Asezare umana cu mai multe obiecte din secolul IV, descoperita in judetul Vaslui

Categories ArheologiePosted on

O asezare umana din secolul IV, cu mai multe obiecte din perioada respectiva, a fost descoperita in comuna vasluiana Pogonesti, in cadrul unei tabere internationale de arheologie, organizata de Muzeul “Vasile Parvan” Barlad.

Dupa mai multi ani de sapaturi, o echipa de arheologi, printre care si 17 tineri din zece state ale lumii, inclusiv din Statele Unite ale Americii, Germania si Rusia, au descoperit, pe raza comunei vasluiene Pogana, o asezare umana din in secolul IV.

Pe langa locuinta in sine, construita pe un schelet din impletituri din nuiele, acoperite apoi cu lut, cercetatorii au gasit si fragmente de obiecte ceramice, piese de bronz constand intr-o fibula, un inel si un capac de la o cutie de farduri, o moneda si mai multe fragmente de pahare din sticla.

De fapt, asezarea umana, care face parte din Cultura Santana de Mures – Cerneahov, se afla in aceeasi zona in care, in urma cu un deceniu, au fost descoperite doua necropole, cu 14, respectiv 21 de morminte.

“Asezarea se afla la aproximativ 300 de metri de ambele necropole, toate dispuse intr-un triunghi. Este foarte importanta aceasta descoperire pentru ca astfel se mai pune o caramida la ceea ce inseamna cunoasterea evolutiei poporului roman din acest spatiu. Secolul IV, de cand provine asezarea, coincide cu prabusirea Imperiului Roman si cu perioada de inceput a formarii poporului roman, care dureaza pana spre sfarsitul mileniului I”, a declarat, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX directorul Muzeului „Vasile Parvan”, Mircea Mamalauca.

Potrivit acestuia, cercetarile in zona vor continua si pe viitor, fiind considerata o areal de interes pentru arheologi.

sursa: http://stirileprotv.ro

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

Lasă un răspuns