaste originea in tara lor, de aceea e important sa-si inabuse celelalte frustari si sa si determine conducatorii alesi sa mearga pe drumul Romaniei adevarate. Se tem de un acestia de straini sau ca isi pierd averile? Trebuie sa-i hotaram!!

 48. Micheal Ledwith n-a fost niciodata consilier al lui Ioan Paul II, ci doar mebru al comisiei internationale de teologie in perioada in care Papa Ioan Paul II a fost pontif.
  In BC este cunoscut pentru gafele si perlele pe care le scoate dar si pentru acuzatia de pedofilie, fapt care i-a adus marginalizarea.

 49. dan ioan muresan, peste putin o sa aveti nostalgia “epocii” Savescu, abia ce va veni peste voi va fi infricosator. Si n-o sa puteti face nimic.

 50. eh, romanomania si cumanomania sunt surori intru hainie, aceeasi marie cu alta palarie. O epoca se va incheia, romanizarii o sa-i facem o moarte frumoasa, o sa ne bucuram precum Dacii!

 51. CUVANTUL DAVA NU ESTE CETATE,ORAS, ASEZARE.
  DAVA este verbul” A AVEA”
  Greseala vine de la faptul ca in sanscrita DEVA inseamna templu, loc sfant, zeitza, etc..
  Geto-dacii nu erau greci sau germani sa formeze cuvintele ex MEGA -POLIS adica MARE-ORAS.
  Geto-dacii suntem noi ROMANII de azi si formau cuvantul din NUME + verb.
  Am ajuns la aceasta concluzie din urmatorul motiv.
  Cuvantul “ARGINT, ARGINTUS” in proto-persana dar si skyta era “ARGET”
  La noi in tara pe malu Argesului exista o localitate uitata cu un nume vechi care si-a pastrat forma antica “ARGET-OAIA” . este posibil ca “ARGEDAVA” sa fi fost prin confundarea literei “D” cu “T” ca in TU in limbile satem si DU in limbile germanice.( tu in romana si du in germana)
  Si atunci avem “ARGE-DAVA” se transforma in “ARGE-TAVA” sau”ARGETA-UA” si numele de azi”ARGETOA-IA”
  Numele raului Arges insemna “argintiu”. si probabil ca Argesul se numea “Argetu” sau “Argeshu” ca si azi.Cam asa este cu formarea cuvintelor .
  Asa ca D-AVA, D-AUA, D-ABA,este verbul a avea .
  Acelasi lucru pentru RUSSI-DAVA care se transforma in RUSSI-TAVA sau RUSSITA-UA sau RUSSITA sau IN-ROSITA.
  De exemplu RUSSI-D-AVA care era format din RUSH=ROSHU. SI VERB. D-AVA, D-AUA, sau TA-UA cum zic aromanii.TO=TAE
  La latini DAVA a evoluat in “TA” de exemplu”
  Limba daca: RUSHI-TA-UA, RUSHI-DAUA. si locatitatea se numea RUSHITA, IN-ROSITA, poate avea culoarea rosie zona respectiva.

 52. “Dacul”: ultima data ai venit cu un sir de ineptii pe “Zboari Niangrapsiti” pana li s-a luat multora si au plecat! Nu sunt singurele locuri pe unde ai umblat si nici nu esti singurul care “lucreaza” la “ţăcăneala dacistilor”. Avem o lista de lp -uri cu intrari si locatii cel putin interesante.

  Fireste, erai un “pasionat” care nu a observat titlul postarii!

 53. Interesanta expunerea referitoare la limba latina a domnului DACUL-DD. Si a mai multora. Din cate imi amintesc, in scoala generala pe timpurile noastre se facea LATINA-LATINA adevarata, iar ISTORIA era ISTORIE adevarata; afirm acest lucru deoarece am invatat la o scoala generala foarte buna din orasul Brasov, cu profesori extraordinar de bine pregatiti. Ma abtin insa de la comentarii , deoarece doresc sa vizitez pagina de facebook a asa numitului rector POP. Imi pare extraordinar de rau ca nu detin acuma 2 carti din aceea vreme: cea de limba latina si cea de Istorie ( de fapt Istoria Romanilor si Istoria Universala), materii care ne erau predate de profesori de exceptie, profesori adevarati( ma refer la pregatirea lor). Oricum, cu siguranta STRABUNII nostrii s-ar rasucii (precum titirezul, pot sa afirm cu convingere) in SFINTELE MORMINTE ROMANESTI daca ar sti in ce hal a fost RESCRISA ISTORIA neamului nostru. Oricum, tot respectul domnului SAVESCU, si voi reveni cu siguranta cu argumente. RUSINE sa va fie domnule “academician” POP!

 54. Degrab trebuie demis acest pseudo istoric si profesor ion pop ( oare este cumva si reteganul) Rusine Rusine Rusine. Dar oare cei de la ICR ce au de spus . Asa ne reprezinta pe noi ROMANII in strainatate .Dr MAE oare nu are nimic de spus in aceasata directie. Si toate acestea pe banii contribuabililor ROMANI.

 55. Ar fi bine să păstraţi acest articol la prima poziţie, cel puţin o vreme, pentru ca toţi prietenii nostri să-şi lase “obolul” pentru trădator, poate mai poftesc şi alţii!

 56. Multi prosti si inculti, dati de gol de aberatiile debitate si de greselile lor de gramatica, s-au mai strâns în acest forum, ca o haita de lupi înfometati, sa atace un desavârsit profesor, mare istoric, un membru al Academiei Române, un patriot si un european. Rusine, Napoleon Savescu, pentru apele tulburi în care pescuiesti ! Iata nivelul lamentabil al tracologiei si efectele sale dezastruoase. “adevaruldespredaci” este un sit de evitat pentru pastrarea sanatatii mentale. Traiasca vesnic Maica Roma !

  Badea Cârtan

 57. Acest pop aiurel, rector… este un repetent la istorie. dar nu un repetent obisnuit, ci el este un tradator de neam, un vierme care induce in eroare audienta, atrasa de gradul sau profesoral si de functia ocupata. Ar trebui demis, in primul rand, si apoi judecat si condamnat pt faptele sale. Intr-un fel e bine ca trezeste dacismul din noi.

 58. Morala este sa ne unim, noi urmasii dacilor(romanii), 6-8 milioane, cati mai suntem, si sa ne hotaram singuri destinele si viitorul copiilor. Sa hotaram singuri ce facem cu resursele, cu mediul, la conducerea tarii sa fie romani, nu evrei, unguri sau tigani.Tvr sa fie condus de romani nu de alogeni. Vor sa ne parasim tara, presa ne face de rusine in toata lumea, conducatorii, manati de interese meschine si de frica ne-au distrus sistemele de sanatate si de invatamant, au demolat fabricile, au terminat agricultura. Au spulberat visele, au distrus viata si au amanetat viitorul tarii. Vor sa plecam.
  Va multumesc pentru ca aveti coloana si v-ati opus tradatorului. Cat timp sunt oameni ca Dumnavoastra si ca voi cei care simtiti la fel nu vom pieri. Un dac

 59. Am cunoscut in Italia un fost capitan de vas care colectioneaza carti de istorie vechi si credeti-ma ca erau multe lucruri interesante despre razboiul Daco-Roman si el ca persoana avea informatii despre Daci ca popor,totul ere scris acolo cartea era in limba Italiana,Imi pare rau ca nu am memorat autorul acelui volum.Pe unul dintre zidurile Romei exista harta europei incepind cu anul 101 si se vede clar popoarele care erau atunci,popoare care azi revendica parti ale Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *