Șantierul arheologic de la Poiana Cireșului: Ceea ce s-a descoperit până astăzi ar putea reconstitui peisajul vegetal de acum 30.000 de ani

Categories ArheologiePosted on

Echipa de arheologi care cercetează situl arheologic de la Poiana Cireșului (Piatra Neamț), unul dintre cele mai importante șantiere arheologice paleolitice din Europa, echipă condusă de prof. univ. dr. Marin Cârciumaru și dr. cercetător Elena Nițu ar putea să mai scrie și în acest an o pagină importantă de istorie.

Dacă anul trecut aici s-a descoperit cea mai veche statuetă sculptată în piatră din această parte a Europei, veche de 23.000 de ani, anul acesta este posibil să se lămurească alte lucruri despre care avem extrem de puține informații: peisajul vegetal și clima de acum 20.000-30.000 de ani.

Ca urmare a descoperirii într-o stare bună de conservare a unor mostre de polen fosil din acea vreme, un timp în care renul și bizonul erau animalele dominante, alături de mamut, este posibil să se identifice peisajul vegetal și să se determine ce înseamnă maximul glaciar din această regiune a României de astăzi.

În condițiile în care echipa va rămâne pe șantier încă aproape o lună, avem speranțe și la alte descoperiri importante. Vă reamintesc că în anii trecuți tot aici s-au descoperit pandantive gravate în piatră, cu o vechime de 20.000 de ani, și alte obiecte de podoabă, unelte și arme mai vechi de 20.000 de ani, toate fiind descoperiri de interes mondial.

Toate aceste lucruri nu s-ar fi putut realiza fără implicarea Asociației Geto-Dacii care, în condițiile în care Ministerul Culturii refuză finanțarea acestui șantier de ani de zile, este principalul finanțator al cercetării de la Poiana Cireșului pentru al treilea an consecutiv.

La rândul nostru, le mulțumim tuturor celor care au făcut donații și sponsorizări pentru acest șantier, o contribuție fără de care această cercetare nu ar fi fost posibilă!

Aceștia sunt principalii noștri sponsori, în ordinea valorică a susținerii:

  1. SC ANCROMA SRL
  2. Chefneux Maria Teodora
  3. Dan Groza
  4. SC PROFI SIB SRL
  5. Radu Cristian Marian
  6. Elena Marioara Gassner
  7. Bogdan Cismariu

Le mulțumim și celor care au făcut donații mai mici sau celor care au trimis un SMS!

Și pentru că încă avem nevoie de sprijinul dumneavoastră, pentru a susține pentru o lună și jumătate echipa de arheologi, vă așteptăm în continuare susținerea prin donații sau sponsorizări. Detalii complete despre conturile Asociației Geto Dacii și modalitățile de susținere aici: http://www.cunoastelumea.ro/incepem-campania-arheologica-2016-sustine-ne-cu-o-donatie-o-sponsorizare-sau-trimite-un-sms-detalii-aici/

Daniel Roxin

Foto: Marin Carciumaru si Elena Nitu

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

Lasă un răspuns