Cum stimuleaza China razboiul Rusiei prin comertul sau?

Categories PoliticaPosted on

Firmele chineze joaca un rol din ce in ce mai important in completarea economiei in dificultate a Rusiei si in cresterea capacitatilor sale militare, inclusiv prin comertul cu bunuri pentru a fi utilizate pe campul de lupta din Ucraina. Datele vamale rusesti depuse chiar in august 2023 indica importul in continuare de drone, casti, veste si aparate radio din China, oferind un colac de salvare pentru razboiul de uzura de peste 18 luni al presedintelui Vladimir Putin si o cale profitabila pentru companiile chineze. 

In acelasi timp, aparitia unor exporturi chineze mai putin documentate, care sunt aparent pentru uz civil, inclusiv vehicule, echipamente de constructii si materiale sintetice, ofera sprijin direct si indirect eforturilor de razboi ale Rusiei, au declarat analistii.

„Cred ca nu exista nicio indoiala ca autoritatile chineze sunt constiente de fluxurile comerciale. Sunt suficient de mari incat sa nu poata continua fara acordul guvernului chinez”, Mark Cancian, consilier principal la Centrul de gandire din Washington. Studii strategice si internationale, a spus.

Ministerele apararii din China si Rusia nu au raspuns solicitarii de a comenta fluxurile comerciale.

Acest comert are loc in ciuda insistentelor din partea Beijingului ca comertul sau cu Moscova constituie „cooperare economica normala” si ca nu vizeaza niciun „tert”. Saptamana trecuta, ministrul chinez de externe Wang Yi a confirmat continuarea cooperarii comerciale a Chinei cu Rusia inaintea intalnirii planificate intre presedintele rus Vladimir Putin si liderul chinez Xi Jinping in octombrie.

Comentariile urmeaza publicarii in iulie a unui raport al serviciilor secrete americane care afirma ca China „a devenit, de asemenea, un contrafort din ce in ce mai important pentru Rusia in efortul sau de razboi, aprovizionand probabil Moscova cu tehnologie cheie si echipamente cu dubla utilizare utilizate in Ucraina”.

Exemplele de bunuri furnizate includ echipamente de navigatie, tehnologia de bruiaj si piese pentru avioane de lupta, se spune. 

Intr-adevar, Kiev a raportat ca fortele sale gasesc din ce in ce mai multe componente chineze in armele folosite de armata rusa din aprilie 2023 – in aceeasi luna in care Putin si Li Shangfu, ministrul chinez al apararii la acea vreme, au reiterat „parteneriatul fara limite” dintre tarile lor. 

Ministerul Apararii al Ucrainei si personalul general al Fortelor Armate ucrainene nu au raspuns imediat unei solicitari de comentarii cu privire la constatarile campului de lupta.

Comertul cu marfuri cu dubla utilizare

Comertul bilateral total dintre Rusia si China a atins un nivel record de 190 de miliarde de dolari in 2022, in crestere cu 30% fata de 2021. Anul acesta este programat sa eclipseze aceasta cifra, comertul total atingand 134 de miliarde de dolari in primele sapte luni ale anului 2023.

China reprezinta acum aproximativ jumatate (45%-50%) din importurile Rusiei, in crestere fata de un sfert inainte de razboi, potrivit estimarilor Institutului pentru Economii Emergente al Bancii Finlandei. Aceasta include comertul cu asa-numitele articole si tehnologii cu dubla utilizare – bunuri cu aplicatii atat civile, cat si militare, cum ar fi drone si microcipuri.

In 2022, China a vandut Rusiei semiconductori in valoare de peste 500 de milioane de dolari, fata de 200 de milioane de dolari in 2021. Intre timp, China a vandut Rusiei drone in valoare de peste 12 milioane de dolari in anul pana in martie 2023.

Analiza a declaratiilor si certificatelor de conformitate ruse depuse la Serviciul Federal de Acreditare – o conditie prealabila pentru importul si vanzarea de bunuri in tara – a aratat comertul cu astfel de marfuri intre companiile rusesti si chineze de la inceputul invaziei pe scara larga a Moscovei. Ucraina din februarie 2022 pana in prezent. Astfel de declaratii sunt depuse mai degraba de catre cumparator decat de catre producatorul marfurilor.

Dronele produse de multinationala chineza SZ DJI Technology au fost inregistrate in Rusia in volume nespecificate in diferite ocazii intre septembrie 2022 si ianuarie 2023 – importurile provenind atat direct de la companie, cat si indirect de la exportatori chinezi, inclusiv Autel Robotics si Iflight Technology cu sediul in Shenzhen – documente traduse a aratat.  

Asta, in ciuda faptului ca DJI a emis o declaratie pe site-ul sau in aprilie 2023, spunand ca a „suspendat in mod voluntar toate vanzarile si afacerile in Rusia si Ucraina incepand cu 26 aprilie 2022 si a interzis contractual orice vanzare de catre dealeri catre oricare dintre tari si pentru lupta. utilizare.”

Cand a fost contactat, un purtator de cuvant al DJI a spus: „Luam foarte in serios conformitatea cu reglementarile si am luat toate masurile sub controlul nostru pentru a sublinia ca produsele noastre nu trebuie folosite in lupta pentru a provoca vatamari sau modificate pentru a fi transformate in arme. „

Unul dintre importatorii dronelor, Nebesnaya Mekhanika, cu sediul la Moscova, care se traduce aproximativ prin „Mecanica cereasca” si care, inainte de razboi, era distribuitorul oficial al DJI in Rusia, si-a depus dosarul in septembrie 2022, arata documentele.

Un alt importator, Vodukh cu sediul la Moscova, a inregistrat, de asemenea, un numar nespecificat de baterii litiu-ion si polimer de litiu si un numar necunoscut de statii de baterii direct de la DJI in iulie 2023 si, respectiv, noiembrie 2022, potrivit inregistrarilor. Astfel de articole pot fi folosite pentru a alimenta bunuri, de la dispozitive electronice mici la vehicule electrice.

Un al treilea, Pozitron, inregistrat in Rostov-pe-Don, a importat in plus peste 54.000 de casti – fie de constructii, fie militare, conform formularii vagi a dosarului – de la furnizorii chinezi Liaoning B&R Technology si Beijing KRnatural International Trade Co la sfarsitul anului 2022.  

Analistul apararii Cancian a spus ca este evident ca astfel de bunuri au reprezentat o fateta critica a arsenalul militar al Rusiei.

„Ei (Rusia) au tras, de exemplu, artilerie cu o rata de 10.000 pana la 20.000 de cartuse pe zi. Pentru a mentine acest nivel de cheltuieli, trebuie sa obtina ajutor din exterior”, a spus el.

„De asemenea, au inceput sa ramana fara rachete de croaziera. Stocurile lor au fost aproape epuizate in primele sase luni, asa ca au reusit sa produca rachete de croaziera suplimentare cu componente furnizate de chinezi”, a adaugat el.

Castile si vestele au fost, de asemenea, achizitionate in loturi de 100.000 fiecare in noiembrie 2022 de la Deekon (Shanghai) Industry Co., cu sediul in Shanghai, un producator de produse militare si echipamente de politie, de catre Legittelecom cu sediul la Moscova, arata documentele. 

Legittelecom, care, potrivit site-ului sau, ofera servicii de consultanta privind autorizatiile pentru „importul, exportul si vanzarea de electronice radio si dispozitive de inalta frecventa”, a importat si un numar necunoscut de radiouri portabile, sau walkie-talkie, de la compania de comunicatii fara fir. Hong Kong Retekess in martie 2023.  

Din documente nu a fost clar daca Legittelecom era utilizatorul final al produselor sau cui ii acorda permisele, desi radiourile de fabricatie chineza au fost recuperate de pe campul de lupta al Ucrainei. Companiile nu au raspuns solicitarii de a comenta tranzactiile.  

Cu toate acestea, analistii au spus ca modelele neregulate de import sugereaza ca exista oportunism in randul intreprinderilor de ambele parti, deoarece acestea cauta sa profite de nevoile militare ale Moscovei.  

„Ceea ce vedem este ca companiile chineze vand Rusiei ceea ce poate nu pot vinde in China sau Occident la un pret mai mare”, a declarat Antonia Hmaidi, analist la Institutul Mercator pentru Studii Chineze din Berlin, care a fost studiind exporturile chinezesti cu dubla utilizare in Rusia de la inceputul razboiului.

„Nu marii exportatori din China exporta acest lucru. In schimb, sunt aceste companii mici”, a continuat ea, mentionand ca implicatiile sanctiunilor occidentale care vizeaza astfel de companii ar fi minime. „Companiile, nu au prea multa valoare inerenta, ceea ce face destul de usor sa deschideti o alta”. 

Intr-adevar, o companie, Silva, a fost inregistrata in regiunea indepartata din Siberia de Est, Buriatia, in septembrie 2022 si a depus dosare de import pentru 100.000 de casti de la Shanghai H-Win New Material in martie 2023. Mai recent, in august 2023, a depus o cerere numar nespecificat de sisteme de telemetrie radio, care pot fi utilizate pentru urmarirea dronelor, de la Hubei Jingzhou Mayatech Intelligent Technology. 

Hmaidi a citat un alt exemplu de companie din Hong Kong, infiintata in 2020, care obisnuia sa aprovizioneze Coreea de Nord si acum a adaugat Rusia in cartile sale. Phenianul, la randul sau, a consolidat legaturile cu Moscova, liderii tarilor intalnindu-se in regiunea Amur, din estul indepartat al Rusiei, la inceputul acestei luni, pe fondul suspiciunilor occidentale ca Coreea de Nord ar putea fi pregatita sa furnizeze Rusiei material de razboi. 

Fluxuri comerciale „subapreciate”.  

Pe langa marfuri cu aplicatii militare deschise, Rusia si-a crescut si importurile de bunuri chinezesti cu potentiale implicatii directe si indirecte de razboi, potrivit analistilor. 

Livrarile chineze catre Rusia de fibre de aramida, de exemplu, o clasa de fibre sintetice rezistente la caldura ale caror aplicatii variaza de la anvelope pentru biciclete la veste antiglont, au crescut cu peste 350% in valoare de dolari in 2022 fata de 2021, potrivit datelor compilate. ImportGenius, un agregator de date vamale. Numai in ianuarie si februarie 2023, importurile au fost aproape de 50% din totalul anului 2022.

Intre timp, echipamentele de constructii au jucat un rol „subapreciat”, dar semnificativ, in contributia Chinei la eforturile de razboi ale Rusiei, contribuind la consolidarea apararii acesteia impotriva contraofensivei Ucrainei, a declarat Joseph Webster, coleg senior la Consiliul Atlantic. 

„Excavatoarele si incarcatoarele frontale cu lopata sunt unul dintre cele mai semnificative si sincer subapreciate aspecte ale angajamentului Chinei in razboiul din Ucraina”, a spus Webster, care a studiat cresterea acestor exporturi. 

„A existat o crestere masiva a echipamentelor de sapat de transee in Rusia intr-un moment in care fortele militare ruse sapau transee. Si asta aproape sigur nu este o coincidenta”, a adaugat el. 

Importurile rusesti de incarcatoare frontale pentru terasament din China au fost de aproape doua ori mai mari, iar importurile de excavatoare de peste trei ori mai mari, in primele sapte luni ale anului 2023 decat in ​​aceeasi perioada a anului anterior, arata datele comerciale.  

Importurile de camioane grele din China au crescut, in general, de 11 ori in termeni de valoare intre ianuarie si mai 2023, comparativ cu aceeasi perioada din 2021, unele identificate pe campul de lupta, iar altele utilizate indirect. 

In iunie, un videoclip cu seful Republicii Cecene a Rusiei, Ramzan Kadyrov, a fost distribuit pe contul sau oficial de socializare Telegram. In ea, el prezinta diverse vehicule blindate, inclusiv vehicule blindate de transport de personal care par a fi vehicule chinezesti „Tiger”, despre care a spus ca sunt desfasurate in asa-numita operatiune militara speciala a Rusiei in Ucraina.

„Chiar daca exporturile chineze nu sunt direct pe linia frontului, ele inca ofera asistenta economica importanta Rusiei”, a spus Webster, sugerand ca flotele adaugate ar putea avea implicatii semnificative in a permite Moscovei sa echilibreze productia de productie esentiala atat pentru populatiile civile si militare. 

„Deoarece exporturile chineze de camioane au furnizat sectorului civil rus cu camioane, Kamaz ar putea fi capabil sa reutilizeze liniile de productie pentru vehicule blindate”, a spus Webster despre producatorul rus de camioane detinut de stat.

Coluziunea guvernului chinez?  

Descoperirile se adauga listei tot mai mari de produse si companii chineze despre care se spune ca furnizeaza armata Rusiei, inclusiv intreprinderile de stat. 

Raportul de informatii al SUA din iulie a mentionat China Taly Aviation Technologies si China Poly Technologies, detinute de stat, printre companiile care furnizeaza companii de aparare legate de Kremlin piese, inclusiv pentru elicopterele Mi-system gasite pe linia frontului.

Cand a fost solicitat sa comenteze raportul de informatii si comertul cu bunuri cu dubla utilizare, Ministerul Comertului din China a trimis la raspunsul sau din luna mai la o intrebare similara, in care a numit relatia sa comerciala cu Rusia drept una bazata pe „respectul reciproc si beneficiul reciproc. , in care ambii castiga.” 

„Departamentul chinez responsabil a clarificat de multe ori pozitia Chinei cu privire la problema Ucrainei: China nu va adauga combustibil la foc, cu atat mai putin sa profite de (situatia)”, a adaugat ministerul, potrivit unei traduceri.  

Urmeaza comentariile anterioare ale ministerului de externe din aprilie, care a spus ca China „nu va furniza arme” niciunei parti in razboi si ca va „controla exporturile de articole cu dubla utilizare in conformitate cu legile si reglementarile”.

Ramane neclar in ce masura autoritatile chineze sunt constiente de – sau implicate in – comert. Articolele care sunt cu dubla utilizare au lasat pana acum suficient loc de refuz pentru China pentru a evita sanctiunile occidentale. Intre timp, Washingtonul si UE au fost amandoi reticente in a acuza Beijingul de-a dreptul. 

Consiliul National de Securitate al Casei Albe nu a raspuns la o solicitare de comentarii cu privire la fluxurile comerciale.

Cu toate acestea, analistii au remarcat ca exista putine indicii ca Beijingul ia masuri pentru a atenua vanzarile. 

„Exportatorii din China care exporta in Rusia nu vor primi penalitati pentru acest lucru, atata timp cat nu incalca in mod explicit sanctiunile occidentale si nu provoaca tensiuni suplimentare cu Occidentul. Atata timp cat pot mentine aceste exporturi linistite, par sa aiba un risc mic de a provoca furia Partidului Comunist”, a spus Webster.  

Totusi, alianta continua cu Moscova ar putea avea consecinte semnificative pe termen lung pentru incetinirea economiei Chinei. Deja, SUA si cativa aliati occidentali au restrictionat comertul cu anumite tehnologii sensibile catre China, ca parte a unei reduceri mai ample a riscurilor, sau a unei diversificari, departe de Beijing, pe fondul preocuparilor de securitate nationala.

„China ar prefera ca Rusia sa nu piarda, dar ar prefera sa nu se implice”, a spus Hmaidi. „Ar putea exista argumente pentru a trimite arme si au existat informatii in preajma, poate ca vor sa trimita arme. Dar, de asemenea, sunt foarte, foarte atenti sa ramana sub sanctiuni”. 

Aliatii occidentali se confrunta acum cu o decizie dificila: fie vizeaza vanzatorii individuali, stiind ca impactul poate fi limitat, fie iau masuri impotriva Beijingului cu repercusiuni si riscuri potential mai mari de represalii.  

„Daca China ar sprijini in mod deschis Rusia, ar exista ramificatii uriase pentru intreaga relatie economica, politica si de securitate a Beijingului cu alianta democratiilor conduse de Washington si Bruxelles”, a spus Webster.