Proiectul “Mărţisor de dac”

Categories ArticolePosted on

un articol de Carina Gergely

 

Povestea:

Potrivit mai multor surse Tradiţia Mărţişorului are o vechime de 8000 de ani (Arheologii români au găsit în aşezarea preistorică de la Schela Cladovei,  pietre de râu cu urme de vopsea albă şi roşie. Împletirea celor două culori ar putea simboliza geneza şi regenerarea vieţii)

La un popor agro-pastoral, cum era cel al geto-dacilor, calendarul popular, rezultat din cultul lunar, avea două anotimpuri. Aşadar la data de 1 Martie, strămoşii noştri serbau debutul unui nou an iar Mărţişorul era un fel de talisman, destinat să poarte noroc. El se oferea de anul nou împreună cu urările, străvechi, neschimbate până azi, de bine, de sănătate, de bucurii şi dragoste.

Gestul oferirii mărţişorului, fie de către femei, fie de către bărbaţi, asemenea felicitărilor de azi, poartă în intenţionalitatea lor buchetul de urări oferit celor dragi şi apropiaţi la începerea unui nou ciclu de viaţă.

Din alte surse aflăm că  în folclorul geto-dac, împletirea celor două culori reprezintă o spirală a vieţii, în care roşul şi albul se alătură într-o renaştere perpetuă ţesând ADN-ul magic al ciclului etern al vieţii. Unitate a contrariilor, şnurul mărţişorului duce la contopirea roşului reprezentând focul, esenţa feminină cu albul, simbolizând aerul, învolburarea norilor şi curăţenia zăpezii , fiind asociat înţelepciunii bărbatului.

Proiectul:

Mărţişor de dac este un proiect cu ajutorul căruia doresc să contribui la răspândirea adevărului despre identitatea noastră ca popor. Înţelegând foarte bine ce înseamnă lipsa unei identităţi sau lipsa sentimentului de apartenenţă la o cultură şi haosul ce se creează în sufletul oricărui om care “nu îşi găseşte locul ” în viaţa asta, dar mai ales, în ţara asta!

Ce spunea Herodot despre strămoşii noştri “cei mai viteji şi mai drepţi dintre traci” ar trebui să atârne pe peretele locuinţei fiecărui român.

Nu ştiu cine spunea că : un popor care îşi cunoaşte identitatea este un popor puternic, sau poate era invers, un popor care nu îşi cunoaşte identitatea este un popor slab şi uşor de condus ca să nu spun manipulat.

Am întâlnit puţini oameni care să fie cu adevărat îngrijoraţi că ne pierdem identitatea, am avut prilejul să învăţ foarte multe de la unii din ei, şi să înţeleg tristeţea ce s-a lăsat peste neamul românesc de “ceva” timp încoace.

Personal, am constatat că nu doar ne pierdem identitatea ci că mulţi dintre noi habar nu avem cine suntem, de unde venim şi din acest motiv copiem în neştire alte “culturi” alte valori…Noi nu ne cunoaştem adevărata valoare şi cu atât mai puţin ştim să o preţuim.

Cu un stoc limitat, datorat faptului că m-am apucat să lucrez la proiect doar de câteva săptămâni, am vrut să pornesc pe acest drum cu paşi mărunţi, şi să îmi aduc contribuţia, în felul meu, (prin artă şi exprimare grafică) la crearea unei Românii mai frumoase, un neam  mai viteaz, mai drept, mai puternic!

După perioada mărţişorului intenţionez să continui cu acest proiect, însă mai multe detalii voi dezvălui pe parcurs.

detalii suplimentare puteti obtine cintactand initiatoarea proiectului, Carina Gergely, la adresa de e-mail  [email protected]

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

15 comments

 1. Buna ziua!
  Singurul martisor pe care l-ar aprecia sotul meu cu adevarat ar fi unul dintre acestea. El nu este adeptul cadourilor si foarte rar reusesc sa-l suprind cu ceva.Singurul lucru de care ar fi placut surprins ar fi ceva legat de spitritul dacic.Este pasionat de acest domeniu si imi doresc tare mult un martisor cu lupul…sa-l ofer indar.Va rog sa-mi spuneti cum pot intra in posesia unuia pana pe 1 martie. Multumesc!

 2. NEMAIPOMENIT ULUITOR SA IL AM PE DECEBAL CA MARTISOR…teribila ideie va multumin din suflet …o mare ..imensa bucurie..MARTISORUL NE VA AMINTII DE INAINTASII NOSTRI SI VOM DORMII CU EI IN GIND ..SPIRITUL LOR DIVIN SI SFINT NE VA OCROTI DE CELE RELE SI NE VA FACE VISELE FRUMOASE…iar zile ce vin si visu inplinit divin..DACIA/daci sa fim..doamne ajuta ..AMIN.

 3. Un proiect deosebit. Felicitari!
  Sigur prin oferirea unui “Martisor de dac” vom ajunge sa ne recunoastem cei de “nationalitate dacica”…

 4. -aceste martisoare intradevar sint inspirate la adevarata istorie -folklorul neamului.
  – povestea monetei daco-traca a martisorului -marzolino ,dragobete si baba dochia ,macinicci ,in calitate de mediator mediator social cultural de 20 de aniin Italia ,incerc sa o mentin si sa o ereditam celor tineri …
  -felicitari

 5. scrisorea unui dac nevestii

  Te las sa dormi iubita mea.
  Cand te trezesti sa n-ai curaji
  Sa-ti curga lacrimi in obraji
  Ca de cu seara ma chemat
  Un cant de corn indurerat.

  Sa merg la oaste sa-i opresc
  Pe raci dusmanii ce poftesc,
  Pamantul nost taia si duce
  peste-a drumurilor cruce.

  Si daca luna sa-noit
  si sfantul soare-a rasarit
  sa pui noi paie pentru pat
  sa doarma bine-al tau barbat.

  Si-n brate-am sa te strang iara
  sa iasa dorul si sa piara.
  Si sopti in par sa-ti daruiesc
  tribut credintei sa-ti platesc.

 6. DORIM PENTRU FRONTUL SPIRITULUI DAC SA OFERIM ADMIRATORILOR CELEBRULUI RAZBOINIC AL LUMINII VESNICE al DACIEI =CAP DE LUP= un martisor cu acest simbol sfint..noua dacilor…AMIN.

 7. CARINA SA AI IN VIITOR SI TEZA DACIA/DACI SA NE NUMIM CA IDEILE TALE SA PRINDA VIATA=altfel daci se vor prinde si se vor departa de tine..Frontul Spiritului DAC se bucura daca vei merge pe aceasta ideie …iti dorim succes..DACIA UNITA are nevoie de emulatie ..vrem mici tricolo cu celebru razboinicul nemuuritorul =cap de lup=imprimat pe orizontala peste cele trei culori[cu ordinea rosu galben albastru ce nu se confunda cu actualul tricolor]..capul de lup incadrat pe celebru scut dacic oval….cu luceafarul cu 4 raze 2 mici si doua mai lugi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *