Morminte ale razboinicilor celti, descoperite in judetul Dolj

Categories ArheologiePosted on

Arheologii au facut o descoperire remarcabila in judetul Dolj, unde au gasit doua morminte de incineratie ale unor razboinici celti, in comuna Deasa.

Cele mai importante obiecte descoperite de arheologii de la Muzeul Olteniei din Craiova sunt doua spade in teaca si doua piese de scut, transmite Mediafax.

Cautarile au inceput in primele zile ale lunii august, iar mormintele au fost descoperite dupa doua zile de sapaturi. Obiectele gasite i-au determinat pe arheologi sa spuna ca acolo au locuit celti din tribul scordiscilor, in a doua Epoca a Fierului, adica intre anii 200-80 i.Hr.

“Artefactele depuse ca ofranda in aceste morminte se compun din: butoni de centura, un cutit de barbierit, o bratara de mana, o zabala de cal si, cele mai importante piese, doua spade in teaca, indoite ritual, precum si doua piese de scut – partea centrala, metalica, a scuturilor care, de regula, erau confectionate din lemn. Daca e sa ne uitam un pic in Antichitate, e foarte posibil ca aceasta cetate romana sa fi fost amplasata aici tocmai pentru a impiedica incursiunile deja facute de acesti razboinici celti in teritoriu roman aflat la sud de Dunare”, a precizat directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche.

Totodata, obiectele descoperite au mai indicat faptul ca celtii ingropati acolo aveau un statut social foarte bun, cel mai probabil fiind membri ai aristocratiei militare conducatoare.

sursa: http://www.ziare.com

6 comments

  1. De unde au ajuns la concluzia ca sunt celti? Nu sunt un expert, dar din cate cunosc, celtii in general nu isi ardeau mortii, ii ingropau, sau sunt scordiscii un trib aparte?

  2. Mai pun si eu o intrebare, zic eu de bun simt: de unde trag toti automat concluzia ca toate forturile si castrele au fost romane cand se stie clar ca dacii si-au construit multe cetati si fortarete cu mesteri romani? S-a gandit oare cineva ca nu romanii au construit acele castre ci dacii, cu mesteri si tehnologie romana pusa la dispozitie, comfort tratatului cu Domitian? Acum nu ma dau istoric dar cunoscand aceasta bucatica de informatie mi se pare aberant sa categorisesti fiecare zid cu aspect roman ca fiind roman cand stii ca poate a fost construit de daci cu mesteri sau arhitecti romani.

  3. Aşa şi eu, un gând nu de specialist, ba pentru care m-aştept ca specialiştii să-mi sară niţeluş în cap, dacă l-ar afla. Mi-a rămas în memorie dintr-o sursă nu mai ştiu cât de veridică / acceptată / political correct, că (cel puţin) druizii, preoţii şi sacerdoţii celţilor, aveau ceva legătură cu dacii. Chestia asta ar cam scoate din ecuaţie romanii. Sau nu?

  4. de ce nu au comentat mai multi ,ma intreb,nu numai eu ci alti prieteni din strainayate,romani si westerners-nu ii intereseaza pe romani adevarul in legatura cu propria istorie,suntem prea dezamagiti de ayata minciuna,ori am inceput sa credem si noi minciunile servite inca din gradinita?!ma aude cineva?puteti sa ma contacyati si direct la email [email protected] …ar fi de pref.la pgn. de comentarii.multumim

  5. Stilul arhitectural adoptat la realizarea zidurilor este asemanator atat la romani cat si la daci, diferenta la zidarie o constituie metoda.
    Unele intarituri dacice nu folosesc deloc piatra ci doar un fel de “boltari” din lut special care s-a dovedit foarte greu de deteriorat(vezi intariturile din Rep. Moldova). Am descoperit o fundatie care era alcatuita din asa zisii boltari si sincer nu puteam sa-l spardem nici cu barosul.
    Un aspect particular il constituie forma de aranjare a grinzilor si faptul ca acestea erau tratate (grinzi din TEI forte bine pastrate).Imbinarea cu cepuri si locase s-a dovedit foate ingenioasa, constructia pastrand posibilitatea de extindere sau micsorare – o evolutie a constructiei in functie de evolutia numerica si social-economica a familiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *