Asezare umana cu mai multe obiecte din secolul IV, descoperita in judetul Vaslui

Categories ArheologiePosted on

O asezare umana din secolul IV, cu mai multe obiecte din perioada respectiva, a fost descoperita in comuna vasluiana Pogonesti, in cadrul unei tabere internationale de arheologie, organizata de Muzeul “Vasile Parvan” Barlad.

Dupa mai multi ani de sapaturi, o echipa de arheologi, printre care si 17 tineri din zece state ale lumii, inclusiv din Statele Unite ale Americii, Germania si Rusia, au descoperit, pe raza comunei vasluiene Pogana, o asezare umana din in secolul IV.

Pe langa locuinta in sine, construita pe un schelet din impletituri din nuiele, acoperite apoi cu lut, cercetatorii au gasit si fragmente de obiecte ceramice, piese de bronz constand intr-o fibula, un inel si un capac de la o cutie de farduri, o moneda si mai multe fragmente de pahare din sticla.

De fapt, asezarea umana, care face parte din Cultura Santana de Mures – Cerneahov, se afla in aceeasi zona in care, in urma cu un deceniu, au fost descoperite doua necropole, cu 14, respectiv 21 de morminte.

“Asezarea se afla la aproximativ 300 de metri de ambele necropole, toate dispuse intr-un triunghi. Este foarte importanta aceasta descoperire pentru ca astfel se mai pune o caramida la ceea ce inseamna cunoasterea evolutiei poporului roman din acest spatiu. Secolul IV, de cand provine asezarea, coincide cu prabusirea Imperiului Roman si cu perioada de inceput a formarii poporului roman, care dureaza pana spre sfarsitul mileniului I”, a declarat, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX directorul Muzeului „Vasile Parvan”, Mircea Mamalauca.

Potrivit acestuia, cercetarile in zona vor continua si pe viitor, fiind considerata o areal de interes pentru arheologi.

sursa: http://stirileprotv.ro

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

5 comments

 1. … ce nu se scrie , de fapt se evita , este ca cei 17 tineri din 12 state ale lumii sunt veniti in tabara pe termen scurt ( YEP ) organizata sub egida Rotary Inernational , mai precis este cea de a 5-a editie organizata de Rotary Club Barlad . Daca aceasta editie a avut specific arheologic , celelalte 4 au avut specific paleontologic , cunoscut fiind de altfel celebrul mamut de la intrarea in Muzeul Grigore Antipa al carui schelet a fost descoprit in situl de la Manzati ( arox 27 Km de Barlad )

 2. Ori este comuna Pogana ori comuna Pogonesti? Eu stiu ca sunt diferite… Prabusirea Imperiului Roman de Apus! s-a petrecut in secolul … V – anul 476!

  ! Imperiul Roman era deja divizat, deci se impune sa folosim termenul adecvat pentru acea data.

  In momentul in care se preiau stiri, si care sunt considerate importante, ele trebuiesc verificate, modificate si transpuse intr-o forma corecta! Sau macar asta cere deontologia. Joaca de-a istoria si de-a jurnalismul e foarte interesanta.

 3. Un eveniment arheologic ce merită toată atenția!

  Importantă este descoperirea și prezența/contrubuția tinerilor.

 4. Toate aceste evenimente imi releva o reaitate. Revenirea Domnului Isus este aproape.Luand in considerare ca Sionistii reconstruiesc Templul lui Solomon(a 3-a oara) ptr a-si proclama dumnezeul ales de ei.Daca acesti sionisti vor arata lumii dumnezeul lor,cum credeti ca Domnul Isus se va duce intr-un Templu ce nu este al Lui? De aceea El si-a facut un Templu intr-un “alt neam care sa aduca roadele cuvenite.”Romania. Unde asa cum se gaseste scris in Isaia a facut “o Casa a Popoarelor…” Deci vor nu vor,cei din lumea (ne)civilizata VOR VEDEA ADEVARUL CU PROPRII OCHI.

 5. Cultura Santana de Mures – Cerneahov este o cultura specifica unui areal destul de mare, in care traiau mai multe comunitati etnice. In acea perioada, alaturi de autohtoni se aflau deja importante comunitati de goti si sarmati (iranofoni). Comunitatile gote au fost destul de mari, una din cele mai cunoscute fiind cele care au avut o capitala la Pietroasele/Buzau. Aceste neamuri germanice au si stat destul de mult prin Moldova (si Ardeal) ..Generatii la rand (in 2 randuri cate 100 de ani). Recomand aceasta carte ff buna despre realitatile (militare mai ales) ale epocii migratiilor : http://www.cetateadescaun.ro/ro/magazin/produs/istorie/istoria-militarA-daciei-post-romane-275-614
  PS-“Mamutul” de la Antipa nu e mamut. E Deinotherium…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *