Noi descoperiri arheologice de excepție făcute în zona Brașovului acum două zile…

Categories ArheologiePosted on

Fănel Șerban și Florin Șerban, doi dintre colaboratorii noștri apropiați, care ne-au însoțit voluntar și pe șantierul arheologic de la Oțeleni, Iași, oameni care au în palmares o serie de alte descoperiri arheologice de excepție în acest an, au reușit și acum două zile să descopere lșucruri extraordinare, cu o vechime de peste 2.000 de ani. Deosebit de important în aceste descoperiri, a căror poveste o veți afla mai jos, este faptul că obiectele sunt din perioada de dinaintea cuceririi romane, cu câteva secole, și vin cu informații inedite despre o perioadă foarte puțin cunoscută, cu foarte puține artefacte aduse la lumină. Descoperirea este unică în județul Brașov și printre puținele din țară.

În curând, specialiștii ne vor spune mai multe… Până atunci, vă invit să citiți povestea descoperirii făcută chiar de cei doi detectoriști, aflați într-o foarte bună colaborare cu arheologii din Brașov, și un prim comunicat din partea Muzeului de Istorie din Brașov.

Daniel Roxin

 

Fănel Șerban:

“În ziua de luni, 26 mai 2014, împreună cu fratele meu Florin, am ales o locație mai veche pentru detecția din acea zi, care se afla la câțiva kilometri buni de Brașov. Ne bucuram de vreme și de peisajul destul de sălbatic din acel loc. Mai fusesem în acea zonă de mai multe ori cu câteva luni în urmă unde reușisem să scoatem la iveală chestiuni interesante. Acum ne uitam și ne miram cât de mult se schimbase vegetația. Am dat drumul la aparate și am început…

Prima mea groapă, prima fibulă – fibulă nodulară din argint sec. II a.C., adâncimea gropii 15 cm.

Prima groapă a fratelui meu, la o distanță de 5 metri de mine, scoate la lumină o altă fibulă la 15 – 20 cm.

Ne uitam unul la altul și ne miram când am văzut că au mai ieșit încă două fibule la următoarele gropi din apropierea celor precedente.

La un moment dat, dintr-o groapă care îmi dăduse un semnal slab după ce scot două fibule deteriorate, apare primul ciob de ceramică ceea ce m-a făcut să încremenesc… lângă ciobul de ceramică erau… oase și cenușă. În groapă se zărea un vas de ceramică. Ne-am oprit și pe loc am sunat la Muzeul Județean din Brașov și am chemat arheologii la locul cu pricina.

Arheologii din Brașov s-au deplasat extraordinar de repede. Într-o oră erau lângă groapă!

Dupa sosirea arheologilor, dupa ce au fost facute cercetarile de suprafata, am predat pe loc, tot ce descoperisem pana in momentul acela. Dupa despartirea de arheologi, am plecat din zona, incantati atat de importanta descoperirii cat si de reactia arheologilor. Dupa ce am parcurs o distanta de cca 800-900 de metri printr-un peisaj de nerecunoscut datorita vegetatiei abundente am inceput sa urcam panta unui deal. Ne oprim la cca 4-5 m de un drum forestier, unde primesc semnal…un cui vechi, fratele meu Florin afladu-se la cca 5m de mine unde se oprise la semnalul unui obiect din fier, “probabil o potcoava”. Vad reactia fratelui meu si imi dau seama ca,  acea “potcoava” era de fapt o descoperire importanta, mult peste ceea ce speram noi pt cele 1-2 ore ramase de petrecut in padure inainte de a se insera. Au fost scoase la lumina un pumnal curb de tip sica, odata cu acesta iesind si cioburi si oase fragmentate. Am luat pumnalul, cioburile si fragmentele de os ce au iesit resturile ce se vedeau in gropa au fost astupate pt a se interveni pt recuperarea informatiilor. Chiar daca era deja tarziu, am sunat-o pe doamna arheolog pt a  anunta noua descoperire. A doua zi dimineata, am predat obiectele gasite si am efectuat desene pt a fi inregistrate pozitia  obiectelor in raport cu pumnalul. Totodata am predat coordonatele gps pt toate descoperirile facute.

