RĂZBOI ÎMPOTRIVA ISTORIEI ROMÂNILOR. Prof. Dr. Ioan Scurtu: “Asistăm la punerea în operă a unui program vizând ştergerea identităţii naţionale a poporului român”

Categories ArticolePosted on

„Asistăm la punerea în operă a unui program vizând ştergerea identităţii naţionale a poporului român”

După 25 de ani de libertate, asistăm la tentative vizibile de ştergere a identităţii naţionale, puse în practică de cei care „s-au săturat de România”. Trecutul este „rescris”, ca într-un cunoscut roman („1984”), iar studiul istoriei devine un fel de infracţiune, un demers „naţionalist”. Cine are interesul să-i văduvească pe români de cercetarea propriului lor trecut?

Se desfăşoară o amplă campanie mediatică, prin care se acreditează ideea că românii nu au capacitatea de a se conduce prin ei înşişi, nu au realizat nimic viabil de-a lungul timpului, istoria lor este o succesiune de mituri, de care trebuie să se debaraseze. Câţiva intelectuali, autoproclamaţi exponenţi ai societăţii civile, au acaparat mass-media (presă scrisă, TV, edituri, radio), desfăşurând o campanie intensă şi sistematică de denigrare a poporului român. Unul dintre aceştia, H.-R. Patapievici, scria: “În toată istoria, mereu peste noi a urinat cine a vrut”. Cu alte cuvinte, românii au fost pe post de closet public. Ca urmare, să-i scoatem din conştiinţa naţională pe Decebal, Ştefan cel Mare şi Mihai Viteazul, pe Dimitrie Cantemir şi Alexandru Ioan Cuza. Cine îndrăzneşte să-i evoce este un naţionalist, demn de dispreţul Europei şi al “societăţii civile”. România însăşi este prezentată ca o ţară demnă de scârbă şi dispreţ. Să nu se mai spună că avem o ţară frumoasă, cu imense bogăţii, care merită să fie cunoscută şi preţuită (aşa cum făcuse Papa Ioan Paul al II-lea, care a numit-o “Grădina Maicii Domnului”). Foarte activ şi mediatizat este Lucian Boia, care şi-a modificat radical discursul de dinainte de 1989, apreciind că istoria românilor nu este decât o succesiune de mituri. În opinia sa, românii nu au fost decât nişte anexe ale marilor imperii, incapabili să-şi construiască o istorie reală. Nici vorbă de vechime, continuitate, unitate, luptă pentru independenţă şi de alte asemenea “mituri”. Cei care susţin contrariul – A.D. Xenopol, Dimitrie Onciul, N. Iorga, Constantin C. Giurescu etc. etc. – sunt nişte naţionalişti, demni de tot dispreţul europenilor. Obiectivul lui Boia şi al susţinătorilor săi este clar: “Marile decizii pe care trebuie să le ia astăzi societatea românească reprezintă o ruptură faţă de trecut, faţă de orice trecut”. Cu alte cuvinte, românii să nu se inspire din faptele de demnitate naţională ale unui Ion I.C. Brătianu sau Nicolae Titulescu, ci să accepte tot ce li se cere. Poporul român are un trecut incert, a venit de nicăieri şi se îndreaptă spre niciunde. Doar duşi de mână, ca orbeţii, românii ar putea ieşi la liman şi, ca urmare, ei trebuie să acepte cu recunoştinţă tot ce li se cere din afară. Guvernanţii au acţionat în acest spirit. Au înstrăinat principalele bogăţii naturale, au încheiat contracte dezastruoase, au pus în operă privatizări scandaloase în favoarea străinilor. Românii au fost practic eliminaţi de guvernanţii de după 1989 din reconstrucţia economiei naţionale.

Una dintre direcţiile de ştergere a memoriei româneşti este abandonarea monumentelor istorice. Au românii vocaţia distrugerii a tot ce-i leagă de trecut?

Asistăm la punerea în operă a unui program vizând ştergerea identităţii naţionale a poporului român. În 2013, am participat la lansarea cărţii „Palate din Bucureşti”, de Ion Narcis Dorin, prilej cu care am aflat că, în cei 25 ani de după 1989, s-au demolat mai multe monumente istorice şi de artă decât în 45 de ani de comunism. Guvernanţii, prin aşa-zisa “restitutio in integrum”, au deschis calea unor uriaşe abuzuri, la care s-a asociat din plin şi justiţia. Au fost restituite clădiri istorice – care făceau parte din patrimoniul naţional – pe care proprietarii (mulţi dintre ei obţinând decizii judecătoreşti pe baza unor acte false) le-au demolat, pentru a face loc unor clădiri “moderne”, din beton şi sticlă. Evident că asemenea acte au avut loc cu implicarea Ministerului Culturii – care, culmea, se mai numeşte şi al Patrimoniului -, care are obligaţia de a păstra monumentele istorice şi de artă, precum şi cu ajutorul primăriilor, care au dat avize de demolare. După 1989, s-a mai înregistrat un fenomen curios, girat de guvernanţii de la Bucureşti: renovarea pe banii statului a unor clădiri monumente istorice şi apoi restituirea lor către proprietari, reali sau fictivi. Tratatul de la Trianon, din 4 iunie 1920, prevedea că bunurile care până la acea dată au aparţiunut statului maghiar treceau de drept în proprietatea statului român. Nesocotind acest Tratat, guvernele şi justiţia română au restituit multe clădiri unor etnici maghiari, după ce, prin grija miniştrilor Culturii (lideri ai UDMR), acestea au fost refăcute şi renovate cu bani grei de la bugetul statului român. Toate acestea, în timp ce numeroase castele, cazinouri, palate, cule româneşti au fost lăsate în paragină. Nici măcar în “Anul Brâncoveanu” (2014) nu s-au acordat fondurile necesare pentru refacerea unor biserici şi palate construite de marele domnitor.

„Realizarea unui grup statuar, care să fie dezvelit la Alba Iulia, cu prilejul centenarului Marii Uniri, ar trebui să constituie un obiectiv esenţial al guvernanţilor”

Majoritatea oraşelor din Transilvania nu au statui, busturi şi alte monumente construite în ultimii 25 de ani. Dacă n-ar fi cele ridicate în perioada interbelică şi chiar în anii comunismului, pieţele ar fi dominate doar de eroii altora. Nu au găsit autorităţile postdecembriste figuri eroice în istoria românilor?

Pe întreg teritoriul Transilvaniei s-au instalat zeci de busturi şi alte monumente prin care sunt omagiaţi diverşi lideri maghiari. Între aceştia, şi un criminal de război, ucigaş de români, Albert Wass, omagiat la Odorheiul Secuiesc. De altfel, liderii UDMR nu s-au disociat niciodată de politica horthystă, nici de liderii lor comunişti. Cu complicitatea guvernanţilor români, în judeţele Harghita şi Covasna s-a constituit “de facto” un “ţinut secuiesc”, în care aplicarea legilor României este facultativă. În ultimii ani se acţionează intens pentru legalizarea acestuia şi constituirea unei enclave teritoriale pe criterii etnice. Confruntându-se cu această realitate, prefectul de Harghita a contestat în instanţă mai multe hotărâri ale consiliilor locale din judeţ, privind autonomia “ţinutului secuiesc”, deoarece încălcau Constituţia, care prevede că România este stat naţional unitar. Guvernul Ponta nu numai că nu a acţionat pentru impunerea legalităţii, ci l-a destituit, în august 2014, pe prefectul român, înlocuindu-l cu un prefect maghiar, susţinut de UDMR. Am fost recent în cele două judeţe şi am avut senzaţia că mă aflu în Ungaria. Presa, televiziunea, radioul, carţile din librării, toate făceau propagangă revizionistă ungurească. Nu numai în magazine, dar şi la chioşcurile de pe trotuar, se vând hărţi, vase, tricouri cu Ungaria Mare, în care Transilvania este parte a acesteia. Românii de aici sunt trataţi ca străini şi presaţi să plece cât mai repede şi cât mai departe. În acest timp, oficialităţile de la Bucureşti dau asigurări românilor că totul este în regulă, să nu se îngrijoreze, deoarece totul nu este decât o propagandă a “extremiştilor români”.

În curând, vom aniversa 100 de ani de la Marea Unire. La Alba Iulia nu există încă un monument dedicat acestui eveniment. Mai este timp pentru construcţia unui grup statuar sau a unei alei dedicate „măreţelor umbre” de la 1918?

Realizarea unui grup statuar, care să fie dezvelit la Alba Iulia cu prilejul centenarului Marii Uniri, ar trebui să constituie un obiectiv esenţial al guvernanţilor. Personal cred că un asemenea monument ar putea fi amplasat pe platoul din faţa Catedralei Încoronării. Şi în Bucureşti ar trebui să existe un astfel de monument, eventual în Piaţa Unirii. Asemenea opere necesită timp de gândire şi de execuţie, iar 2018 “bate la uşă”. Ministerul Culturii ar trebui să lanseze concursul, pentru a nu intra în criză de timp, dacă se doreşte cu adevărat inaugurarea unor asemenea monumente. Desigur, poate fi realizat şi un “rond special” – de felul celui aflat pe Câmpia Libertăţii de la Blaj sau în faţa Mausoleului de la Mărăşeşti. Idei pot fi multe, important este ca guvernul să ia iniţiativa şi să asigure susţinerea financiară.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/prof-dr-ioan-scurtu-asistam-la-punerea-in-opera-a-unui-program-vizand-stergerea-identitatii-nationale-a-poporului-roman-255896/

Recomandare carte. Disponibilă aici: http://dacia-art.ro/products-page/carti/

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

18 comments

 1. O să ajungem şi la mistificatori, după ce am strâns leprele kulturnice care ne-au slăbit şi împroşcat cu noroi, după ce am sprijinit Diaspora să se unească, după ce am întărit rândurile ziariştilor liberi şi am flancat Ortodoxia. Se apropie vremea să atacăm frontal. Să nu scape niciun trădător!

 2. Dorim sa facem cunoscut ADEVARUL printr-un contraatac la baioneta. Incercati sa scoateti va rog (daca doriti si daca se poate), stickere cu diferite mesaje pe care le vom cumpara si lipi pe masini. Un sticker rotund, rosu-galben-albastru, cu dragonul pe fundal si pe care va fi scris: “www.adevaruldespredaci.ro”

 3. Stimate domnule Profesor, si eu am observat de-a lungul anilor aceste lucruri si sunt profund mahnita. Nici mie nu-mi place Lucian Boia si altii din spatiul public care minimalizeaza sau arunca un derizoriu istoria noastra, dar ce putem face? Macar dvs. puteti scrie, dar noi ceilalti care suntem apasati de grijile zilnice, care nu ne parasesc pana la adanci batraneti, ce putem face? Vreau sa va semnalez un fapt. Am vandut unui anticar mai multe carti si vazand ca-mi ofera atat de putin, mi-a raspuns ca daca aveam carti de etnografie,era altceva. Mi-a spus ca e cerere mare pentru asemenea carti. De ce oare? Sunt chiar atatia studenti in acest domeniu? Ori cineva vrea sa le distruga?

 4. Buna propunerea lui Marius si o sustin si eu. Trebuie sa luam atitudine prin orice modalitate, oportunitate impotriva acestui fenomen nociv.
  Este si vina noastra ca am tolerat dezvoltarea acestui fenomen, prin girul dat guvernantilor de “C…t”, ce s-au perindat si continua sa existe la conducerea acestei natii. Trebuie schimbati tot timpul si ori de cate ori avem ocazia, pentru ca acestia sa invete ca ajung guvernanti, parlamentari prin acceptul, votul si girul nostru , traind si lafaindu-se pe banii nostrii, asa ca trebuie sa le intre bine in cap, ca ajung si sunt pusi la conducerea acestei natii, pentru a muncii, lupta si apara istoria, interesele si libertatea natiei romane, a poporului nostru roman, nu a intereselor personale sau a altor natii umane.
  Dumnezeu sa ne aiba in paza si sa ne intareasca in curaj, forta si unire !
  Aparati istoria adevarata a acestei natii, a adevaratului si bravului popor ronam(DAC).

 5. Mai oameni buni…. citesc pe-aici si ma crucesc.
  Vrea cineva sa ne fure istoria? Si ce sa faca domnilor cu ea?
  Sa ne fure identitatea nationala? Ce-i aia?
  Cineva cumpara carti de etnografie sa le distruga?!
  Si daca le distrug, ce ne facem noi, dacii astia verzi care stam doar cu manualu’ de etnografie in mana si cand ne batem nevestele?!
  Voi ati auzit de mania persecutiei?
  Eu i-am citit si pe Boia, si pe Djuvara si, fara a fi istoric, mi se par mult mai buni romani decat unii care uite, scot cutitul,. sabia, baioneta si ataca frontal pe-aici, fara nici un argument, fara nici un motiv, doar asa de dragul atacatului ?
  Apropo, Istoria nu se scrie ci se face.

  Voua va place de exemplu istoria care se faca acum sub ochii nostri?
  Va simtiti parte din ea?!
  Asta cu Tinutul Secuiesc, ne doare bineinteles, pe toti.
  Dar nu va intrebati de ce s-a ajuns aici? Ca doar nu-i vina lui Patapievici si-a lui Djuvara, Doamne Fereste!

 6. Domnule addaci, o sa tin cont de recomandarile Dvs. si o sa citesc (si) cartile respective.
  Oricum, sper sa fie acolo argumente impotriva celor doi autori care, cumva, gandesc cam ca mine.
  Amandoi au avut succesul asta (si mie mi-au dat pasiunea pentru istorie) pentru ca ce spun ei este LOGIC si rumegabil si discutabil.
  Niste LEME din istoria invatata la scoala suna prost de tot.
  Copilul meu dintr-a patra a venit acasa vesel tare cand a auzit ca ne tragem din Traian si Decebal.
  Mi-a trebuit ceva timp si efort sa-i explic ca de fapt povestea este mult mai lunga si mai complicata.
  Apropo, stiu ca se faceau niste analize genetice care sa ne spuna cat de mare a fost influenta slava asupra romanilor… Stiti ce a iesit pana la urma? Sau mai bine nu intrebam? ?

 7. Catre domnul cu nume ce provine din lb. ebraica! Te rog – nu te speria de un stiker + o figura de stil (atac la baioneta). Iti convine unde am ajuns noi ca si societate? Oare nu vezi ca traim intr-un stat militienesc fara drepturi si doar cu obligatii catre “sistem”? Copiii sunt din ce in ce mai de deconectati de viata reala, adevar, familie. Batranii care mai ieri erau un etalon de demnitate, traiesc un adevarat genocid. Tinerii stau in genunchi cu caciula in maini cerand pomana, mila, un adapost si un loc de munca strainilor. Parinti care ajung sa isi intretina copiii. Tara vandalizata si sfasiata bucatica cu bucatica. Minoritati care isi cer “drepturile”. Puscariasi care vor sa traiasca in conditii de lux. Stat ce risipeste banul nostru fara sa intrebe si sa dea socoteala. Un popor lasat la sapa de lemn, fara demnitate, in saracie lucie (fata de celelalte state europene). Toate acestea dirijate cu mare grija de interese straine meschine.Cum sunt cele cateva motive date domnule? Pentru mine sunt destule incat sa lupt. Ma declar nationalist, patriot, formator de opinii dar cu toate astea nu sunt extremist si voi lupta cu puterile mele modeste pana imi va intra tarana in gura. Si tot asa imi voi educa copiii.

 8. David Manuel, era bine daca erau doar boia si djuvara, din nefericire sunt mai multi. Iar acestor lepre li se raliaza mediocritati acrite care arunca instinctiv cu noroi.

  Iorga a lansat ipoteza cu originea slava a Basarabilor, nu a fost prima data cand s-a inselat, chiar si marii istorici pot gresi atunci cand nu au documentele necesare la indemana.

 9. Mare adevar zici D.Liviu !!!
  “totul este în regulă, să nu se îngrijoreze, deoarece totul nu este decât o propagandă a “extremiştilor români”.” O.o serios?
  O sa ajungem sa nu mai stim nimic despre istoria noastra, odata pierduta, nu o mai recuperam niciodata. Daca nu facem ceva, se duce de rapa tot.

 10. Nu-i rău fără bine.

  Cu cât demontatorii de mituri toarnă mai multe zoi peste istoria românilor, cu atât mai mult vreau s-o cunosc.

  Cu cât mai mult îmi denigrează strămoşii, cu atât mai tare îi respect.

  Cu cât mai mult le înjosesc faptele, cu atât mai mult îmi dau seama că au fost cu adevărat măreţe.

  Şi mai ales că au fost spre binele poporului meu.

  Cine încearcă să-mi smulgă din conştiinţă înaintaşii – Burebista, Decebal, Vlad Ţepeş, Mihai Viteazu – nu face decât să-mi dea un argument în plus pentru a-i iubi şi mai mult.

  Unde nu-i obstacol, nu este trezire.

 11. Ca fost student al domniei voastre, ca profesor de istoria statului si dreptului romanesc chem toti romanii patrioti, devotati acestui neam si acestei tari sa strangem randurile in ceasul 24 langa domnia voastra, academicienii Dinu Giurescu, Ioan Aurel POP, profesorii Ioan Bolovan, C Hlihor, studenti, istorici, intelectuali, someri, diapora, tarani, elervi, etc si sa salvam STIINTA ISTORIEI =ca unul din stalpii acestei natii milenare.Iata de ce perseverez si continui cu ardoare, fermitate si intelepciune sa solicit ACADEMIIEI ROMANE, MINISTERULUI EDUCATIEI, tuturor cadrelor didactice convocarea CONGRESULUI ISTORICILOR!

 12. Inteligentă propunere, domnule profesor Florin Negoiţă!

  Aţi formulat problema foarte exact: ,,Să salvăm ŞTIINŢA ISTORIEI!”.

  Aceeaşi problemă o au şi lingviştii noştri. Lingvistica şi limba română trebuie salvate de dogma romanizării. Dogmă care a adus daune imense ştiinţei lingvistice româneşti. Practic a sortit-o impasului. A blocat adevărata cercetare. Şi a marginalizat o seamă de cercetători care au realizat că suntem victimele unei teorii false şi au căutat să îndrepte lucrurile.

  Să le ajute Dumnezeu istoricilor şi lingviştilor de bună credinţă să se solidarizeze.

 13. PREGATITI PESTERILE FARA INSTALATII ELECTRICE SI FARA FIER.TREBUIE SA CONTINA APA POTABILA. ZIDITI INTRARILE
  PESTERILOR,SA NU INTRE ÎNNAUTRU FIERUL MANUFACTURIER SI INDUSTRIAL S DE FIERUL MAGNETIC GALACTIC CARE NU RUGINESTE NICIODATA SI SA NU PATRUNDA ÎN INTERIOR IRADIATIILE CELOR 424 DE CENTRALE NUCLEARE CARE VOR EXPLODA SIMULTAN DIN CAUZA TRILIOANELOR DE TONE FIER, FIER CARE SE VA ZBATE ÎN VÂRTEJ.SORBIT DE GAURILE NEGRU=SORBURILE CERURILOR. A SE PUNE ÎNNAUNTRU PESTERILOR PAIE,MULTE PAIE, NECESARE PENTRU HRANA SI PENTRU A PROTEJA CADEREA ÎN COMA DE 36 DE ORE,A ANIMALELOR SI A ÎNGRIJITORILOR. .SOS HAOS MAGNETIC DUBLU !SOS AN 2016!SOS AN 25 APRILIE!.PASTELE VA CADEA PE 1 MAI.IO IS CORNELIA VELCESCU ACADEMIA ZEII GETI.26.O4.2015.

 14. SOS MINISTERUL AGRICULTURII. AVEM NEVOIE DE CAMASI LUMGI DE IN . INUL FIIND SINGURA TEXTILA CARE NE VA APARA ,ÎN ADAPOSTURI SUBTERANE, DE SUPRA ÎNCARCAREA ELECTROMAGNETICA A PAMÂNTULUI.ÎN CONSECINTA CULTIVATI IN NECESAR ÎNTREGULUI POPOR. CEREALELE , SEMINTELE ,REZERVELE ALIMENTARE ,TREBUIESC ADAPOSTITE TOT ÎN ADAPOSTURI SUBTERANE..SI PENTRU CA AVETI FIECARE CÂTE O BIBLIE ÎN CASA RECITITI VA RUGAM “SODOMA SI GOMORA” EXEMPLU CLASIC DE “NEASCULTARE” A STIINTEI ETERNE A STRAMOSILOR ZEII GETI.A SE CURATA PESTERILE DE INSTALATII ELECTRICE SI DE INSTALATII DE FIER . VOR DISTRUGE TOT, CE SE AFLA ÎN INTERIOR. TEZAURILE MUZEELOR,ARHIVELE,,BIBLIOTECILE,VA RUGAM, NU LE LASTI PRADA APELOR SI FOCULUI. AVEM NUMEROASE MINISTERE. NUMEROSI BUGETARI. REÎNFIINTATI ARMATA.AVEM DOUA ORE DE FULGERE SI TRAZNETE SI CUTREMUR CONTINUU-TIMP DE DOUA ORE.TOATE FIINTELE CU SÂNGE CALD,CAD ÎN COMA 36 DE ORE,DE LA PRIMUL TRAZNET,PENTRU CA PLASMA NOASTRA CONTINE FIER ,SI SÂNGELE NOSTRU ATRAS DE MAGNETISMUL GALACTIC VREA SA IASA PRIN PIELE AFARA . ACESTA E MOTIVUL STARII DE COMA SI DACA NU AVEM TRUPUL LA ADAPOST,DE APA DE FOC,DE FIER,DE IRADIATII,ETC.ETC. ESTE PACAT SA NE MAI DENUMIN FIINTE UMANAE,DOTATE CU JUDECATA SI INTELIGENTA.NU UITATI, SUNTEM CU TOTII “TOT COPIII STRAMOSILOR” DISPUSI SA NU-I ASCULTAM – PRECUM COPIII .SPUNETI ÎN FIECARE SEARA RUGACIUNEA STRAMOSILOR ZEII GETI :”DOAMNE,DOAMNE/CERESC TATA/NOI PE TINE TE RUGAM/LUMINEAZA A NOASTRA MINTE/LUCRURI BUNE SA ÎNVATAM/CA TU ESTI STAPÂNUL LUMII,SI AL NOSTRU TATA ESTI/SI PE TOATE CELE BUNE/NUMAI TU LE ÎMPLINESTI/AMIN.IO IS CORNELIA VELCESCUACADEMIA ZEII GETI.05.05/2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *