Ultimele descoperiri importante din Orașul Medieval Dispărut al României

Categories ArheologiePosted on

Arheologii Muzeului Județean Ialomița din municipiul Slobozia, după o lună de săpături sistematice, au completat colecțiile vestigiilor descoperite în locul în care s-a născut marele voievod Mihai Viteazul – Orașul Medieval Dispărut, sau Orașul de Floci – cu un tipar folosit la turnarea bijuteriilor și patru cahle (plăci de sobă), inscripționate cu imaginea Sfântului Gheorghe omorând balaurul.

Avem aici două modele diferite: pe trei cahle Sfântul Gheorghe este îndreptat spre dreapta și se vede foarte clar capul, cu aureola, calul, sulița, pintenii, balaurul, toate foarte bine conturate și făcute cu aceeași matrița, iar pe alta avem un model mai rudimentar, cu Sfântul Gheorghe așezat spre stânga, fără aureolă, dar cu această mantie sau scut, care seamănă cu o aripă, foarte pronunțată”, a precizat arheologul Matei Gheorghe. În altă secțiune de lucru a fost identificată o locuință de tip atelier, ceea ce reprezintă o premieră pentru Orașul Medieval Dispărut, după cum spune muzeograful Radu Coman: „Am identificat și s-a descoperit o locuință care s-a dovedit a fi de tip atelier. Susținem acest fapt prin descoperirea unui tipar din cărămidă pentru turnat cercei, în premieră pentru Orașul de Floci, pe lângă obiectele din metal, din os și ceramică.

Orașul Medieval Dispărut Floci (alternativ cunoscut și ca: Orașul de Floci, Târgul de Floci, sau Cetatea de Floci) este un oraș dispărut din Țara Românească. A fost situat la vărsarea râului Ialomița în Dunăre, pe un curs vechi al râului, azi secat (numit și Ialomița Veche, cursul este și azi vizibil în teren). Numele vine probabil de la lâna care se comercializa în evul mediu acolo.

Orașul este atestat în prima parte a secolului XV, dar probabil exista ca loc de schimb din secolul anterior. A fost un important centru comercial din Țara Românească din secolul XV. Lângă oraș, postelnicul Hranite Blagodescul, membru al familiei de origine albaneză a Blagodeștilor, a ridicat în jurul anilor 1640 – 1650 Mănăstirea Flămânda, ce a fost apoi închinată la Mănăstirea Ivir de la Muntele Athos. Orașul a decăzut din cauza războaielor duse în zonă în secolul al XVIII-lea, dar și din cauza schimbării parțiale a cursului Dunării. În locul orașului, s-a format comuna Piua-Petrii, dispărută și ea în urma inundațiilor din prima parte a sec. XX. Cea mai apropiată localitate de ruinele vechiului oraș este Giurgeni. În anii 70 – 90 ai secolului trecut, la Floci s-au desfășurat mai multe campanii de săpături arheologice ce au scos la iveală numeroase urme ale vechiului centru urban: trei biserici și trei necropole, locuințe, ceramică etc.

Târgul de Floci este și orașul în care la anul 1558 s-a născut Mihai, fiul lui Pătrașcu cel Bun, care va fi supranumit Viteazul. Este singurul oraș medieval din România care nu a fost suprapus de nicio altă locuire modernă. Această situație de excepție face ca întreaga suprafață de 80 ha să poată fi cercetată arheologic și să facă posibilă reconstituirea unei organizări de tip urban. Situl se află la 5 km de Comuna Giurgeni, Ialomița, în apropierea locului unde râul Ialomița se varsă în Dunăre. Săpăturile arheologice efectuate de-a lungul a 35 de ani au evidențiat în total patru biserici, trei necropole, peste 200 de locuințe, ateliere.

Cum arăta orașul în perioada lui de înflorire? „La 4 iulie am trecut Dunărea și deîndată celălalt mal aparține voievodului moldovean. La 5 iulie ne-am mișcat de la vad o jumătate de milă în fața (orașului) Floci. Acesta este un oraș bun și relativ mare, care se află  lângă Dunăre, într-o câmpie deschisă, printre grădini frumoase. Are câteva biserici de piatră și, în spatele orașului, pe un deal, o vestită mănăstire de piatră. Am hrănit (animalele) în fața acestui oraș care, ca și precedentul, se află în stânga.”, scria Martin Gruneweg, scrib și contabil al unui negustor armean din Liov, la anul 1584.

În campania de cercetări din acest an, arheologii de la Muzeul Județean Ialomița au mai descoperit un sfeșnic conic din metal căruia îi lipsește doar ultima piesă în care se așează lumânarea, dar și cahle/plăci tip oală, provenind de la o sobă. Parcul arheologic de lângă Giurgeni este în dezvoltare și oferă posibilitatea vizitatorilor să descopere în secțiunile deschise gropi menajere și locuințe incendiate, iar la suprafață au fost refăcute mai multe obiective, printre care edificiul cu contraforturi, bisericile cu numerele 1 și 2, o casă cu gârlici, una cu fundație de piatră și un podeț carea făcea trecerea pe grinduri. Pentru toate există panouri explicative și se pot vizita liber în orice zi a săptămânii. În schimb, pentru cei care doresc să treacă pragul punctului muzeal existent aici, se achită o taxă de 1,5 lei.

Astfel, în plimbările dumneavoastră de sfârșit de săptămână, puteți vedea ultimele descoperiri făcute în singurul Orașul Medieval Dispărut al României, Orașul de Floci.

Conf. univ. dr. George V Grigore

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

Lasă un răspuns