Morminte ale razboinicilor celti, descoperite in judetul Dolj

Categories ArheologiePosted on

Arheologii au facut o descoperire remarcabila in judetul Dolj, unde au gasit doua morminte de incineratie ale unor razboinici celti, in comuna Deasa.

Cele mai importante obiecte descoperite de arheologii de la Muzeul Olteniei din Craiova sunt doua spade in teaca si doua piese de scut, transmite Mediafax.

Cautarile au inceput in primele zile ale lunii august, iar mormintele au fost descoperite dupa doua zile de sapaturi. Obiectele gasite i-au determinat pe arheologi sa spuna ca acolo au locuit celti din tribul scordiscilor, in a doua Epoca a Fierului, adica intre anii 200-80 i.Hr.

“Artefactele depuse ca ofranda in aceste morminte se compun din: butoni de centura, un cutit de barbierit, o bratara de mana, o zabala de cal si, cele mai importante piese, doua spade in teaca, indoite ritual, precum si doua piese de scut – partea centrala, metalica, a scuturilor care, de regula, erau confectionate din lemn. Daca e sa ne uitam un pic in Antichitate, e foarte posibil ca aceasta cetate romana sa fi fost amplasata aici tocmai pentru a impiedica incursiunile deja facute de acesti razboinici celti in teritoriu roman aflat la sud de Dunare”, a precizat directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche.

Totodata, obiectele descoperite au mai indicat faptul ca celtii ingropati acolo aveau un statut social foarte bun, cel mai probabil fiind membri ai aristocratiei militare conducatoare.

sursa: http://www.ziare.com

Lasă un răspuns