Asteptam cu nerabdare rezultatele cercetarilor ce vor fi facute acolo, o zona fara interes arheologic reperat anterior, pt a vedea ce informatii pretioase vom afla despre locuitorii acestui spatiu.”

Florin Șerban:“In imagini apar dl Stelian Cosulet,seful Sectiei de Istorie al Muzeului Brasov si arheolog epoca romana, dr.Florea Costea, arheolog expert perioada LaTene, autorul “Repertoriului Arheologic al Judetului Brasov”. Domnia sa a efectuat sapaturi in asezarile dacice de pe Valea Oltului din zona Racos-Ormenis-Augustin, inca din anii 70. Dna arh. Lucica Savu, perioada LaTene si arh.Florin Motei, specializat pe epoca post-romana. Din spusele arheologilor, aceasta descoperire aduce lumina asupra unei perioadei unde exista un gol de informatii. Anume, perioada sec 2 a.C pana la cucerirea romana, deoarece nu exista informatii cu privire la ritualurile funerare la daci. La cateva mii de asezari existau doar 65 de morminte descoperite la nivel national, complexul de morminte descoperit de noi fiind practic prima necropola descoperita pe teritoriul jud. Brasov.

Importanta descoperirii este cu atat mai insemnata cu cat mormintele descoperite, indica prin artefactele din inventar, statutul social. Anume: calaret (mormantul cu trei vase,pafta,pinteni si 2 fibule) si razboinic (mormantul cu sica si fragmente de ceramica neagra, de lux, imitatie a ceramicii grecesti), ambii facand parte din elita epocii, militarii.
Multumim pe aceasta cale specialistilor Muzeului Brasov, care au dat dovada de operativitate.”

 

Arh. Lucica Savu, Muzeul de Istorie Brasov:

“În data de 26 mai 2014 am primit o înştiinţare telefonică referitoare la descoperirea,  cu ajutorul detectoarelor de metale, a unui  numar de şase fibule (una din argint din argint tipul cu noduri, fragmentară, şi cinci din fier). Ca urmare ne-am deplasat de urgenţă la faţa locului pentru a gestiona situaţia.

Am constatat că este vorba despre un perimetru de cca 220 mp în care cei doi detectorişti au descoperit mai multe materiale. În acelaşi punct cu două dintre fibule cei doi detectorişti au identificat doi pinteni din fier, o pafta fragmentară precum şi fragmente ceramice din trei vase, cenusă si oase fragmentare.

 

Celelalte patru fibule au fost recuperate din diferite puncte ale perimetrului,  de la adâncimi  cuprinse între 16-20cm.

 

Am procedat la recuperarea, în regim de urgenţă, a întregului material descoperit şi a contextului arheologic, în măsura în care acest lucru a mai fost posibil.  Fibulele descoperite împreună cu pintenii şi paftaua par să constituie părţi ale echipamentului unui călăreţ. Indiciile referitoare la datarea complexului, oferite de către piesele amintite, coroborate cu cele oferite de tipologia ceramicii descoperite conduc spre încadrarea cronologică a complexului, cel mai probabil în secolele  III – II a. Chr. 

 

Considerăm că în arealul de 200 mp amintit este posibil să fie amplasat un complex funerar, mai precis despre un grup de morminte de incineraţie fapt care a condus la pornirea demersurilor legale pentru declararea acestuia zonă cu patrimoniu arheologic reperat

 

La o distanţă de cca. 800 m de locul descris anterior, tot cu ajutorul detectoarelor de metale, a fost descoperit un pumnal de tip sica înpreună cu câteva fragmente ceramice si oase fragmentare care par să facă parte dintr-un posibil mormant de razboinic. Referitor la datarea acestuia nu ne pronunţăm cu certitudine, urmând a reveni cu date în momentul în care vom reuşi cercetarea acestuia.

 

Toate obiectele descoperite au fost predate de catre cei 2 detectoristi Muzeului de Istorie Brasov.”

 

 

 

Ascultă Radio Frecvența Sufletului! frecventa-sufletului.ro

Lasă un răspuns