Curentul dacologic de-a lungul secolelor

Categories Dezvăluiri, Emisiuni TVPosted on

Preocuparea pentru istoria dacilor și pentru recuperarea rădăcinilor adevărate nu este una de factură recentă. Cu toate acestea, diversioniștii și ignoranții se grăbesc cu orice ocazie să arunce în derizoriu curentul dacologic pretinzând în mod prostesc că este rezultatul unei abureli comuniste fără nicio legătură cu realitatea.

În mod concret, mințile luminate ale neamului nostru au analizat și au discutat de secole despre geto-daci, ca strămoși ai noștri. De asemenea, în multe locuri din țară, țăranii bătrâni se revendică ca fiind daci…

Personalități istorice marcante precum Mihai Viteazul (numit de dușmani Malus Dacus), Horea (numit ironic de austrieci Rex Daciae) sau Iancu de Hunedoara (numit de cronicarii vremii Ioan Getul) și-au legat numele de cel al strămoșilor. De asemenea, curentul dacologic a fost în atenția unui Eminescu, a unui Kogălniceanu, a unui Hașdeu…

În acest context, atacurile penibile ale latinopaților (sau latinomanilor) care ar vrea, pur și simplu, să îi pună pe daci la groapa de gunoi a istoriei, sunt cu atât mai ridicole!

Și pentru că sunt multe argumente și dovezi care arată că acest curent dacologic are sute de ani de existență, vă invit să urmăriți această emisiune în care, împreună cu domnul prof. dr. Mihai Popescu, de la Biblioteca Militară Națională a României, vom căuta să urmărim firul istoriei de la primele consemnări în care cărturarii români vorbesc despre daci și până astăzi.

Vizionare cu folos!

Daniel Roxin

VIDEO:

Accesează acest link: Redirectioneaza 2%

4 comments

 1. Buna ziua,

  Mi-au placut foarte mult documentarele dumneavoastra legate de daci. Inclin sa cred ca aveti dreptate, dar, cu toata stima pentru dumneavoastra,… inca mai caut

  De aceea as vrea foarte mult, daca puteti si aveti timp, sa ma lamuriti si pe mine de ce Publius Ovidiu Naso nu intelegea limba dacilor. Chiar el spune ca “Printre norodul de aici nu se afla niciunul sa poata Spune in graiul latin chiar cel mai simplu cuvant”

  Inca nu am gasit pe internet ceva, sa zicem in favoarea dacilor, care sa ma lamureasca in aceasta privinta, iar dumneavoastra aveti prieteni care au studiat istoria si cu siguranta ar putea sa ma lamureasca.

  Va multumesc.

  Cu stima,
  Oana Simon

 2. prin studiul limbii latine, se poate demonstra cum poporul roman este fauritorul limbajului latin.O simpla comparatie intre romana -latina si italiana.Ex:ALB(romana)-ALBUS(latina)-BIANCO(italiana)

 3. ExiARAMA-ARAMEN-RAME,ABRUPT-ABRUPTE-BRUSCAMENTE,ACOLO-ACCOLO-ABITARE VICINO, ARMASAR-ADMISSARIUS-STALLONE, ALBASTRU- ALABASTRITES-BLU, ALBESC(a albi)-ALBESCO-DIVENIR CHIARO,A LATRA- ALLATRO-ABBAIARE,ARBORE-ARBOR-ALBERO, ARCAS-ARCAS-ARCERE, ASTERNE-ASTERNERE-POSTERNARSI SOPRA, AUR-AURUM-ORO, BARBAT-BARBATUS-CON LA BARBA ADULTO, BRUMA-BRUMA-BRINA,A CALCA-CALCATIO-IL PIGIARE, CARABUS-CARABUS-GRANCHIO,GAMBERO, CAZU-CASSO-PERDER L,EQUILIBRIO, CERB-CERBUS-CERVO,DESCULT-DISCALCEATUS-SCALZO, DOMNU-DOMNUS-DOMINUS, A DUCE-DUCO-PORTARE TRASCINARE, DURABIL-DURABILIS-DUREVOLE,EXEMPLU-EXEMPLO-ESEMPIO,EXPLICA-EXPLICO-SPIEGARE,FEBRUARIE-FEBRUARIUS-FEBBRAIO,FIERARIE-FERRARIE-DOVE SI LAVORA IL FERRO,FIARA-FERUS-SELVATICO,FEROCE,CRUDELE, FICAT-FICATUM-FEGATO,FLORI-FLORENS-FIORI, FOC-FOCUS-FUOCO, FRUCT-FRUCTUS-FRUTTO,FACATURA-FUCATUS-ARTIFICIALE,FINTO ,FALSO,, FULGER-FULGERE-FULMINE ,GALBEN-GALBINUS-GIALLO,GRAVIDA-GRAVIDUS-FECONDATO,INCINTA,GIPS-GYPSUM-GESSO HALIT-HALITO- SPIRARE,HIBERNA-HIBERNO-SVERNARE,HILAR-HILARO-RALLEGRARE, IANUARIE-IANUARIUS-GENNAIO,LUMINA-LUMINO -LUCE,IMBIBAT-IMBIBO-ASSORBIRE, INPIEDICA-IMPEDICO-INCEPPARE,IMPINGE-IMPINGO-SPINGERE,INCEPUT-INCEPTUS-INIZIO,INFLORESC-INFLORESCO-COMINCIARE A FIORIRE,INTRE-INTER-TRA,FRA.IN MEZZO A,ION-IOANES-GIOVANNI,IUNIE-IUNIUS-GIUNIO,IULIAN-IULIANUS-GIULIANO,LAC-LACUS-LAGO,LAT-LATUS-LARGO,VASTO,AMPIO,ESTESO,SPAZIOSO, LUMINARE-LUMINARE-LUCE,LAMPADA,LUT-LUTUM-FANGO,MELMA,ARGILLA, MAI-MAIUS-MAGGIO,MARO-MARO-MARONE,MASCUL-MASCULUS-MASCHIO, MINUS-MINUS-MENO,MULT-MULTUS-MOLTO,MUSCA-MUSCA-MOSCA,MUT-MUTUS-MUTO, NEGRU-NIGRUM-NERO,NIMIC-NIMIS-NIENTE,NOSTRU-NOSTRUM-NOSTRO,OREZ-ORYZA-RISO

 4. Cum a reuşit Deceneu să ajungă în Egipt??? pentru a primii cunoştiințe în multe domenii printre care şi astronomia. Reîntors în regatul lui Buerebistas construieşte calendarul astronomic de la Sarmisegetusa Regia.
  Cum au reuşit dacii să treacă fluviul Danubius pe timpul lui : Domitian,Nerva şi Traianus???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *