Mai aproape de adevăr. Cercetare fără precedent în Munţii Orăştiei

Categories ArheologiePosted on

Tweet

Un uriaş proiect de cercetare arheologică a ruinelor dacice din Munţii Orăştiei va reuni specialişti din Cluj-Napoca, Bucureşti şi Deva şi este cel mai mare program derulat vreodată în acest domeniu.

Cel mai mare proiect de cercetare a cetăţilor dacice din Munţii Orăş-tiei va fi coordonat de Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca. Programul se va întinde pe durata a patru ani şi este cel mai important de până acum care vizează cetăţile dacice. Practic, aria de cercetare care va fi acoperită de arheologi vizează capitalele regatelor lui Decebal şi Burebista.

Proiectul de cercetare a fost lansat în contextul în care opinia publică manifestă un interes enorm faţă de istoria dacilor, dar şi în contextul în care tot felul de pasionaţi, de la ingineri la stomatologi ori la foşti ofiţeri de Armată ori de Securitate, agită tot felul de teorii aberante, cum ar fi cea potrivit căreia dacii ar fi fost strămoşii romanilor. Cercetarea arheologică ar urma să sporească în mod considerabil cunoştinţele despre complexul cetăţilor dacice.

Unii istorici scriu că acest complex de fortificaţii, care include cetăţi precum Sarmizegetusa Regia, Costeşti, Blidaru, Căpâlna ori Piatra Roşie, ar fi cel mai important din Europa, din afara lumii greco-romane.

Cercetarea arheologică va fi condusă de directorul Muzeului Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj, dr. Carmen Ciongradi, precum şi profesorul Gelu Florea, de la Universitatea Babeş-Bolyai. „În cadrul acestui program, care a fost iniţiat şi este finanţat de către Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, muzeului nostru îi revine rolul de instituţie organizatoare, parteneri fiindu-ne Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva şi Institutul de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca.

Programul se va desfăşura pe o perioadă de patru ani, timp în care se vor efectua cercetări arheologice sistematice şi pluridisciplinare în cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, monumente înscrise pe lista patrimoniului UNESCO. De asemenea, se va urmări realizarea unei diseminări cât mai eficiente a rezultatelor cercetărilor atât printre specialişti, cât şi în rândul publicului larg”, a spus arheologul Gheorghe Petrov de la muzeul clujean.

 

Ce au special cetăţile dacice din Munţii Orăştiei

 

Cetăţile dacice care vor fi cercetate de arheologii clujeni au fost construite între secolul I î.Ch. şi secolul I d.Ch. Ele au fost ridicate prin tehnica numită „murus dacicus”. Aceasta presupune două ziduri paralele de piatră, legate între ele prin intermediul unor bârne.

În zona Sarmizegetusa Regia se află şi cunoscutele sanctuare, circular şi rectangular, care reprezentau, probabil, centrul vieţii spirituale a dacilor.
Rolul acestui sistem defensiv, unic în această zonă a Europei, era acela de a proteja capitala, Sarmizegetusa, de cucerirea romană.

În 2012, săpăturile de la Sarmizegetusa Regia au primit o finanţare de 3 milioane de lei, iar pentru 2013 calendarul cercetărilor cuprinde zona Piatra Roşie, Costeşti, Blidaru şi Cetăţuie.

 

sursa: www.romanialibera.ro

15 comments

 1. Dacă acest program va avea în prim plan cu adevărat cerecetarea civilizaţiei geto-dace,programul este salutar.Sunt însă foarte sceptică şi mi e teamă ca nu cumva în loc de cerectarea vestigiilor şi scoaterea lor la lumină să nu se întâmple de fapt o “îngropare”, a acestor vestigii şi o minimalizare a civilizaţiei geto-adicice.
  Dumnezeu să le dea gândul cel bun şi să-i călăuzească doar dragostea pentru trecutul nostru şi nu alte interese absoconse.

 2. Pacat ca nu poate participa si Adrian Nastase la acest proiect.
  Poate gasim la licitatiile din Elvetia, la galeriile de arta ale domnului Stambuliu, ceva piese de la Sarmisegetuza!

 3. Ma bucura enorm aceasta veste! Sper sa fim tinuti la curent cu toate descoperirile ce vor avea loc. Mult succes echipelor ce vor dezgropa trecutul nostru si il vor aduce la lumina!
  *Daca se vrea cu adevarat ceva, se poate si la noi in tara!

