Într-un șantier arheologic din Carei s-a găsit PÂINE mai veche de 3.000 de ani…

Categories ArheologiePosted on

Presasm.ro: Unul dintre cele mai importante situri arheologice din județul Satu Mare și din România se află la aproximativ trei kilometri de municipiul Carei. Puțin cunoscut chiar de către locuitorii județului, dealul de la Bobald a dat istoricilor artefacte datând din preistorie, rezultate spectaculoase care au atras atenția cercetătorilor străni. Descoperirile unice de la Bobald au făcut ca așezarea de aici să fie comparată cu o adevărată Troia a bazinului Carpatic.

Cercetările au dus la rezultate spectaculoase. Istoricii au stabilit că cea mai importantă etapă de locuire a așezării de la Carei aparține epocii bronzului. În epoca bronzului, între 2500-1000. î.Ch., în regiunea ce cuprinde Câmpia Sătmarului, Câmpia Careiului şi Valea Eriului s-a format o civilizaţie înfloritoare, activă, cu un sistem de relaţii extinse. Comunitatea de aici, în esență, una rurală, care se ocupa cu agricultura și creșterea animalelor, a lăsat în urma sa o superbă producție de olărit.

La trei ani după începerea unei noi campanii de cercetare, arheologii au făcut o descoperire unică în România. Folosind o tehnică specială dar migăloasă, pentru identificarea resturilor paleovegetale, cercetătorii au găsit la Bobald singura pâine din epoca bronzului de pe teritoriul țării noastre.

Descoperirile de pâini preistorice sunt o raritate, nu doar în România, ci în întregul spațiu european. Potrivit cercetătorilor, pâine de la Bobald este specială și datorită făinii din care a fost făcută. O făină bine cernută, cel mai probabil dintr-o specie de grâu superioară.

Iar pâinea preistorică nu a fost singura sursă de mândrie pentru arheologii de pe situl de la Bobald. Satu Mare se poate acuma mândri cu vase ceramice de o calitate și frumusețe extraordinară, ornamentate cu ghirlande și spirale, realizate prin diferite tehnici.

Citește mai mult: Presasm.ro

Sursa foto: Muzeul Municipal Carei

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

Lasă un răspuns