Ucraina atacata de rachete rusesti in lipsa lui Zelenski

Categories StiriPosted on

Cel putin 49 de civili au fost ucisi intr-o lovitura cu racheta rusa asupra unui magazin din estul Ucrainei, unul dintre cele mai mortale atacuri din ultimele luni, care a avut loc in timp ce presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a participat la un summit al celor 50 de lideri europeni, in Spania, pentru a obtine sprijin din partea aliatilor tarii.

Zelensky a denuntat atacul asupra magazinului si cafenelei din satul Hroza ca fiind o „crima rusa dovedit de brutala” si „un act de terorism complet deliberat”.

El a cerut aliatilor occidentali sa ajute la intarirea apararii aeriene a Ucrainei, spunand ca „teroarea rusa trebuie oprita”.

„Rusia are nevoie de acest atac si de atacuri teroriste similare doar pentru un singur lucru: pentru a face din agresiunea sa genocida noua norma pentru intreaga lume”, a spus el. „Acum vorbim cu liderii europeni, in special, despre intarirea apararii noastre aeriene, intarirea soldatilor nostri, oferirea tarii noastre de protectie impotriva terorii. Si vom raspunde teroristilor.”

Seful personalului prezidential Andrii Yermak si guvernatorul Harkiv Oleh Syniehubov au declarat ca printre morti se numara un baietel de 6 ani, adaugand ca alte sase persoane au fost ranite.

Atacul a avut loc in timp ce Zelensky se afla la Granada, in sudul Spaniei, pentru a participa la un summit al Comunitatii Politice Europene, care a fost format in urma invaziei pe scara larga a Ucrainei de catre Rusia in februarie 2022.

„Cheia pentru noi, mai ales inainte de iarna, este sa consolidam apararea antiaeriana si exista deja o baza pentru noi acorduri cu partenerii”, a spus el intr-o declaratie.

Iarna trecuta, Rusia a vizat sistemul energetic al Ucrainei si alte infrastructuri vitale intr-un baraj constant de atacuri cu rachete si drone, declansand intreruperi continue de curent in toata tara. Sistemul de energie al Ucrainei a dat dovada de un grad ridicat de rezistenta si flexibilitate, ajutand la atenuarea daunelor, dar au existat ingrijorari ca Rusia isi va intensifica din nou atacurile asupra instalatiilor electrice pe masura ce iarna se apropie.

Zelenskyy a mentionat ca summitul de la Granada se va concentra si pe „lucrarea comuna pentru securitatea alimentara globala si protectia libertatii de navigatie” in Marea Neagra, unde armata rusa a vizat porturile ucrainene dupa retragerea Moscovei dintr-un acord de cereale sponsorizat de ONU, menit sa asigure siguranta. exporturile de cereale din porturile tarii invadate.

Ministerul de Externe al Marii Britanii a citat informatii care sugereaza ca Rusia ar putea pune mine marine in apropierea portului ucrainean pentru a viza transportul civil si a da vina pe Ucraina.

„Aproape sigur ca Rusia doreste sa evite scufundarea deschisa a navelor civile, in schimb sa puna in mod fals vina pe Ucraina pentru orice atacuri impotriva navelor civile in Marea Neagra”, se spune, adaugand ca Marea Britanie colaboreaza cu Ucraina pentru a ajuta la imbunatatirea sigurantei transporturilor maritime.

Vorbind la Granada, Zelenskyy a subliniat necesitatea de a pastra unitatea europeana in fata dezinformarii ruse si de a ramane puternic pe fondul a ceea ce el a descris drept o „furtuna politica” in Statele Unite.

Intrebat daca este ingrijorat ca sprijinul pentru Ucraina ar putea scadea in Congresul SUA, presedintele ucrainean a subliniat ca vizita sa la Washington de luna trecuta l-a facut increzator in sprijinul puternic din partea administratiei Biden si a Congresului.

Zelenskyy a cerut „sistem suplimentar de aparare aeriana pentru Ucraina, artilerie si obuze suplimentare, rachete si drone cu raza lunga de actiune suplimentare pentru soldatii nostri, precum si formate suplimentare de sprijin si garantii de securitate pentru natiunile amenintate de Rusia” pentru a ajuta la protejarea Europei de o potentiala agresiune. de Moscova.

Joi devreme, Rusia a vizat regiunile de sud ale Ucrainei cu drone. Fortele aeriene ucrainene au declarat ca apararea antiaeriana a tarii a interceptat 24 din 29 de drone de fabricatie iraniana pe care Rusia le-a lansat in regiunile Odesa, Mykolaiv si Kirovohrad.

Andriy Raykovych, seful administratiei regionale Kirovohrad, a declarat ca o instalatie de infrastructura din regiune a fost lovita si au fost desfasurate serviciile de urgenta pentru a stinge un incendiu. El a spus ca nu au fost victime.

In alte atacuri ale Rusiei asupra Ucrainei din ultima zi, doi civili au fost ucisi in bombardarea orasului Herson, din sud, iar un altul a murit dupa un atac rusesc asupra orasului Krasnohorivka din regiunea Donetk de est. Cel putin opt persoane au fost ranite de bombardamentele rusesti, potrivit biroului prezidential al Ucrainei.

O lovitura rusa asupra unui spital din orasul Beryslav din regiunea Herson a devastat cladirea si a ranit doi lucratori medicali, potrivit seful administratiei regionale, Oleksandr Prokudin.

La randul sau, Ucraina a ripostat Rusia cu atacuri regulate cu drone peste granita.

Roman Starovoit, guvernatorul regiunii Kursk din Rusia, care se invecineaza cu Ucraina, a declarat ca dronele ucrainene au atacat infrastructura in mai multe zone, ducand la intreruperi de curent.

Starovoit a mai spus ca fortele ucrainene au tras cu artilerie in orasul de granita Rylsk, ranind un rezident local si distrugand mai multe case.