În comuna Scobinţi, arheologii confirmă o aşezare veche de 5000 de ani

Categories ArheologiePosted on

Reluand cercetari in baza unor indicii aerofotografice de acum 60 de ani, la Scobinti s-a descoperit o asezare fortificata întinsa pe zeci de hectare, veche de aproximativ 5.000 de ani, ce poate revolutiona intreaga istorie universala. A fost gasită la doar cateva zeci de kilometri de Iasi, si 7 km de Harlau. Echipa a fost condusa de profesorul Vasile Cotiuga, coordonatorul Platformei Arheologice ARHEOINVEST de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza.

“Este vorba, cel mai probabil, de o asezare fortificata uriasa, ce se intinde pe o suprafata de peste 40 hectare, descoperita in zona comunelor iesene Scobinti si Ceplenita. Aceasta dateaza, cel mai probabil, din Epoca Bronzului (aproximativ 3.000 ani inainte de Hristos – n.r.) sau de la inceputul Epocii Fierului (aproximativ 1.000 ani inainte de Hristos – n.r.). Este foarte interesant ce am descoperit si vreau sa va spun ca sunt imagini secrete facute din avion de Armata Romana asupra acestei asezari inca din anii 1950, care, insa, au fost secrete pana dupa 1990″, dezvaluie arheologul Vasile Cotiuga.

Ultima descoperire arheologica a cercetatorilor de la Universitatea Cuza reprezinta un moment ce poate revolutiona intreaga istorie a Romaniei. Dispunand si de o aparatura ultramoderna, echipa de la ARHEOINVEST a trecut, deja, la investigarea uriasei asezari fortificate, veche de aproximativ 5.000 ani, gasita pe dealurile din comunele iesene Ceplenita si Scobinti.

“Am inceput deja prospectiunile in aceasta zona arheologica cu ajutorul aparaturii noastre. In conditiile in care dispunem de o tehnologie ultramoderna, am trecut la cercetari pentru a constata, la fata locului, ce se gaseste in aceasta zona. Doar la o prima vedere am si gasit o serie de fragmente ceramice preistorice si, pe masura ce vom inainta cu munca noastra, sunt convins ca vom gasi si urme de fier. Poate fi inceputul uneia dintre cele mai mari descoperiri arheologice la care am participat. Este vorba despre un areal urias pe care trebuie sa-l cercetam si, cu ajutorul masuratorilor, dupa ce vom prelucra datele, vom putea spune cu exactitate cu ce avem de-a face”, mai spune Cotiuga.

sursa: http://harlau625.wordpress.com

5 comments

  1. Fara cuvinte, cind am citit acest articol mi sa facut pielea ca de gaina,este minunat sa scoti la iveala ceva atit de vechi sa sti ca ai fost printre primi care vezi acele minunatii trebuie sa fie ca o revelatie.

  2. Fantastic.De-abia astept sa veniti cu stiri noi despre aceasta descoperire.Multumesc pentru toata activitatea dvs pusa in slujba cunoasterii.

  3. Este o descoperire foarte impoetanta dar cred ca va fi ingropata si aceasta ca multe altele din pacate! Pe cand o sucursala a asociatiei Geto-Dacii in zona olteniei pe la caracal sau slatina sau craiova?

  4. Pas cu pas istoria noastra se reintregeste. Nu vi se pare ciudat ca in aceste momente de cumpana din istoria neamului nostru ( si nu numai ) aceste descoperiri infloresc ca ciupercile dupa ploaie. Dumnezeu sa ne ajute in redobandirea natiei Dacice. Cu stima si respect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *