Mare savant german: Cea mai veche scriere din lume este cea de la Tărtăria – România (3 minute VIDEO cu Harald Haarman)

Categories DezvăluiriPosted on

Un mare savant german, Harald Haarmann, specialist în istorie culturală, arheomitologie, istoria scrisului, evoluția limbii și istoria religiilor, autor a 40 de cărți traduse în diverse limbi de circulație internațională, editor și co-editor a 20 de antologii, face o declarație de mare importanță pentru noi, rezultat al cercetărilor sale. El spune că cea mai veche scriere din lume e cea de la Tărtăria – România și că Civilizația Danubiană este prima mare civilizație din istorie, mai veche cu mii de ani decât cea sumeriană (considerată încă leagănul civilizației).

Rezultatul cercetărilor sale sunt prezentate într-un film documentar numit Civilizația Danubiană (Danube Civilization).

Fără îndoială că această perspectivă dată de un savant german premiat de instituțiile europene pentru contribuțiile sale științifice, membru al Centrului de Cercetare pentru Multiligvism de la Bruxelles, poate să dea peste cap tot ce se credea ca fiind deja bine stabilit în legătură cu istoria străveche a umanității.

Desigur, el nu este primul care susține că civilizația străveche din spațiul locuit astăzi și de România este locul primelor mari culturi europene. Astfel, savanta americană de origine lituaniană, Marija Gimbutas, a afirmat ceva asemănător acum mult timp: “România este vatra a ceea ce am numit Vechea Europă, o entitate culturală cuprinsă între anii 6.500 – 3.500 î.Hr., axată pe o societate matriarhală, teocratică, paşnică, iubitoare şi creatoare de artă, care a precedat societăţile indo-europene patriarhale de luptători din epocile bronzului şi fierului.”

Nu în ulltimul rând, reputatul arheolog italian Marco Merlini, cel căruia îi și datorăm datarea Tăblițelor de la Tărtăria, a căror vechime a fost stabilită, în Italia, la 7.500 de ani, împărtășește aceeași perspectivă precum Harald Haarmann.

În acest context, mă întreb cum vor reacționa “științificii” noștri, cei care sunt deranjați de orice lucru care dă bine la CV-ul  istoric al acestui spațiu?…

Voi cum explicați faptul că o serie de așa-ziși istorici români turbă de supărare la astfel de informații? În timp ce distinși savanți străini spun că aici este Vatra Vechii Europe, unii dintre cei care predau în universitățile de la noi se luptă să ne convingă că nu e așa, în pofida tuturor probelor și evidențelor. Cine sunt acești indivizi și cui slujesc ei?

Oare cât o să le mai meargă cu ascunderea adevărului istoric? Eu zic că foarte puțin! Să fim optimiști pentru că adevărul va ieși la iveală în toată frumusețea lui!

Daniel Roxin

Trailerul filmului CIVILIZAȚIA DANUBIANĂ, unde sunt prezentate concluziile lui Harald Haarman despre tăblițele de la Tărtăria și prima scriere din lume:

17 comments

 1. Io stiam asta din scoala dar nu i se dadea o mare importanta desi se zicea ca in cultura Vinca or aparut primele forme de scriere cu semnul intrebarii fireste si ca locuintele erau de tip tell sau deal mai pe intelesul nostru adica suprapuse.Cultura ii Vinca Turdas dar mai nou se pare ca Turdas o fost mai mare si mai veche si pe o arie mai intinsa decat Vinca.

 2. Aceste lucruri trebuiesc raspandite, povestite si retrimise prin link-uri, mesaje, si postari pe cat mai multe forumuri,website-uri, etc.
  Trebuie sa constientizam acest popor, pe copiii sai,generatiile viitoare, despre trecutul lor glorios, despre ce au reprezentat stramosii nostri in istoria universala.
  Nu suntem un popor de mana a doua cum vor guvernantii, si cei din jurul nostru , (asazisii “europeni”) sa ne faca sa credem.
  Suntem aici de mii de ani,si nu vom pleca!
  Aveti toata stima si aprecierea mea pentruu ceea ce faceti !

 3. Mă întreb ce vor mai spune învăţăceii aceştia care încă vor să ne convingă contrariul, când se vor descoperii alte tăbliţe, şi în alte locuri ca Tărtăria în bazinul dunărean.

 4. Poate citește și Dada Mamusa și toată gașca de LATINOPAȚI!?
  Recomand tuturor dacomanilor să nu mai vorbească de “puritate etnică”, deoarece niciun popor actual nu are așa ceva, ci de “fundamentul etnic”. De asemenea, să nu se mai vorbească de “limba dacilor”, ci de LEXICUL FUNDAMENTAL AL LIMBII MATCĂ A EUROPENILOR.
  Pe cei care neagă CONTINUITATEA, întrebați-i CINE A FĂCUT BRÂNZA 1000 de ani în Carpați și Balcani și-o fac și azi… și nu vor avea răspuns!?

 5. Din iei ne tragem :

  https://www.youtube.com/watch?v=dHsHBsQlq_E

  Marija Gimbutas, a afirmat ceva asemănător acum mult timp: “România este vatra a ceea ce am numit Vechea Europă, o entitate culturală cuprinsă între anii 6.500 – 3.500 î.Hr., axată pe o societate matriarhală, teocratică, paşnică, iubitoare şi creatoare de artă, care a precedat societăţile indo-europene patriarhale de luptători din epocile bronzului şi fierului.”

  Ceea ce spune Harald Haarman sau istoricii,la fel de bine o pot confirma si etnologii pentru ca a ramas ceva in vița asta romaneasca,ceva curat si frumos care ne deosebeste atat de mult de restu popoarelor.

 6. Studentii ar trebui sa ceara socoteala profesorilor care neaga evidentele si continua sa le spuna minciuni.

  Ar putea renunta la un profesor incuiat si cere altul de la care sa afle lucruri folositoare pentru un intelectual, care poate va ajunge sa scrie si el 40 de carti ca Harald Haarman.

 7. Ar fi interesant sa se faca un reportaj de la cateva Universitati din tara cu intrebarea: ,,Scrierea de la Tartaria este cea mai veche din lume. Ce credeti despre acest adevar?” Sa aflam ce raspund profesorii de istorie si lingvistica.

 8. În legătură cu civilizaţia danubiană, am găsit pe internet o carte scrisă de un lituanian care îşi căuta rădăcinile şi a adus cu mândrie dovezi că lituanienii sunt neam de goţi. E vorba de Alexander M. Rakus – The Guthones (The Goths – Kinsmen of the lithuanian people – tipărită în 1929 la Chicago). Sunt cel puţin două lucruri interesante în carte, primul – că lituanienii, în cântecele vechi, cântă despre Dunăre, al doilea fiind numele unui conducător ostrogot, Gebereikis (menţionat de istorici în anul 399 e.n.), format din particulele Gebe = capabil (în lituaniană) şi rikis = comandant. Particula Gebe, apare şi la noi, cu sute de ani înainte, în componenţa numelui Gebeleizis.

  http://www.northvegr.org/secondary%20sources/germanic%20studies/guthones/003.html

 9. Trăiască INTERNETUL care ne unește, căci iată putem afla, putem cunoaște, putem împărtăși unii altora ceea ce am aflat sau ce am citit și astfel vom ajunge la adevăr! Doar adevărul ne va face liberi și acesta nu e un slogan. Ana

 10. Preiau comentariul lui popescu10 de la articolul cu pricina: “Doamne-sfinte si parinte, ce varza e in capul domnului profesor Calinoiu! Crucea malteza e adusa aici de cruciati??!!! Mai nene, crucea asa-zis malteza este un simbol stravechi preluat de crestinism, este printre cele mai vechi – daca nu cel mai vechi – simbol crestin, inainte de crucea cu brate inegale pe care o vedem azi. Gasim cruce malteza in Cappadocia la Goreme, unde au trait Sf. Vasile cel Mare si Sf. Grigore de Nyssa in sec. IV-V, gasim cruce malteza pe capacele vaselor de lut ale Cucutenilor, Hamangiei, etc, gasim cruce malteza la bisericuta rupestra de la Basarabi, etc, etc. Haida-de, v-ati gasitara acum neamuri de cruciati de secol XIII cand de fapt crucea asta e folosita de romani cu niste mii de ani inainte de cruciati??? Slugilor! Mai invatati si mai studiati inainte de a va da mari specialisti prin gazete!” si-i adaug faptul ca simbolul crucii malteze a fost de fapt preluat de cavalerii ioaniti cand au ajuns in zona Cappadociei (de veche traditie crestina, in secolele acelea amenintata de cucerirea turceasca/musulmana), cavaleri ioaniti care s-au refugiat apoi in Rhodos si de acolo in sec. XVI in Malta, de unde au promovat denumirea de cruce malteza pana azi. Este insa corect sa ne informam inainte de a emite aberatii despre crucea malteza:
  Biserica rupestra de la Basarabi/Murfatlar http://basilica.ro/images/2014/stiri/12_decembrie/19/i/inter/bis_creta_inscriptie_cruce.jpg
  Nevsehir / Nyssa din Cappadocia http://www.schituldarvari.ro/blog/?p=408
  Goreme http://www.crestinortodox.ro/admin/_files/newsannounce/goreme-21.jpg
  Etc, va las placerea descoperirii crucii malteze pe teritoriul locuit de romani de la Cucuteni citire pe http://ran.cimec.ro/

 11. ,,O timp străbun! – A ta stihie
  s-a potolit gonind prin hău.
  Strig: Unde eşti, Tărtărie?
  Prin vremi n-aud răspunsul tău.

  S-ascunde gându-n depărtarea
  deşertului uitării, mut…
  dar a-nviat a ta chemare
  în micul şi-mpietritul lut.

  Ea a sosit ca ciocârlia
  solie fraţilor pre-daci
  Nu, n-ai pierit în veşnicia
  care-i ucide pe cei dragi.

  Aud iar glasul Tărtăriei,
  Un colţ de văl e destrămat
  şi caut a ei slovă vie
  ce încă nu a răsunat…”

 12. ,,Ea a sosit ca ciocârlia
  solie fraţilor pre-DACI.
  Nu, n-ai pierit în veşnicia
  care-i ucide pe cei dragi.

  Aud iar glasul Tărtăriei
  Un colţ de văl e destrămat
  şi caut a ei slovă vie
  ce încă nu a răsunat…”

  Poezia închinată Tărtăriei aparţine poetului Andrei Nadirov din Sankt-Petersburg, sumerolog şi orientalist ca pregătire.
  În româneşte a fost tradusă de către distinsa doamnă LIDIA B. LOVENDAL PAPAE

 13. Cică,,Cea mai veche scriere DIN LUME este cea de la Tărtăria,, poate fi exagerat,dar de Tiahuanaco Puma Puncu ati auzit ?!
  unde sunt constructii uimitoare
  care nici in ziua de azi cu tehnologia modernă nu se pot reproduce.
  Tiahunaco ar avea vreo 14.000 de ani vechime
  ca să faci asemenea constructii iti trebuie
  planuri,schițe,scule,cunostinte aprofundate, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *