Scrisoare către țara mea…LA MULTI ANI ROMÂNIA!

Categories ArticolePosted on

un articol de Valentin Roman

 La mulți ani, Românie! Aș vrea să-ți spun că eu nu te cert pentru că nu-mi oferi ce îmi doresc, pentru că sunt conștient că nici eu nu ți-am oferit poate tot ce așteptai de la mine. Aș vrea să-ți mai spun că mă mândresc cu tine oriunde aș merge, chiar dacă semenii mei, cei mai mulți sau doar unii dintre ei, aruncă pe tine vina eșecului lor de a nu fi în stare să facă din numele “român” unul iubit, respectat și apreciat în lume.

Aș vrea să-ți mai spun că oriunde viața îmi poartă pașii, îmi lipsesc bunicii mei, părinții, sora, munții tăi, apele și pădurile tale, satele, orașele și tot ceea ce tu mi-ai dăruit la naștere, atât mie, cât și semenilor mei, atâtea și atâtea lucruri de care uităm în visul nostru către o viață în “Vest”.

Știu și mi-e rușine că nu am puterea necesară să  fac din bogățiile tale belșug pentru toți românii, știu și mi-e rușine că nu le pot deschide ochii celorlalți pentru a vedea cu câte lucruri frumoase ne-ai binecuvântat. Românie, stau plecat în fața ta și recunosc că nu m-am ridicat la inaltimea așteptărilor tale și știu că mulți frați de-ai mei gândesc la fel acum, de ziua ta. Tu ne-ai dat cer și pământ, iar noi ne căutăm norocul pe meleaguri străine, slujind amarnic bunăstarea altora, tu ne-ai dat sare și grâu să facem pâine din el, iar noi batem la ușile Europei pentru o bucată de pâine, tu ne-ai dat aur, iar noi suntem datornici și slugi la străini.

Nu e vină ta, Românie, tu ai făcut ce-ai putut pentru noi, iar noi mai nimic pentru tine. Trebuie să-ți destăinui că mă simt rușinat de faptul că fac parte din același popor cu Ștefan cel Mare, Vlad Țepeș, Decebal, Burebista sau Cuza, mă simt rușinat pentru că eu, vrând-nevrând, sunt dintr-o generație care pur și simplu nu te vrea, te-am alungat din viețile noastre și eu unul nu înțeleg de ce. Ești frumoasă, Românie, dar pare c-ai îmbătrânit, sub povară tristeții că fii tăi te uită pe zi ce trece tot mai mult. Tu rămâi în urmă fiilor și fiicelor plecați pe meleaguri străine și îi plângi, pentru că-i iubești, pentru că i-ai plămădit din pământul tău stropit cu sângele strămoșilor și ars de focurile cotropitorilor. I-ai fi vrut lângă tine pe toți cei plecați, că brațele tale îi pot cuprinde pe toți, însă ei nu vor să mai vină.

Tu continui să-ți cânți legendele, Românie, poveștile și eroii, deși tot mai puțini le mai aud, tu continui să șoptești prin susur de izvoare că suntem neam vechi și nobil, însă cei de azi nu-ți mai înțeleg vorba. Tu continui să-ți înveți poporul limba moșilor lor, însă cei tineri nu mai au urechi s-o asculte.

Și vor veni ani mulți și va trece vreme multă peste tine, România și poate, într-o zi, vei renaște și îți vei deschide aripile obosite pentru a te ridica tot mai sus. Eu îți doresc să ne iubești la fel de mult în continuare, deși noi te uităm mai mereu, îți doresc să ne înveți că bunătatea ta nu are seamăn în lume, iar noi să înțelegem.
La mulți ani, România mea!

24 comments

 1. frumoasa scrisoare, mult noroc si spor in cea ce interprindeti sa realizati pe acest sait, si daca va pot fi de ajutor si pot va voi ajuta
  La Multi Anii Romania !!!

 2. De.ar fi sa nasc de 100 de ori, tot in Románia as vrea,sa vad muntii,apele,padurile,traditiile,satul,taranii, sa mananc páine din tást,rosii din gradina,sa simt gustul de la tara si cate nu ar mai fi de spus.Iti multumesc Doamne ca m,ai facut román!!! LA MULTI ANI ROMÁNIA!:)

 3. Multumim pentru aceasta scrisoare domnule Roman. Si sa ne ierte scumpa noastra Romanie pentru ca o am parasit. Si voi cei ramasi in tara sa ne iertati!
  La multi ani Romania! oriunde te-ai afla.

 4. Vă mulţumim şi vă felicităm pentru curajul de a exprima sentimente şi gânduri pe care mulţi dintre noi le ţinem ascunse. Ne face bine să constatăm că sunt împărtăşite
  şi de alţi compatrioţi.
  La mulţi ani !

 5. cuvinte adevarate si din suflet chiar daca sunt triste. e cazul sa cautam adevarul si sa-l impartasim si altora. eu sunt mandra ca sunt romanca! la multi ani, scumpa Tara!

 6. În urmă cu 94 de ani, la Alba Iulia se semna Actul Unirii Transilavaniei cu Regatul României. Acea zi a fost și va rămâne în inimile românilor o zi de bucurie, una dintre acele zile în care națiunea noastră, tristră și batjocorită de-a lungul istoriei, a văzut lumina libertății. Sper din tot sufletul că în anul 2012 România va putea vedea iar acea lumină și mai sper că românii se vor trezi și își vor da seama că bunăstarea României este în măinile lor. Hadeți să fim români adevărați, să fim uniți și să luptăm pentru patria noastră, așa cum poate fiecare, așa cum au facut-o și strămoșii noștri, să nu le pătăm jertfa și amintirea. Până și cel mai mic gest de iubire față de țara ta contează. La mulți ani frați ROMÂNI, la mulți ani ROMÂNIA!!!

 7. Dupa asa un mesaj, indraznesc sa spun ca nu e nevoie de prea mult timp pana la renasterea Romaniei. De fapt, daca sunt romani care gandesc astfel fata de tara lor – si sunt convinsa ca suntem multi – atunci aceasta este Renasterea. Iar tara simte, stie si zambeste…si intinereste. Veti vedea!

 8. Emotionant! E pacat ca asemenea sentimente ne incerca atat de rar. Ca nu incercam sa gandim, sa simtim asa ca astazi in fiecare zi, in fiecare moment al existentei noastre efemere, existenta care face parte intr-o mica masura din ceea ce reprezinta ROMANIA!
  LA MULTI ANI TARA MEA CEA DRAGA!

 9. La Multi Ani Tara noastra , oriunde s-ar afla inima care te poarta , te iubeste si te respecta.
  Domnule Valentin Roman , scrisoarea dvs. este usor trista dar dvs.faceti foarte multe lucruri pentru care tara noastra va multumeste. Nu am pronuntat numele tarii pentru ca eu cred sincer ca noi sintem Daci si ca numele tarii e mai potrivit sa fie DACIA ( asa cum au militat multi eroi ai neamului )
  Eu vad ca in adevar Spiritul Dacic renaste si pentru asta aveti si dvs. un mare merit.
  La multi ani tuturor fiintelor care iubesc aceasta tara , La Multi Ani plaiurilor noastre atit de incercate dar si atit de daruite si iubite de Dumnezeu. Cred ca avem motive din ce in ce mai mari sa fim optimisti , mindri si fericiti ca ne-am nascut , traim sau vom reveni sa traim in aceste locuri Sfinte in care Istoria Adevarata izbucneste la vedere.
  Mult succes pe drumul acesta , si nu uitati : noi sintem alaturi , hotariti sa iubim si sa respectam tara noastra tot mai mult.

 10. Ce era de spus,s-a spus! Nu-mi ramane decat sa va felicit D-le Valentin Roman si de asemenea pe toti comentatorii! La Multi Ani Romania!
  Si,cum spun Americanii,I’m proud to be Romanian!

 11. Eu am plans si-am sa mai plang ca va trece mult timp pana se va schimba ceva sau poate niciodata, si -mi pare rau ca nu putem sa ne infuriem, sa ne unim, asa cum toti simtim dar cred ca tot din sangele de dac cu dragostea pentru tot ce ne inconjoara, …inca mai avem rabdare. Atat de mult imi doresc ca stramosii sa mai faca inca un efort si sacrificiu pentru noi, romanii, daci, urmasii lor si sa-si dezvaluie toate secretele ce mai stau adormite in pamantul romanesc, sa ne redescoperim identitatea ce europenii ne-o ascund, si incearca din ce in ce mai mult sa ne indobiceasca si sa fim mandrii cand spunem ca suntem ROMANII iar in sangele nostru curg faptele stramosilor nostri, incepand cu cei bravi dintre traci, DACII ! Doamne, ajuta-ne si apara poporul tau!

 12. La multi ani DACIA !
  Si nu romania caci suna a roman invadator,jefuitor gen traian.
  A se vedea dacismul lui Eminescu !
  Imnul tarii ar trebui sa fie Hora Unirii si nu slavirea lui traian.
  Nu a-ti scris si despre romania indoctrinata la crestinism,tradata de ,,marii preoti” gen deceneu…adoratori de evrei.

  .Pentru lichidarea unui popor (sa spunem a celui dac), se începe prin a-i altera, a-i sterge memoria, îi distrugi cultura, cartile, religia, istoria si apoi vine altcineva care îi va scrie alte carti, îi va da alta RELIGIE, alta cultura, îi va inventa o alta ISTORIE.
  Copii nostri sunt indoctrinati de mici din gradinita,apoi in scoli
  obligati sa-i slaveasca pe evrei prin rugaciuni,colinde etc.
  Halal invatamant !
  Cum sa se trezeasca Spiritul Dacic cand tocmai copii nostri sunt
  manipulati,de scoala,biserica,stat…halal stat!

 13. Romania te iubim! Sa ne dea Dumnezeu minte si un sef de stat, adevarat patriot, adevarat aparator al Neamului, oriunde si oricand, cu demnitate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *