O realiniere politica: cinci puncte cheie din alegerile locale din Romania

Categories PoliticaPosted on

Alegerile locale sunt rareori la fel de importante ca cele care au avut loc in Romania pe 27 septembrie, cu doar doua luni inainte ca tara sa voteze pentru un nou parlament.

Titlurile au fost dominate de victoria din Bucuresti a matematicianului Nicusor Dan, care urmeaza sa devina noul primar al capitalei Romaniei, dar in toata tara au gasit un numar de primari si lideri ai consiliilor judetene care au crezut candva ca au locuri de munca pe viata. ei insisi fara munca. (Prin urmare, este ironic faptul ca Ion Aliman, fostul primar al orasului Deveselu – locatia unei baze de rachete NATO – a fost reales cu o majoritate covarsitoare, in ciuda faptului ca a murit de Covid-19 acum doua saptamani).

Asadar, alegerile au lasat Romania cu un peisaj politic mult schimbat, iar rezultatele sugereaza ca partidul national liberal liberal (PNL) la guvernare va castiga confortabil votul parlamentar la inceputul lunii decembrie. Progresele majore au fost facute si de parvenitul Uniunii Salvati Romania (USR), care si-a revenit dintr-un esec la alegerile prezidentiale de anul trecut (in care liderul sau, Dan Barna, a performat slab). PNL si USR se uita acum la probabilitati pentru a forma urmatorul guvern al Romaniei. Social-democratii (PSD), in prezent cel mai mare partid din parlament, trebuie sa se pregateasca pentru cel putin patru ani in salbaticia politica.

Nicusor Dan castiga la Bucuresti

In capitala Romaniei, primarul in functie Gabriela Firea (PSD) a platit pentru patru ani dezastruos in functie si a fost puternic invins de independentul Nicusor Dan, profesor de matematica si militant civic care s-a luptat de aproape 20 de ani cu diferite administratii bucurestene pentru demolarea ilegala. a cladirilor istorice. Sustinut de PNL si USR – un partid pe care l-a infiintat inainte de a pleca consecutiv la un referendum pentru drepturile homosexualilor – domnul Dan a castigat 42% din voturi fata de 36% din doamna Firea. Un fost primar si presedinte roman, Traian Basescu, era un al treilea indepartat.

Dan are o slujba dificila in fata, desi va fi ajutat de faptul ca USR si PNL ii vor putea oferi o majoritate in consiliul municipal. Bucurestiul a ramas in urma celorlalte orase din Romania in ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurii, iar sute de mii de rezidenti ai capitalei care se bazeaza pe o incalzire centralizata si o alimentare cu apa calda trebuie sa dispara in mod regulat fara ambele. Transportul public este slab si este insuficient finantat, iar congestionarea traficului este cea mai grava din Europa in afara Rusiei. Dan a promis sa investeasca in transportul public, sa refaca si sa extinda spatiile verzi si sa faca orasul mai prietenos cu pietonii. Cel mai important, totusi, a promis sa aduca transparenta deplina modului in care este condus orasul: la scurt timp dupa ce a fost anuntat ca a castigat, a spus ca prima sa sarcina ar fi sa comita un audit complet al Primariei.

Se crede ca Consiliul Municipiului Bucuresti are aproximativ 45.000 de angajati – mai mult decat Uniunea Europeana – dar nimeni nu stie cu adevarat exact cati oameni si nici ce fac multi dintre ei.

Romania pare brusc mult mai multiculturala

Poate ca cea mai mare surpriza a alegerilor a fost victoria coplesitoare a lui Dominic Fritz, cetatean german, in cel mai vestic oras al Romaniei, Timisoara. Fritz, din USR, l-a invins pe primarul actual Nicolae Robu (PNL) cu aproape 20 de puncte procentuale. Mult timp un far al progresului – orasul a fost punctul de plecare al revolutiei Romaniei din 1989 – Timisoara a stagnat in ultimii ani sub conducerea idiosincratica a domnului Robu, care, printre altele, avea tendinta de a organiza meciuri de fotbal in care va inscrie mai multe scopuri. Orasul va deveni o Capitala Europeana a Culturii in 2023, iar locuitorii sai vor spera ca dl Fritz poate mobiliza efectiv finantarea europeana in acelasi mod in care un alt german, Klaus Iohannis, a facut-o la Sibiu in 2007. Atat de succes a fost dl Iohannis incat a devenit presedintele Romaniei.

S-a inregistrat mai mult succes international pentru USR in sectorul 1 din Bucuresti – cel mai bogat din oras – unde o franceza, Clotilde Armand (care, spre deosebire de domnul Fritz detine si pasaport romanesc), l-a invins pe Dan Tudorache al PSD.

Acesta nu este sfarsitul PSD, dar pustia asteapta

Au fost alegeri mizerabile pentru PSD. Deja anulat de condamnarea si inchisoarea pentru acuzatii de coruptie, anul trecut, a liderului sau asemanator lui Svengali, Liviu Dragnea, PSD a pierdut nu numai capitala emblematica, dar a fost invinsa in mai multe fortarete. Constanta, cel mai mare port al Romaniei, a cazut in mainile PNL, in timp ce in Vrancea, in estul tarii, Marian Oprisan – care de 20 de ani conduce judetul ca feud personal – a fost detronat ca lider al consiliului judetean.

Cu toate acestea, este mult prea devreme pentru a sugera ca PSD este terminat ca o forta politica. Votul sau asupra majoritatii consiliilor judetene – cel mai bun indicator de sprijin politic la alegerile locale din Romania – a avut loc relativ bine si este in continuare covarsitor cel mai mare partid din zonele rurale ale Romaniei.

Ceea ce pare sigur este ca nu va avea nicio sansa de a prelua functia dupa alegerile parlamentare din decembrie. PNL va fi cel mai mare partid al tarii, desi demonstratia puternica a USR inseamna ca este probabil sa dea PNL o fuga pentru banii sai. Atata timp cat nu vor cadea de acum pana in decembrie, PNL si USR vor forma urmatorul guvern al Romaniei.

USR trebuie sa reprezinte mai mult decat un vot de protest

USR a fost declarat de majoritatea analistilor politici romani drept cel mai mare castigator al noptii si nu fara motiv. Fondata in 2016, traiectoria sa constanta, ascendenta – intrerupta de performanta dezamagitoare a lui Dan Barna la votul prezidential de anul trecut – a fost restabilita, iar pozitia sa ca o adevarata forta politica s-a consolidat. In afara de victoriile sale la Bucuresti si Timisoara, candidatii la functia de primar au castigat si in orasul Bacau si in orasele transilvanene Alba Iulia si Brasov. Cu toate acestea, in timp ce partidul a facut incursiuni si pentru prima data in zonele rurale, castigand cinci consilii satesti, acesta ramane un partid predominant urban – un handicap sever in alegerile nationale, dat fiind ca jumatate din Romania traieste inca in mediul rural.

Totusi, ceea ce a reusit sa realizeze USR este sa realinieze politica romaneasca intr-un mod pe care niciun alt partid nu a facut-o din 1989. Agenda sa in general progresista a fortat PNL sa renunte la unele (desi nu la toate) retorica sa mai nationalista si populista, in timp ce radacinile conduse de activisti au demonstrat ca infiintarile politice pot fi eficiente in Romania daca lucreaza suficient de mult.

Totusi, ceea ce continua sa impiedice partidul este lipsa unei politici clare in anumite domenii (cea mai mare atractie a sa – in special pentru tinerii alegatori – este inca faptul ca nu este PSD sau PNL), in timp ce in cele din urma – poate mai devreme decat mai tarziu – aripa sa ecologica si verde se va ciocni cu elementele sale mai pro-business. De asemenea, are nevoie de un nou lider care sa se potriveasca cu dinamismul radacinilor sale.

Cu toate acestea, acestea sunt preocupari pentru o alta zi. Deocamdata, USR reprezinta cea mai buna sansa a Romaniei pentru o schimbare reala.

In Romania, mortii pot castiga alegeri

Glumele despre votul mortilor au fost mult timp o caracteristica a alegerilor din Romania, in special in zonele rurale unde urnele umplute si participarile peste 100% au fost timp de multi ani o zi esentiala a votului. Deveselu, un orasel din sudul Romaniei, a facut ieri un pas mai departe.

Cel mai bine cunoscut pana noaptea trecuta ca fiind locul unui scut de rachete balistice pe care NATO il considera vital pentru apararea Europei de rachetele cu raza lunga de actiune lansate de state necinstite, acum face titluri ca un oras care a ales un om mort ca primar.

Primarul in functie Ion Aliman a primit 1.020 dintr-un total de 1.600 de voturi exprimate la alegerile de ieri, in ciuda faptului ca a murit pe 17 septembrie din Covid-19: moartea sa a venit prea tarziu pentru a schimba buletinele de vot, care au fost deja tiparite si distribuite. Cand a fost anuntat rezultatul, sute de oameni s-au adunat la mormantul sau. Alegerile vor fi reluate acum.

Nu este prima data cand locuitorii unui oras romanesc au ales un prim mort ca primar. In 2008, regretatul Neculai Ivascu, care conducea orasul romanesc central Voinesti timp de 18 ani, a fost reales in functie. In acest caz, Ivascu a murit de boala hepatica imediat dupa ce votul a inceput in ziua votarii, dar a castigat alegerile cu 23 de voturi.

Lasă un răspuns