Tezaur vechi de 3.000 de ani, descoperit la prasit de cartofi in Satu Mare

Categories ArheologiePosted on

Un tezaur vechi de 3.000 de ani, constand in arme si podoabe din bronz, a fost descoperit de un elev din localitatea satmareana Ciumesti, in timp ce se afla pe camp la prasit.

Elevul Angyal Gellert se afla la prasit cartofi si, intamplator, a dat peste mai multe arme, unelte si podoabe de bronz, potrivit unui comunicat de presa al Muzeului Judetean Satu Mare

“Fiind un elev pasionat de istorie a reusit sa constate ca metalele verzui care in ultimi doi ani se agatau de sapa bunicului la prasitul gradinii reprezinta de fapt piese dintr-un tezaur ce a fost imprastiat de utilaje agricole pe intreaga gradina. La indrumarea profesorului de istorie, Anamaria Donca de la Liceul Teoretic Carei, a anuntat Muzeul Judetean Satu Mare.

Cu ajutorul detectorului de metale echipa de arheologi a reusit sa recupereze arme si unelte ramase pe camp. Alte piese au fost recuperate din gramada de pietre de la marginea tarlalei culese, cu scopul de a nu deranja saparea culturilor”, precizeaza sursa citata.

Arheologii satmareni au constat ca descoperirile dateaza din anii 1.200 – 1.000 i. Hr., avand o importanta deosebita.

“Armele si podoabele descoperite apartin unui tezaur ingropat, dupa toate indiciile ca ofranda pentru zei, in perioada 1.200-1.000 i.de Hr. Descoperirile de la Ciumesti au o importanta deosebita deoarece obiectele de bronz descoperite pot fi puse in legatura cu o importanta asezare preistorica datand din aceasi perioada, asezare in care a fost descoperit cel mai mare atelier metalurgic preistoric din Romania.

Urmeaza sa se stabileasca daca piesele descoperite in aceste zile au fost produse in asezarea satmareana, asa cum tinde sa sugereze numarul mare de lingouri de arama bruta ce au aparut impreuna cu piesele recent descoperite”, se arata in comunicat.

Impreuna cu alte artefacte iesite la lumina pe parcursul deceniilor anterioare, noile piese descoperite atesta existenta unui important centru de putere preistorica in zona Ciumesti-Sanislau. Arheologii Muzeului continua cercetarile.

sursa: http://www.ziare.com

 

7 comments

  1. FABULOS INCA O DOVADA CA AVEM O ISTORIE CU RADACINI ADINCI SUNT SIGUR CA ACEST ARTICOL O SA INCURAJEZE MULTI OAMENIO SA FIE ATENTI CUND SAPA IN PAMINT PTR CA TARA NOASTRA ARE O MULTIME DE MESAJE DE LA STRABUNI NOSTRI

  2. Pentru mine cel mai interesant lucru reprezinta “spirala” , reprezinta profunzimea cunoasterii a inaintasilor nostri. Toate felicitarile mele acelui baiat cat si a acelora care au contribuit in continoare. Cu stima si respect.

  3. Sunt prea multe descoperiri in ultimii ani care au fost date publicitatii, din fericire, si care atesta in mod categoric o istorie ADEVARATA care pune sub semnul intrebari istoria scrisa tendentios pe care unii dintre noi am invatat-o in scoala.
    Faptul ca civilizatia, pe teritoriul nostru, este demonstrata STIINTIFIC de date concrete (descoperiri arheologice incontestabile), ca existind cu peste 6000 ani IH.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *