Român rezident în Marea Britanie, arestat la Alba Iulia. Este cercetat pentru furt şi export ilegal de obiecte dacice

Categories DezvăluiriPosted on

Un cetăţean român din Cluj-Napoca, rezident în Marea Britanie este în arestul IPJ Alba, pe baza unei decizii a Tribunalului Alba, la propunerea procurorilor Curţii de Apel Alba Iulia, fiind cercetat pentru spălare de bani, nerespectarea regimului de protecţie a unor bunuri şi export ilegal de bunuri aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional.

Horia Camil Radu a fost prins în România, după ce acum doi ani a fost depistat de autorităţile britanice în timp ce transporta un lot de monede de aur furate din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, pe care intenţiona să le valorifice la o casă de licitaţii din Germania.

Potrivit procurorilor, la 5 septembrie 2010, Horia Camil Radu a fost depistat de autorităţile britanice la punctul de control de la intrarea în tunelul Folkestone din departamentul Kent, având în autoturism un lot de 145 monede Koson din aur 12 monede romane şi trei monede bizantine din aur, puse în urmărire prin Interpol, în timp ce se deplasa spre o casă de licitaţii din Osnabrueck, Germania, pentru a efectua tranzacţii ilegale de reciclare a bunurilor sustrase din siturile româneşti.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, prin cererea de comisie rogatorie internaţională adresată autorităţilor competente din Marea Britanie, a solicitat transmiterea actelor şi restituirea lotului monetar. Raportul de expertiză efectuat în cauză, la British Museum, a confirmat apartenenţa lotului de 145 monede Koson la un tezaur sustras din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO.

În 16 aprilie 2013, autorităţile britanice competente au transmis actele de cercetare autorităţilor române. Monedele indisponibilizate au fost depuse în custodia British Museum din Londra, procedura de repatriere fiind în curs de realizare.

Inculpatul mai este cercetat pentru exportul ilegal al unor tezaure sustrase din siturile arheologice protejate din România, alcătuite din scuturi dacice şi două table din bronz cuprinzând legile cetăţii Troesmis din Dobrogea.

Mandatul de arestare nr. 41/17. 07.2013 a fost emis şi a fost pus în executare la 23.07.2013, inculpatul Horia Camil Radu fiind identificat pe teritoriul României. În prezent inculpatul, se află în custodia Centrului de Reţinere şi Arest Preventiv al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba, la dispoziţia instanţei de judecată.

În referatul cu propunere de arestare, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: inculpatul Radu Horia Camil a fost trimis anterior în judecată, la Judecătoria Deva, prin rechizitoriul din 5.08.2008, emis în dosarul 151/P/2005, pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi complicitate la furt calificat de bunuri culturale. Inculpatul a părăsit România şi s-a stabilit la Londra, refuzând să se prezinte în faţa autorităţilor judiciare române.

În cursul urmăririi penale efectuate până în prezent în cauzele având ca obiect sustragerea tezaurelor dacice au fost recuperate următoarele loturi de artefacte aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional, clasa Tezaur: 700 monede din aur, de tip Koson, 253 monede din argint de tip Koson, trei scuturi regale dacice din fier, un lot de 31 monede de tip pseudo-Lysimach, un tezaur alcătuit din colier cu pandantive şi cercei din aur, 13 brăţări spiralice din aur, precum şi alte loturi cuprinzând câteva mii de artefacte arheologice.

Urmărirea penală a fost efectuată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi organele poliţiei judiciare din cadrul IGPR, Direcţia de Investigaţii Criminale, Inspectoratele de Poliţie ale Judeţelor Hunedoara şi Alba.

sursa: http://alba24.ro

Lasă un răspuns