 4. Sa fie Intr-un ceas bun! Si mai da Doamne mai marilor de la Ministerul Culturii si Patrimoniului National sanatate si mintea cea de pe urma! Inclin sa cred ca initiatorii proiectului ,,Adevarul despre daci” si nu numai, au pus In miscare niste angrenaje care tindeau sa Imbacseasca cu praf filele nescrise ale Istoriei neamului nostru.

 5. “Unii istorici scriu că acest complex de fortificaţii, care include cetăţi precum Sarmizegetusa Regia, Costeşti, Blidaru, Căpâlna ori Piatra Roşie, ar fi cel mai important din Europa, din afara lumii greco-romane.”

  Chiar cel mai important pot să zic. In Dacia Peristorică de Densuşianu, este un capitol unde compară cetăţile pelasge de la Mycene, Troia, Atena (Acropole) şi Sarmisegetusa Regia şi dimensiunile Sarmisegetusei sunt net superioare ca mărime şi ca tip de fortificaţie, mult mai avansată decât ce se găseşte altundeva în Europa.

 6. perfect.. insa nu m-ar mira sa apara reactii dintre cele mai violente. Trebuie sa fim pregatiti. Vorba lui Machiavelli (sfatuindu-l pe Principe): “… si mai presus de toate, inarmeaza-te!”.

 7. Este o suma de nimic, o bataie de joc. Peste Zargidava, mentionata de Ptolemeu, a doua ca marime dupa Sarmizegetusa, cu descoperiri de cea mai mare importanta, pasc oile – se afla in proprietatea unui satean, la fel la Tamasidava, ca sa amintesc doar ce este cunoscut in jud Bacau. Ar trebui alocati zeci de milioane de eu, mai ales ca asta nu inseamna aproape nimic pentru bugetul unui stat, un camp de panselute si ceva borduri ; numai cat s-a cheltuit cu parcul Titan din Bucuresti si se rezolva problema tuturor davelor. Ce sa mai spun ca acolo e vorba de culturi mult mai vechi. In lumea civilizata terenurile care au asemenea vestigii sunt expropriate urgent de stat, se desfasoara cercetari, se intind cupole de sticla…

 8. “Proiectul de cercetare a fost lansat în contextul în care opinia publică manifestă un interes enorm faţă de istoria dacilor, dar şi în contextul în care tot felul de pasionaţi, de la ingineri la stomatologi ori la foşti ofiţeri de Armată ori de Securitate, agită tot felul de teorii aberante, cum ar fi cea potrivit căreia dacii ar fi fost strămoşii romanilor.”
  …cum spunea si cineva mai sus,mi-e teama sa ca nu cumva sa ne ingroape istoria in loc sa o dezgroape.

 9. Nu va faceti iluzii in privinta cercetarilor arheologice si a cercetatorilor din domeniu. Ne lipsesc cu totul entuziastii. Sant convinsa ca nimeni dintre cercetatori nu vrea sa strice reputatia inaintasilor lor in domeniu si sa aiba curajul de a demonstra ca ei au tras concluzii gresite despre daci. Pacat….

 10. “Proiectul de cercetare a fost lansat …în contextul în care tot felul de pasionaţi, … agită tot felul de teorii aberante, cum ar fi cea potrivit căreia dacii ar fi fost strămoşii romanilor. Cercetarea arheologică ar urma să sporească în mod considerabil cunoştinţele despre complexul cetăţilor dacice.”
  =====
  Acesta este un avertisment dat “aberantilor” – se “cerceteaza” complexul, nu stramosii.
  Adica se vor ocupa de “lumea moarta”, nu de cea “vie”.
  Nu conteaza ca docezile istorice prezentate de strainatate arata ca:
  – fondarea Romei se datoreaza troienilor
  – Troia a fost fonstata de traci din Iliria
  – tracii erau o “familie”, cei mai numerosi dupa Herodot
  Conteaza numai ceea ce inchizitorii si masonii vor: barbari inculti care nu au fost in stare de nimic isi zic Români.
  Asa ca este platit ca studiu tehnic, nu cultural!

 11. Cea mai mare eroare consta in faptul ca cei mai multi dintre noi asteapta, plangaciosi: sa ne dea, sa ne arate, sa ne dezgroape, sa ne scrie ce si cum, maaamaaa…treziti-va si luati-va singuri istoria inapoi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *